Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 005)

gemi 

všechny recenze uživatele

Mělo se to jmenovat Úsvit dementních. Byly by to jasné čtyři, nebýt té neskutečné stupidity postav. Od začátku až do konce se chovají irancionálně a polovinu filmu člověk přemýšlí, jestli jsou dementnější ti mrtví, nebo ti živí. Několikrát jsem se nevěřícně plácnul do čela. Jinak akce od začátku do konce, v tomto ohledu našlápnuté. Jen to chtělo vyměnit toho retardovaného scénáristu. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Zack Snyder by měl povinně odevzdat všechny trikaře a digitální materiál, co si schovává pod postelí, protože mu to jenom svědčí, a i jemně přežitou látku, jakou se zombie žánr stal, dokáže podat svěžím a neotřelým způsobem, dravě a s mladickou energičností. Umně střídá vypjaté scény s uvolněnou atmosférou, teror s nadhledem a nezřídka oslňuje i šokuje originálními nápady (kamarádi na střeše, zombie dítě, autobus). Závěrečné titulky s Down With The Sickness skvěle odrážejí Snyderův přístup a já doufám, že se ještě někdy vrátí k téhle poctivé rukodělnosti, která zavane svěží vítr do žánru, který už na první pohled nemá co nabídnout. Variace na The Walking Dead pro ty, kteří si neujíždějí na telenovelových povrchních velenudných sračkách. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Na tohle vzpomínám rád. Tady poprvé jsem okusil zombie apokalypsu a že to byla jízda teda. Tohle je úvod jak má být, hodně sympatický počin o zombie, řekl bych jeden z nejlepších, co jsem kdy viděl. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

V době zuřící covidové epidemie film získává úplně nové konotace a skoro by se dalo říct, že funguje jako dokument o přístupu lidí k vysoce nakažlivé chorobě ... Jinak první zombie velkofilm, který udělal opravdový dojem. Viděl jsem po delší době a ten dojem přetrvává, jen musí člověk kousnout pár nelogičností. Závěr pak takřka geniální ... ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějakou zombie apokalypsu na styl Resident Evilu, což jsem taky svým způsobem dostal, nicméně v mnohem povedenějším a zábavnějším provedení. Úsvit mrtvých se od jiných zombie hororů liší především svým provedením, které není zas až tak hloupé, a také zpracováním, které zase není tak moc škaredé, jak to bývá u jiných zombie filmů. Zaujme ale i herecké obsazení, kdy herci skutečně hrají a zbytečně nepřehrávají. Snímek má také výhodu v rozumné stopáži, takže nenudí, má svižné tempo a spád, hromadu zajímavých nápadů, dobrou akci a kvalitní efekty. Je zábavný, svižný, atmosférický, v daném žánru patří jednoznačně k tomu lepšímu, možná dokonce i k tomu nejlepšímu. 8/10. ()

Threepwood 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem čekal hodně a dostal jsem ještě víc.Taková měla být filmová verze Residet Evilu.A režisér Zack Snyder je nesmírně talentovaný filmař. ()

KillerZeli 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film neměl chybu. Nebyl to příliš horor, ale hodně krve a mnoho rozstřelených hlav. Nejvíce se mi na tom filmu líbily záběry naprosté apokalypsy a hudba. ()

art 

všechny recenze uživatele

zombici co behaji... nemuzu si pomoct, ale uplne mi to kazi zazitek z filmu. i kdyz asi ani tak by nebyl extra velkej: naprosto chybi atmosfera jako v puvodnim usvitu, naprosto nerealne a zbytecne akcni sceny... spis bych to oznacil jako akcni scifi nez horor ()

Kathien° 

všechny recenze uživatele

Je to teda docela nechuťárna, ale to k zombíkům patří. Aspoň, že se nevalí, ale normálně běhaj. Je tam pár scén, který se mi okamžitě vybaví, když někdo řekne Úsvit mrtvých. Brrrr ()

Alojs 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem Úsvit mrtvých viděl za tzv. ideálních podmínek (v noci a zády k otevřeným dveřím od pokoje), dostalo se mi stoprocentního zážitku. Po celou dobu jsem se lehce bál, občas i několikrát lekl, ale hlavně… v poslední půlhodině jsem samým napětím ani nedýchal. Největší plus filmu tedy tkví v našponovanosti jednotlivých akčních scén – režisér si s osudy hrdinů pohrává jako by nahodile, takže do poslední minuty netušíte, kdo přežije a kdo ne. Maximální nejistota = maximální výsledek. ***** Podstatný rozdíl oproti konkurenci lze spatřit i v dalších dvou faktorech. Filmu nechybí pořádný konec (pamatujete na 28 dní poté? :/) a taky je na něm znát dobře využitý rozpočet. Zatímco při pozorování Resident Evil jsem se musel zombíkům smát a podivovat se nad nekvalitou jejich latexových masek, zde už jsem držel hubu a vybuchl jen v nejnutnějších případech (a rozhodně ne zásluhou nemrtvých, jako spíše v důsledku několika scénáristických fórků – viz šachy). Podstatně lépe vypadá i samotná akce. Snyder nezapře svůj vztah k filmům Johna Woo a Matrixu, a tak se dočkáme pěti-šesti efektních explozí (zvláště ty, které následují po zásahu plynových bomb, stojí za vícenásobné zhlédnutí) a rovněž několika nezbytných zpomalovaček studujících dopadající nábojnice. Perfektně vypadá i samotná likvidace zombíků pomocí rozjetého auta… zkrátka, je toho více než dost! ()

Allegro.g. 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film. Nevyhnu se srovnání s původním filmem z roku 1978. Tedy: srovnávat Romerův film se Snyderovým je jako porovnávat Rychlé špunty a pravé Šampaňské. Tam kde Romerovy Rychlé špunty postrádají zrnko smysluplnosti, tam Snyderovo Šampaňské dokazuje, že i zombiefilm se dá natočit jako koukatelný film, který může mít myšlenku, logiku a atmosféru. ()

stiewe 

všechny recenze uživatele

Zombíckej film jak má bejt. Halda bezmyšlenkovitě se pohybujích "mrtvol", naivní lidé, spousta krve a všudipřítomný strach z ostrých zubů zombie. Ale ve výsledku jsem byl nejvíc potěšen tím jak hráli šachy přes celé náměstí výběrem zombíků kterým bude ustřelena hlava. ()

web-dat 

všechny recenze uživatele

Děj filmu je velmi dobrý. Dobré obsazení herců. kterým věříte čím si procházejí. Efekty - perfektní. Tak proč dávám jen 3 hvězdičky? Už jste někdy viděli někoho, kdo má ochablé svalstvo na nohách (resp. komu uhnivá celé tělo), aby sprintoval rychleji než sportovci na olympijských hrách? Tenhle film je skvělý. ALE (píšu to Caps lockem) podkopává základní Zombie myšlenku, a to odumřelého neprokrvovaného těla zobie které má omezený pohyb a je rádo, že se za svou obětí vůbec doplazí. Je to jako byste 30 let věřil tomu, že je mléko bílé, a najednou někdo řekne že je mléko černé a donutí Vás tomu uvěřit. UVĚŘÍTE ??? ()

raiN[ratm] 

všechny recenze uživatele

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Obohraná hororová schéma sa pod taktovkou režiséra Zacka Snydera stala niečím odlišným a v mojich očiach výnimočným. Viete čo bude nasledovať, viete ako to skončí, Snyder sa vôbec nesnaží vybočiť, no aj tak sa skvelo bavíte. A to nie je jednoduché dokázať. Najlepší a najzábavnejší zombie horor minimálne dekády. ()

Ogrb 

všechny recenze uživatele

NÁŘEZ! Původní film jsem neviděl, ale ani v njmenším mi to nevadilo, protože tuhle adrenalinovou jednohubku jsem zblajzl na posezení hned třikrát v kině a chtěl jsem zajít i počtvrté. Snyder je sakra hodně velkej talent, 300 ani Watchmeni ale u mě nepřekonali tuhle bombu. Ving Rhames je machr, Sarah Polley je dosti nezvyklá hrdinka a ďábelsky rychlí zombíci jsou přesně ta inovace, kterou tenhle žánr už tak dlouho potřeboval. Byl v roce 2004 natočenej lepší film? Jestli jo, tak jsem ho neviděl. 10/10 ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Absolutní nářez. Člověk se ani nerozkouká a už začne mazec. Hodinu pak civí na špičkovej survival horor a je napnutej jak struna. Pak se najednou na pár minut film změní na krutou černou komedii, jako kdyby to točil Peter Jackson zamlada. No a najednou se to vrátí zpátky do akce, která divákovi nedá vydechnout. I když, občas se najde nějaký moment, který diváka nechá vydechnout (hudba ve výtahu). Jenže sotva se divák nadechne, hned přijde další napínavá akce. Pro mě pětihvězdičkový zážitek. Stoprocentní zábava. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama