Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 004)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

28 dní poté mám radši, je to víc autorský film (tohle je spíš kvalitně provedené to, co má Snyder nakoukané odjinud), navíc zombie (vlastně "nakažení") coby rychlé stroje na zabíjení pocházejí právě z "28", ale jako zábavná oddechovka s překvapivě docela inteligentními dialogy i jednáním postav (čili nechytá se člověk za hlavu jako jinde) je to velmi slušné. Cca 75%. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Postav, se kterými bych chtěla jít, jsem se opět nedočkala - s výjimkou Andyho, drahouška, a ten se tam chudák moc neohřál. Ale hádám, že film neobsahoval nic, co by přespříliš iritovalo, takže jsem vlastně spokojená, až se tomu sama divím. Satirických kvalit původního filmu to ovšem nedosahuje. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Snyder má sympaticky dravý styl a rozjezd je šokující, krvavý a atmosférický. Prostřední část, ve které sledujeme vesměs sympatickou partu hrdinů žít v obchoďáku v obležení zombies, mě dřív mírně nudila, ale je dobrá. Ve finále se dalo přitlačit na motorovou pilu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tenhle vývoj zombie hororu se mi vůbec nelíbí. Pokud si však z cesty odstraním veškeré překážky a přestanu se zabývat nepodstatnými otázkami, musím uznat, že je Úsvit mrtvých docela dobrý snímek. Klasické hororové schéma je zde posunuto kupředu do mnohem modernějšího světa, kde se nehraje na budování atmosféry, neboť na něco jako je strach prostě není čas. Každé zaváhání může hrdiny stát život a podle toho se také chovají. Přestože není možné brát tento snímek jako poctu zombie subžánru, můžeme k němu přistupovat jako k dílu fanoušků, i když se tak na první pohled netváří. To co se mi tu však líbilo nejvíce nejsou inovátorské postupy a neotřelé nápady - i když zrovna rychlost nemrtvých není nijak originální - ale zejména kvalitní režie a na horor velice dobrý scénář. Psychologické postupy v hlavách jednotlivých postav zde naprosto sedí k daným situacím a navíc skvěle pasují do celkového kontextu snímku. Tvůrci s jednotlivými postavami pracují jako s figurkami na šachovnici, dělají si s nimi co chtějí a pokud je třeba, jsou připraveni některé z nich obětovat. Nečiní tak ale příliš okatě, právě naopak. 80% [TOP 19/14 90%] ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Co se týče zombie-snímků, dávám zpravidla přednost jejich parodovaným příbuzným (tj. kombinaci horor/komedie), nelze však říct, že by Dawn of the Dead nebyl natočen s nadsázkou a bez humoru (min. několik úsměvných, odlehčených scén se tu najde). Jinak ale film nabízí hlavně určitou dávku napětí, slušné hororové atmosféry, akce a také docela propracované charaktery (myslím tím v konfrontaci s jinými žánrovými kousky). Původní verzi jsem neviděl, tipuju však, že díky dobrým efektům, trikům a kameře (když nepočítám tu ruční v závěru filmu) ji její remake má šanci předstihnout. Sice se zrovna netetelím blahem jako jiní, ale bavil jsem se a nenudil, takže proč bych nedal 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dokud hraje Johnny Cash a nezavřou se za přeživšími dveře nákupního centra, má to krvelačnou dravost a patřičný hororový drive. Pak však už jen následuje klip pro MTV o hladových sprinterech a jejich vzdorující potravě, co se snaží vtipem a brutální akcí o stylovost, jenž má zamaskovat chybějící napětí. Ovšem pozor, Snyder rozhodně umí! Problém bude spíše v tom, že zombie žánru zkrátka nevěřím. Jednak mi přijde stereotypní jak pornofilm s instalatérem a navíc, až v pekle nebude místo, nechá si strejda Lucifer rozšířit své skladovací prostory.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme po Redisent Evilu další zombie horor. Tentokrát jednoduchý a bez chybiček. A že jsou to opravdu děsiví zombíci... Tisíce zombíků... Brutální jak jen to je možné. Neuvěřitelný obraz a zvuk. (Výběr lokací byl výborný). Takhle má vypadat horor nového tisíciletí. Jízda od začátku až do konce. Díval jsem se na to večer a sám. Na vykonání potřeby jsem našel odvahu až pozdě ráno. Fucking nursery school. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Snyderův první zářez ještě předtím, než se definitivně stal mistrem zpomalovaček, efektních bitek a nejvíc cool filmů století, ještě tyto znaky nevykazuje, nebo alespon ne tak moc, jako v dalších filmech, které se tak sice stávaj neskutečnými žranicemi mých smyslů, ale nevyhnou se vzájemnému napodobování a po jistém čase i jisté šedivosti, alespon v některých příliš přehnaných a nesedících hrátkách z časem. Z kamerou při rvačkách, bitkách i bitvách to ale Snyder umí lépe a přehledněji než kdokoliv jiný. Abych se ale vrátil k původnímu prohlášení - to, že tyto znaky nerozvíjí Úsvit mrtvých tak šíleně moc je velmi velké plus, protože jsem si tak mohl užít film víc než jsem čekal, jelikož jsem čekal, to co tam nakonec nebylo. Zato jsem dostal tentokrát naprosto nekompromisní zombie jízdu, kde se nemrtvými hnusáky město jenom hemží, pro krvavé scény nemusíte chodit daleko a sympatičtí hrdinové, v čele s podivně nesedící Sarah Polley, která v kontrastu se svým stydlivým (alespon částečně určitě) vzhledem sype tvrdé hlášky jako nic. Další plus je za skvělý začátek, u něhož jsem měl pocit, že jsem prošvihnul nějakých 15 úvodních minut na záchodě. Snyder nás prostě mrští přímo závratnou rychlostí do apokalypsy a než se nadějeme, svět se zhroutí jako domeček z karet, nebo ten chlápek na cestě.. A udivuje úžasnými průlety nad hroutícím se předměstím, různými efektivními přibližováky, bouračkami, statickým průjezdem auta a dalšími fajn záběry. A když se objeví záběry z talk show se shrnutím a následné úvodní titulky s prostřihy hemžícími se záběry totální paniky, titulky měnící se v krvavé cákance a skvělá retro muzika jako podklad, musím jen uznale pokývat hlavou a znovu potvrdit, že do síně slávy úvodních titulků přibyl další kousek (dokonce sem měl pocit, že mně to bere více než Dylan a Watchmeni, očekávání úvodních minut Sucker Punch se pak zvýšili o dalších sto procent).. Prostě neuvěřitelně skvostných 15 minut, za které bych dal i mnohem víc než pouze 5 hvězd. Ale pak se samozřejmě tempo dost uklidní, rozvíjí se klasické problémy s důvěrou a vztahy a až na morbidní a nechutnou část kolem těhotenství film přestává být až tak dechberoucí.. Ovšem ta hudební část s prostřihy z fajn života v supermarketu tak kontrastující s neveselou přítomností je perfektní, stejně jako ponurý, temný večer u televize, ve které mluví ten pastor (nebo kdo to byl) - to je jedna z nejlepších scén vůbec a docela mně při ní mrazilo. No a konec zase poskytne vražedně dobré scény, ale i tady mi opravdu chyběla nějaká opravdu kulervoucí scéna - když nepočítám ten zářez (doslova) pro nejbrutalnější scénu filmu). Na závěrečných titulcích se ale zase tvůrci vyřádili. Takže celkem mi vyházejí dobré 4 hvězdy, s tím, že nejsem nějaký fanda brutalit a musím proto dát i nějaké mínus. Lepší než 28 týdnů poté, a stejně dobré jako Zombieland.. Jen v úplně jiných parametrech. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Roky 2003-2004 boli pre mňa obdobím veľkonapalovania, keď som si napálil aj to, čo sa nedalo. Vlastne 70% môjho DVD inventáru je z tejto éri. Tak sa mohlo stať, že som archivoval aj to, čo ma pôvodne ani nezaujímalo... Horory. Ajáj, a tak sa to začalo. Keď sa mi pod ruky dostal Dawn of the Dead, zdalo sa mi, že to bude najväčší blábol mojej doterajšej zbierky. (Samozrejme som si ho najpr napálil, a až neskôr pozrel, ako to bolo vtedy v móde...) Teraz už môžem povedať, že to bol najkvalitnejší hororový blábol, ktorý som kedy videl. Bol ,,strašne zábavný,, - to bude asi to najušlachtilejšie prídavné slovné spojenie, ktoré si tento film naozaj zaslúži. (Netajím však, že moja nadšenosť je z časti kôli podmienkam, v akých som tento kus prvýkrát videl – Friends, drinks, party, Rock’n’Roll :) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Snad pokaždé, když zhlédnu film s tématikou zombies, mě tato myšlenka napadne. A v případě Úsvitu mrtvých, kde bylo nespočetné množství vystřelených mozků či ustřelených hlav jsem nad ní uvažovala snad po celou dobu sledování. Napadá