Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 004)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Snyder vzal otěže filmu pevně do svých rukou a je to znát doslova v každém záběru. Zombíci už nejsou ty líně se koulející stvoření, nýbrž smrtící ďáblové. A právě díky této změně mohl Snyder dosáhnout ve svém projektu tak rychlého tempa a dynamických akčních scén, jejichž syrovost je nsmírně působivá - o to více v kontextu zombie hororu. Nevídaná vizuální stránka tak spolu s ohromně sympatickými postavami, cool hláškami a zdravou dávkou cynizmu (režisér na nás pomrkává v podstatě v každé druhé scéně) tvoří snad největší nářez roku 2004. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Po desetiletce naprostého boomu zombie tématiky není úplně vděčné se vracet ke Snyderově prvotině, zvlášť na úplně první nakoukání. A taky mě to jako člověka, co naprosto protrpěl a vzdal Walking dead po dvou řadách, moc neuspokojovalo, ovšem o to více mě překvapilo, jak je druhá polovina i přes viditelně střídmý rozpočet poměrně strhující a hrozně mě to bavilo. Návdavek před netflixovskými Army of the Dead dokonalý...80% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pekelne rýchle zombiácke príšerky spomalili môj zážitok z ich detailne labužníckeho vychutnania. Námet, neponúka veľa noviniek, oslovili ma skôr jednotlivosti. Medzi nimi napríklad ostreľovačka hereckých dublérov, šach hraný ponad strechy, hrubiánskosť a agresivita mužov v uniformách (či už policajných alebo strážnej služby) a napínavý záverečný únik, ktorý perfektne využil záverečné titulky, oplatiace sa sledovať až do konca. Myšlienkové posolstvá Romerových predchodcov ustúpili efektne spracovanej popcornovej zábavke. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmeček jsem si opravdu užil, a řekl bych, že i víc než samotní tvůrci jeho natáčení...Je pravda, že takhle kvalitní zombie horror tady chyběl. Atmosféra je výborná, to samé se dá napsat o hercích, režii, tricích, kameře a hudebním doprovodu, krev nám stříká taky pěkně, navíc pořádná dávka černého humoru, takže 4* jsou plně zasloužené. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Myslím, že přívlastek "jeden z nejlepších hororů" se nehodí nikde jinde, jako tady. Opravdu to je něco nevídaného. Hlavní představitelé se chovají vcelku logicky, nikomu jsem nepřál smrt, (takže mě nikdo v tomto filmu neiritoval), a užil jsem si tuhle peckoidní jízdu až dokonce! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zack Snyder miluje žánr a je to sakra znát. Jeho osobitý přístup je přidanou hodnotou už tak výtečně natočeného kusu, který se nezastaví před ničím. První dvacetiminutovka je úchvatná. Škoda, že pak částečně podřadíme a v solidním tempu vytrváme až do závěrečných titulků. Nemocniční sestra s tváří neokoukané a vcelku překvapivě obsazené Sarah Polley toho dne udělala několik chyb a chybek: nekopla protivného doktora do rozkroku, v rádiu si neposlechla to, co měla, zvláštní zprávy jí utekly i v televizi. Potkala jen fikaně otevřenou sanitku. A pak se sousedovic milé děvče objevilo ve dveřích ložnice. A chtělo sežrat jejího manžela. A ten posléze jí. Rychlý úprk, sápání několika zvláštně vypadajících sousedů, zděšení, co se děje venku a nakonec dočasná záchrana ve velkém obchodním domě (super nápad, ale víc bych pracoval s tím, co takový moderní market nabízí). Stovky hladových a nemrtvých ale stále trpělivě čekají na příležitost. A už i k divákovi se dostávají zprávy, jak lidstvo masivně prohrává. Zahřívací kolečko je za námi. Oproti originálu to navíc nejsou žádní pomalu se táhnoucí zrůdičky, ale zatraceně rychlé svině, které nadobro uspí jen kulka v hlavě. Vztahy mezi přeživšími jsou zajímavě rozehrané, představují je solidní herci, jen několika nepravděpodobností se dočkáme (měnící se názory na to, koho zachránit a u koho jde o už moc velké riziko). Snyderův tým si dokonale pohrál se zvukem, se světlem, kamerou, výběrem hudby, střihem, vizuálními efekty. Nespokojí se s opakováním někoho, jeho práce vypadá neotřele a nápaditě. Baví cynickými hláškami i kouzelným nadhledem (šachy na dálku, odstřelovač na přání, střihová sekvence, jak plyne čas, auto, které sráží pochodující), postavy poměrně slušně poznáme, ač jich pochopitelně ubývá. A my jen můžeme tipovat, kdo další doplatí často na svou hloupost. Lehce se dotýkáme obav o budoucnost lidské rasy, párkrát se do lidských neduhů příjemně strefíme. A hlavně se královsky bavíme. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Perfektný zombie horror. Určite jeden z najlepších horrorových remakeov. Zack Snyder natočil snímok plný napätia, ľakačiek, akcie a priestrelov lebky. Parádne spracované na vysokej úrovni: kamera, strih, soundtrack, ozvučenie, masky, filmové triky... všetko OK. Veľmi sa mi páčilo, že útoky zombie sú svižné a rýchle. To omnoho zvyšuje ich desivosť. Taktiež scéna z pôrodom zombie-baby je v tomto žánri odvážnou novinkou. "Úsvit mŕtvych" z roku 2004 si budem pamätať ako výborný horror. **** ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

N.Á.Ř.E.Z! Zack Snyder se vyprofiloval jako vynikající režisér a dal dohromady strhující a audiovizuálně našlapanou zombie lahůdku, ve které se děs z rozkládajících se zabijáků nijak nepere s integrovanými humornými vložkami a fanouškovskými narážkami. Snyder při ramakování romerovské klasiky projevil mnoho upřímného nadšení a to nakonec opanovalo i mě a nenachalo mě zabrblat na předvídatelným dějem (strach o postavy přeci jen mírní snadná odhadnutelnost času jejich skonu), ovšem na absolutní hodnocení Úsvit mrtvých svou nahnilou rukou přeci jenom nedosáhne. Inu, přes všechen ten autorský entuzianismus a řemeslně brilantní provedení je to "jen" dobře udělaný popcorn a trvalejší stopu v divákově mysli nezanechá. 90%____Dodatek: Kašlu na to, pět hvězd :-) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Akční nářez číslo 1. Já si na zombie filmy vůbec nepotrpím a právě proto mě tenhle tak nadchnul.Je vidět že se látky zhostil režisér kterej tomu sakra rozumí a kouká se na každej druhej horor.Můžeme to brát jako jeho poctu žánru,která ale žánr snad změní k lepšímu.Snad si ostatní vezmou příklad ()

petero 

všechny recenze uživatele

Z malátnych mŕtvol sa stali šprintujúci dravci a tempo filmu sa oproti klasike zvýšilo o 100%. Skvelí zombícky akčný film (je to možné?), brilantná práca maskérov atď. atď... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zombiekovských remaků jsme tu měli napříč dekádou desítky. Ale žádny nepředstavil krvelačné bestie v tak efektivním "nátěru", jako film Zacka Snydera. S tímto režisérem dostal pojem horor nový rozměr, vše se obrátilo vzhůru nohama a filmovým divákům po celém světě padaly bulvy z očních jamek :-). Zombie tu běhají, jsou rychlé, a vše je to větší akce než kdyby si ve společném filmu zahráli bok po boku Bruce Willis a Mel Gibson. Se jménem Úsvit mrtvých mi na mysl už navždy vyvstane neskutečně třeskoucí krystalická zábava smíchaná s CENSORED brutální akcí a nervydrásajícím napětím. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Scény jako ta s porodem zombíka nebo blondýna vs. motorová pila mi z hlavy asi jen tak nezmizí...Realistické, strašidelné- (strašidelně realistické?), drsné, svěží se skvělou atmosférou...Nejlepší zombie horor za posledních několik let (ne-li vůbec)!Stoprocentní zážitek. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Výborná akční zombárna! Dle mého soudu možná i nejkvalitnější co kdy vznikla. Grafické ztvárnění bezchybné. Děj poutavý a postavy různorodé a sympatické. Scénář je nabitý dějem a akčních scén není málo. Prakticky se člověk nemá čas nudit. Zack Snyder prokázal velký talent. Na to jméno bychom si měli dát do budoucna pozor. 90% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"The Man Comes Around" aneb ako Zack štýlovo sprznil Romerovú klasiku. Rozhodne skvelý entertainment bez pridanej hodnoty. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Ten pomaly zacatek.. ten nenapadny start... ta dokonala vize chaosu v ulicich... a beznadej tech par prezivsich... snaha uniknout ale zadne vychodisko... skvele efekty a masky.. perfektni strih, napinavy scenar... tenhle film ma vsechno, ihned se stal jednim z mych nejoblibenejsich hororu. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Priznavam povedenou rezii ale tohle tema zombies me nijak nepritahuje, navic vsechno je to takovy osklive pesimisticky ale ne smutny... Proste mi to nesedlo, mozna proto, ze jsem na tom byl v kine sam... Ja nerad chodim sam do kina:-)(ohodnoceno tremi hvezdami) ;;; Po uplynutí trochu toho času... Po skouknutí DVD i s jeho skvělým komentářem jdu na solodiní čtyři. A jsem velmi zvědavý na Snyderovo zpracování "300" ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tohle je určitě nejlepší zombie film za posledních 10 let. Je brutální a zábavný. Nedávno jsem viděl Return of the Living Dead 2, a tohle je oproti tomu majstrštyk. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Pod žánrem horor si sice představuji něco jiného, toto je spíš akční thriller s prvky tragikomedie. Musím ale uznat, že velmi povedený. V zombie tématice jedno z nejpovedenějších děl. Musím upozornit ještě na skvěle zmáknuté úvodní a závěrečné titulky. 75% ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama