Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Maeve se už necítí jako dítě, ale ještě není ženou. Zajímají ji podprsenky a každou chvíli si je zkouší nebo je pozoruje na druhých. Většinu tráví času se svým třemi kamarádkami, které jsou rovněž posedlé ženským světem. Nacházejí se v "mezičase" svého života, v období poznávání, v němž je vše nové a poprvé. Zdá se, že v irském Dublinu v roce 1979 řeší dívky stejné věci jako jejich vrstevnice kdekoliv jinde. Kamarádky Ruth, Claire a Orla mají už zkušenosti s kluky, Maeve na první milostný zážitek netrpělivě čeká. Když se zamiluje do školního idolu, na nějaký čas zapomene na všechny kolem. Aniž by to tušila, čeká ji velká životní lekce o přátelství. Bude po ní trochu moudřejší?

Částečně autobiografický film režisérky Marian Quinnové vypráví o dívčím dospívání s pochopením a humorem. Její citlivé vedení herců a smysl pro detail pomohly vytvořit malý filmový klenot, který okouzluje svojí atmosférou a pravdivostí. Hereckým objevem je zde Ailish McCarthyová v roli mladé Maeve. Kromě přesvědčivých hereckých výkonů zdobí tento komorní snímek skvělá kamera a hudba. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dublin konce sedmdesátých let a do něj je vhozená mladá a naivní holčina, kolem které se odvíjí příběh tohoto filmu. Ženská část publika chování Maeve zřejmě pochopí snáž, než já, ale podívat se na toto lehké drama docela i dalo. Zároveň bylo silně znát, že režisérka filmu hodně čerpala z vlastních vzpomínek…a ty často bývají pro autenticitu filmu to nejcennější, co film může mít. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ach jé, když mně bylo tolik jako těm děvčatům, tak to všechno probíhalo jak přes kopírák. Kdo je jak vyvinutý, někdo měl mindrák, že tam nemá nic a druhý, že tam toho má zase moc. Přes okukování kluků, kteří byli samozřejmě většinou lumpové, ale nepolíbená děva uschne, tak co bychom proto neudělaly. První lásky, zklamání a hledání sama sebe v tom svém osobním mumraji pocitů. Moc se mně líbilo, že to bylo podané přirozenou formou, bez mašliček, ale těch krásných chvilek ještě budou mraky děvčata, tak nezoufat a hlavu vzhůru.... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

I film o obyčejném dívčím dospívání může mít své kouzlo a být zajímavý, pokud je napsaný, natočený a zahraný s citem a s láskou. A to se v případě tohoto irského filmu povedlo dokonale. A přitom zde není nic příliš převratného, prostě obyčejný pohled na dospívání čtyř dívek z jedné irské katolické školy, které řeší první podprsenku, první lásky, a trable s rodiči. Ale to všechno stačí na to, aby mohl být můj výsledný dojem z tohoto filmu maximálně pozitivní. Nechápu, jak takový obyčejný příběh mohl tak skvěle zafungovat, ale povedlo se a to je hlavní. Pokud se zamyslím nad jednotlivými hereckými výkony, tak tam je vše v naprostém pořádku, nezaregistroval jsem, že by to někdo vyloženě kazil, mladí herci a herečky si poradili se svými party naprosto dokonale a herecké výkony tak jsou rozhodně pozitivní částí tohoto filmu. Bohužel ale i když se tu takto rozplývám, tak to na maximální hodnocení nevidím, to by totiž film musel nabídnout něco originálního a nezapomenutelného, něco, díky čemu bych si byl schopen tento film za nějakých pár měsíců konkrétně vybavit. A nic takového zde bohužel není, film má jen ten příběh, který jak už jsem se zmínil je velice obyčejný, a potom kvalitní herecké výkony. A to na pět hvězd opravdu nestačí, ale myslím, že i čtyři hvězdy jsou rozhodně kvalitním hodnocením a rád je tomuto filmu uděluji. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Že Vám název 32A vůbec nic neříká? To nevadí. Vůbec si s tím nelamte hlavu a dopřejte si tenhle příběh. O dospívání, prvních láskách i zklamáních. O kamarádství, přesně v tom věku, kdy se láme dětská duše na tu (skoro) dospělou. Uvidíte sami, třeba se v tom příběhu najdete zčásti, tak, jako já a zavzpomínate na časy, kdy Vám ten dospělácký svět, plný různých nástrah jen nesměle otvíral svoje dvířka. A jednou za čas tahle milá, moc vkusně natočená vzpomínka rozhodně neuškodí. I když těch let, co už od té doby doby uplynulo je už nějak podezřele moc... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

film o dospívajících dívkách,ne jen pro dívky.Skvělý scénář a příjemní herci,další z řady těch malých nezávislých filmů,které mám opravdu rád,něco se dovíte,něco vám to dá a prakticky to skoro nic nestálo,v menší roli mezi neznámými hereci potěší Adian Quin. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Sympatické, milé, nevtíravé. Být cílovka, hodnotil bych asi i vejš. Irské filmy mají svoje nezaměnitelné kouzlo, obzvlášť dobové a vystačí si s málem. Škoda jen malinké role Jareda Harrise. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Příjemný a civilní způsob, jak prodat téma proměny dívek na ženy (tedy alespoň tu proměnu vizuální). Dokáže pobavit, dojmout i donutit k zamyšlení napříč diváckým spektrem, což mu mohou tuzemští autoři jen slepě závidět. PS: Je fajn vědět, že ve čtrnácti jsem koukal do výstřihu angličtinářce nejen já, ale i moje spolužačky o) ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Dramata čtrnáctiletých dívenek nám připadají jako legrace, jenom jako taková přípravka na dospělost. Ale zrovna tenhle film zdařile ukazuje, že právě v tomto věku dokáže být život docela pes. --- Citlivý, nesentimentální scénář a pozoruhodné výkony náctiletých hereček (i herců). Taková věc se málokdy vidí. ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

velmi příjemný film o dospívání dívek. Nehledejte neočekávané zápletky, jen se nechte unášet poklidným příběhem o tom jak to opravdu je. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Mládí, Dublin, legenda klubu Grove, skvělé písničky! Obyčejný příběh, velmi vkusný, nevtíravý. S grácií a s citem natočený. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Toto je jednoduchý príbeh, ale aj veľmi príjemný na pozeranie. Zachytáva dospievanie dievčaťa inteligentným spôsobom. 7/10 ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Obyčejné, jednoduché, milé, příjemné. Krásně obyčejný film o dívčím dospívání, o prvních láskách, prvních rozchodech, prvním podvedení rodičů, první diskotéky, první hádky s kamarádkami. Do toho příjemná doprovázející hudba. Film pro pohodový den. "Vy jste se líbali? A byl dobrej?" ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film o dospívání dívek, škoda jen, že nejsem fanda filmů které prostě jen tak plynou (bez úvodu, bez závěru). ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Veľmi realisticky stvárnený a natočený film o veciach a príbehoch, v ktorých sa nájde každá dospievajúca dievčina. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Pointou filmu je, že mladá pipina má o písmeno větší podprdu než její kámoška. Ale proč ne, i o takové běžných záležitostech dívek v začínající pubertě, se dá natočit film vkusně, s citem a celkem realisticky. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Na Britských ostrovech prostě umějí duchaplné filmy pro děti a mládež. I když je to o problémech, tak je to plné pohody. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Typický film na nedělni pozdní večer na ČT 2 - jednoduchý, obyčejný, bez většího příběhu, jen takové nahození ze života třináctileté Maeve, která chodí do katolické školy (Dublin, 1979) a pouští se do prvního milostného dobrodružství (ve vší slušnosti). A jako obvykle v tuhle dobu na téhle stanici mě tenhle příjemně podaný film bavil. Na konci zazní Shout od Donny Lewis, tak mě to evokovalo staré dobré Sundays, že jsem ji desku hned stáhnul. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Křehký film o dospívání mladé dívky, který si na nic nehraje a ukazuje život v reálných dimenzích i s problémy které přináší. Trochu mě to připomnělo život v ČR před 30 lety - samozřejmě s výjímkou katolické školy astejnokrojů, které žáci museli nosit. Hezky vybraná hlavní představitelka, slušný příběh - pro mne 3,5. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Tak, když se člověk vydá na film, který v Česko - Slovensku pře vámi vidělo jenom pět lidí a víte, že to bude o třináctileté holce, která si poprvé vezme podprsenku, tak člověk hned znervózní, jestli to náhodou nebude nějaká uječená rádobykomedie pro fanynky Zaca Efrona. A ono NE! Naopak, takových filmů by se mělo dělat víc. Upřímně řečeno, už jsem se asi trochu překoukal těch intošských dramat a tuhle drobnou slabůstku, si určitě můžu dopřát. ()

Reklama

Reklama