Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezna (L. Rybová), která se vysměje citu jezerního vládce (D. Matásek) pro jeho nelidskou podobu, se jeho zásahem sama promění v živou zlatou sochu. Kletbu zlomí teprve láska člověka, který si ji zamiluje takovou, jaká je. Pro nezemský svět tajemného vládce byly vybrány sugestivní podzemní prostory pod bývalým Stalinovým pomníkem na Letenské pláni v Praze, další exteriérové natáčení proběhlo u rybníku Věžák nedaleko Turnova. Předlohou byla pohádka B. Němcové. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Němcová byla nenapravitelná romantička a její pohádky dětem neotupují hlavinky... a režisér pochopil, že tady nepůjde o roztomilost ani pitvoření á la Troška. Moris Issa má rozhodně talent a je škoda, že víc netočí. Nemá moc peněz, nemá drahé kulisy ani moc prostředí na výběr. Jenže je tu ještě cit pro herce a to není málo. Hodně se mi líbili Vetchý a Stašová. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Velice působivá pohádka o tom, že je důležité, jaký je člověk uvnitř, a ne to, jak vypadá. Dobré obsazení a hlavně hudba a nápaditá režie mohou za skvělou atmosféru. Celkem by mě zajímalo, co by Issa dokázal s pořádnými penězi a nějakým celovečerním thrillerem či dramatem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Příběh je podle mě moc hezký. Jen je vždycky zvláštní, že dojde ke zkoušce charakteru někoho, ovšem za tu cenu, že je do toho zatažen někdo další, jehož život, osud a čest jsou rovněž podrobeny nebezpečí, ačkoli sám žádnou vinu nenese. P. S. Princezna je tu zlatá místo černé. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

S minimem prostředků a maximem invence dokázal Moris Issa takřka nemožné - natočit pozoruhodnou, vtipem i hloubkou vynikající pohádkovou televizní iscenaci, která neztrácí nic z literární předlohy Němcové. Základní vlastnosti i základmí myšlenka, pýcha překonávaná prozřením a umocňovaná sebeobětováním zásluhou nadpřirozené moci, která není ani dobrá, ani zlá, pouze jaksi "lidsky" zranitelná, jsou zvládnuty s bravurou, která je v polistopadovém období spíše výraznou výjimkou než všeobecně očekávatelným pravidlem. Jedno její zhlédnutí nestačí, jeho opakování obohatí ještě více než dojem z prvního příjemného překvapení. Podobných pozitivních "zklamání" bych si přál více. A určitě nejen já. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princezna je na začátku povrchní, což se v osmnácti od člověka bez životních zkušeností a nějakého hlubšího vzdělání (je líčena jako sebestředná, v zábavách žijící, ničím jiným než sebou se nezaobírající) dá snad i vcelku očekávat. Trest, proč ne. Za blbost se platí. Princeznu i urychlené čekání ponaučí, s mladým, jak na školní besídce přehrávajícím, hošou pozná při hře na schovku opravdovou lásku, co by ti dva poznávali, kdyby vytáhli člověče nezlob se!, se divák, ke svému zklamání, nedozví. Láska je, jak je v pohádkách typické, podrobena zkoušce, ve které zkoušený typicky bezcharakterně neobstojí. Zastydí se ovšem, což ho pravděpodobně učiní ušlechtilým. Nejsem si jistá, jestli "chci napravit svou chybu, protože jsem trapně selhal a narušilo to iluzi, co jsem o sobě měl", je to, co je základní oporou partnerského vztahu. Osobně bych ten základ viděla v "nezklamu". ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jezerní vládce promění arogantní, bezcitnou avšak krásnou princeznu za to, že ho nazvala hnusákem v živou zlatou sochu bloudící v jeskyních hlubinách. Měla by si s proměnou uvědomit, že vnější krása není vše. Aby zlomila kletbu musel by se do ní zamilovat někdo, kdo ji bude brát takovou jaká je. A to bude trvat dlouhých 18 let. V říší jezerního vládce však čas běží o poznání rychleji a láska si k princezně i přes její protivnost najde cestu. Naštěstí je to jen pohádka a takovou je ji nutno brát. Realita je totiž zcela odlišná v kontextu tvrzení, že jiný neznamená být horší. Ponaučení o tom, že vnitřní krása je důležitější než ta vnější není v pohádkách nijak nové. V dnešní době, kdy lidé touží být stále vzhledově dokonalejší tahle pohádka toho moc neřeší. Jenže nedá se jí upřít působivost, kdy i přes svůj televizní původ má adekvátní exteriéry, zajímavé herecké obsazení a poněkud temnější a depresivnější ráz. Princezna i po proměně zůstane pořád protivná s postupnou touhou získat svoji dřívější podobu, což bylo neotřelé a Linda Rybová byla opravdu skvělá volba. Zůstala i přes snahu ostatních (Matásek, Vetchý) nejvýraznější. Pohádka to zrovna není ohraná, což je její nesporná výhoda. Podle mě zajímavé zpracování námětu Boženy Němcové ve kvalitní realizaci v rámci televizní tvorby. 80% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na malém prostoru tvůrci nabízí působivý pohádkový příběh: výborné masky, přesvědčivé herectví, jasné poselství. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně divně postavený příběh, kdy za osudy lidí nesou zodpovědnost zase jiní lidé, kteří třeba ty předešlé ani neznají. Chybějící původní motiv celé zápletky a začarování. Divně natočený - kromě stop motion tady snad vlastně není jediný trik, dokonce ani není nabídnut pohled do kouzelného zrcadla. Spousta nadhledů, a pak ještě pokusů o kameramanské vymyšlenosti, jež ale strhávají svou podivností pozornost na sebe. Spousta rádoby filozofických vět, monologů a dialogů, jež však nedávají smysl, neb jsou pro jistotu mnohosmyslné, hlavně že vypadají navenek moudře. Ostatně i postavy, ať by se zachovaly jakkoliv, vždy je to špatně, povšimněte si - vlastně nemají na výběr. Divné lokace, prostředí, herci. Naprosto na zastřelení postava komorné v podání Stašové. Naprosto nevěrohodné a nijak motivované "obrácení" princezny. Vůbec všechny důležité momenty proběhnou během pár sekund, bez jakékoliv obrazové nebo narativní gradace. A konečné rozuzlení (zrada, nezrada) mi přišlo už úplně vycucané z prstu a mimo mísu, takový krapet naschvál. Je sice hezké, že se král jezera změní, když se rovněž zachová nesobecky, ale stejně nevím, kdo a proč ho začaroval. A proč nakonec na všechno to přehazování zodpovědnosti na druhé doplatí chudák děvečka u rybářů? Jako by autoři na tuhle postavu nějak zapomněli. V celku mi to dává jen ten smysl, že když má být někdo šťastný, vždycky někdo jiný na to doplatí. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Při svém brouzdání po pohádkových loukách české tvorby 21. století příliš krásy neočekávám, o to příjemnější je když člověk uzří takhle pěknou květinku! Výpravou to není žádný zázrak, ale když má pohádka co říct, postavy mají zajímavé charaktery, které jsou navíc podpořeny dobrými hereckými výkony ( Stašová, Vetchý, Matásek ), lehce se člověk přes to přenese. Škoda tak nízkého celkového hodnocení... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda se taková pohádka může líbit dětem, ale u mě dopadla slušně. Děj byl sice z počátku trochu natahovaný a pak se v posledních čtyřech minutách událo až moc zvratů. Navíc ji zvládlo v podstatě jen šest herců v pouhých dvou prostředích, ale zato herců výborných a prostředí byla zajímavá. Motivace jednání jezerního vládce mi trochu unikala a děti ji asi nepochopí vůbec. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi podivná, místy snad i zmatená pohádka, která děti nemá šanci zaujmout a dospělého tento námět asi moc nezaujme. Zlo nezlo je podivné, mladý hrdina nesmírně zmatený, Rybová přijatelná. Podprůměr. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Scénář, který příjemně překvapí, má totiž začátek, prostředek i konec. Celkový dojem ovšem pokazí jistá pošmurnost a statičnost, kdy všechno je jenom v dialozích. Co si pamatuju, jako dítě mě takovéhle pohádky moc nebavily, chyběl mi tam děj, vtip a dobrodružství. Dneska, kdy by mi dialogy v podstatě ke štěstí úplně stačily, už ale pohádky nevyhledávám, takže si nejsem jistá, jestli se pohádka jenom neminula s cílovou skupinou. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

A tohle nebylo tak hrozné, dovedu si představit, že kdybych byla o deset let mladší, asi by se mi to i líbilo. Vadí mi ale, že přestože je to pohádka, změna charakteru člověka je příliš rychlá a ničím nepodmíněná... a to může děti zavádět. 43% ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Zlatá princezna je rozprávkou o hodnotách človeka ( o tom, že nie je dôležité ako kto vypadá, ale aká duša sa skýva v jeho tele, o tom, že keď je niekto iný neznamená to niečo zlé.) ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Stejně jako pro sportovce, i pro mě byla tato pohádka velice příjemným překvapením. Klasická předloha v "moderním" zpracování v tom nejlepším slova smyslu. Pohádka filosoficky hluboká, přitom ale neztrácí přitažlivost i pro nejmenší diváky (na své si přišla i naše čtyřletá dcera, která neměla problém pochopit, že "být zlatá" je opravdu za trest :-)). Minimum postav a herců - všichni herci ale k těm svým postavám dobře "padnou". Nejvíc mě asi zaujala Simona Stašová jako chůva, která celou pohádku vhodně "odlehčuje". No a vidět princeznu, která nepoklekne, když se chce podívat za svým otcem, kterého podle svých slov miluje, pokleknout o něco později, když prosí, aby mohl své rodiče navštívit Radovid (a ji opustit), toť vskutku paprsek naděje, který potřebujeme v každé době... Zajímavé komentáře: sportovec, triatlet, NinadeL, Gimli, Jinny, kingik. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Nevěděl jsem, že princezny bývají i zlaté." Televizní pohádka s Lindou Rybovou, která si snad ze všech českých hereček, užila v maskérně nejvíc, nejdřív latexová maska v pohádce "Anička s lískovými oříšky", z roku 1993 a zde zase zlatá barva, od hlavy až k patě. Pro nezemský svět jezerního vládce, byly vybrány podzemní sugestivní prostory pod bývalým Stalinovým pomníkem, na pražské Letenské pláni a další natáčení, pak probíhalo u rybníku "Věžák", nedaleko Turnova. ()

Kick077 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka mě neuchvátila. Možná že to bylo tím, že jsem jí neviděl jako dítě, ale už jako dospělý. I když moc si nedokážu představit, že by se mi líbila v dětství. Ničím neuchvátí. Takže víckrát jí asi neuvidím. ()

Reklama

Reklama