Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kníže Myškin přijíždí ze švýcarského sanatoria, kde se léčil z epilepsie, do Petrohradu za svou vzdálenou příbuznou, manželkou generála Jepančina. Ve vlaku se seznamuje s Parfjonem Rogožinem, který mu vypráví o své vášnivé lásce k Nastasje Filippovně, petrohradské krásce, kdysi vydržované milionářem Tockým. V Petrohradě je kníže navzdory své dobromyslnosti a čisté povaze většinou petrohradské vysoké společnosti považován za idiota. Ocitá se ve víru intrik, dědí velký majetek, seznamuje se s Nastasjou Filippovnou, zároveň s ním však navazuje důvěrný vztah i Aglaja, nejmladší Jepančinova dcera... Tento desetidílný seriál natočil v roce 2003 podle románu F. M. Dostojevského režisér Vladimir Bortko jako zatím nejnákladnější televizní projekt v Rusku. (Myshkin)

(více)

Recenze (5)

nevermore 

všechny recenze uživatele

Až nebezpečně věrohodná filmová adaptace. Těžko bych vzpomněl, (snad mimo Godfathera) nějakou podobně zdařilou. Velice se mi líbily příběhové pasáže v takovém to tlachání, přesně stejně jako v románu.. A postavy byly opravdu znamenitě zahrány. Komu se nechce číst kniha a chce vědět o čem ten idiot teda vlastně je, měl by sáhnout po tomto díle. 85% ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál - když jsem dokoukala poslední, 10. díl, byla jsem nešťastná, že už je konec. Velký rozsah umožnil zachovat z Dostojevského románu většinu scén a dialogů, atmosféru zachycenou do detailů. Snad jediné, co jsem postrádala, byl hrůzný sen mladého tuberáka Ippolita (mimochodem, právě archetypální ještěrovitá obluda z tohoto snu se mihla v závěru Zelenkových Karamazovových). Ale to už je opravdu jen piha na jinak dokonalém díle. Dokonalém především díky naprosto strhujícím hereckým výkonům v čele s Jevgenijem Mironovem. Mironov je prostě geniální pokračovatel Smoktunovského, ba dle mého názoru je ještě lepší. Bylo by však nespravedlivé opomenout ostatní představitele - Innu Čurikovu coby generálku Jepančinovou, Alexeje Petrenka coby generála Ivolgina (ano, jde o toho Petrenka, jenž zazářil jako děsivý Rasputin v Klimovově Agónii). A úchvatná byla i zde ve výčtu herců neuvedená Lidija Veleževa coby Nastasja Filippovna, nemluvě o doslova démonickém Rogožinovi v podání Vladimira Maškova. Sečteno a podtrženo: tato filmová podoba Idiota nemá a jen stěží bude mít kdy konkurenci, třebaže sama mám stále ráda i starou francouzskou verzi s Gérardem Philipem z r. 1946. ()

Reklama

matolas 

všechny recenze uživatele

Pochúťka servírovaná s fantastickým Jevgenijom Mironovom, ktorý sa do role Myškina trafil na 150 percent. Absolútne verná adaptácia, v čom je jej jediná chyba. Akonáhle ste už čítali knihu, je viacmenej zbytočne to pozerať. Ale pre tých, čo nečítali, povinnosť. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Nápad natočit podle známého románu celkem desetidílný seriál se Bortkovi povedl na výbornou. Na takovém prostoru bylo totiž možné vytvořit velmi věrnou adaptaci a zachovat tak téměř všechny postavy a dějové linie, které obsahuje Dostojevského předloha. Vyzdvihnout musím hlavně herecké výkony všech hlavních představitelů, především ale Jevgenije Mironova, který hlavní postavu knížete zahrál naprosto bezkonkurenčně a podle mého názoru přesně tak, jak ho popisuje Dostojevskij. Těžko si už dovedu představit jiného herce, který by se do této role hodil víc. Kladně hodnotím i kostýmy a hudební doprovod. V celém seriálu se objevuje v podstatě tentýž hudební motiv, který sice už po několika dílech může znít ohraně, na druhou stranu ale dle mého dobře vystihuje silně tísnivou atmosféru celého příběhu. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Výborně klasicky a věrně natočený seriál podle Dostojevského románu. Jevgenij Mironov se skvěle zhostil hlavní role knížete Myškina. Pouze některé scény byly na můj vkus pojaty až příliš přepjatě, neškodilo by myslím někdy trochu ubrat na akčnosti a přidat spíš na duchovnosti. Na druhou stranu chápu, že televizní divák vyžaduje přesný opak a že od něj nelze očekávat onen myšlenkový hluboký ponor, který zažívá čtenář knihy. Na rozdíl od knihy se mne proto ani jednou nezmocnilo ono vnitřní dojetí, kterému jsem se u knihy párkrát neubránil. Ale televizní seriál není zkrátka kniha a tvůrci myslím dělali téměř maximum možného u tak náročného projektu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama