Reklama

Reklama

Manchurianský kandidát

  • Česko Mandžuský kandidát (více)
Trailer

Obsahy(1)

Někdo se nám dostal do hlavy, ale jinak je všechno pod kontrolou. Napínavý snímek Mandžuský kandidát režiséra Jonathana Demmeho (Mlčení jehňátek, Philadelphia) představuje aktualizovaný remake stejnojmenného snímku z roku 1962. Ten byl natočen podle slavné knižní předlohy Richarda Condona a pojednával o americké vojenské jednotce, která byla během svého zajetí v Koreji naprogramována ruskými tajnými službami jako zbraň k zabíjení. V novém filmovém zpracování Mandžuského kandidáta z roku 2004 je děj snímku zasazen do Kuvajtu v období války v Perském zálivu. Během nezdařené vojenské operace velící kapitán Ben Marco (Denzel Washington) upadne do bezvědomí a celou jeho jednotku zachrání seržant Raymond Shaw (Liev Schreiber). Tak zní alespoň oficiální výklad celé vojenské akce. Pověst válečného hrdiny Raymondovi výrazně pomáhá v jeho politické kariéře a díky úsilí své ambiciózní matky Eleanor Shawové (Meryl Streepová) se stává jedním z hlavních kandidátů na post viceprezidenta Spojených států amerických. Kapitána Marca ovšem pronásledují podivné sny o tom, že ve skutečnosti došlo k únosu celé vojenské jednotky a jeho muži se stali oběťmi systematického vymývání mozků. Zdá se, že vlastním vzpomínkám nelze věřit a politické spiknutí nabývá stále větších rozměrů. Tento politický thriller představuje velmi vydařený příspěvek v kategorii konspiračních filmů a vyniká hvězdným hereckým obsazením. Meryl Streepová byla za svůj výkon ve vedlejší roli dokonce nominována na Zlatý glóbus a cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Recenze (133)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ráda bych viděla pro srovnání původního kandidáta se Sinatrou. V tomhle filmu jsou vojáci prošpikováni čipy a ovládáni hypnozou prostřednictvím konkrétní formulky, takže kdo viděl Prokletí žlutozeleného škorpiona neubrání se asociaci a někdy je to vážně až směšné (stejně jako vykusování čipu ze zad), i když by být nemělo. Maryl hraje matku (monstrum, a ta role jí absolutně nesedí), která obětuje svého syna k ukojení svého karieristického ega. Danzel se snaží zachránit svou vojenskou čest, prezidenta, lidstvo a kdoví co ještě, hraje velmi solidně a poctivě jako ostatně vždy, ale na víc jak na 3* to kluk neutáhne. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Manchurianský kandidát je remakem Mandžuského kandidáta, který vznikl na motivy knižního thrilleru Richarda Condona. A remake je to se vším všudy. Děj byl z padesátých let přesunut do současnosti, válku v Koreji vystřídala válka v Zálivu. Tím však změny nekončí, počet a význam knižních postav byl značně poupraven (zcela zmizel Johny Iselin, větší roli dostala Eugene a hlavně major Ben Marco) a praktiky používané při vymývání mozků jsou vylíčeny o něco detailněji, což Kandidáta posouvá na hranici sci-fi. Bizarní momenty jako „vykusování mikročipu ze zad“ ubírají příběhu na přesvědčivosti a kdybychom stejně jako v knize nevěděli, jak přesně k „vymytí“ došlo, ničemu by to neuškodilo, spíš naopak. Navíc jsem se nemohl zbavit dojmu, že tento Kandidát je mnohem komplikovanější než ten knižní. I se znalostí knihy a s plným soustředěním jsem se občas ztrácel. Vyprávění z pohledu Marca, v podstatě jediné kladné postavy, nutí tvůrce soustředit veškeré dějové linie na jeho osobu, proto přebírá většinu aktivity na vlastní bedra a právě skrze něj se dovídáme, vo co vlastně go. Denzel Washington je dobrý herec, ale pomalu se začíná utápět v šablonovitých rolích super kladných hrdinů, kteří vždy spasí svět. Z tohoto hlediska je zajímavější postava Raymonda Shawa, který je zde sice více záporákem než obětí, ale kožený ksicht Lieva Schreibera mu sedne dokonale. Nejvíce mě zklamalo zredukování významu role Raymondovy matky, Meryl Streepová dokázala těch pár scén prozářit svým obrovským charismatem, ale její podíl na celém spiknutí nějak zaniká pod vším tím řešením postválečného traumatu a ovlivňováním cizích neuronů. Při četbě knihy mi táž postava připadala jako ta největší mrcha pod sluncem, které jsem přál, aby zhynula v hrozných mukách, zde mi vlastně bylo jedno, jak dopadne. Jasně lze vysledovat značné vyměknutí oproti předloze (napsané na konci 50. let), úplně chybí heroin i sex a incestní milostná scéna je střihnuta příliš brzy na to, abychom si uvědomili její význam. Kandidát má několik slušně zrežírovaných scén, většina z nich je však naakumulována do posledních cca třiceti minut, kdy všechno nádherně graduje a právě za ně dávám slušné tři hvězdičky. Při přímém střetu s kvalitami knihy, která se zmohla na mnohem ostřejší politickou satiru, by Manchurian vyšel jako poražený. Přesněji by byl k zemi tvrdě knokautován hned v první kole. 70% Zajímavé komentáře: tron, Aiax ()

T2 

všechny recenze uživatele

V podstate zaujímavý príbeh zo zákulisia moci ale nie tak strhujúci ako by si dané témy vyžadovali, dobré je že to vôbec na miernu pasivitu deju nenudí aj keď sa tam dohromady okrem vyšetrovania na vlastnú päsť nič nedeje. Denzel Washington a Liev Schreiber sú vo svojich úlohách fajn aj keď miestamy to ich iné správania vďaka ovládacím ampulkám vyzerá všelijako len nie dôverne o Meryl Streepovej je už ťažko hovoriť lebo jej prejav spadá skôr do diktárskej až arogantnej dôraznosti, než na nejakú obyčajnú vládychtivú političku. Jonathan Demme miestamy experimentuje a chce chorobu mysle vojakov povýšiť na niečo viac práve spôsobom presvietenia vizuálu ale vyznie to len polovičato, skoro bez zrnka nejakej väčšej hĺbky, takže zostáva to tiež v tomto smere nedotiahnuté. ║Rozpočet$80milionovTržby USA $65,955,630Tržby Celosvetovo $96,105,964║ dosť slušný rozpočet, že by predvolebné kampane vo filme tak moc stály /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý remake původního Manchurian Candidate (česky Mandžuský kandidát) s trochu upravenou historickou souvislostí a jinou válkou. S hvězdným obsazením zkouší Jonathan Demme zavzpomínat na svou zašlou slávu z let dávno minulých. Daří se mu to velmi dobře, protože Denzel Waschington odvádí svůj velký standard s několika jeho oblíbenými drsnými pohledy. Vedle něj mě opět potěšil můj oblíbený Liev Schreiber, který jako zmanipulovaný syn své dominantní matky Meryl Streep předvádí co se naučil na prknech, která znamenají svět. Děj je působivý, i když trochu podobný (ne ve "faktech", ale celkovým pohledem na zmanipulovaní skutečnosti a vojáků) výbornému jakubově žebříku od Adriana Lynea s výborným Timem Robbinsem v hlavní roli. Celá mysteriózní linie, která není ve výsledku tak tajemná, jak se z počátku zdá, působí velmi dobře a určitě zabaví každého milovníka konspiračních teorií a nejen jich. Díky velmi dobrému hereckému obsazení a režisérovi, který po pár letech opět předvádí výborný výkon, lze Manchurianského kandidáta pouze doporučit ovšem milovníkům klasických válečným snímků se jistě moc líbit nebude. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pokud se oprostím od výrazně jiné (a nepřekvapivě mnohem lepší) předlohy, tak zůstává dobře zahraný solidní thriller s několika nelogičnostmi. Co to ovšem ve výsledku pohřbívá zdaleka nejvíce, je pokus o aktualizaci na současnou politickou situaci. Tento krok se totiž hrubě nevyvedl a postrádá to "naléhavost" originálu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Není zřejmě náhodou, že remake Manchurianského kandidáta vznikl v době, kdy válka USA proti terorismu byla velmi žhavým a aktuálním tématem. Vzpomínáte na debaty ohledně zákonů, které měly vést ke zvýšení bezpečnosti, ale zároveň v sobě (pravděpodobně) nesly riziko zneužití a ztráty soukromí obyčejných občanů? Následují SPOILERY. V Manchurianském kandidátu je ztráta soukromí absolutní, vláda nad vlastní myslí, nad svými činy, v něm může být ukradena. Je ukradena. Proklamovaným účelem je bezpečnost a prosperita té veliké země, přičemž matce kandidáta Shawa její touhu po zářivé budoucnosti nevěříte ani chvíli. Je nad slunce jasné, v kom tento film spatřuje zlo. Já osobně bych byl raději, kdyby kritizoval a varoval spíše jen před něčím (a on před něčím samozřejmě varuje), než před někým. To mu sice dodává autentičnosti a u některých diváků i na naléhavosti, obírá ho však o možnou nadčasovost. Navíc se zbytečně okrádá o přízeň fandů Bushe (těch však v Evropě moc není), ač i oni by ze sdělení něco mohli mít. Přestože film svým ideovým bratrům, Orwellovu 1984, Huxleyho Konci Civilizace, Zamjatinovu My či Kallocainu Karin Boyeové v mých očích úplně nestačí, z dohledu je rozhodně neztrácí. Silné ***. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Mínusy: nudné politikárčenie, nezáživné konšpirácie, mdlá paranoja, pre diváka málo atraktívne klamstvá, polopravdy, prekrútené fakty, zmätané flashbacky, vysoká minutáž, absurdná sci-fi zápletka a nezvyčajne mdlý Denzel Washington. Plusy: slušná príležitosť pre doteraz prehliadaného Lieva Schreibera v dôležitej podpornej úlohe, jeho dominantná matka v podaní Meryl Streepj a pocit, že pozeráte niečo, čo sa chvíľkovo tvári ako príbeh, ktorý za určitých okolností MOHOL byť pútavý. Nudil som sa ako pes v búde, keď vonku prší a on nemá čo robiť. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě bylo příjemné překvapení, nečekala jsem nic a dostalo se mi velmi slušné zábavy, napětí a velmi, velmi příjemného konce. Konečně se mi v nějaké roli líbil Denzel Washington a při sledování Meryl Streep jsem si pomyslela, že chudák v poslední době hraje jen zlé, bezcitné a panovačné mrchy (ale že jí to jde a vypadá, jako že si je sakra užívá). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stepfordští vojáčci na hraní špinavých, politicko-mocenských her jakožto ústřední postavy mírně uzívaného thrilleru Jonathana Demmeho - uznávaného očního lékaře, jenž tentokrát po drobných kapičkách prokapává divácké oči mysterióznem, aniž by si za čas všimnul, že víčka jsou již zavřená a medicína napínavosti volně stéká po lícní kosti mimo místo určení. A trojlístek L.Schreiber, Streep, Washington se pak může usnažit k smrti.. Mít na české politické scéně vlastního manchurianského kandidáta zase není až tak složité a už vůbec k tomu nepotřebujete mozkový implantát, ostatně, kam by jste ho taky dali.. Dotyčného jedince stačí stimulovat kreditními obraty na zahraničních kontech, hrozbou otevření skříní narvaných kostlivci a vidinou udržení místa u dřevěného žlabu naplněného pomejemi moci - pak už bude moc dobře vědět, kdy má zvedat ruku.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ťažký konšpiračno-politický thriller, ktorý sa priznám, musel som dvakrát vidieť, aby som zistil o čo vlastne ide. Dôležité je počúvať aj nenápadné monológy v pozadí. Vymývanie mozgov na politické potreby, skvelý nápad (možno keby som videl pôvodný námet, hodnotil by som inak), dobré spracovanie, podtrhnuté najmä celkom kvalitným výkonom hercov, hlavne vyšinutej Streepovej, ktorú inak moc nemusím. A konečne dostal veľkú šancu aj Schreiber, no Denzel sklamal. 80%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušný konspirační thriller ve stylu Nepřítele státu či Spiknutí. Demme je však narozdíl do Scotta potažmo Donnera výrazně slabší jak ve vizualismu, tak po obsahové stránce. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Získat nějakou skutečně zajímavou roli, o kterou se jiné perou? Málokterá herečka dostává tolik příležitostí (však si je také všechny vrchovatě zaslouží) jako Meryl Streep. To, co je u jiných hereček vzácností, tím se tahle legenda může téměř přehrabovat. Rok co rok posílá divákům jasný vzkaz – zkuste ukázat na lepší charakterní herečku. Když se nicméně v případě Manchurianského kandidáta podíváme na další herecké obsazení (Washington, Voight, Schreiber) i na jméno režiséra (oscarový Jonathan Demme), můžeme jen litovat, že tenhle konspirační kousek hraje do karet průměrnosti. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že som mal problém udržať si oči po celý čas otvorené. Celý dej filmu a jeho tempo ma neskutočne úspešne uspávali. Čím ďalej, tým viac nadobúdam dojem, že Denzel je len obyčajný priemerný herec. Prvých 15 minút - totálny prepadák, neskôr sa príbeh posunul do zaujímavejších fáz, ale nenastala chvíľa, ktorá by film zachránila od totálnej nudy ... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

J. Demme sa pokúsil natočiť mysteriózny film plný snov, tajomných vidín či pokrivenej reality a celkom mu to vyšlo. Obsadenie filmu je naozaj hviezdne na čele s tradične kvalitným D. Washingtonom. Nečakal som , že filmom prebehne vtedy ešte neznáma Vera Farmiga, ktorá v súčastnosti stúpa v rebríčku popularity čoraz vyššie. Film má dosť spoločného s Jakubovým rebríkom, ktorý je určite kvalitnejším filmom, ale hlavne je trošku o inom. Film ma zaujal, ale niečo mu chýbalo , aby som sa priklonil k štyrom.60%. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

veľmi zvláštny film s atmosférou priam až hororovou, demmeho réžia mi sadla a miestami ma až mrazilo, navyše všetci zúčastneníi napriek tomu, že sa jednalo o hviezdy prvého kalibru, podali herecký výkon na úrovni. pripomenulo mi to iné filmy s podobnou tematikou, lenže tento bol viac zviazaný s realitou ako napr také "Dark City" alebo ja neviem, takže bol o to dusnejší a znepokojúcejší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred diváka neznalého či už knihy alebo pôvodného filmu môže ísť o veľmi príjemné konšpiračné prekvapenie a postupné odhaľovanie pravdy so sci-fi zápletkou veľmi vzrušujúce. Lenže asi väčšina ľudí si tento film pozrela práve kvôli tomu, že poznajú Frankenheimerov film. A my tak máme tú nevýhodu, že proste vieme po celý čas viac ako hlavná postava a tie vyše dve hodiny sa tým pádom celkom vlečú. Problém je myslím aj v obsadení sympatickej Streepovej, pretože tu skutočne cítiť, že čo sa týka jej postavy, tak Angela Lansbury bola kedysi typologicky lepšou voľbou. Demmeho film nepôsobí ako účinná satira, ale už len ako tajomný, absolútne vážne sa tváriaci politický thriller. Samozrejme v období nastupujúcej vojny v Iraku ale implicitnosť v tom zmysle, že skutočne nevieme, komu sa dá veriť (politikom, médiám, tým "dobrým" alebo tým "zlým", korporáciám) a že sa nakoniec vážne ani nikomu veriť nedalo, potvrdila. Preto je táto látka stále nadčasová a stále bude a bude sa dať našróbovať na akýkoľvek konflikt v budúcnosti. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Bohužel se mi nepodařilo shlédnout originál i remake v jediném dni, na tuto verzi se dostalo až o den později. V tomto případě se nedá říct, že by bylo vítězství jednoznačně na straně původního či nového snímku. Klad tohoto spočívá především v barvě a také ve sloučení rolí rodičů Shawa do postavy zahrané (znamenitě, ať mi nikdo netvrdí, že jí to nesedlo) Meryl Streep - holt začátkem šedesátých let se ještě moc neemancipovalo a matka se musela spokojit s rolí loutkáře, který tahá za provázky obou mužských členů své rodiny. Originál ovšem silně vede v zobrazení konkrétního výcviku/vymývání mozků a motivací jednotlivých postav - posílená je i romantická linka mezi Shawem a dcerou zavražděného senátora (originál je strukturován ještě postaru a romantická a pracovní linie klasického hollywoodského filmu je tam mnohem silnější). Co se konce týče, zde se nemohu rozhodnout, který je lepší. Rada na závěr: budete-li mít možnost, zkuste shlédnout oba filmy. Originál je klasičtější, remake realističtější (a doslovnější). ()

Reklama

Reklama