Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 005)

castor 

všechny recenze uživatele

Zack Snyder miluje žánr a je to sakra znát. Jeho osobitý přístup je přidanou hodnotou už tak výtečně natočeného kusu, který se nezastaví před ničím. První dvacetiminutovka je úchvatná. Škoda, že pak částečně podřadíme a v solidním tempu vytrváme až do závěrečných titulků. Nemocniční sestra s tváří neokoukané a vcelku překvapivě obsazené Sarah Polley toho dne udělala několik chyb a chybek: nekopla protivného doktora do rozkroku, v rádiu si neposlechla to, co měla, zvláštní zprávy jí utekly i v televizi. Potkala jen fikaně otevřenou sanitku. A pak se sousedovic milé děvče objevilo ve dveřích ložnice. A chtělo sežrat jejího manžela. A ten posléze jí. Rychlý úprk, sápání několika zvláštně vypadajících sousedů, zděšení, co se děje venku a nakonec dočasná záchrana ve velkém obchodním domě (super nápad, ale víc bych pracoval s tím, co takový moderní market nabízí). Stovky hladových a nemrtvých ale stále trpělivě čekají na příležitost. A už i k divákovi se dostávají zprávy, jak lidstvo masivně prohrává. Zahřívací kolečko je za námi. Oproti originálu to navíc nejsou žádní pomalu se táhnoucí zrůdičky, ale zatraceně rychlé svině, které nadobro uspí jen kulka v hlavě. Vztahy mezi přeživšími jsou zajímavě rozehrané, představují je solidní herci, jen několika nepravděpodobností se dočkáme (měnící se názory na to, koho zachránit a u koho jde o už moc velké riziko). Snyderův tým si dokonale pohrál se zvukem, se světlem, kamerou, výběrem hudby, střihem, vizuálními efekty. Nespokojí se s opakováním někoho, jeho práce vypadá neotřele a nápaditě. Baví cynickými hláškami i kouzelným nadhledem (šachy na dálku, odstřelovač na přání, střihová sekvence, jak plyne čas, auto, které sráží pochodující), postavy poměrně slušně poznáme, ač jich pochopitelně ubývá. A my jen můžeme tipovat, kdo další doplatí často na svou hloupost. Lehce se dotýkáme obav o budoucnost lidské rasy, párkrát se do lidských neduhů příjemně strefíme. A hlavně se královsky bavíme. ()

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco jiného a tímhle mým očekáváním jsem si ten film upřímně docela posral... Takže vám teď dám takové varování :D, nebuďte jako já a fakt nečekejte: oscarové akční drama, nečekejte moc chytré postavy, nečekejte moc chytré dialogy, nečekejte zlomové psychologické oblouky. Prostě... Věci se dějou a je to fakt prdel sledovat. Snyderova klasická režie kdy dokáže hodit spomalenej záběr i do scény kde rozbitej hajzl padá na podlahu, kde saturace je tak vyboostěná a mezi podexpozicí a přeexpozicí je taková hloubka, že by ses na to nenamžoural... To vše doplněné ujetostí Jamese Gunna a thats it. Nebudu se bránit, po pár chvílích jsem tomu přišel na chuť a pak už jen další scéna přinesla další pousmání v koutku. Tohle je prostě podstivej Zombie film a těch je dneska už kurde málo ()

Reklama

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Několik výborných jednotlivostí (kousky ze soundtracku, vedlejší postavy jako Andy ze střechy nebo teplý děda, politicky nekorektní libůstky typu porodu těhotné zombie atd.) povyšuje nijak závratný celek. Snyder je talent, ale ne z rodu samorostlých originálů typu Raimiho nebo Jacksona, takže se spíš „veze“, než aby objevoval. Takový Danny Boyle kočíroval zombíky víc protřele, víc autorsky a taky lépe. Slabší 4. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Úsvit mrtvých je nátěr, jak se na ten fanouškovský humbuk kolem něj sluší a patří. Tvůrci do filmu vlétli pěkně po hlavě, nečekají na dlouhé představování, ale od samého začátku pěkně tvrdí muziku. Originální nápady a stylový nástup je podpořen skvělou režií, která přesně ví, kdy diváka „vycukat“, kdy oslnit zajímavým záběrem a kdy rozpumpovat v divácích adrenalin. Škoda, že v ubíhajících minutách je tempo trochu nevyrovnané, zdá se mi, že chybí víc těch opravdu mrazivých momentů, které byste nemohli dostat z hlavy do dalšího týdne. Ale to jsou jen poznámky, jež dělí Úsvit mrtvých od statutu absolutní dokonalosti. Takto pořád zůstává u výjimečného filmu, navíc v Hollywoodem dosti opomíjeném žánru, který se může pochlubit více méně vším potřebným. Zack Snyder je ďábel, z toho chlapce bude trumfové eso! Málokdo dokáže s atmosférou pracovat tak lehce jako on, přeskakovat z deprese do pohodové nálady. Paráda! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Co se týče zombie-snímků, dávám zpravidla přednost jejich parodovaným příbuzným (tj. kombinaci horor/komedie), nelze však říct, že by Dawn of the Dead nebyl natočen s nadsázkou a bez humoru (min. několik úsměvných, odlehčených scén se tu najde). Jinak ale film nabízí hlavně určitou dávku napětí, slušné hororové atmosféry, akce a také docela propracované charaktery (myslím tím v konfrontaci s jinými žánrovými kousky). Původní verzi jsem neviděl, tipuju však, že díky dobrým efektům, trikům a kameře (když nepočítám tu ruční v závěru filmu) ji její remake má šanci předstihnout. Sice se zrovna netetelím blahem jako jiní, ale bavil jsem se a nenudil, takže proč bych nedal 4*. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Během premiérového víkendu (19.-31. 3. 2004) se nemrtvým gurmánům podařilo vydělat 26,7 mil. amerických dolarů, což bylo na 26milionovou produkci velmi slušné. Ve finále dosáhly severoamerické tržby 59 milionů dolarů, součet těch celosvětových pak 102,3 mil. (imro)
  • Natáčelo se v obchodním centru v Torontu, které se připravovalo na přestavbu. (FincherD.)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama