Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 004)

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi sympatický guláš krvi, strachu a humoru. Dawn of the Dead je iba popcornovka, ale tak skvelo a inteligentne prevedená, že ju nejde než doporučiť všetkými zdvihnutými palcami. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Úsvit mrtvých je nátěr, jak se na ten fanouškovský humbuk kolem něj sluší a patří. Tvůrci do filmu vlétli pěkně po hlavě, nečekají na dlouhé představování, ale od samého začátku pěkně tvrdí muziku. Originální nápady a stylový nástup je podpořen skvělou režií, která přesně ví, kdy diváka „vycukat“, kdy oslnit zajímavým záběrem a kdy rozpumpovat v divácích adrenalin. Škoda, že v ubíhajících minutách je tempo trochu nevyrovnané, zdá se mi, že chybí víc těch opravdu mrazivých momentů, které byste nemohli dostat z hlavy do dalšího týdne. Ale to jsou jen poznámky, jež dělí Úsvit mrtvých od statutu absolutní dokonalosti. Takto pořád zůstává u výjimečného filmu, navíc v Hollywoodem dosti opomíjeném žánru, který se může pochlubit více méně vším potřebným. Zack Snyder je ďábel, z toho chlapce bude trumfové eso! Málokdo dokáže s atmosférou pracovat tak lehce jako on, přeskakovat z deprese do pohodové nálady. Paráda! ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Nejvíc cool zombie-gorefest posledního desetiletí. Jen velice zřídka se snoubí takový režisérský cit se správnou dávkou fanouškovského zanícení. A to jde ke všemu o debut! George A. Romero musí mít radost. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Snyderovo pojetí zombií je mi sympatické. Už to nejsou ty mátožné mrchy, jako v Romerově klasice, ale setsakra rychlí dravci, ze kterých jde hrůza a je třeba míti se před nimi pořádně na pozoru. I úvod do filmu je dalším příjemným šokem - žádné dlouhé představování, žádné napínání diváka, ale hned po pěti minutách se jde zostra na věc. Děj okamžitě zařadí pátý rychlostní stupeň (počáteční chaos u rodinných domků a záběr na město s hustou bouračkou je parádní), po chvilce klesne na "čtyřku" a ta vydrží až do závěrečných titulků. Ten podvědomý pocit fanouška žánru, že právě zhlédl známé věci v exceletním kabátku, remake a krásnou poctu žánru zároveň, mu vyloudí na tváři úsměv a neopustí ho ani po odchodu z kina, jako by právě zkouknul nějakou romantickou komedii :o) ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Jako akční survival vynikající, ale jako remake Romerovy klasiky to zabíjí skoro všechno, co bylo na originálu dobré a zajímavé. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Můj první pořádný zombie thriller na filmovém plátně. Kulhánkovy knížky a Resident Evil se nepočítají:) A ta podívaná stála za každou korunu na kterou mě ten lístek přišel. Temnota a tíseň, naivní figurky, tytéž chyby jaké jsme už tolikrát viděli, archetypální postavy, prostě klasa. I když si pořád myslím že správný zombák nemá běhat jako vítr:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zběsilá akční jízda ochucena hordami tlejícího masa a krutých minivtípků. 95% Zajímavé komentáře: ScreamJay, Superpero, MIMIC, lennyd, Macik, Moogwi, kolikasp, kinderman, Illy ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tomuhle filmu předcházelo mírné nedorozumění v minulém týdnu v půjčovně, kdy vyzbrojen nulovým znalostmi v oblasti zombie horor jsem naběhl do půjčovny a řekl "Dejte mě remake slavnýho zombie hororu." No a ten vůl tam stál a zeptal se a "Kterej to bude?", to se ví, že název kterej mi zde doporučili uživatelé Mr.Apache a Jossie jsem zapoměl ještě dřív než mě ho tihle dva napsali. Nechtěl jsem ztratit glanc znalce a tak jsem se na toho pohunka v půjčovně osočil "Ten nejslavnější asi ne" no a on mě půjčil Noc oživlých mrtvol a řekl "myslíte tohle?" já jsem znalecky řekl " No jistě, co jinýho". Doma se ukázalo, že to samozřejmě ani omylem nebyl ten film co jsem chtěl, ale hlavně že jsem v půjčovně za hororovýho znalce. Po týdnu, kdy jsme si zjistil co si vlastně mám půjčit už v půjčovně suveréně "Dejte mě prosím Vás ještě ten Úsvit mrtvecjh." No a panečku je vidět, že Jossie i Apache vědí co se mě líbí - díky jim za tip na tenhle film . Zombici tady rozhodně neudělají dva kroky za celej film, protože prostě víc za 90 minut neujdou, tady lítají jak motorový myši. Řekl bych že je to spíše akčnější než hororovější, ale to fanouškovi akčních filmů jakým jsem rozhodně vadit nemůže. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mezi zombie-řežbama tato vévodí naprosto suverénně. Kdo by koneckonců řekl, že remake může být tak nečekaně povedený Režie se ujal v té době neznámý Zack Snyder, který si začátek kariéry nemohl vybrat lépe a podle jeho repertoáru je znát, kdo v příštích letech bude vévodit Hollywoodu a věřím, že oprávněně, jelikož práce odvedená na tomto filmu je znát a film obsahující jak akční, dramatické a i humorné scény nemůže přeci dopadnout špatně, spíše je to povinností mít film s tímto kombem, jelikož komedie a zombie se záhadným způsobem spojuje (viz. Soumrak mrtvých). Spolu s 28 dní poté je toto pro mě vrchol žánru v dnešní době a neobvykle vytrvalí a opravdu rychlí zombie jsou ve filmu už pouze taková třešnička na dortu. --- Zlato, ty máš moje svolení, kdybych se stal jedním z nich udělej to pro mě a ustřel mi palici. - Jojo na to se spolehni. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $26miliónovTržby USA $59,020,957Tržby Celosvetovo $102,356,381/videl v kine: 90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Docela slušná zombie prča. Snyder je očividně šikovnej kluk. Nejlepší z filmu je ale stejně Johnny Cash a The Man Comes Around v úvodních titulcích. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zombící jsou zpět a v plné síle. Černý humor (církevni hodnostář rozřeže "stětku" motorovkou, střílení "známých osobností" do hlavy apod.). Skvěle vymyšlený film s titulky za které se nemůže stydět ani nejlepších horor. Skvěle domyšlený závěr a výborné suché hlášky. Pokud byl původní film kritika a ukázka toho co způsobují obchodní domy tak u tohoto dílu je to také možné. Nechci to zde rozebírat na to jsou tady jiní. Já neviděl původní film, tak to nemohu porovnávat. Tento film je hodně dobrá podívaná co jednoznačně stojí za shlédnutí. Doporučuji: Zůstante ještě na titulky po filmu, poznáte co znamená když je přeplněné peklo a mrtví přicházejí .... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Gunn .. Úsvit mrtvých je popcorn nářez! Určitě pro ty, kteří vyznávají horory a zombie vyvražďovačky. Po nedávné zkušenosti s ubohým Resident Evil: Apokalypsa, jsem byl skutečně nadšený. Začátek filmu je opravdu bomba!! Sestra Ana skončí směnu v nemocnici, dojede domu, pomiluje se, vyspí a ráno je vše jinak. Venku je spoustu nakažených zombí a apokalyptická jízda začíná!! Kdyby film udržel tohle tempo i nadále, určitě by se dostal do nějaké mé Top. Po setkání se s ostatními protagonisty příběhu a společném úniku do obchodního centra tempo lehce poleví. Ale jen lehce. V této části kraluje především dosti povedená kamera, takže je se pořád na co dívat. Více se i mluví, ale krev teče mezitím pořád proudem. A nesmím opomenout povedený závěr na lodi.. no comment;-)) Film je napěchovaný černým, morbidním humorem, spoustou drsných scén a samozřejmě prostřelených nebo ustřelených hlav! Fanoušci hororu budou slintat blahem! Ostatní se nadmíru dobře pobaví. Za předpokladu, že neznáte původní Dawn of the Dead (jako já), nemůžete být ani naštvaní z (ne)zprznění předlohy.. 80%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Skutečně „hustej a brutální“ film. Spousta skvělých naturalismů, výborně udělaný make-up zombíků, skvělý nápad s jejich rychlostí (ten se mi líbil už ve filmu 28 dní poté). Nejvíce mě fascinovalo, jak výborně vedle sebe fungovaly scény skutečně strašidelné a scény humorné (ač ten humor jen z těch nejčernějších). Bavil jsem od začátku až do konce (tzn. nemám pocit, že by film chvílemi ztrácel tempo), snad jsem jenom měl odejít hned jak se objevily závěrečné titulky. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra, lekačky které fungují, a nařachaná akce se stejně nařachaným Vingem Rhamesem. Ale všichni podávají až překvapivě dobré herecké výkony. Opravdu mě tenhle film extramile překvapil. A na konec taková perlička, ten kazatel (Ken Foree) z televize, který pronáší větu "When there is no more room in hell, the dead will walk the earth." Tak ten hrál hlavní roli v Romerově originálu "Dawn of the dead" z roku 1978 a říká tam tu samou větu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nic takového jsem ještě neviděl, nenechte si to ujít! Film, který má atmosféru, dobré herce, čiší z něj energie a neotřelost a opravdu je vidět, že to natáčeli hororoví fanoušci. Zombie vypadají moc pěkně. Líbily se mi dialogy a celková cynickost snímku, žádná trapná korektnost, ty panoramatické záběry, kamera a střih ( vyskytují se tu neuvěřitelně dynamické scény i dlouhozáběrové emocionální ), dokonalé fórečky a úvodní i závěrečné titulky, pak konec, no prostě všechno. A Sarah Polley je boží! A to je debut! Zack Snyder je talent a doufám, že už se chystá na něco podobného ( pokud i jeho následující film budě nějaká bomba, má u mě jistý bod pro nejoblíbenější režiséry ) Tenhle film je žrádlo ------- Všem velkejm fandům doporučuju pořídit si DVD... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

(originál jsem stále neviděla) Sympatický, třebaže absolutně nenáročný popcornový film, plný veselých zombíků, směšně klišovitých srdceryvných scén, velmi povedených efektů a různých vychytávek,... - ale hlavně je to od začátku do konce docela dost zábavná jízda! Navíc se miloučkým hudebním doprovodem (Zack si s výběrem hudby opravdu vyhrál - krásně ironicky působící Have a Nice Day, Don't Worry, Be Happy či "ouu šit, wa-a-a-a" - nádhera). A když se na to ještě navíc podíváte na DVD - s výborným komentářem - pak máte skvěle vyvedený filmový večer zaručen! A ty chutné počáteční titulky...a Andyho deník...prostě 3,5* směrem nahoru, ať nežeru! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO ///,,V PEKLE UŽ NENÍ MÍSTO A SATAN NÁM POSÍLÁ SVÝ MRTVÝ“....... /// Nebo konec světa?... Agresivní zombie sprinteři, kterejm sekne krásnej make - up, nákupní středisko plný atmosféry ,,živých“, jenž dokazujou, že jsou horší věci než smrt. Tenhle film mám moc rád ... (tenhle samozřejmě taky). Nesmrdí korunou a baví mě. Včetně titulkový ,,hand-cam“, která patří k optimistickýmu konci stejně jako k zombíkovi zuby. A pak, že se Amerika vždycky s těch sraček vyhrabe.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád bych adoptoval zombíkovo ,,mimi“. 2.) Zjistím, že i díky motorový pile se dá prožít romantická chvilka. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ** ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama