Reklama

Reklama

Krásná hašteřilka - Divertimento

  • Francie Divertimento
všechny plakáty

Obsahy(1)

Malíř Nicolas a jeho krásná přítelkyně Marianne se ve venkovském sídle setkávají se slavným výtvarníkem Frenhoferem, kterého Nicolas velmi obdivuje. Umělec však jako by se svým stářím vzdal zápas o mistrovské dílo, o umělecké snažení. Jako by jeho život vyhasl v rodinném životě s jeho bývalou modelkou Liz. Ale krásná Marianne ho zaujme natolik, že má najednou chuť namalovat podle ní obraz Krásná hašteřilka, inspirovaný postavou kurtizány ze sedmnáctého století. Dívka zpočátku jen s nechutí přijímá úlohu modelky i proto, že musí pózovat nahá. Ale vlastní umělecká tvorba, sebevyjádření a nalezení tématu a inspirace změní práci na obraze ve zběsilý zápas o mistrovské dílo, tedy o sebe sama. Během malování, hledání tvaru znamená pro Marianne nahlédnutí do sebe sama. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

igi B.

všechny recenze uživatele

Divertimento nedivertimento, moje mentálně volní schopnosti tuhle kulturní diverzi (začínající na >jiném prostoru< třičtvrtě hodiny po půlnoci) už nepobraly... Totální únava v půli filmu zvítězila, předpokládám ale, že obligátní a trošku alibistické čtyři hvězdičky bych za tuhle mistrovu poctu umění jako bytostné potřebě lidského ducha za své čerstvé a bystré mysli dal. Takhle tedy ale bez hodnocení. Tak snad někdy jindy - a to na mě navíc už nějaký čas čeká na dvd ještě ta >pravá< čtyřhodinová verze... ;-) - - - P.S. Hlavně že nám ta naše veřejnoprávní na tomhle kanále naládovala jako předkrm (teď už včera) v osm večer Leoše Mareše a celou tu debilní taškařici k zahájení jedné z největších športbyznysových zlodějin tušašské porevoluční historie... Jó to bylo hotový ryzí dementomento... Ale to spolu nesouvisí, že... :-( - - - - - (Nedohleděno 19.2.2009 na ČT2, [ne]komentář zde jako pátý - 19.2.2009) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Výtvarné umění, analýza tvůrčího procesu, inteligentní vztahové drama podepřené kvalitními hereckými výkony a především neodolatelná Emmanuelle Béart - co víc si přát? Snad jen sehnat čtyřhodinovou, poněkud odlišnou verzi tohoto fascinujícího snímku. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Divertimento je víc než jen zkrácenou verzí „La Belle Noiseuse“, tento režisérský re-cut obsahuje záběry s některými důležitými rozdíly v snímaných pohledech oproti původnímu filmu. ()

sta 

všechny recenze uživatele

Takový filmový průměr - tu čtyřhodinovou verzi bych snad ani vidět nechtět (jedině, že by ty druhé dvě hodiny byly tak dvakrát dynamičtější než tyto prezentované). ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

"Krásná hašteřilka - Divertimento", aneb jak se z ignorantské pipky se závislostí na cigaretách pozérská mudrlantka stala a spolu se zahořklým dědou se zamrzlými uměleckými sklony ke slastem a strastem nalezení stavidla sebevyjádření došli. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Vztahové drama, v němž bylo spousta nevyřčeného nejen mezi malířem a modelkou, ale i jeho životní partnerkou, mezi modelkou a jejím životním partnerem... Není to nijak nudné, ale přijde mi to takové skoro nic neříkající. Musím přiznat, že jsem od tohoto Rivettova filmu čekal víc. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Pro mě výkon Piccoliho zastínil všechny další kvality filmu. Rivette své postavy nesnímá ani jednou v detailu, kamera vše pozoruje zpovzdálí. Spolu s absencí filmové hudby dodává odtažitá kamera diváckému zážitku nádech voayerství. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

/1001/ Mám radšej túto kratšiu verziu než pôvodnú 4 hodinovu. Rivette dostal do nej to najlepšie a dokonca aj niečo naviac. Film je síce viac o takých dialógoch o ničom ako to bežne vo francúzskej tvorbe býva no pohľad na božsky krásnu Emmanuelle Beart pridá tu hviezdičku k hodnoteniu naviac. ()

Blecha3 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé, bylo to taky moje první setkání s Rivettem. Hodnotil jsem 3*. Film se mi snad i líbil, určitě se mi ale zdál divný. Po druhém shlédnutí jednoznačně za plný počet. To totiž za perfektní atmosféru a věrohodné zobrazení prostředí. Sám jsem překvapen, že u dvouhodinového snímku, ve kterém se toho na první pohled zase tak moc neděje, jsem nepociťoval znudění či snad touhu po konci (nejlépe nějakém hodně rychlém). Protože ono se děje. Divák ale musí přistoupit na způsob, jakým je mu vše podáno. A já jsem rád přistoupil (což u mne u takto "nudných" filmů rozhodně není vždy pravidlem). Dokonce bych se rád podíval na čtyřhodinovou Krásnou hašteřilku Nedivertimentovou. :-) ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem obě verze a musím konstatovat, že zas až tak velký kvalitativní rozdíl mezi nimi není. Rozhodně nesouhlasím s Lexikonem světového filmu, že "zkrácená verze působí jako špatná kopie původní působivé verze". Byť se jedná jen o nepoužitý materiál a dotočené scény z původního čtyřhodinového díla, tak i tato dvouhodinová verze má svoji sílu. Dokonce jsem měl pocit, že nahota Emmanuelle Béart je v tomto kratším filmu rajcovnější. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Divertimento není jen zkrácenou podobou "La Belle Noiseuse" (1991), Rivette přestříhal své záběry s několika důležitými rozdíly v úhlu pohledu - tento je více z pohledu Marianne. A poster vyobrazený nahoře u titulu není k "Divertimentu"! ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem film shlédl po uvedení na ČT2 19.2.2009 a přestože jsem mu dal 3*, neodhodnal jsem se ho smazat, jelikož jsem cítil, že je v něm něco víc. Dnes 1.8.2013 jsem se konečně dostal k tomu film shlédnout znovu. Snímek má v sobě zabudované kouzlo přitažlivosti, jelikož i když se zdánlilvě nic neděje, vůbec nehraje žádná hudba (jediná hudba je u titulků na začátku a na konci filmu, a to pro mě nestravitelný Stravinskij), přesto diváka poutá a nenudí. Mimo jiné se podařilo navodit přímořskou letní atmosféru díky zvuku cikád. Pro mě fascinující je palác, kde malíř žije a tvoří. No a Michel Piccoli má prostě své kouzlo, Emmanuelle Béart je velmi přitažlivá... Celé to dohromady dává podivuhodné umělecké dílo, tentokrát za 85%. Čtyřhodinovou verzi jsem neviděl, možná při nějaké příležitosti bych ji i shlédl. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Divertimento je zkrácenou verzí „La Belle Noiseuse“ z roku 1991. U té mám recenzi. Už si nevzpomínám, jakou jsem hodnotil. Jako vždy, do mého kinodeníčku. ()

Reklama

Reklama