Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 005)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Tyler Bates: 1. Have A Nice Day 2. The Man Comes Around 3. Don't Worry, Be Happy 4. All By Myself 5. Right Time Of The Night 6. You Light Up My Life 7. Down With The Sickness 8. What The World Needs Now Is Love 9. The Hangman's Song 10. All Out Of Love ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když mrtví začnou kráčet, přestává legrace. Nebo možná naopak nastává. Kdo by to byl řekl, že bude seriózní zombie film nejsilnější v odlehčených a skoro až veselých montážích. Díky nim výrazně vybočuje z žánru a jako svěží vítr může diváka jenom překvapit. Kategorii krvavých nářezů ale nemusím a proto je z mé strany těch 70% pozitivním překvapením. V záplavě krve, střihu a atmosféry se snadněji ztratí do očí bijící nelogičnosti v chování postav a lehká násilnost právě oné nadšené přestřelenosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Povedzte niečo." - "Prosím." Strašne dobrý horor. Nový Úsvit mŕtvych je po technickej stránke (výprava, dekorácie, strih, efekty, masky, strih zvuku, kamera) bravúrne, špičkové remeslo od debutujúceho (!) Zacka Snydera. To by však zrejme nestačilo. Nový Úsvit mŕtvych je však (i vďaka výborným hereckým výkonom Sarah Polley, Jakea Webera, namakaného psíka v bojovej vestičke, Michaela Kellyho, či Vinga Rhamesa, ktorý je tu ešte o dosť lepší, ako v Pulp Fiction) zároveň nečakane ľudský. Síce v ňom nechýbajú ľudské hlavy odpílené motorovkou, ale zároveň ide o vzťahy a postavy. Vďaka tomu ak niektorá sympatická postava zomrie, je vám to ľúto. V ich spoločnosti vám bude tak dobre, že si budete priať, aby v nákupnom centre zostali večne a nič zlé sa im nestalo. Ale sme v horore, tak asi viete, ako to dopadne (jedinou výnimkou je povinné zombies klišé v podobe zradcu, bez ktorého by som sa ja osobne v pokoji zaobišiel). Strhujúci akčný horor, ktorý vás zamrazí nádherne dravým prológom, desivo naturalistickými úvodnými titulkami (podmaľovanými Johnnym Cashom) a to sa bavíme iba o úvodnej 10-minútovke! Bravo. Nenechajte si ujsť ani medzititulkovú scénu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne to neni takova pecka, jak to podle hodnoceni vypada, ale taky to neni spatnej film nebo zmrsenej remake. Hlavni problem filmu je delka. Zacatek vypada fakt dobre, objevujou se prvni nemrtvi a vsude vladne panika. Jenze pak se hrstka prezivsich presune do obchodaku a tady se nudi, takze kecaj o vsem moznym a do toho je sem tam nejakej utok zombika. Problem je, ze jsem se nudil s nima. Reziser se asi snazil o vetsi prokresleni postav, takze se behem dlouheho pobytu v obchodaku o nich dozvime nekolik veci, asi proto, abysme si je vic oblibily. Problem je, ze me tohle absolutne nezajima. Na podobny filmy se nedivam proto, abych premejslel nad osudama jednotlivejch postav, ale abych se bud bal a nebo aspon videl nejaky krvavy jatka. A neozivi to ani par zajimavejch napadu a vtipku. Nastesti pak se dej trochu rozjede a prezivsi se rozhodnou opustit obchodak a pak zacne slusna rezba. Taky mi nesedli samotni zombici, ted nemyslim triky, ty byly dostatecne krvavy, ale jde mi o ty sprintery. Jeste pochopim, kdyz nekdo bude pajdat rychlejc a nekdo pomalejc, ale aby vsichni behali rychlejc nez za ziva, to byl dost kokotskej napad. A Zeme mrtvych se mi libila vic. Timhle filmem me Zack Snyder neoslnil, tak jako ostatni a natoz aby me vystrasil, ale presto je jeho nejnovejsi 300 jednim z mejch nejocekavanejsich filmu. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Jako akcni film mozna celkem zabavne, jako zombie horror dost zoufale. Nove pojeti behajicich zombie mi (stjene jako napriklad v desnem Resident Evil) vubec nesedlo. Nekolik povedenych scen (uvod, strileni "znamych osobnosti", motorova pila) nemuze zachranit horror, ve kterem naprosto absentuje jakykoli naznak strachu. Pro me osobne velke zklamani. Zlatej Romero..... EDIT: napodruhe a primo po Romerove originalu jeste mnohem horsi pocit, ten film je sracka ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zatím nejlepší "zombie horror", jaký jsem viděl. Jednak se jedná o perfektní Romerův remake z roku 1978. Jednak je to neskutečná akční pecka, začátek filmu je jeden z největších "nástřelů", jaký jsem kdy ve filmu viděl. Film je vyrovnaný naprosto ve všech aspektech tradičního "zombies tématu", kromě toho, že zombie utíkají a jsou rychlé. Jednotlivé postavy, děj, napětí, gore, dinamika filmu, hudba, střih, celkový "retro vzhled" ... prostě vše na jedničku. Film překonává i řadu pozdějších "zombies" filmů. Je to opravdová pecka, která mne po druhém shlédnutí na konci filmu neuvěřitelně překvapila závěrem s digitální kamerou, kterou si hlavní postavy nahrávají svůj příjezd na ostrov. Naprostá třešnička na dotru mezi titulky a zřejmě základní inspirace pro španělský REC ... (Jo a mimochodem, všimli jste si Toma Saviniho ve zprávách v televizi jako šéfa "likvidačních jednotek"? Příjemné mistrovo cameo ...). ()

Marius 

všechny recenze uživatele

A bez akýchkoľvek výhrad. Od začiatku do konca som čumel s otvorenou hubou. Viac menej neznámi herci tu perfektne vystihujú svoje charaktery. Humorné odľahčenia, či už hudba (don´t worry, be happy " alebo šach, či určovanie terčov pre Andyho boli príjemným spestrením. Geniálne nastrihané titulky tak na začiatku ako aj na konci. Vo svojom žánri patrí Úsvit mŕtvych určite ku špičke. Originál som nevidel ale ak je nazaj lepší tak je načase zmeniť hodnotenie na CSFD z 5 na 10 hviezdičiek. Aké poučenie plynie z tohoto filmu ? V prípade, že ste asi poslednými živými obyvateľmi planéty, nedávajte dôchodcom do rúk motorovú pílu, lebo zlikvidujú genetický kód nymfománie a to by asi bola škoda, nie ? ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Úsvit mrtvých je "vedoucím" nově vznikajícím zombie hororům. Kdyby se všechny zombie filmy vyrovnaly do řady, Junák od Snydera by je mohl vyučovat z lekce efektivity. Sice se zombie žánr plný masa, vnitřností a "blití krve" zdá jako primitivní záležitost pro méně šťástné jedince, existují v něm ale řády a povinnosti, které jejich fanoušci rádi vidí. Já se považuji celkově za fanouška apokalyptických filmů plných masového vraždění lidstva a zařazení ho do potravního, či likvidačního řetězce, proto místo klasického komentáře napíšu pravidla, které Úsvit mrtvých splnil na 100%. První meta - postupné šíření nákazy a kosení pokojného obyvatelstva. Tento rozjezd Snyder nastrčil do úvodních titulek a to hlavně záběry z všemožných demonstrací a pochodů z různých koutů světa, vše podložil vlastně dotočenou scénou s pěti herci. Dokonalé a levné, rychlé a vystihující situaci. Začátek filmu pak první metu uzavírá příjemnou scénkou z rodinného prostředí (poslušná dcerka a věrný manžel dostanou z ničeho nic hlad a místo vysátí lednice, chtějí vysát svojí matku a manželku v jedné osobě). Druhá meta - uklidnění situace, přeživší počátečního holokaustu najdou úkryt a v něm zhodnotí situaci a další postup. Nejlepší co mohlo být, nákupní středisko plné perfektního výhledu na hladové sousedy čekající venku. Přeživších je spousta, což je vždy dobré znamení, protože tím víc jich může zemřít. Stresové situace střídají ty pohodové, lidé pijí kávu, šukají a natáčí se při tom, hrají si s pejskem, uklízejí mrtvoly, kterým čouhají střeva a zabíjí čerstvě narozená nemluvňata. Třetí meta - únik. Finále je grandiózní, bohužel ho nemohu popsat protože bych prozradil to nejzajímavější z celého filmu. Čtvrtá meta - šokující závěr. Není nic lepšího, než oddych z úniku X jedinců z celého toho "rasa", poklidného čtení titulků s cigaretou v ruce a následného šoku z opravdového konce. Titulkový závěr filmu slibuje pokračování, kéž by bylo. Děj má stoprocentně co nabídnout a pokud by se žezla znovu ujal Snyder, byl bych blahem bez sebe. Alternativní filmy 28 dní poté, Země mrtvých 100% můj TOP 10 ()

