Reklama

Reklama

Rob Roy

Trailer

Obsahy(1)

Chtěl žít obyčejný, klidný život. Když však zpochybnili jeho čest, začal se bránit... Na skotské Vysočině nebyl ještě nikdy život tak těžký jako teď, v roce 1713. V Angličany porobené zemi vládne hlad a nemoci, odvěká soudržnost rodinných klanů přichází vniveč. Lidé utíkají „za lepším" do Ameriky, z mnoha těch, kteří zůstávají, dělá bída zloděje. Robert Roy MacGregor, pán kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka, to všechno vidí a je odhodlán zachránit alespoň své malé společenství. A ví, jak to udělá. Ne, nechce se stát zbojníkem. I když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Jeho plán je prostý a uskutečnitelný. Tedy byl by uskutečnitelný, kdyby se mu do cesty nepostavily hyeny v lidské podobě. Hyeny, které mu berou nejen majetek, ale i čest. A muži, který netoužil po ničem jiném, než žít klidný, obyčejný život se svou rodinou a svým klanem, nezbývá nic jiného, než se bránit... Film, inspirovaný historickým románem sira Waltera Scotta, vypráví o proslulé postavě skotských legend, odbojném šlechtici Robertu Royovi Mac Gregorovi (1671–1734), který se ve své zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Režisér Michael Caton-Jones i scenárista Alan Sharp, původem Skoti, nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané – jejich snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané, vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje i krásná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub). (Česká televize)

(více)

Recenze (258)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 nominace: Herec VR - Tim Roth . . . . . . . . . Pokud se chystáte na dovolenou ve Skotsku, neznám lepší film. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Podoba se Statečnými srdci je sice jen v tom, že se film odehrává ve Skotsku a že hrdý a poctivý horal v kiltu a jeho pár kumpánů dostanou do sporu s buržoazií, ale přesto se jen těžko vyhne srovnávání. Rob Roy je film menší, míň výpravný, ale také s nádhernou přírodou a možná i lepší kamerou, míň drsný, krvavý a odvážný, víc optimistický, s mnohem menším počtem komparzu, komornějším příběhem a bez velkých bitev. Přestože příběh Williama Wallace u mě vítězí, ani Rob Roy se nemusí stydět, zvlášť když ho tak pěkně stvárnil Liam Neeson a když Carter Burwell strčil Jamese Hornera do kapsy s převahou takových 10:1. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rob Roy s podstatně menším humbukem než Statečné Srdce nabízí divákovi více než dost a těm, kdo už si snad na Mela Gibsona vypěstovali alergii i co se jeho starší tvorby týká, toho nabízí ještě více:) Kdykoliv se s chutí znovu podívám na to jak se ctný Liam Neeson bije s odporným vyběleným Timem Rothem na pozadí nádherného Skotska, a i když mi snad v paměti neuvízne tolik promluv jako u většího bratrance, nemusím si aspoň mezi reprízami dávat dva roky pauzu. Nehledě na to, že Jessice Lange to tady sekne víc než Sophie Marceau o nějakých 300 let dříve, což je sám o sobě přírodní úkaz hodný pozornosti:) Plných a ve všech ohledech zasloužených 80%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Skoro se tomu sám divím, ale Rob Roy mě bavil skoro více, než tolik do nebe vynášené Statečné srdce. Ale opravdu jen skoro. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Neznám krásnější pocit než když se koukám na film a při něm jen tiše předu blahem nad vynikajcí filmařinou a nad příběhem, který mě dokáže dostat na emotivní tranzu. Film působí strašně přirozeně, umí oslovit srdce, dokáže vyprávět maximálně poutavým způsobem. Herci v tomto filmu nehrají, oni v něm své postavy vysloveně žijí. Rob Roy je filmovou nirvanou pro každýho filmovýho fanouška. Jediný co mě neskutečně mrzí, že jsem tenhle film neviděl v kině, protože to bych se ocitnul asi ve filmovým ráji. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Podle mě jde o výborný historický snímek s velmi dobrým Neesonem (asi jeho nejlepší role), ale hlavně fantastickým Timem Rothem. Jeho podání úlisného zmetka a zákeřáka Cunninghama je natolik precizní, že by jej člověk takřka začal nenávidět, přestože jde jinak o sympatického chlapíka. Dějově to může malilinkato připomínat Statečné srdce, ale liší se hlavně dobou děje a národním významem hlavní postavy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $31,596,911Tržby Celosvetovo $43,700,000║ Žiadna veľká sláva sa nekoná, príbeh je len jeden veľký rozťahanec, kde toho zaujme len minimum, takže v žiadnom smere si človek nepríde na chuť, skôr príde na unudenie. /40%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má se stejnojmennou knížkou Waltera Scotta společný jen název dobu a to Skotsko. Ne že by to bylo na škodu. Film začíná velice dobře ba až skvěle a vy jen čekáte, že to tak půjde dál. Pořád si říkáte "jo teď bude ňáká namakaná bitka" jenže bitka stále nepřichází jen tlachání se ženou. Opravdu té Robovi ženy tam je nějak moc a navíc není ani hezká takže proč? Takže to byly minusy, k plusům patří hezká příroda a herci. Liam Neeson je jako vždy skvělý a jeho roli mu sežerete i s navijákem, Tim Roth kterého jsem poprvé viděl v něčem bez Tarantina si roli užil a Brian Cox zahrál klasického hnusáka jakých má na kontě miliardy. Naproti tomu kompars je dost hrozný a vedlejší role jakbysmet (zvlášť ty Robovi synové fuj).Ve finálním souboji mě překvapila tak trochu nefér Robova výhra a to je asi tak všechno. Je to vlastně dobrý film kterému by ale extrémně prospěla nějaká pořádná bitva. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Carter Burwell: 1. Overture: Rob Roy/The Rieving Party ,2. Home From The Hills ,3. Hard Earth - Karen Matheson ,4. Procession For The Ill-Used ,5. Blood Sport ,6. The Gaelic Reels ,7. Ailein Duinn - Karen Matheson ,8. The Last Peaceful Night ,9. Troops In The Mist ,10. Honor Inflamed ,11. The Dispossessed: The Cave/Hard Home On The Moor ,12. The Blunt Reels - Capercaille ,13. Highland Justice: Call Of The Claymore/Assize Of The Gregorach ,14. A Standing Stone, A Silk Purse ,15. Theid Mi Dhachaigh (I'll Go Home) - Angus Grant/Karen Matheson ,16. Rannoch Moor Suite: Scorched Earth/Rannoch Moore Retreat/The Mists/Rob Come To Hand ,17. Morag's Lament - Karen Matheson ,18. Born By Rapids ,19. Love And Death Suite: My Beloved/A Matter Of Honor/Cunningham's End ,20. Robert And Mary , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Česť je to, čo ti nikto nevezme ani nedá. O česť sa pripravíš iba ty sám.“ ROB ROY nie je horší, ako Gibsonovo STATOČNÉ SRDCE. Je len o čosi nenápadnejší a subtílnejší, ak to chcete takto počuť. Ale i v ňom sú veľmi dobre zvládnuté akčné scény, sú v ňom silné ženské postavy (prekvapivo Jessica Langeová - Scorseseho MYS HROZY), vyšinutí gauneri (Hurt, Roth), zásadový hrdina (vynikajúci Neeson), schopní "vedľajšáci" (Stoltz, Cox, Flemyng) a drsná i nádherná Škótska vysočina. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosta kravina a pro me velke zklamani. Prislo mi to jako takovej mix mezi Statecne srdce a Highlander az na to, ze tady jsou ty spatny veci z obou zminenejch filmu. Ono uz postavit zapletku na ukradenejch mincich neni nic moc, ale cekal jsem aspon nejaky bitvy, ale ty se taky nekonali. Skoro po celou dobu filmu jsem se dost nudil, zachranilo to jen minimum scen (vetsinou sceny s Timem Rothem, ten byl slusnej, i kdyz vypadal jak teplousek). Liam Neeson, kteryho mam celkem rad se do role vubec nehodil a navic nic extra nepredved. Hudba me taky dvakrat nenadchla a navic to je silene dlouhy. Lepsi 2*. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprostá špička v historickém žánru. Sympatičtí a lidští hrdinové, padouši zákeřní i zábavní, odsejpající dialogy, vynikající herci, krásná příroda a hudba. Obvyklé pojetí historických podívaných je zde opuštěno ve prospěch lidí, jejich pocitů a osudů. A ve prospěch snímku. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tim Roth odvedl vynikající práci. Jeho padouch je jedním z nejzajímavějších hajzlů filmové historie. Ale nebýt jeho výkonu, a jisté scény na mostě, byl by to velice zapomenutelný film. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání. Tváří se to jako nějakej historickej velkofilm typu Statečný srdce, ale nesahá tomu ani po kotníky. Ve filmu se nenajdou skoro žádny bitvy nebo souboje a ty který tam jsou, jsou na mizerný úrovni a pěkně krátký, jediný co se dá označit za slušnej souboj je ten závěrečnej(to byla asi jediná scéna z filmu, která mě zaujala, a ni ne tak jak probíhala, ale spíš jak byla zakončená). Příběh je taky pěkně stupidní, plnej nesrovnalostí a debilních zápletek, který se daj čekat a plyne nevírazně a pomalu, ale koukat se na to ještě dá a občas má i světlý chvilky Taky nevim proč museli z Rob Roye udělat nějakýho čestnýho farmáře, podle mě v týhle době nic takovýho ani nebylo, ale za to Tim Roth v roli Cunninghama je úplně jiný kafe, jeho výkon byl fakt skvělej a ta role pěknýho sviňáka mu dokonale sedla a to jak chováním, tak vzhledem, ale to je bohužel všechno co je v tomhle filmu výborný ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Walter Scott jako dokonalý protiklad k hollywoodskému hraní na efekt a city skrze Randala Wallace a Mela Gibsona. Hrdina bez bázně (trochu s hanou) Liam Neeson, charismatický záporák Tim Roth, Skotská vrchovina a nezapomenutelné hlášky (viz canakja). Film navíc obsahuje snad nejlepší šermířský souboj, jaký jsem kdy ve filmu viděl. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Á, ten, kdo vynalezl Tima Rotha, musí být proklatě mazaný a šikovný člověk. Přírodu, hudbu a tak beru jako bonus. ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama