Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti matky se odstěhuje otec (James Nesbitt) se svými syny do nového domu v Anglii. Starší 9letý syn Anthony (Lewis McGibbon) je praktický, mladší 7letý Damian (Alex Etel) věří v Boha a ve svaté, kteří se mu zjevují a mluví s ním. Jednoho dne, kdy si Damian hraje ve svém kartonovém boxu, spadne mu doslova "do náruče z čistého nebe" taška se čtvrt milionem liber. Damian to považuje za dar od Boha a chtěl by nejraději všechny ty peníze rozdat na dobročinné účely a těm, komu se jich nedostává. Svěří se s tím ovšem i svému bratru, který jeho nadšení pro dobročinnost příliš nesdílí. Vše se ještě komplikuje skutečností, že se vše odehrává asi týden před koncem platnosti liber, protože Anglie přechází na eura a navíc původ peněz není tak poetický, jak si Damian myslel... (otula)

(více)

Recenze (84)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frank Cottrell Boyce .. Voda je nad peníze .. nebo co tím přesně chtěl pan scénárista říct, nepobírám. Ještě že to v rukách měl Danny Boyle, který než odletěl rozpálit vyhasínající Slunce, zastavil se na jedné Britské škole, kde nám představil dva bratry, kteří ztratili maminku a právě se stěhují s otcem do nového domu.. Toho mladšího, hlavní postavu příběhu, (de)formují objevující se biblické postavy a hlavně bágl plný peněz, který, jak on se domnívá, mu seslal Bůh, aby skrze něj pomohl chudým. Dosti šílený příběh, kde jedinou složkou pro uvedený žánr sci-fi je hra s myšlenkou, že Británie přechází na eura. Ale vlastně je to svým způsobem celé krásná hra. Boyle je totiž výrazně hravý, precizní, vizuálně barvitý umělec a tak je sledování snímku i díky výtečné doprovodné hudební složce velice příjemné. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rodinný film od Dannyho Boylea. Moderní pohádka od Dannyho Boylea. Nevím, co z toho mě děsí víc, a tady je to obojí hezky pohromadě. Každopádně je to úlet o přechodu UK na "ojro" (však je taky mezi žánry SciFi;)) a o chlapečkovi, který má zálibu v křesťanství a snaží se skrz něj, respektive to jak ho vnímá svojí sedmiletou mentalitou, fungovat v současném světě. Přičemž má taky trochu problém s představivostí a zemřelou maminkou, a to takový, že to hraničí s psychiatrickou poruchou - nebo signalizuje neurologický problém:) Je potřeba to všechno vnímat s určitou nadsázkou, ale v mém světě by toho kluka už dávno někdo proplesknul a poslal k psychologovi (nebo rovnou psychiatrovi), a staršího bráchu rovnou zastřelil a zahrabal. Film nemá moc přes hodinu a půl a děje se tam toho spousta, ale i tak jsem doufal, že už bude konec. Nevím, co tím chtěl autor říci, a nemůžu se ubránit dojmu, že to buď sám nevěděl, nebo mu to někdo v postprodukci pořádně nabořil. Anebo byl na tripu - jako ostatně zjevně byli někteří svatí, nejen v Miliónech zobrazení. Já za sebe vím, že už se nikdy znovu nepodívám, i když některé obrazy jsou (u Boylea tradičně) téměř ikonické. Ostatním doporučím jen, když budu vědět, že mají rádi "poněkud netradiční" filmy. 50% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Buď dobrý křesťan, poslouchej své rodiče (i ty mrtvé) a peníze z kapesného věnuj charitě. A jestli to neuděláš, každý den až do konce tvého života ti budu pouštět Millions Dannyho Boylea!“ Ne, není to špatný film, akorát k naštvání moralizující. Dva kluci běží polem k parcelám, na kterých časem vyroste jejich nový dům a představují si, jak asi bude vypadat – velkolepý začátek, při němž jsem jenom tajil dech a toužil být znovu dítětem. Boyle nás zbytečně neotravuje dojemnými scénami smiřování se se smrtí matky a příběh dvou bratrů a jejich otce včas rozšíří o další, ten nejzásadnější, element – o tašku napěchovanou librami (ty jakoby se v průběhu filmu množily, ale kašlat na to). Tomuto nečekanému objevu předchází první z bizarních sekvencí, v nichž vystupuje některý ze svatých. Překvapivě je to trávu hulící svatá Klára z Assisi. Co tím a třeba ještě přítomností Františka z Assisi chtěl autor říci? Asi si myslel, že to bude vtipné a zároveň poučné pro všechny malé neznabohy. Ne, je to jenom trapné a křečovité, což bohužel platí na většinu filmu. Boyle se sice tématicky navrací ke svému oslnivému debutu Mělký hrob, ale bez černého humoru a nějaké té mrtvoly už to prostě není ono. Nevím, jak by kupříkladu kladivo aplikované na lidské tělo rozdýchávali malí caparti, jimž jsou Milióny určeny primárně, ale podobně brutální vyměknutí stejně zamrzí. A dost. Od komedie režiséra Trainspottingu, v jejímž středu stojí dva malí kluci a záviděníhodné množství peněz, které je třeba utratit, bych čekal více humoru, více nadsázky a mnohem méně „výchovných“ scén. Tenhle film je přeplácaný emotivními okamžiky, přesto ve mně žádné emoce vyvolat nedokázal a nedobrému dojmu z něj moc nepomáhá ani hodně efektivní režie. 55% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle do čeho se pustí, to zvládne na jedničku. A já tenhle film viděl ještě k tomu na jedničce, v sobotu dopoledne. Vím, že tam často v tenhle čas dávají dobré filmy, ale tenhle mě opravdu překvapil. Jednoduše se zabývá otázkou volně nalezených miliónů, které se dostanou do rukou dětí plus tam je tedy křesťanské moralizování, ale abych se přiznal, to jsem pustil k vodě a sledoval film. Ten sám o sobě je super, protože se ten nápad upraví v řadě naprosto výborných scén. Není to nic perfektního, ale když si uvědomíte, že děti jsou v hlavní roli a jedná se o komedii, kterou točí Danny Boyle, tak nemůžete být zklamaní. Jen je třeba si uvědomit, že se člověk kouká na film a ne na křesťanskou agitku, jak se tu plno lidí rozčiluje. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $6,584,159Tržby Celosvetovo $11,782,282║ Originálne, vtipné, úderné, vizuálne opojné,... jednoducho Danny Boyle je veru majsterko vo svojom netradičnom štýle stvárnenia príbehov. /90%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.„Francouzi řekli "au revoir" franku.Němci řekli "auf wiedersehen" marce.A Portugalci řekli.....prostě něco té svojí věci. A teď je na nás, abychom řekli sbohem libře. Letošní vánoce budeme mít euro. Sbohem, stará libro.“ A není to pech, když zrovna v téhle době spadne z nebe 250.000 liber? Odevzdat je nepřipadá v úvahu „Jestli na to přijde stát, tak si z toho vezme čtyřicet procent. Víš kolik to je? Téměř všechno.“ Takže Damien pod vlivem svatých patronů pomáhá, kde se dá. Mormoni si tak můžou např. dovybavit domácnost. A Anthony, ten se stará o svůj prospěch. Jenže peníze z nebe nepadají jen tak. „Myslel jsem, že je to od Boha.-Tohle není zrovna jeho parketa, rozdávat peníze.“ Cynicky se přikláním na stranu sobce Anthonyho. Mormoni si můžou ošplouchnout nádobí (a nohy vlastně taky) i ve škopku. A mimochodem věděli jste, že svatá patronka televize je Klára z Assissi a ráda si dá joint? Já tedy ne. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Milionář z domku na předměstí aneb katechetická agitka Dannyho Boylea. Zatímco ve filmech určených pro dospělé dokáže míru moralizování (a že je morální status quo jedním z leitmotivů Dannyho děl, o tom asi netřeba vést debatu) udržet pod únosnou mezí, ve filmu pro děti se tato míra náhle stává bezbřehou... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Á boha jeho!“ ... to si zrejme povie každý, kto Dannyho Boylea za jeho americké a zombícke počiny odpísal a teraz si pozrie týchto dvoch milionárskych hajzlikov. Je to zhruba rovnaké prekvapenie, ako keď Burton nakrútil svoju Veľkú rybu, Carpenter Starmana, del Toro dobráckeho Hellboya (a keby Spielberg nakrútil erotickú komédiu). Milé, svieže a príjemne nekonfliktné! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me velmi prijemny prekvapeni, kde Boyle ukazuje, jakej je hracicka. Zacatek vas totiz absolutne ohromi hravym stylem vypraveni, skvelejma vizualnima napada a celkove takovou pohodovou az pohadkovou atmosferou. Postupne behem celeho filmu to sice ubejva, az na konec se jedna o vcelku normalni film, ale to uz nepokazi vyslednej dojem. Navic pribehove to je fajn, film je sviznej, deti nejsou nijak otravny, je tu ozvlastneni v podobe svatejch a tatika hraje James "Jekyll" Nesbitt. Takle pohodovej film jsem dlouho nevidel. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vizuálně promakané, dějově poněkud zmatené. Dost možná nejhorší Boyleův film má přesto zajímavou atmosféru a nenudí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně hřejivý filmeček. Danny Boyle je umělec. vytříbená audiovizuální stránka zkloubená s krásně ironickým scénářem, skvělými herci ( i ti malí kluci).. Umí natočit rozvernou komedii se spoustou Zjevivších se Svatých líznutou kriminálkou a v jednu chvíli se mu daří budovat úžasně strašidenou atmosféru. Přesně takové jsou milióny. Film jehož myšlenka osloví snad každého a jehož poselství je při tom strašně jednoduché. Voda je potřeba všude a všichni bysme měli pomoct, pokud můžeme :)) Jsem nadšen a dojat. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Tenhle počin nedovedu ohodnotit, protože jsem jej jednak nedokoukala (nejsem masochistka) a hlavně - a to především - na to ani samotný odpad nestačí. Prostředí Anglie je příjemné, kluci docela sympatičtí, ale celkově je to prostě nuda k uzívání a to navíc taková, která je prostě absolutně nesmyslná a pošetilá ( euro v UK, malí kluci co jen tak najdou tašku s kupou peněz a rozhodnou se je rozdat chudým, malý kluk mluvící se svatými.. ). Připadá mi, jakoby Boylovi někdo zaplatil, aby natočil pronáboženský film s morálním ponaučením. Kdyby to alespon nebylo tak do očí bijící, ale mně z toho bylo fakt špatně. Bleh. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Milionově hřejivá podívaná. Malí herci v hlavních rolích hrají jako o život, dospělí jim málem nestačí, videoklipovou, barvami hýřící režii žene vpřed výtečná hudba... Snad jedině Danny Boyle může tak přesvědčivě natočit tak pestrou žánrovou směsici, jaká je k vidění právě zde. Roztomile vtipnou "dětskou" komedii mixuje rodinným dramatem, vidinami nejrůznějších světců a světic, satirickou vizí Británie přecházející na Euro a v druhé polovině dokonce svérázným thrillerem. Všechno, pravda, zakončuje moralizující závěr... Ale víte co? Myslím, že lepší finále si Miliony nemohly přát. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Boyle to zase podal na stříbrné míse a já si opravdu pošmákl. Jelikož jsem viděl Milionáře už před tímhle filmem, teď mi lecos dochází. Dannyho trápí chudoba druhých. Zatímco v Milionáři diváka tvrdě staví po boku dětské bezmocnosti té nejpříšernější chudobě v Indii, zde nám spíše skrze dětskou a nezkaženou duši ukazuje věci z jiné strany. Přiznám se, že ač je venku tropická letní noc a cvrčci cvrkají jako o život, tenhle vánoční příběh mně místy dojal. Malý Alex (Damian) svojí roli podal skvěle. Nevadil mi ten náboženský podtext. Položte si sami otázku, lze kradené peníze o nichž to víte použít na dobročinné účely? Pokud se budete řídit svým svědomím, odpověď není zdaleka tak jednoduchá! Čtyři hvězdy dám, ale místy to bylo až moc pohádkové (zloděj - policista atd..). Na druhou stranu, když vezmeme, že je to rodinný vánoční film o malém chlapci a jeho spravedlivém světě, v němž jej provázejí Svatí a kteráý s nimi v Nebi hledá maminku.... Navíc film doprovází krásná hudba a moc se mi líbila i kamera. Rozhodně to stojí za vidění už jen za ten zajímavě rozehraný námět! Čtyři tašky NIKE. * * * * ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nejvíce hravý film Dannyho Boylea. Tolik skvělých nápadů v jediném dětském filmu aby jeden pohledal. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

najdivnejší film dannyho boylea, ktorý v sebe kombinuje rôzne trademarky, prvky, fragmenty a témy skoro všetkých jeho ostatných filmov (hlavne slummdog, trainspotting, shallow grave a beach) nám ponúka zaujímavú réžiu a dobrého detského neherca, ale inak pôsobí miestami moralizujúco, ku koncu čoraz viac mätúco a žánrovo nevyhranene. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi sa netreba na Milióny sústrediť ako na film Dannyho Boylea, ale ako na klasický vianočný film, ktorého funkciou je "zahriať na duši". Tin Tina tiež neberieme v porovnaní so Shindlerovým zoznamom ako Spielbergovu stratu súdnosti, ale ako oddychovku, nadýchnutím sa pred niečím väčším. Bohužiaľ aj ako pokus o vianočnú klasiku Boyle úplne neuspel, chvíľami je to neprehľadné a poriadne to nevie, kam to kráča. Únosnú mieru otravnosti ale film v mojich očiach nikdy neprekročil. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Velká audiovizuální jízda s velice příjemným humorem, úžasně pozitivní atmosférou a krásným poselstvím. Méně známý a méně nápadný film, který ovšem osobně řadím k tomu nejlepšímu, co nám Danny Boyle dosud naservíroval. Skloubit v jednom filmu miliony žánrů a přitom zajistit, že výsledek dává dokonalý smysl - to snad umí pouze Danny Boyle. Vcelku příjemné dětské výkony. Vrcholem filmu pro mě byla situace, kdy stála před otcem rodiny volba, zda si má nalezené peníze nechat a jasně stál za východiskem je vrátit. Poté se ovšem situace změnila a vyrojila se nesmírně zajímavá otázka. Může si člověk nechat nalezené peníze, když jsou tyto peníze důvodem, proč byl okraden a nemá momentálně vůbec nic? Změní se morální hodnoty takového člověka? Morální hodnoty člověka jsou přímo závislé na jeho momentální životní situaci? Má chudák právo krást, aby si zajistil přežití v nouzi? Podobné myšlenky Boyle neváhá proložit nesmírně úchylnou a vtipnou vánoční reklamou. Lepší tři kousky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem vůbec nepochopil. Co to mělo být? Vánoční melodrama? Rodinná moralita? Náboženské fantasy? Kriminální thriller? Politická satira? Jak vidíte, tohle jsem vůbec nepochopil... ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Rodinný film v balení od Dannyho Boyla není tak špatný, jak by se mohlo zdát. Problém je, že není ani nikterak výjimečný. Nemá žádnou nezapomenutelnou část a s výjimkou hlavní dětské role není ani moc, co chválit. Boyle opravdu nikde nešlápl vedle a ta hodinka a půl uteče poměrně příjemně, ale spokojené pokývání hlavou je bohužel málo. Stále platí, že mne Boyle vyjma Trainspottingu ještě nedokázal nadchnout a to už se blíží me ke kompletaci jeho tvroby. ()

Související novinky

Luxusní digitální „animáky“?

Luxusní digitální „animáky“?

12.09.2008

Možná. Danny Boyle chce natočit něco pro mladší publikum a vybral si k adaptaci knížky Terryho Pratchetta. Fanoušky humoristické fantasy ságy Úžasná Zeměplocha však musíme zklamat. Boyle totiž… (více)

Reklama

Reklama