Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 005)

verbst 

všechny recenze uživatele

Snyder je vizuální mág. Co na tom, že je to už ohraný téma. Když to umíte podat tak se na to dá i dívat 75% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsem si pustil Úsvit mrtvých...A musím uznat...Mít tak povedenou filmovou premiéru v Hollywoodu, to se jen tak nikomu nepovede. Ale Zack Snyder se touto prvotinou zapsal nesmazatelně do historie. Úsvit mrtvých totiž těží zejména ze dvou aspektů. Nabídne to strhující atmosféru, která chvílemi přiková diváka naplno k sedačce. A též to je natočeno tak bezchybně...Fakticky se na to krásně dívá (tohle Snyder umí, audovizuál je jeho doména). Jinak si neskutečně oblíbíte všechny charaktery, každý vyčnívá něčím jiným (u mě vede asi Michael Kelly, ale i bad ass policista s brokovnicí Ving Rhames má něco do sebe). Akce je špičková, správně krvavá. A hlavně se drží při zemi (žádný CGI bordel), což naprosto kvituji. Jasně, zápletka nemá asi čím moc překvapit, moc příběhových zvratů se tady nedočkáte. Ale co s jistotou mohu říct...Nenapadá mě žádný jiný snímek, který by měl originálněji vyřešené závěrečné titulky. Z toho běhal až mráz po zádech. Nejlepší film se zombie tématikou v celé kinematografické historii. Za mě dávám 9/10 ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Príjemná rana do mozgu...prekvapujúco skvelý horor, ktorý je vtipný a zombie hustý...zombie sú vynikajúco urobený ako aj koniec tohto filmu, ktorý ma prekvapil...zombie sú silný:D ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Zábavná zombie řezničina, která nestihne ani chvíli nudit. Snyderova prvotina do velkého Hollywoodu se povedla náramně. I těch pár figurek se stačí na tom malém prostoru předvést a ukázat, co která umí. 80% ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně zpracovaný snímeček. Hodně akční, dobře napsaný scénář. Jako vystřižený z herní série Resident Evil. Je to první snímek, kde zombie běhaj a zatraceně rychle, zajímavé pojetí ,,upgrejdování" mrtvol. Zombie are too fast and too furious... ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Z Ann se po několikahodinový nikdynekončící šichtě v nemocnici málem stane zombie, a i když i tady stvoření mezi životem a smrtí vypadají jako uslintaný paka z pavilonu po lobotomii, nějak mi to kupodivu nevadilo, protože film jinak rozbíjí řadu klasických hororových klišé. A vložka "jak si zkrátit chvíli, když je město plný krvelačnejch zrůd a vy jste zavřený v obchoďáku, kde můžete jen čekat" mě opravdu pobavila. Navíc hra "zastřel si svoji celebritu" (a co teprve potom v obměně "zastřel si svého politika") vůbec není marnej nápad!...Pro tvůrce PC her samozřejmě... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Kvalitne sfilmované s rozumným rozpočtom, kamerou snímajúcou v dobrých uhloch, veľa krvi (nevadí, že príliš kontrastovala s bledými farbami), so psychológiou na úrovni a s behajúcimi mŕtvolami. Veľmi ma to ale nechytilo, menší problém mám s nevhodne vybranými spievanými pesničkami a tá blondína hlavná, hrala takmer úplne bez emócií (a takýchto vád je vo viacerých sférach). Ale zas film s viac prestrelenými hlavami a zombiekmi nenájdete. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Sice jsem fandou Romera a jeho LivingDead universe, ale Úsvit se mu moc nepovedl. Navzdory mému zvýšenému hodnocení. Snyder ho ve svém debutu, překonal ouplně ve všem. A ani mi nevadí, ty trtající mrtvoly. Geniální úvod a geniální závěr se songem od Disturbed. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Snyderův Úsvit mrtvých má dvě polohy. Jako vypatlaná béčková vyvražďovačka funguje velmi dobře (možná ne excelentně, ale rozhodně se, i díky o něco většímu rozpočtu, jedná o nadstandard), o tom žádná. Jakmile se ale začne žvanit a všemožně rozklepávat více méně nulový děj na co nejširší řízek, nezbývá než střídavě kroutit očima a nepokrytě zívat. ()

Redlum 

všechny recenze uživatele

Misty dost predvidatelne, ale drobne nedostatky ve scenari uplne prebiji vyborna Snyderova rezie. Tento filmar je, jen tak mimochodem, take docela monstrum - je to jako by nekdo vzal George A. Romera a zkrizil ho s Johnem Woo, vysledkem cehoz nam vzniknul Zack Snyder. Nevim jak vam, ale mne to vyhovuje. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Rozhodně můj oblíbený zombie horror. Snyder má neskutečné vizuální cítění, všechny postavy jsou moc hezky napsané a dialogy mají říz a vtip. Ukázková práce. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Snyderovi se hned prvním celovečerákem podařilo vytvořit prototyp party filmu. Za necelé dvě hodiny dokázal mrtvý žánr zombie filmů vyždímat do sucha. Výsledek? Hektolitry akce, vtipu, napětí a krve. Samozřejmě nemůže chybět typicky skvělý výběr hudby nebo rýpnutí do jiných filmů. Výsledek nemůže zklamat jak fanoušky chodících mrtvol, tak ani nenáročné diváky hledající rychlou zábavu na jednu noc. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Zručne natočený nárez. Naozaj som sa pobavil, film má niekoľko slušných vychytávok. Ale nič viac ako mierny nadpriemer tento film nie je. Strach je niekde absolútne mimo a taktiež postavy. Bolo mi úplne jedno kto zomrie (až na Rhamesa, ten bol výborný) alebo sa premení na pokrvitúžiacu potvoru. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

[director's cut] Zek snajdr...tak tohle jmeno si zapamatuju. na historicke filmy Sparta Rulez (aka 300) je impotent, ale akcni zombi komedie - mimochodem skvele natocena - to je jeho silna stranka... toto je citankowva definice comedyhorror flicku v lehcim digitalnim kabatku novoveku.. ... jen houst..... perfekt.... Romerovy dolomitowe ksychty zombiku ze srackoidni verze '78 jsou prevalcovany az beda ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Logicky si tenhle film nezdůvodníte - ostatně jako každý druhý horor, ale když se na logiku vykašlete, zůstane vám dobře napsaný příběh a skvělé drama. Nabízí se srovnání z Darabontovou Mlhou - akorát až na na pár drobností jako je závěr nebo uhlavní nepřítel máme velmi podobný příběh. Zombie pobíhají sem a tam, z úst jim odkapává krev a z očí čiší šílenství. Lidi pobíhají tam a sem, snaží se moc nepotkávat ty zombie a z očí jim začíná čišet šílenství. A pokud vydržíte do konce, možná začne šílenství sršet i z vašich očí. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

To, že Zack Snyder je vynikajúci režisér, je dnes už overený fakt. Tento klipár bol ale do roku 2004 takmer neznámou osobou. Talent je jedna vec, vždy som však uvažoval, čo ho tak prudko vystrelilo na filmársku špičku. Odpoveď je jednoduchá: Úsvit mŕtvych. Možno som to už písal, ale zombie-filmy nie sú moja káva, jednak nemilujem horory a nič tupšie, než americkí zombíci, nemôže byť filmovým strašiakom. Pôvodný Úsvit som tiež nevidel. To ale nič nemení na tom, že Snyderov debut považujem za bombu! Podať film tak zábavne, šťavnato, ale zároveň dojímavo a napínavo, je dar. Jednotliví herci za svoje výkony asi Oscarov nedostali, ale ako nesúrodá survival-parta fungujú dokonale a držal som im palce do samého záveru. PS: Milovníci happy endov nech titulkovú sekvenciu vynechajú. (80%) ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Tohle je tedy nářez! Konečně jeden inteligentně napsaný a natočený krvák. --- Katastrofický film. Náhlá pandemie bleskově vyřídí celou civilizaci a pár přeživších uvede do pořádně tíživé situace. Vynikající a skoro neuvěřitelné je, že autoři neodbyli postavy nějakými slabomyslnými tlachy, nýbrž je vybavili solidními a uvěřitelnými charaktery a vztahy. (Zde se osobně domnívám, že lidé by se organizovali ještě brutálněji, velmi hierarchicky, a jmenovitě sexuální korektnost by vzala okamžitě zasvé.) Autoři ovšem věděli, že běžný divák není na charakterní drama zvědavý, a tak s ním (bohužel) dlouho nezdržují. Umně a v rychlém sledu střídají chvíle dusivého napětí, krvavé řežby i humoru. --- A ještě jedna perla: Dokonce i závěr se vyhnul všem hollywoodským klišé, a to ohromně originálním a působivým způsobem. --- Tohle jistě není vrchol dramatického umění, ale vzhledem k žánru jde o počin natolik vyjímečný, že si zasluhuje pozornost. Budiž zaznamenáno, že to jde! ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se díval s jistým odstupem. Moc se mi do něj nechtělo už jenom z toho důvodu, že Snydera moc nevyhledávám, ale když už od něj nějaký film mám, tak se na něj podívám. Co se samotného Úsvitu týče, tak ten nebyl zas tak špatný. Zpracování apokalypsy města a masek samotných zombivců bylo dost podařené. Hudba byla taky vcelku dobrá a herci mi byli sympatičtí. Nejvíc asi Jake Webber a Ving Rhames. Co mi Úsvit, ale zprotivilo, byla scéna porodu a pak samotné dítě (kdo film viděl, tak ví o čem mluvím). Nemám to ve filmech rád a vždycky mi to akorát film pokazí. Druhá půlka filmu je mnohem lepší. Je tam víc akce, víc napětí a atmosféra pěkně houstne až do samotného konce, který mě vcelku překvapil. Možná bych se na film časem podíval i znova, ale to asi jen pokud bych neměl nic lepšího. Jako remake to nemůžu posoudit, protože původní Romerovu verzi jsem neviděl. Ale jako Snyderův první, celovečerní režijní debut to posoudit můžu, takže s klidem a čistým svědomím tvrdím, že se jedná o povedený horor. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama