Reklama

Reklama

Francouzova milenka

  • Velká Británie The French Lieutenant's Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světoznámé, na pět Oscarů nominované drama českého rodáka Karla Reisze, bylo natočeno podle bestselleru Johna Fowlese s Meryl Streepovou a Jeremy Ironsem v hlavních rolích. Vypráví o nerovné lásce mezi váženým biologem, který při návštěvě své snoubenky potkává melancholickou a záhadnou Sarah. Jejich vzplanutí svět viktoriánské Anglie odmítá rozumět a oba milence postupně dovede až na pokraj zkázy… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

Madison 

všechny recenze uživatele

Hlavná línia nezávisle plynúca od tej vedľajšej, ktorá by mi neprekážala v tom prípade, že by som si k tomuto filmu ešte pred vzhliadnutím nenapísala v hlave svoj vlastný scenár :-) Takto prišlo na rad sklamanie, pretože som sa v prvom rade tešila na sladkú romantiku ovešanú lepkavými slovíčkami a okorenenú sentimentálnou hudbou. Viktoriánske Anglicko mi v istom smere imponuje - zakázaná vášnivá láska, pokrivené ľudské charaktery opantané strachom z ,,vyššej moci" či prísne dodržiavanie pravidiel... ale tá režisérska dvojhra ma teda neokúzlila. Keď sa raz ponorím do jedného obdobia utkaného zo svojských tendencií, nerada skáčem do druhého zmodernizovaného chaotického sveta... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je ťažko polemizovať, ktorá línia milostnej drámy bola vystihnutá lepšie. Tá súčasná dostáva oveľa menej priestoru a nestihne povedať toľko, čo tá historická, ale bez nej si ten film predstaviť ani nedokážem. Predstavuje totiž veľmi príjemné spestrenie a odľahčenie historickej pochmúrnej atmosféry z načrtnutého scenára, aj keď ani tá nebola z najľahšieho súdka. A aj keď sa jedná o jedny z prvých hlavných úloh Ironsa aj Streep, pôsobili poriadne isto a dôveryhodne. 80%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Naprosto nečekané, strhující překvapení. *** Podle zdejších hodnocení, komentářů a vlastně i zavádějící a reputaci filmu škodící anotace bych vůbec nepředpokládala, že se bude jednat o tak zásadní filmovou záležitost. Jako by nikomu nestálo za to důkladně zmínit, že se ve skutečnosti nejedná o žádný historický romantický snímek, ale o mnohem náročnější reflektivní žánr filmů o natáčení filmu, kde se složitě, ale pochopitelně a uhrančivě, propojuje a vzájemně ovlivňuje žitá realita herců s realitou postav natáčeného příběhu. *** Čili děj se rozumově vzato odehrává v moderních osmdesátkách 20. stol. - jenže s postupem času sledování je možné to úspěšně zpochybnit - co spolu oba hlavní protagonisté prožívají při studování rolí a nevěře, má zřejmě vliv i na to, co a jak uvěřitelně se odehrává mezi postavami v natáčeném filmu - a kam to povede (Jak to vlastně skončí? Slyšel jsem, že scénář se neustále přepisuje.). Pak je tedy těžké rozhodnout, která linie by měla být hlavní, anebo dokonce zda je vůbec možné je uvažovat oddělitelně. My lidé nežijeme nikdy mimo říši příběhů, jsme (bez)nadějně narativní, ať chceme nebo ne, a všechny příběhy jsou svým způsobem univerzální a všeplatné, v prostoru i čase, a posilují se v kontinuu navzájem. *** V obou rovinách však obecněji vzato muž i žena tíhnou k naději na nějaký opravdovější život, ať už jim k tomu má dopomoci jiný vztah, anebo pouhý únik z těch dosavadních - ať už reálných nebo smyšlených. A každá z obou zdvojených hlavních postav těm ostatním třem něčím přispěje k jejich finálnímu rozhodnutí - je to složitá escherovská čtverylka -, byť není vůbec jisté, pro koho se nakonec co a zdali vůbec změní k lepšímu a jaká nepoctivost koho nakonec stejně dožene. *** Otázka možnosti dosažení zralé upřímnosti výjimečných, citově i rozumově silně založených jedinců k sobě samým, jinak pojednaná ve fikční historické rovině, která odráží romantické ideály a naděje a kde je na všechno v životě ideální dostatek času a prostředků, a jinak v moderní době, kde není potřebný čas a klid vůbec na nic, a možnost následného dosažení zralého, upřímného naplňujícího vztahu s někým druhým - a s kým - se tu důkladně pojednává v archetypálních i stereotypních varietách v jediném plasticky propleteném obrazci, ale naštěstí se nijak jednoznačně a banálně nerozřeší. Tuhle otázku si musí každý položit ve svém životě sám, včas, a vydat se poctivě do téže nejistoty, aby měl na takový vztah vůbec naději, ač nikdy nebude mít záruku. *** Francouzova milenka je velké filmové dílo, ve světě zřejmě jednoznačněji ceněné a správněji uchopené, na ČSFD nespravedlivě nedoceněné, podhodnocené a především trestuhodně špatně anotované. ***PS: V románové předloze je oním malířem, do jehož domu se Sarah uchýlí, aby se zde v ústraní zklidnila a našla, Dante Gabriel Rossetti - a když si vygooglíte, jaké obrazy žen tento prerafaelita maloval, bude vám jasné, odkud se vzala estetická stylizace postavy Sarah. *~ ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klasický milostný trojúhelník v historickém hávu, to už tu bylo nesčetněkrát. Ale díky vědomí, že všichni tuto linii "pouze hrají" může paradoxně působit mnohem přesvědčivěji. Tento efekt se povedl výborně, ale bohužel nebyl hlavním smyslem filmu. Tím je ona paralela se skutečností, která však oproti té filmové těžce zaostává. Škoda, že skutečnost nebyla pojata jako pointa, takhle výsledný dojem spíš ruší. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nejsem nadšenec, co obdivuje Meryl Streep ani co miluje historické romány, knihu jsem nečetla. Chtěla jsem vidět nějaký film od Karla Reisze. Prolínání současnosti a hraného příběhu mi nevadilo. Dva rozdílné konce hodnotím jako klad tohoto filmu.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

