Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 005)

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dál jen tři hvězdičky, ale dnes po menší nostalgii musím dát pět. Je to opravdu perfektní snímek. Jak zde již bylo zminěno dobrý černý humor, neuškodí. Je to klasická vyvražďovačka, kterou mám rád. A do toho docela dobrá hudba. Zkrátka, doporučuji shlédnout v nočních hodinách. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

"Až už v pekle nebude místo, mrtví začnou chodit po Zemi." Jakkoliv se pokládám za nepřítele hororů, nelze si nevšimnout, že těch několik málo kusů, které jsem zhlédl hodnotím často velmi dobře. Pět hvězdiček lze nalézt například u hodnocení filmů Cela nebo 30 dní dlouhá noc. Mám pocit, že pro takové hodnocení mám vždy dobré důvody. V případě Úsvitu mrtvých oceňuji skvělou směs humoru, napětí, brutality, sexu a scén u kterých lze stěží předpokládat, že se kdekoliv cokoliv podobného vyskytlo někdy někde dřív - např. scéna, ve které žena (SPOILER) popraví právě narozené zombie miminko. Vzhledem k námětu nelze nesrovnávat Úsvit mrtvých se Zombielandem. Z takového srovnání pak Úsvit vychází jako dospělejší starší bratr, který zelenáče překonává jak v děsivosti, tak ve smyslu pro humor. A to je ostatně jeden z velkých úspěchů Úsvitu - že se mu totiž daří obě roviny spojit bez toho, aby film přestal působit kompaktně, nebo aby jedna rovina oslabovala působení té druhé. Pokud jde o scénář, jde vidět, že autor má logiku světa zombie hororů dobře ohmatanou. Převaha scénaristy nad tématem se pak pozitivně projevuje ve vyprávění jako převaha postav nad situací ve které se nacházejí. A právě proto působí humor ve filmu velmi přirozeně. Samotný závěr filmu, který se začne odvíjet až zároveň se závěrečnými titulkami tento dojem převahy autora na příběhem pouze posiluje. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tomuhle, prosím, říkám dobrý remake. Vedle Rec se jedná o nejlepší zombie film, který byl po roce 2000 natočen. Vše tu funguje tak jak má - zombíci jsou náležitě hnusní a zákeřní, hlavní postavy nejsou žádní loseři a umí si poradit, sem tam je tu trochu humoru, děj je kvalitní, napětí vhodným způsobem gradováno a gore scén je tak akorát. Pár scén je naprosto výborných - začátek včetně úvodních titulků (plus zombie dcera a manžel jedné z hlavních hrdinů), útěk v obrněném autě, naháněčky se zombíky po obchoďáku... Nemám co víc dodat, Dawn of the Dead vám dá výborný filmový zážitek. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle kousek viděl poprvé, byl jsem poněkud znechucen, protože to byla moje první zkušenost se sprintující zombie....zombie se přece klátí a chroptí a neběhá jako Usain Bolt! Pak jsem dal filmu milost, koneckonců to nejsou hardcore nemrtví, ale nakažení a ti sprintovat můžou. Pěkný zombie horor, povinný kousek pro fanoušky smradlavých chroptících nenažranců. Pořád ale film trpí neodpustitelnou debilitou postav a zčásti i připitomělými dialogy. Nejsilnější scéna: : Poslední výstup odstřelovače s upravenou tabulí ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Když pominu tunu zpomalených záběrů, které postupem času začnou působit směšně a kreténský konec (ten úplně uzavřený v titulkách), je to skvělý film. Navíc mě až překvapilo, že i když je to akčňák, přistupuje k ději a postavám poměrně inteligentně (včetně jejich chování!) a do různých situací je přidán i celkem funkční humor, který je někdy poměrně nenápadný - třeba když skupinka vejde do obchoďáku a z repráků hraje instrumentál Be Happy... Jinak má Úsvit mrtvých skvělou atmosféru a napětí, přičemž oboje funguje nejlépe úplně na začátku. Od obchoďáku to lehce ochabne, ale skutečně jenom lehounce. Celkově jsem s tím filmem dost spokojený, ale ne úplně nadšený. Své mínusy prostě má. V rámci zombie hororů ale rozhodně jeden z nejlepších, jaký jsem kdy viděl. 4* ()

Silverluv 

všechny recenze uživatele

Dobré, svižně natočené, vtipné. Solidní zábava, ale čekal jsem horror, tohle imho horror není, teda aspoň ne podle mého gusta. Zombíci jsou tady sice rychlonožky, ale tenkrát, když ještě nebyli tak moderní a plazili se tím krásně šouravým způsobem, působilo to na mně mnohem děsivěji, a řekněme si na rovinu, stejně nakonec většinou zombíci zvítězili, i když byli tak zoufale pomalí. Každopádně povedený film, i když jsem po mnoha kladných recenzích očekával trochu víc. Naprosto ale vyzdvihuji scénu "Zastřel si svou osobnost"...Sniper se vyznamenal! ()

moviefreak 

všechny recenze uživatele

Tak George A. Romero dostal teda poriadnu pecku. Sice jemu treba podakovat za toze vlastne su ale Zackovy za to ze je to ultra moderne hype vymakane. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Snyder umí, to se musí nechat, film si nehraje na nic, na co nemá a z nijak objevného scénáře dělá dost slušnou oddechovku, která nenudí, neuráží a velmi příjemně se na ní kouká... Pro mě spíše překvapení, čekal jsem, že to bude o dost slabší a už úvodní titulky s písní Johnyho Cashe mě vyvedly z omylu :) ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem čekal něco víc stylovějšího (přeci jen to je Zack Snyder, režisér 300), tak příběh příjemně odsýpal. Mohl si víc pohrát s tou "kritikou konzumu" a mohl předvést zajímavější charaktery, ale co naplat. Kupodivu nejzajímavěji na mne působila závěrečná titulková sekvence natočená na ruční kameru se zběsilým střihem a pořádnou pointou. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

831. hodnocený film: PO shlédnutí tohoto hororu nemohu říct, že se jedná v mém případě o po dlouhé době vynikající horor, který jsem viděl na vlastní bulvy. Rozhodně to nemá na "Stáhni mě do pekla", ale je to kus vynikajcího hororového snímku šmrncuného s akcí a thrillerem. Je fajn vidět neznámé herce, kteří se snaží seč mohou, a že se snaží úspěšně. Moc nemusím ty filmy se zombiekama, ale tohle se vážně povedlo. Navíc film není příliš dlouhý, takže zábava skoro maximální. 4* jsou určitě dobrým ohodnocením snahy tvůrců i aktérů. 4* ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Z nuly na sto za 3,5 sekundy. Tak na mňa posobí začiatok filmu ..... čakám a po chvíli zistujem že oni to fakt myslia vážne natočit seriózny zombie horror. A podarilo sa .. pre mna osobne vrchol žánru a jeden z mojich obľúbených filmov. Herci hrajú, hrdinovia sa prekvapivo chovajú racionálne, efekty veeeeľmi pjekné, dej odsypáva film vvyváženom tempe. Škoda že sa pán Snyder nepokúsil o sequel :( ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Perfektní zombie horor. Má to hodně zápletek, výbornou hudbu, rychlé a dokonalé zombíky, hodně krve, příběh je fakt hodně rychlej. Z moderních hororů je Úsvit mrtvých neřekl bych ten nejlepší, ale určitě jeden z nejlepších. Zack Snyder to udělal podle sebe a je to hodně vidět. Jenom škoda, že takovýhlech moderních zombie hororů se rodí hrozně málo. Teď říkám těch dobrých. Každý si tady přijde na své, ale to všechno až za Úsvitu. ____ Seš ten typ, co chodí do kostela a dělá všchny tý píčoviny. Co? __ Jo, všechny ty píčoviny, správně. __ No tak co myslíš? hm? Co je to? Nastal konec světa? Jestli jo, tak to jsem v prdeli. Né, opravdu. Udělal jsem v životě pár sviňáren. __ Tak už to chápu. Včeras potkal peklo a teď se do pekla bojíš jít kvůli tomu cos napáchal. Tak víš co? Zajdi si na hajzl, odříkej pět zdrávasů, vitři si prdel a budeš s bohem úpně vyrovnanej. ____ ()

bukowski83 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší zombie horor co jsem kdy viděl, temná atmosféra, rychlý spád, černý humor a parádní lekačky!Když tenhle horor ne pět hvězd tak kterej jinej? ()

JohnRambo 

všechny recenze uživatele

Nemastné, neslané...na to že milujem zombie filmy tak DAWN OF THE DEAD ma nejako extrémne nenadchol. Väčšina filmu bola strávená v interiéri v bezpečí a práve to mi film pokazilo. Neviem, neoslovilo ma to. Sú lepšie zombie filmy. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Prvotina Zacka Snydera, kterou si, podobně jako Michael Bay, řekl o místo nejen v mojí TOP 10, ale hlavně na piedestalu Hollywoodu. Zombie horory jsou už překonané, by dnes člověk řekl, ale Snyder nám ukazuje, že je pořád co nového vymýšlet. Dost brutální mrtvoly, ze kterých nejspíš čerpala World War Z, jsou jako jedni z mála opravdu reálně schopné ovládnout svět. K tomu dost drsný konec a parádní film je na světě. 95% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Absolutna fantazia...tento film ma vsetko,co by ste od podobneho gore "hororu:)" ocakavali a aj nieco naviac. Hovorit o horore podla mna nie je mozne,skor mi to pripomina sladke zlate casy gore komedii alla Evil Dead od Raimiho a Braindead od Jacksona...BRAVOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ()

darm 

všechny recenze uživatele

No, tak začátek byl naprosto dokonalý, na nic se nečeká, žádné dlouhé zbytečné vysvětlování, zdravotní sestřička Ana přijde domů, usne a ráno jí a jejího manžela překvapí jejich dceruška, se kterou už to není úplně v pořádku... Následuje i její manžel a řežba může začít... Opravdu jsem se občas slušně bál, byl jsem maximálně napjatý, všude haldy zombíků, bylo to super... Po necelé půlhodině jsem si říkal naprostá bomba... Pak se pár záchraněných sešlo v obchoďáku a přišlo mi, že tempo mírně opadlo - né že bych se nudil, to určitě ne, jen už jsem to tak nehltal jak ten začátek. No, a poslední půlhodinka zase stojí za to, všude plno zombíků, opancéřované autobusy, prostě totální mazec... Celkově je to opravdu výborná zombie akce s prvky hororu, thrilleru a občas i komedie. Když třeba jede náklaďák a postupně smetá zombíky a od jejich hlav zůstávají na náklaďáku jen otisky krve je to docela krutá sranda :)... Mno a kolik se na tenhle film muselo vypotřebovat všeho různého líčení... Kostyměři a kostymérky se museli pořádně vyřádit :) 90%. ()

asinus 

všechny recenze uživatele

Zombie dvakrát nemusim, horory vůbec nejsou mým oblíbeným žánrem, ale tohle byla opravdu Jízda. Od začátku do konce. A Ving Rhames je skvělý. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama