Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti matky se odstěhuje otec (James Nesbitt) se svými syny do nového domu v Anglii. Starší 9letý syn Anthony (Lewis McGibbon) je praktický, mladší 7letý Damian (Alex Etel) věří v Boha a ve svaté, kteří se mu zjevují a mluví s ním. Jednoho dne, kdy si Damian hraje ve svém kartonovém boxu, spadne mu doslova "do náruče z čistého nebe" taška se čtvrt milionem liber. Damian to považuje za dar od Boha a chtěl by nejraději všechny ty peníze rozdat na dobročinné účely a těm, komu se jich nedostává. Svěří se s tím ovšem i svému bratru, který jeho nadšení pro dobročinnost příliš nesdílí. Vše se ještě komplikuje skutečností, že se vše odehrává asi týden před koncem platnosti liber, protože Anglie přechází na eura a navíc původ peněz není tak poetický, jak si Damian myslel... (otula)

(více)

Recenze (84)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Rodinný film v balení od Dannyho Boyla není tak špatný, jak by se mohlo zdát. Problém je, že není ani nikterak výjimečný. Nemá žádnou nezapomenutelnou část a s výjimkou hlavní dětské role není ani moc, co chválit. Boyle opravdu nikde nešlápl vedle a ta hodinka a půl uteče poměrně příjemně, ale spokojené pokývání hlavou je bohužel málo. Stále platí, že mne Boyle vyjma Trainspottingu ještě nedokázal nadchnout a to už se blíží me ke kompletaci jeho tvroby. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Boyle to zase podal na stříbrné míse a já si opravdu pošmákl. Jelikož jsem viděl Milionáře už před tímhle filmem, teď mi lecos dochází. Dannyho trápí chudoba druhých. Zatímco v Milionáři diváka tvrdě staví po boku dětské bezmocnosti té nejpříšernější chudobě v Indii, zde nám spíše skrze dětskou a nezkaženou duši ukazuje věci z jiné strany. Přiznám se, že ač je venku tropická letní noc a cvrčci cvrkají jako o život, tenhle vánoční příběh mně místy dojal. Malý Alex (Damian) svojí roli podal skvěle. Nevadil mi ten náboženský podtext. Položte si sami otázku, lze kradené peníze o nichž to víte použít na dobročinné účely? Pokud se budete řídit svým svědomím, odpověď není zdaleka tak jednoduchá! Čtyři hvězdy dám, ale místy to bylo až moc pohádkové (zloděj - policista atd..). Na druhou stranu, když vezmeme, že je to rodinný vánoční film o malém chlapci a jeho spravedlivém světě, v němž jej provázejí Svatí a kteráý s nimi v Nebi hledá maminku.... Navíc film doprovází krásná hudba a moc se mi líbila i kamera. Rozhodně to stojí za vidění už jen za ten zajímavě rozehraný námět! Čtyři tašky NIKE. * * * * ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vymazlená obrazová stránka ilustruje příběh, o kterém se ani nedá říct, že sotva popadá dech, protože ten už vlastně umírá na těžkou rozedmu plic.____ Malý chlapeček vídá svaté, což bylo vždycky děsně nebezpečné poznávací znamení pro někoho, kdo pak skončil buď na hranici nebo v blázinci a později - ve některých vzácných případech - mohl být svatořečen. V současnosti už planoucí hranice tolik nehrozí, ale blázinec je téměř jistý. Kolik svatých uznávaných katolickou církví by do něj dneska šlo rovnou a bez pardonů? Ale to jsem odbočila. _____ Režisér dodává dětské představivosti (pomatenosti, svatosti?) krásně barevné zpodobnění plné hravých nápadů. Jenom ten příběh a hlavně atmosféra k nim nesedí. Trhá se to a drhne, máme tu občas psychologické drama, letmou romantiku, sociální film a krimi z drsného prostředí. Neumí si to vybrat, vsází na hodně možností a výkladů a tudíž prohrává jak utahaná herka, která už ani neví, kam jede. /8. 4. 14./ ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

V case, ked je kazdy spravny kinofil poblazenny korejskou filmovou vynachadzavostou a menej znaly kinofil ospevuje ameliu ako jeden z mala obsahovo vizualne dokonale zladeneho hraveho filmu pride znenazrady pomaly zabudnuty D.Boyle, na koreho Trainspotting a Plytky Hrob vsetci s laskou spominame a aj ked Miliony nemaju tie spravne grady, predsa len netradicnym a hravym napadom a drobnymi mimozanrovymi presahmi tyci sa vysoko nad beznu zapadnu filmovu produkciu. Len tak dalej, dalsi britsky film, ktori sice neoslni, ale potesi. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Tento malý film od Boylea mi hodně sedl. Opět jednoduchá zápletka, ale provedení je mnohem zajímavější a taky má sociální, ekonomický a taky dokonce existenciální přesah. Navíc se na všechno koukáme z pohledu malého kluka, který chce jen pomáhat. Někteří budou na film koukat, jako sociální kritiku, ale tou opravdu není. Prakticky to samé, říkají Damienovi svatí. Film má dobré tempo a krásně si hraje s fantasii hlavní hrdinů a jejich touhami. Líbilo se mi, že Boyle nikde neřekne, že tohle špatně či tohle správně, ale nechá nás jen pozorovat. Jediné co trochu kazí dojem z vyprávění je tajemný zloděj, který se vrátil pro lup, který mě přišel ve spoustě scénách, jako by tam byl zbytečně. Hezký film, který ke konci trochu ztrácí dech, ale to nic nemění na tom, že je to zajímavá a dobrá podívaná. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Namísto výroby triček pro štáb a herce produkce darovala peníze organizaci Water Aid k postavení studen v Africe (jako to udělala rodina ve filmu). (CliffLee)
  • V jednom záběru sleduje rodina soutěž Chcete být milionářem? v televizi. Tato soutěž hrála samozřejmě velkou úlohu v pozdějším filmu Dannyho Boyla – Milionář z chatrče (2008). (CliffLee)

Související novinky

Luxusní digitální „animáky“?

Luxusní digitální „animáky“?

12.09.2008

Možná. Danny Boyle chce natočit něco pro mladší publikum a vybral si k adaptaci knížky Terryho Pratchetta. Fanoušky humoristické fantasy ságy Úžasná Zeměplocha však musíme zklamat. Boyle totiž… (více)

Reklama

Reklama