Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je 14. století. Hanna se svými dětmi žije v malé vesničce. Jednoho dne obdrží zprávu, že její manžel Ulf se po čtyřech letech vrací z křižácké výpravy. Hanna se mu vydá naproti k pobřeží. Na koni, pouze s lukem a šípy. V polovině cesty ale narazí na zónu černého moru, který se začíná šířit po celé zemi. Rozhodne se pokračovat v cestě ve společnosti svého přítele Joela Fishermana, který díky moru ztratil celou svou rodinu. Hanna najednou čelí kruté realitě moru, války, bídy a brutalitě křesťanského přesvědčení. Hanna musí bojovat ze všech sil, za svou lásku, rodinu a vlastní život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, u kterých nevíte, zda skončí špatně, ale myslíte si, že ano, pak se zdá, že ne, a v závěru je všechno tak nějak úplně jinak. Středověk nemůže být temnější, než jak ho dokážou vykreslit severští filmaři. Drsná krajina, lidé ošlehaní větrem a zimou, obloha bez slunce má najednou tři. Žena matka, manželka, dělnice, bojovnice. Moře je studené, ve vzduchu je cítit napětí a vítr nemilosrdně roznáší morovou ránu po kraji. Muži zavrhnou své ženy, pomoc druhým je větší obětí, než by se zdálo, a smysl života je v zachování rodu. Naražení na kříž a pohřbívání zaživa ukazuje na odvrácenou stranu víry. Křížová cesta nenaplňuje osud, ale stává se tak těžkou zkouškou, že o jejím smyslu lze pochybovat. Celková syrovost i obsazení nepohlednými herci se mi velmi líbily, stejně jako vynikající hudba. Tak proč tři hvězdy? Protože tenhle film již podruhé vidět nemusím... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení. Severský středověk mám rád a syrovost jejich snímků také. Nečekejte žádné masivní bojové scény ani velkovýpravný film za x mega. Toto je dá se říci komorní drama o ženě, která jede krajinou zasaženou morem na pobřeží v ústrety manželovi, který se vrátil z bojů ze Svaté země. Nevadil mi ani místy lehce zapáchající feminismus z hlavní hrdinky. Doporučuji shlédnout. Dávám tři slunce * * * ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vcelku syrový a na krutou historii poukazující severský film, který může zaujmout záběry drsné švédské přírody a námětem cesty za láskou, ale na druhou stranu také odradit množstvím nevhodně (možná i neúmyslně) použitého černého humoru. Po herecké a scenáristické stránce to byl čistý průměr. Zkrátka svým vzevřením tuctový film, ve kterém se staví proti sobě láska a smrt. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Švéďáci tam mají ty jejich dlouhý zimy, krátký dny, sníh a málo světla. Takže není divu, že když u nich na chvilku vypukne něco jako pseudo-léto, vrhaj se zuřivě za kamery a natáčej fimy jako „Tři slunce“, aby si odventilovali svý temný deprese. Tři slunce nejsou dobrodružná fantasy, velkofilm ani historická freska, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to prostý příběh o lásce a smrti, umírání, zmaru a nulový hodnotě lidskýho života. A kdo od příběhu čeká nějaké „velké vyprávění“, ten musí být nezbytně zklamán. Přestože film disponuje neobyčejnými kvalitami, měl jsem místy problém nechat se vcucnout do děje. Na druhou stanu… (a teď bacha přijde spoiler)… mě ale t-o-t-á-l-n-ě rozhadroval konec, který se sice tváří skoro jako poloviční Happy End, ovšem přemýšlejícímu diváku je naprosto zřejmé, že tohle jsou ve skutečnosti ty největší sračky, do nichž mohly hlavní postavy spadnout. A to všechno vlastně proč? Pro chvíli toho nejsmutnějšího štěstí. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Mor, fanatický davy, šílený řezník, zhučený křižák, osamělý rybář a emancipovaná žena. Mělo to pěkný příběh. Žádná sper hollywoodská řežba, žádný mega epický vyprávění, ale dost reálný příběh ze Švédska. Působivý konec. ()

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

"Neslyšelas? To máš v uchu tak malou dírku jako mezi nohama?". Pohodovná komedie. ________ Dobře se tu valí do chlapů a to je potřeba. ________ Nejdřív mi to přišlo jako takovej meditativní islandskej film (čti nuda) ale po těch několika věcech co se mohli stát (ale nejspíše ne jedné postavě ve dvou dnech) a zajímavé zapletce ... k čemu uvěřitelnost? Je to jenom film ... mňam. Co se tu stalo se opravdu stát mohlo a jedna z haluzí tu byla uvěřitelná (narozdíl od http://www.csfd.cz/film/237089-orphan/ ) . ________ Jeden z nejlepších filmů co jsem viděl. Navíc, jeden může bejt pod vlivem a tím spíš to ocení ... ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Syrový příběh o podstatě, jak jej umí udělat snad jen seveřani - celkem bez cukrbliků a nadbytečného lomení rukama. Taky zajímavý náhled do historie - žádné skutečné historické postavy, ale skutečné situace a "radůstky" středověku, jejihž základní princip je překvapivě nadčasový. Stěžejní věci života, etiky, lidské charaktery a jednání v mezních situacích... Sem tam trocha humoru. Stylizace a pohádkově efektní dolaďování scén mi ani nevadilo nebo jsem ho vnímala jenom okrajově - nerušilo, neuráželo, dokonce možná i vesele vyvažovalo a odlehčovalo tu bytelnou severskou dřeň a ducha postav. Ani realita, ani sága, ani pohádka, ale přesto příběh, co nejde z hlavy. Pro mne hodně silný film. ()

Cortes3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, řekl bych docela nízko nákladový, moc herců v něm nehrálo, ale děj byl velmi zajímavý, přesně vystihující 14. století. ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Obsah tohoto filmu by se dal shrnou do pár slov: běžný život ve švédském středověku za neobvyklých okolností. Málokterý film se středověkou tématikou se dokáže takhle dobře oprostit od pseudoromantických příkras a klišé. Je to dobrý film s odpovídajícími hereckými výkony (Lena Endre je výborná herečka pro dramata s notnou dávkou psychologie). Myslím, že lepší tři hvězdičky jsou asi odpovídající, pro film na jedno příjemné shlédnutí. Škoda, že není trochu delší a hlavně dějově obsáhlejší. Určitě bych nějakou tu hvězdičku přidal, kdyby všechny charaktery dostaly trochu víc prostoru k představení. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Epické drama odehrávající se ve čtrnáctém století ve Švédsku s ženskou postavou, která se vydá na cestu v zájmu setkání se svým manželem po čtyřech letech strávených na východě země během dlouhé války. Středověké prostředí zasažené morem jí dává poznat ty nejkrutější situace dané doby, čímž je nucena bojovat za svou lásku, za své děti i za svůj život. Slibný příběh se veze ve značné jednoduchosti a poklidné atmosféře, jakoby to bylo natočeno více pro televizi než na stříbrná plátna kin. Děj postrádá patřičnou dramatičnost, napětí a nějaké, snad očekávané, válečné scény ani nemluvě. Snímek však obsahuje hluboký příběh, který místama zarmoutí i vyobrazí neblahý úsměv. A tak se z toho stalo vcelku dojemné vyprávění o statečně ženě a jejích myšlenkách. Cestou jí doprovází různé lidské tragédie, což dává najevo, že není jediná, co ztratila v podstatě vše. Krapet do sebe naráží fantazie s realismem, ale dalo by se říci, že se tvůrci více přikláněli právě k tomu realismu. Ano, snímek muže leckteré diváky lačnící po zábavě nudit, neboť o zábavu tady v žádném případě nejde. ()

TomStrom 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, možná jsem ten film jenom nepochopil, ale něco tak nudného a nezajímavého jsem dlouho neviděl. Možná ten film věrně popisuje středověké Švédsko, ale stejně nevidím důvod, proč na něj koukat, když je to 102 minut o ničem. Je to jen sled vzájemně si podobných lokací a kupa hloupých keců k tomu. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Pokus o historický príbeh evidentne nevyšiel. Neoslovilo ma to vôbec ničím. Radil by som to do Tv tvorby 80-tych rokov, kedy by to malo úspech. Dej je absolútna konina bez zmysluplných dialógov a náznaku nejakej zápletky. Pripomínalo mi to film Boudica a ja sa vskutku nedokážem premôcť, aby sa mi niečo takéto pozdávalo. ... ... ..... ... ... ... ... .. .. ... ... ...... .... ... ... ... ... ... .... ... .... ... ... .. .. Akcia: žiadna, Historičnosť: * Vtiahnutie do deja: nulové, Hudba: nulová, Realita: * Výkony hercov: žiadne ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Naprosto obyčejný přiběh o lásce a statečnosti a odpovědnosti jedné ženy ke svému muži a dětem...dobré kostýmy a skvělá příroda.. ()

retrix 

všechny recenze uživatele

Drsný, krutý a syrový středověk mně tento film sice ukazuje, ale bylo to tak vyumělkované a nažehlené, že to realistickému obrazu má přidaleko. Celý film je vlastně o dialogu hlavní hrdinky "být či nebýt" a někdy mě ty její polemiky lezly pěkně na nervy. Režisér se snažil sice nějak přiblížit středověk, ale všichni účastníci byli pěkně v prádelku vyžehlení, umytí s makeupem, aby ni smítko špíny jim za nehty nezůstalo. No a ta taškařice s morem, kdy se nakazil jen ten, koho režisér označil, je stupidní. ()

Bránolog 

všechny recenze uživatele

Putování feministky, zhulence, klonu Mistra Záviše a dost šílenýho děcka po morem zamořeném Švédsku, plném magorů. Čtvrtou hvězdu dávám za konec, ten mě celkem dostal. ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Jediné, co bylo na tomto filmu dobré bylo prostředí a herecký výkon hl. hrdiny, která to podržela nad propadákem. ()

Reklama

Reklama