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco jiného a tímhle mým očekáváním jsem si ten film upřímně docela posral... Takže vám teď dám takové varování :D, nebuďte jako já a fakt nečekejte: oscarové akční drama, nečekejte moc chytré postavy, nečekejte moc chytré dialogy, nečekejte zlomové psychologické oblouky. Prostě... Věci se dějou a je to fakt prdel sledovat. Snyderova klasická režie kdy dokáže hodit spomalenej záběr i do scény kde rozbitej hajzl padá na podlahu, kde saturace je tak vyboostěná a mezi podexpozicí a přeexpozicí je taková hloubka, že by ses na to nenamžoural... To vše doplněné ujetostí Jamese Gunna a thats it. Nebudu se bránit, po pár chvílích jsem tomu přišel na chuť a pak už jen další scéna přinesla další pousmání v koutku. Tohle je prostě podstivej Zombie film a těch je dneska už kurde málo ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřila, že se mi tak moc bude líbit film o zombíkách. Velmi příjemná sestava různých typů a charakterů "normálních" lidí, děj, co má spád a napětí, pro odlehčení pár vtipných scén, velmi zajímavý konec, prostě moc příjemný film, který bych bez problémů dala ještě několikrát. Spolu s 28 dní poté dva nejlepší zombie-filmy, jaké znám. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, to nadšení pro tento film úplně nechápu. Ani napodruhé se nemůžu zbavit dojmu, že jde o snímek sice velmi zručně natočený (Snyder je určitě talent), ale naprosto nepřekvapivý a hlavně - hrdinové nejsou moc charismatičtí nebo aspoň výrazní. Vcelku dobře se na to kouká, ale o nikoho jsem se nebál, což vidím jako chybu. A přeci jen, když jedinou inovací je, že zombie se neplouží ale sprintují, tak nevím, z čeho mám být na větvi... ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Stručně a úderně, tj. bezvadně. Žádné zbytečné protahování či polopatistické seznamování diváka s tím, co a jak. Žádné půlhodinové "rozjezdy pro hvězdy". Prostě nářez od 1. minuty do konce. Navíc to, že se mršky pohybují rychleji než je zdrávo (pro ně, oběti i diváka), přidalo filmu šílené grády. Jasně, není to Kurosawa, ale i divák chtivý inťošských zážitků chce jednou za čas pořádně pročistit mozek, zasmát se nad pár hodně povedenými frky, zkonzumovat nějaký ten pop-corn a k tomu popít dobrou colu. Tak co řešit víc? Shrnuto a podtrženo: Jeden z mých hodně oblíbených filmů... z těch, které si pouštím pro čistou zábavu, asi jeden z nej. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi rychlý rozjezd je určitě vítaný, film je od počátku akčně laděný, nevyplňuje prostor podřadnou stopáží o zbytečném vysvětlování a jde rovnou k věci. Ač se Úsvit mrtvých primárně snaží o kompletní přetvoření béčkového filmu do kvalitního áčkového mainstreamu, své kořeny nezapře. Výsledkem je nesmírně zábavný, krvavý koktejl s řadou skutečně originálních a invenčních nápadů i chytlavé a dobře natočené akce. Určitá hravost trochu ubírá na atmosféře, ale ono to nakonec zas tak nevadí, důležitější je, že film se úspěšně vymezuje oproti zbytku zombie filmů, přináší to, co je na béčkové produkci zábavné, ale přitom nijak neponižuje diváckou inteligenci. 8/10 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No já bych ještě tak pochopil nějaké ty adorace nezkušených a nekritických pubertálních fanoušků >zombíckého< subžánru, ale když vidím zde tu na ČSFD to zatmnění živých... ;-) . . . U téhleté taškařice se prostě nemůžete bát, nemůžete se bát něčeho, čemu se zároveň i smějete. Takovou snůšku laciných klišé, nevěrohodného (jakože asi pro to pseudonapětí) chování postav a nelogičností v ději bych tedy zrovna u této produkce nečekal. Nevím, co má být na téhle zombí slátanině >sci-fi< (tvrzení distributora) a kde se vzalo to zařazení do žánru >drama< (?), vím ale jedno: já potřebuji, aby mě >horror< při sledování přiměl se BÁT! A toho se v tomto případě nelze ani obávat! Jinak ovšem efekty jsou efektní, kamera svižná (lokomátohám se motají kola ;-) - leč scénář klopýtá až k vskutku >vtipnému< závěru bez konce - a navíc - prohlédnete-li si na dvd bonusy - zjistíte, že ta cca půlhodina věnovaná "ztracené pásce" a "zvláštnímu vysílání" má větší pointu a vtip než celý film. Tenhle film je prostě poněkud jednoduchá a průměrná zábava, ideální pro prostodušší fanoušky všech v popisu filmu jmenovaných žánrů... - - - P.S. Motto: "Když v pekle není místo, mrtví (asi scénkáristi se svými rejžizéry) začnou chodit po zemi." Tolik v česku mrtvý Universal... - - - P.P.S. Tak budiž jim tato těžká... :-))) - - - P.P.P.S. Aspoň jedna hloupost(?) závěrem: Když vše dopadlo jak dopadlo, kdo vlastně našel tu videokazetu? Nebo že by (ne)mrtví zase umřeli a stali se pak živými? ;-P ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Překvapivě životný a chytrý akční snímek, jehož kvality lze objevovat doslova na pokračování: Ani po několika zhlédnutích nenudí. Připočteme-li kvalitní a do celku zapadající bonusy na DVD verzi, s mírným překvapením zjistíme, že jde sice o komerční, ovšem i pro náročného diváka velice zábavnou záležitost. Kdyby se tu navíc podařilo propašovat ještě osudovou strašidelnost originálních snímků George Romera, nebylo by v podstatě nač si stěžovat. Takto zůstává jen mírná pachuť s přílišné svižnosti zombíků a filmu samotného. Každé zpomalení je tu vítáno, avšak nikdy netrvá déle, než aby se nám dostalo trochu času nadechnout se před další zběsilou akcí. Člověku je až líto, že je mu odepřeno ještě větší proniknutí do psychologie postav, z nichž většinu si zamiluje (případně se s nimi ztotožní). Je s podivem, jak hluboko se tvůrcům nakonec přes tak nedostatečný prostor podařilo své postavy, jejich charaktery a motivaci divákům přiblížit. Za zmínku rozhodně stojí i výborně zvládnutý výběr songů, jež ve filmu zazní. Když se při úvodních titulcích prolíná naléhavě osudová píseň countryového kazatele s apokalyptickými „dokumentárními“ záběry, jde o jeden z emocionálně nejpůsobivějších momentů jaké jsem u nějakého filmu v poslední době zažil. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac. Strach tu nefunguje vôbec, scény sú maximálne predvídateľné, tempo značne pomalé a nudné. Čo naopak funguje sú humorné vsuvky, akčné pasáže majú tiež šťavu, len je ich málo. Obyčajný film na jedno pozretie a to veľké nadšenie z neho jednoducho nechápem. P.S.: Postavy sa konajú často blbo (aj keď ťažko to dávať za mínus, lebo ľudia sú jednoducho blbí, veď sú schopní sa aj navzájom pošliapať, keď ide o život). ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení, kdy neznámý režisér s nevelkým rozpočtem dokázal natočit film, který je zábavný až do konce (včetně titulků!:) Všechny akční scény jsou natočeny svižně (jako od ostříleného profesionála) a dočkáme se i odlehčujícího humoru (ze střechy ostřílené zombie:) Přestože obecně nejsem nakloněn remakům, někdy je třeba učinit výjimku. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Ze všech postapokalyptický zombie hororů, pro mě nejvíce zombiácký nářez v podobě skvělé atmosféry a zárověň vtipného pojetí některých momentů. Zombíkama se opravdu nešetřilo a díky tomu se můžeme těšit hordami zombie návštěvníků nákupního domu, kteří slouží jako zábava přeživších uvnitř komplexu. Přeživší si občas zahrají hru HeadShotZombie, ale vše netrvá věčně a jako každý správný zombie film i tento končí úmrtím všech dosavadně žijících. Ináč -- Úplně nejvíc akční našlapaná bomba zombie zabiárna, která má pořádný grády a diváka nenechá po celou dobu silou napětí akce v okolí nadechnout. Jedná se o celkem vydařený remeak v moderním hávu a luxusními maskami ze strany zombie herců. 85% ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama