Reklama

Reklama

Francouzova milenka

  • Velká Británie The French Lieutenant's Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světoznámé, na pět Oscarů nominované drama českého rodáka Karla Reisze, bylo natočeno podle bestselleru Johna Fowlese s Meryl Streepovou a Jeremy Ironsem v hlavních rolích. Vypráví o nerovné lásce mezi váženým biologem, který při návštěvě své snoubenky potkává melancholickou a záhadnou Sarah. Jejich vzplanutí svět viktoriánské Anglie odmítá rozumět a oba milence postupně dovede až na pokraj zkázy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustila pár dní po dočtení knihy. A kdybych ji nečetla, film bych pochopila úplně jinak, nebo nepochopila vůbec. Některé scény na mě tak působily dost groteskně nebo zkratkovitě. Tak 70% věcí se ztratilo. Dost mě taky štvala ta linka ze současnosti a závěr na loďce, jelikož nebyl ani jeden ze dvou, které kniha nabízí a film tak skončil jako sladká romance. Ale Meryl Streep mám ráda a když zapomenu, že se jedná o adaptaci knihy, tak za mě dobrý, ale víckrát to vidět nemusím. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Francouzova milenka byla dlouho na seznamu filmů, které prostě musím vidět. Prvním důvodem byla samozřejmě Meryl Streep, tím druhým Fowlesův román, který mě zaujal. Bohužel, televize ho nějak opomíjely, naštěstí existuje MGM a já se konečně mohla podívat. Jeremy Irons a Meryl jsem spolu na plátně neviděla poprvé a musím říct, že jim to spolu jde, oba ve filmu excelovali. Film je zdařile sestříhán a nápad s uděláním druhé roviny, kdy je to jakoby natáčení filmu, se mi zamlouvá, protože se lehce mohlo stát to, že by film nebyl dobrý. Mohli si vybrat jen jeden konec (a ten happy end by byl asi moc), ale oni ze dvou konců knihy, happy endu i toho realističtějšího, tvůrci vybruslili skvěle, přimysleli nový příběh, filmové roviny hezky spojili a skvěle sestříhali, takže z Francouzovy milenky je kvalitní film. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Francouzova milenka je vizuálně působivým dílem, v němž se rozrostla puritánsky morální hysterie anglických společenských zvyků 19. století, byť často zrcadlí dobu vzniku filmu a její problémy, a sžírá se afektem. Prostředí je vymodelováno se ctí, vnitřní světy trpí vyprahlostí a rozporuplnou přesvědčivostí, představa je postavena na efektu, neboť s ním má nejlepší šanci na úspěch. Moderní doba sice nahrazuje rozmanitá zakončení románové předlohy Johna Fowlese, ale ve své podstatě jde o stereotyp a akty přílišného podlehnutí herecké úloze i vymanění se z ní. Karel Reisz nafilmoval své nejznámější dílo díky ovacím za herecké hvězdy. Největší hvězdou filmu je Sarah Woodruff, aneb filmová herečka Anna (snad příliš afektovaná Meryl Streep), vychovatelka a společnice s tvrdohlavým odhodláním po odlišnosti i za tu cenu destrukce. Inu hledání sebe samotné často bývá nekompromisní a vychutnává si svou vlastní výlučnou pozici za každou cenu. Maloměšťácký odsudek je ideálním začátkem k tvůrčí činnosti. Druhou hvězdou filmu je Charles Henry Smithson, aneb filmový herec Mike (o něco přesvědčivější Jeremy Irons), paleontolog s romanticky idealistickými sklony. Přesto sám nedokáže překročit morální aspekty společnosti poloviny 19. století a zmateně tone u bušení srdce v prostředí puritánské cudnosti. Výraznější postavou je zde Sam (zajímavý Hilton McRae), osobní Charlesův sluha s vlastním přáním budoucnosti, v němž nemůže být porozumění pro pánovo citové tápání. Důležitou postavou filmu jest Ernestina Freeman (příjemná Lynsey Baxter), Charlesova snoubenka z prominentní obchodní rodiny. Nesplnění toho závazného společenského slibu musí být po zásluze potrestáno. Z dalších rolí: velice úspěšný obchodník a mstivý Ernestinin otec Ernest Freeman (Peter Vaughan), Ernestinina plánovaným sňatkem nadšená teta, paní Tranter (Charlotte Mitchell), tetina mladá služka Mary (Emily Morgan), morálně bigotní stará panna, paní Poulteney (Patience Collier), ušlechtilejší lékař přístavního města Lyme Regis Dr. Grogan (Leo McKern), Charlesův svědomitý právník Montague (Michael Elwyn), Mikova klidná manželka Sonia (Penelope Wilton), či Annin tichý manžel Davide (Gérard Falconetti). Film Francouzova milenka je vizuálně efektním dílem, ovšem to ideovou a ani niternou mizérii předlohy ničím nevylepší, byť se Karel Reisz opět opírá o vzpouru jedince. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klasický milostný trojúhelník v historickém hávu, to už tu bylo nesčetněkrát. Ale díky vědomí, že všichni tuto linii "pouze hrají" může paradoxně působit mnohem přesvědčivěji. Tento efekt se povedl výborně, ale bohužel nebyl hlavním smyslem filmu. Tím je ona paralela se skutečností, která však oproti té filmové těžce zaostává. Škoda, že skutečnost nebyla pojata jako pointa, takhle výsledný dojem spíš ruší. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pokus zkompilovat to nejzajímavější z Truffauta a Lelouche vyzněl jako Valeriánské kapky. Připouštím, že ze mě mluví předpojatost, neboť nedůvěřuji tomu, že by si jakákoliv vidoucí žena mohla o Ironse byť jen opřít nepotřebnou část zařizovacích předmětů domácnosti, nebyl-li by oděn do slušivé burky. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (9)

  • Role Charlese Henryho Smithsona (Jeremy Irons) byla původně nabídnuta Jamesi Foxovi, který se po několika letech věnovaných činnosti v evangelickém hnutí vrátil k hraní. Fox však roli odmítl „z morálních důvodů“. (jezurka42)
  • Román „Francouzova milenka“ (1969) neobsahuje linie s herci a herečkami natáčející film o této novele. Kniha však má tři různé alternativní konce a čtenář má tak volbu toho, jak chce, aby příběh skončil. Vytvoření dvou paralelních příběhových linií umožnilo tvůrcům filmu zahrnout dvě z těchto zakončení, jedo šťastné a jedno tragické. (jezurka42)
  • Autor předlohy John Fowles nebyl spokojený se zfilmovanými verzemi svých dvou předchozích románů Sběratel (1965) a The Magus (1968). Při filmové adaptaci Francouzovy milenky měl tedy podmínku, že si on sám vybere režiséra pro tento snímek. Jeho volba padla právě na Karla Reisze. (jezurka42)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Reklama

Reklama