mě, že pokud by musela naše republika, či naše město čelit invazi agresivních zombíků, nejspíš bychom neměli nejmenší šanci. Amerika to má nejspíš už dávno vymakané, ale naše malá zemička se s ní může jen těžko srovnat. Chci říct, kdyby k něčemu takovému došlo, jen těžko by běžný, poctivý obyvatel, kupříkladu malého moravského městečka seběhl dolů do sklepa nebo do garáže, kde by měl již přichystanou obsáhlou sbírku zbrojního arzenálu:) Kdo z nás má v šuplíku schovanou pětačtyřicítku, či někde ve skříni AK 47?:) A bez značné dávky střeliva by bylo zcela zbytečné se jim postavit. Takže jsme nahraní. A měšťáci by nám na pomoc určitě nepřijeli:) Úsvit mrtvých je naprosto a dokonale americkým filmem, se všemi postupy, charaktery i scénářem. Děj mi uběhl velmi rychle, ale možná jsem od něj čekala větší dávku post-apo atmosféry. Originální Romerovu klasiku jsem zatím neviděla, takže nemohu soudit toto její moderní zpracování. Rozhodně jde však o vydařený, brutální zombie nářez. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný akčný zombie horor, ktorý považujem za úplný vrchol žánru. Má výborný príbeh o skupinke ľudí, ktorí sa počas práve začatej rozsiahlej katastrofy, ktorá mení mŕtvych na vražedné zombie ukryje v obchodnom dome a premýšľajú nad ďalším plánom. So spracovaním som veľmi spokojný, po vynikajúcej úvodnej štvrťhodine predstavujúcej začiatok apokalypsy sa už dej presunie do obchodného domu, kde už samozrejme tempo čiastočne upadne, ale stále sa na to skvelo pozerá cez množstvo výborných situácií a prvkov, ktoré to celé osviežia, napríklad komunikácia s majiteľom obchodu so zbraňami a v perfektnej záverečnej polhodine sa to zase vylepší. Ale musím spomenúť celú situáciu s pôrodom, ako jedinú by som ju z filmu najradšej vystrihol, pôsobí na mňa príliš hlúpo, no našťastie okrem nej sa už vydarilo všetko. Chválim aj homornú stránku, toto rozhodne nie je žiadna zombie komédia, ale kvalitný a miestami atmosférický surový zombie horor, ale aj tak je tu slušná dávka vydareného obzvlášť čierneho humoru, ktorý nenarúša zvyšok filmu, skôr naopak, hlavne osvieži všetky tie časti, ktoré by inak zaostávali. Akcie je tu dosť a je perfektná. Nezameriava sa až tak moc na usmrcovanie ľudí zombiami, ale hlavne na likvidáciu zombií, čo mi vyhovuje viac, všetka akcia je perfektne natočená, dynamická, napínavá, nadmieru krvavá a plná skvelých drsných momentov. Najviac sa mi páči akcia z úvodnej a záverečnej časti, ale aj ten zvyšok je vydarený. Herecké obsadenie je na tom dobre, príjemná Sarah Polley, skvelý Ving Rhames vo svojej najlepšej úlohe a plno zaujímavých vedľajších postáv, hlavne postava vedúceho strážnika je skvelo pojatá, ako sa postupne mení. Réžia a technická stránka je prvotriedna, Zack Snyder to zvládol perfektne po všetkých stránkach, vydarili sa aj efekty a atmosféra, tu nemám čo vytknúť. Úsvit mŕtvych je rozhodne najlepší zombie film, aký som vôbec videl, skvelý príbeh, akcia, postavy, humor a aj vizuál, prakticky až na tú jednu scénu mu v rámci žánru ani nemám čo vytknúť. 87% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neskutočný remake plný nápadov, ktorý sa nesnaží len kopírovať, ale Snyder prišiel s mnohými lepšími scénami. A podľa môjho názoru je to zatiaľ totálny vrchol, čo sa týka zombie-série (sorry, pán Romero) a pochybujem, že ho niekedy niekto tromfne. Obsadenie nemohlo byť slintavejšie a ten záver. Mňami. 100%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se na tenhle film těšil, ale žádné velké překvápko se nekonalo. Docela průměrný béčkový zombii horor s kvalitními efekty. Trochu podezřelé mi přišlo, že zombíci tam pobíhají jak olympionici a ne jako správné nemotorné loutky. Ano, jsem konzerva. Přišlo mi to celé takové málo překvapivé a fádní. Sem tam nějaká laciná lekačka.. Alespoň nechybělo pár vtipných momentů, které postavám vdechly trochu více opravdovosti. Kvalitní byly taktéž "carmagedonové" scény, kdy hlavní hrdinové drtili zombíky auty. Zatím jediný nedobrý film Zacka Snydera. Romero rules. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší zoombie film, který můžete vidět. Už výborný nápad z filmu 28 dní poté, který dělá film více atmosférické je to, že zoombie z pomalé chůze přešli na agresivní běh. Tím pádem více napínavé a tento film jsem prožíval každým douškem i po několika zhlédnutí. Určitě doporučuji bonusové materiály, které jsou taktéž výborné, nejvíce mě zaujal dokument Andyho a večerní zprávy... Už od cool úvodních titulek podbarvené písní od Johnnyho Cashe film neztrácí dech a můžete si naplno užívat osudy příjemných herců. Tuhle zběsilou akční jízdu hodnotím 5 hvězdičky… ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalá zombijárna! ,,Teměř", jelikož událo by se posledních 20 minut jinak a lépe, dal bych dozajista 5*. Na konci mě docela dost štvalo jak hloupě a nelogicky se hlavní postavy začaly chovat, jejich náhodná teleportace, násobení davu zombíků a nebo naopak jeho mizení dle potřeby. To vše filmu hodně přitížilo a nepatrně mi otrávilo prožitek z konce téhle pecky. Naopak závěrečné titulkové dodatečné záběry byly vylepšením a tak si je určitě nenechte ujít. Tak jako tak tonhle počin zůstává nadprůměrnou řezničinou. 75% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Šmarja Zacku, ty kluku jeden novátorská. Sice si chtěl vzít za vlastní klasiku George A. Romera a to ti kvituju s povděkem, ale ten pan Romero z toho nechtěl udělat hudební klip bez muziky. Uff, ale nesrovnávat jinak zblbnu a zezombifikuju. Co mě tu zaujalo? První minuty před titulkama a struktura titulků samotných s prostřihy do ulic. Ty první úvodní momenty vnášejí do zombíckých řad trocha svěžího závanu moderny a docela slušně naznačují něco o atmosféře. To je to slovíčko, který bezprostředně po titulcích nahradí výraz „popcornová zábava.“ A proč ne! Kdo ví, jestli měli v úmyslu natočit horor ku poctě jedné klasiky a nebo jen pobavit lidi před plátnem invencí vlastních nápadů.Takže hodnotit se dá ve dvou rovinách – čistě hororové a pak v té moderní akční smršti efektů, která tím hororem šermuje jen tak aby si nevypíchla oko. Jako horor je to slaboučké, prakticky nicotné představení bez špetky napětí v mezích přijatelné brutality, kde by se hvězdičkové hodnocení zastavilo tak na 2 & 1/2. Herecky všechno odpovídá trendům a módě dneška.........vyděšený holky řvoucí do temna ulic nahradily dívčiny s brokovnicema a pásem nábojů přes rameno. A to je vlastně dobře, k filmu to sedí a co na tom, že jde spíš o akční komedii. Právě v tomhle duchu se nese to druhé hodnocení, kde se mi velmi pozdává spád v ději, slušné speciální efekty a hlavně masky zombíků. Nasmál sem se na celý kolo, s kamarádem jsme rozebírali každou stěžejní scénu. Jo a abych nezapomněl, hlavním bodem programu je tu pohyb nemrtvých, který popírá všechna zavedená pravidla, sprint na místo kolíbání. Mě to nevadilo právě před těmi titulky, později se z toho stala taková atletická vložka, nic víc a nic míň. Po stránce popcornové tedy za 4. Takže když to tak sečtu, dostanu se na 3 a kousek hvězdičky. A přidám ještě + navíc, že se nebáli experimentovat a rozkládajícím se tělům dodali osobní kouzlo a odebrali sem tam nějakou tu končetinu:)) ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Několik výborných jednotlivostí (kousky ze soundtracku, vedlejší postavy jako Andy ze střechy nebo teplý děda, politicky nekorektní libůstky typu porodu těhotné zombie atd.) povyšuje nijak závratný celek. Snyder je talent, ale ne z rodu samorostlých originálů typu Raimiho nebo Jacksona, takže se spíš „veze“, než aby objevoval. Takový Danny Boyle kočíroval zombíky víc protřele, víc autorsky a taky lépe. Slabší 4. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Whoa! Tak toto je poriadne maso, kde sa nešetrí krvou, ani nábojmi (hip-hip). Bez nejakých zbytočných kecov je to nadupané už od začiatku. A záver? Záver vo mne zanechal konečne poriadny pocit zadostiučinenia. Resident Evil a 28 Days Later po pri tomto vyzerajú ako úplní vychcipanci. Plus pár naozajstných vychytávok (hlavne v obchoďáku), s toho filmu robí velice milé prekvapenie. Bloody! Snydera začínam sledovať, debut má viac než podarený. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama