Reklama

Reklama

Rob Roy

Trailer

Obsahy(1)

Chtěl žít obyčejný, klidný život. Když však zpochybnili jeho čest, začal se bránit... Na skotské Vysočině nebyl ještě nikdy život tak těžký jako teď, v roce 1713. V Angličany porobené zemi vládne hlad a nemoci, odvěká soudržnost rodinných klanů přichází vniveč. Lidé utíkají „za lepším" do Ameriky, z mnoha těch, kteří zůstávají, dělá bída zloděje. Robert Roy MacGregor, pán kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka, to všechno vidí a je odhodlán zachránit alespoň své malé společenství. A ví, jak to udělá. Ne, nechce se stát zbojníkem. I když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Jeho plán je prostý a uskutečnitelný. Tedy byl by uskutečnitelný, kdyby se mu do cesty nepostavily hyeny v lidské podobě. Hyeny, které mu berou nejen majetek, ale i čest. A muži, který netoužil po ničem jiném, než žít klidný, obyčejný život se svou rodinou a svým klanem, nezbývá nic jiného, než se bránit... Film, inspirovaný historickým románem sira Waltera Scotta, vypráví o proslulé postavě skotských legend, odbojném šlechtici Robertu Royovi Mac Gregorovi (1671–1734), který se ve své zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Režisér Michael Caton-Jones i scenárista Alan Sharp, původem Skoti, nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané – jejich snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané, vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje i krásná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Moc krátké, ale jinak zdařilé historické drama. Tento film je často srovnávan se Statečným srdcem Mela Gibsona. Ano doba vzniku i doba ve které se oba dva filmy odehrávají si jsou blízké. Ale Gibsonův film je hodně točený na efekt. Je to kombinace lovestory s božským melem (pro dámy) a pekelných bitev (pro pány). Rob Roy je skutečný historický film. Mnoho věcí v něm ukázaných bylo bez příkras a věrohodně podaných. Krom toho nevím proč se pod pojmem historický film všeobecně myslí hromada bitev v kostýmech. přitom historický je od slova historie !!! Rob Roy se může pochlubit velmi dobrými hereckými výkony. Neeson zahrál možná svoji životní roly. Roth je patřičně nesympatický záporák a bývalá sexbomba Jessica Lange je jako horalova žena uvěřitelná. Tento film můžu doporučit těm co mají rádi poctivě odvedené historické filmy. Naopak milovníkům Troji doporučuji se Rob Royovi vyhnout. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drama, kterému lze jen pramálo vytknout. Technicky téměř bezchybná záležitost, snad jen scénář mohl být trošku svižnější. Z hlediska herectví je to naprostá hostina, Neesonovi a Langeové jejich role sedly naprosto přesně, oceňuji taky postavy zkažených šlechticů - blazeovaného Johna Hurta a až karikaturně slizkého sviňáka Tima Rotha. Plus drsná atmosféra skotských plání. Jackpot. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Niektoré filmy by jednoducho nemali vznikať v tom istom roku. 'Braveheart' si vlastne lepšiu pozíciu udržieva len vďaka väčšej monumentálnosti a lepším záverom. Inak 'Rob Roy' je viac zameraný na ľudskejšiu stránku danej situácie, ktorú zvládali herci a scenár na perfektnú. Ja som prakticky nenašiel nudné mieto. Romantika, krásna hudba, česť a Tim Roth. Ukážkový záporák. 85%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosta kravina a pro me velke zklamani. Prislo mi to jako takovej mix mezi Statecne srdce a Highlander az na to, ze tady jsou ty spatny veci z obou zminenejch filmu. Ono uz postavit zapletku na ukradenejch mincich neni nic moc, ale cekal jsem aspon nejaky bitvy, ale ty se taky nekonali. Skoro po celou dobu filmu jsem se dost nudil, zachranilo to jen minimum scen (vetsinou sceny s Timem Rothem, ten byl slusnej, i kdyz vypadal jak teplousek). Liam Neeson, kteryho mam celkem rad se do role vubec nehodil a navic nic extra nepredved. Hudba me taky dvakrat nenadchla a navic to je silene dlouhy. Lepsi 2*. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Kdo čeká podobnou epic záležitost jako Statečné srdce, tak bude patrně zklamán. Tenhle filmek je spíš taková komorní historicko dobrodružná záležitost, ale mě nijak nepohoršil. Neeson svým charizma leccos utáhne a Roth je učebnicový bezcharakterák. Pravda při absenci nějakých větších akčních scén je očekávání diváka smrsknuto na závěrečnou konfrontaci na meče mezi Rob Royem a Cunninghamem, ale že bych se nějak výrazně nudil se říct nedá. No a hudba a výprava je každopádně na jedničku, takže vcelku spokojenost.60% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Velká část filmu byla natočena v Irsku. (CrownThomas)
  • Americká snímka je odkazom na známu postavu škótskych legiend, odbojného horalského šľachtica Roberta Roaya McGregora (1671 – 1734), ktorý sa v Angličanmi porobenej krajine stal vzorom cti a zmyslu pre spravodlivosť. (ash99)
  • Jako režisér druhého natáčecího štábu a koordinátor kaskadérů na filmu pracoval Vic Armstrong. Jeho žena Wendy Leech (v titulcích uvedena jako Wendy Armstrong) se na natáčení podílela jako odbornice přes koně (Horse Master). William Hobbs měl na starost souboje (Fights). (Rominator)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama