Karel ReiszScénář:
Harold PinterKamera:
Freddie FrancisHudba:
Carl DavisHrají:
Meryl Streep, Jeremy Irons, Hilton McRae, Charlotte Mitchell, Jean Faulds, Peter Vaughan, Colin Jeavons, Liz Smith, Patience Collier, John Barrett, Leo McKern (více)VOD (1)
Světoznámé, na pět Oscarů nominované drama českého rodáka Karla Reisze, bylo natočeno podle bestselleru Johna Fowlese s Meryl Streepovou a Jeremy Ironsem v hlavních rolích. Vypráví o nerovné lásce mezi váženým biologem, který při návštěvě své snoubenky potkává melancholickou a záhadnou Sarah. Jejich vzplanutí svět viktoriánské Anglie odmítá rozumět a oba milence postupně dovede až na pokraj zkázy… (oficiální text distributora)
Je ťažko polemizovať, ktorá línia milostnej drámy bola vystihnutá lepšie. Tá súčasná dostáva oveľa menej priestoru a nestihne povedať toľko, čo tá historická, ale bez nej si ten film predstaviť ani nedokážem. Predstavuje totiž veľmi príjemné spestrenie a odľahčenie historickej pochmúrnej atmosféry z načrtnutého scenára, aj keď ani tá nebola z najľahšieho súdka. A aj keď sa jedná o jedny z prvých hlavných úloh Ironsa aj Streep, pôsobili poriadne isto a dôveryhodne. 80%. ()
Zvolna plynoucí milostné drama, které díky tomu, že se odehrává ve dvou dějových liniích, velmi zajímavě se prolínajících, nenudí. Oba příběhy – ten hraný i ten současný uvěřitelně herecky zvládli Irons a Streepová. Námět je docela obyčejný, ale nápaditá paralela historie a současnosti, dvě rozhodnutí a dva konce spolu se skvělou výpravou a kostýmy i kouzelnými lokalitami, v nichž se natáčelo, posouvají snímek mezi výjimečné. ()
Klasický milostný trojúhelník v historickém hávu, to už tu bylo nesčetněkrát. Ale díky vědomí, že všichni tuto linii "pouze hrají" může paradoxně působit mnohem přesvědčivěji. Tento efekt se povedl výborně, ale bohužel nebyl hlavním smyslem filmu. Tím je ona paralela se skutečností, která však oproti té filmové těžce zaostává. Škoda, že skutečnost nebyla pojata jako pointa, takhle výsledný dojem spíš ruší. ()
Francouzova milenka byla dlouho na seznamu filmů, které prostě musím vidět. Prvním důvodem byla samozřejmě Meryl Streep, tím druhým Fowlesův román, který mě zaujal. Bohužel, televize ho nějak opomíjely, naštěstí existuje MGM a já se konečně mohla podívat. Jeremy Irons a Meryl jsem spolu na plátně neviděla poprvé a musím říct, že jim to spolu jde, oba ve filmu excelovali. Film je zdařile sestříhán a nápad s uděláním druhé roviny, kdy je to jakoby natáčení filmu, se mi zamlouvá, protože se lehce mohlo stát to, že by film nebyl dobrý. Mohli si vybrat jen jeden konec (a ten happy end by byl asi moc), ale oni ze dvou konců knihy, happy endu i toho realističtějšího, tvůrci vybruslili skvěle, přimysleli nový příběh, filmové roviny hezky spojili a skvěle sestříhali, takže z Francouzovy milenky je kvalitní film. ()
Velmi pomaly sa rozbiehajúca historická dráma (ono je to ale trochu zložitejšie). Zložitejšie je to aj s tým pomalým tempom, pretože aj vdaka nemu sa vám postavy poriadne dostanú pod kožu a pri konci môžete byť značne emocionálne pohnutý. Totiž pri oboch koncoch. Francúzova milenka je taký klasický anglický akademizmus, čomu zodpovedá aj casting a všetky filmové zložky. Pokial nemáte nič proti a nevadí vám, že sa do filmu nedostanete do dvadsiatich minút, môže byť pre vás Francúzova milenka nakoniec aj celkom zásadnou záležitosťou. Pre melancholikov všetkých troch typov a najmä toho tretieho, vedecky nevysvetlitelného, povinnosť. ()
- O zadaptování knižní předlohy se uvažovalo již v 70. letech 20. století, kdy byla pro hlavní roli vybrána Vanessa Redgrave. Snímek nakonec nevznikl pro neuspokojivý scénář a nedostatek financí. (jezurka42)
- Přestože jí role přinesla některé z nejlepších recenzí a několik ocenění, Meryl Streep považuje svůj výkon v tomto filmu za jeden ze svých nejslabších. (jezurka42)
- Jeremy Irons byl obsazen do tohoto filmu poté, co ho scenárista a režisér Karel Reisz spatřil v britské televizní hře. (jezurka42)