Reklama

Reklama

V roce 1963 otřese konzervativní britskou vládou skandál, jehož hlavním aktérem se stává ministr války John Profumo, který se zapletl do milostného vztahu s kabaretní tanečnicí a příležitostnou luxusní prostitutkou Christinou Keelerovou. Ta pracuje pro elegantního chiropraktika doktora Stephena Warda, jenž se vydává za mezinárodního dobrodruha a snaží se dostat mezi britskou smetánku. Situace se stane vážnou, když vyjde najevo, že dalším z milenců atraktivní krásky byl také údajný ruský špión Evžen Ivanov. V tom okamžiku už nejde jen o morální selhání předního politika, ale doslova o bezpečnost státu. A to bude někoho stát život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Radko 

všechny recenze uživatele

Ono v podstate vládnuca elita si vždy udržuje nadštandard čo sa týka využívania voľného času: najluxusnejšie destinácie, vône, dary, dievčatá, jedlá, muzika. Vždy v diskrétne zabezpečenom súkromí vybranej elegancie. Všetko v rozsahu, k akému sa bežný hnoj, ktorému vládnu, šancu dostať nemá. Vždy v dejinách to tak bolo, bez ohľadu na režim. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo v zabehaných kvázidemokraciách anglosaského typu, vzhľadom na snahu oddelenia vyšetrovacej moci od politicko-ekonomickej moci, z času na čas čosi z hier mocných presvitne aj na povrch (vo filme to vystihuje veta: "Našťastie Scotland Yard nepodlieha konzervatívnej strane.", v reáli napr. Profumova aféra ako taká, či Clintonovo laškovanie s Lewinskou), tak v kontinentálno európskych fašizmoch, kde je policajná moc pevne podriadená momentálne vládnucim korporátnikom sa na povrch nedostane nič. Jednoducho: také sú pokyny. Tento film, ako správne píše užívateľ Stegman, ukazuje na príklade zo 60. rokov Veľkej Británie paralelu súčasnosti. Vlastne jej jemnejšiu verziu, lebo s tým ako stúpa finančné zabezpečenie a moc naozajstných vlastníkov, rastie aj ich dopyt po čoraz neobvyklejších dráždidlách. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Značnú časť filmu sa v podstate nič nedeje - londýnska smotánka si užíva amorálneho života - rôzne večierky, sex, drogy, prostitúcia, orgie, dokonca s černochmi. Udivuje akurát to, že sa to odohráva ešte koncom 50. rokov a v konzervatívnom Spojenom kráľovstve. Problém a aké-také dramatično začne byť až pred koncom, keď sa to celé dostane na verejnosť. Občas nezáživné, občas nezvyklé, občas dráždivé. Hurt ešte ako-tak ujde, v oboch hlavných postavách by som si však vedel predstaviť aj niekoho schopnejšieho a pasujúcejšieho. Hlavne hlavná prostitútka je slabota, tým pánom sa celkom divím, že si urobili odbočku s takouto priemernosťou. Ani prostredie a šaty + mejkap prelomu 50. a 60. rokoch neboli príliš zvládnuté. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy mě nepřestane udivovat, jak někdo nedokáže číst mezi řádky - jako tady třeba Spike86: ten u toho filmu snad musel luštit křížovku. Jinak si nedovedu vysvětlit, že mu unikla hlavní myšlenka tohoto zajímavého a promyšleného filmu. Pro Spikea86 a jemu podobné následuje tedy SPOILERovité vysvětlení: Kauza Dr. Warda nebyla zbytečně okázalá; ona okázalost měla přesně svůj účel. Měla zastřít to, co se v Británii dělo ve vyšší společnosti a čím by byla tehdejší konzervativní britská společnost šokována a znechucena. Aby se neodkrylo příliš mnoho, tak se médiím rychle předhodil obětní beránek Dr. Ward. - Jestli v tom ani teď nedokážete najít zajímavé paralely k současnosti, tak to už je nad mé síly. ()

waska 

všechny recenze uživatele

I v konzervativní Anglii mají svoje skandály :) I když zápletka není nijak moc originální, jde o velice zajímavý snímek, který ale spíše stojí na velmi kvalitních hereckých výkonech výborných herců. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Co na to říci? Nemastné neslané. Pro poukázání na (skrytou) dekadenci elit málo zvrhlé, jako politické drama (se špoinážní zápletkou) trestuhodně nenapínavé. Neříkám, že je to ztráta času, to vůbec ne, ale tvůrci prostě jen převyprávěli příběh, aniž by využili jeho potenciálu. Takové střízlivě britské, Italové by z podobné věci jistě udělali chutnější záležitost. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Film nenabízí z mého pohledu moc kvalitní zápletku. Z dnešního pohledu je ta aféra, okolo které se to celé točí, a za kterou jsou zde souzeni, naprosto bezvýznamná, takže se trochu těžko chápe, co z toho dělají za soudní kauzu. Jinak stojí za zmínku docela dobrý hudební doprovod, dobře zvolené skladby. 60% ()

Reklama

Reklama