M. Streep a J. Irons ma zlákali a čas venovaný filmu neľutujem, len som akosi čakal silnejší atak na city vzhľadom na to, že ide o romantickú drámu. Zaujímavo prelínaný dej je málo vídaným postupom, zvlášť v tomto žánri, ale celkom to šlo. Povaha M. Streepovej v tej historickej časti príbehu bola dosť divná a občas ma rozčuľovala. Kto sa v nej má vyznať? Filmu chýbali silnejšie emócie a ak film ako celok hodnotím priemerne, tak pochválim aspoň ten záver, ktorý beriem za daných okolností v rozohratom príbehu ako za najlepší možný. 60%. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když jsou pod filmem hesla jako "světoznámé, pět Oscarů, podle bestselleru, viktoriánská Anglie, záhadná žena, biolog a láska", je mně víc než jasné, že bude jen otázkou času, kdy poprvé zívnu, kdy se poprvé zvednu z gauče, abych si šel do kuchyně pro sušenku a kdy začnu na televizi koukat už jen proto, abych si o něco opřel zrak. Nevím, jak to dělám, ale fakt se moc často nepletu... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám veľmi rád filmy z viktoriánskeho obdobia, ale tento mi teda nezapasoval. Nepáčilo sa mi to hneď z viacerých dôvodov. Predovšetkým vzhľadom na pointu mi použitie dvoch časových línií vo filme prišlo dosť nevyrovnané - tej súčasnej tam bolo omnoho menej ako tej historickej. Chápem, že autor chcel príbeh uzavrieť dvomi alternatívnymi koncami (jeden šťastný, druhý nešťastný), ale míňalo sa to účinkom a tento časový prepletenec pôsobil skôr rušivo. Čo sa týka samotnej dejovej linky, bolo to dobre napísané, len to spracovanie mi prišlo mdlé a nezáživné. Buď to chcelo rýchlejšie tempo, alebo bolo treba dramatickú hĺbku okolo hlavnej hrdinky ešte viac prehĺbiť. Jediné pozitíva vidím v peknej výprave, kostýmoch, miestami príjemne ponurej atmosfére a výbornom výkone Meryl Streep, ktorá film ako celok trochu potiahla. Slabší priemer. 55/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pokus zkompilovat to nejzajímavější z Truffauta a Lelouche vyzněl jako Valeriánské kapky. Připouštím, že ze mě mluví předpojatost, neboť nedůvěřuji tomu, že by si jakákoliv vidoucí žena mohla o Ironse byť jen opřít nepotřebnou část zařizovacích předmětů domácnosti, nebyl-li by oděn do slušivé burky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Velmi pomaly sa rozbiehajúca historická dráma (ono je to ale trochu zložitejšie). Zložitejšie je to aj s tým pomalým tempom, pretože aj vdaka nemu sa vám postavy poriadne dostanú pod kožu a pri konci môžete byť značne emocionálne pohnutý. Totiž pri oboch koncoch. Francúzova milenka je taký klasický anglický akademizmus, čomu zodpovedá aj casting a všetky filmové zložky. Pokial nemáte nič proti a nevadí vám, že sa do filmu nedostanete do dvadsiatich minút, môže byť pre vás Francúzova milenka nakoniec aj celkom zásadnou záležitosťou. Pre melancholikov všetkých troch typov a najmä toho tretieho, vedecky nevysvetlitelného, povinnosť. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Svojou prenikavou atmosférou, emóciami, plynúcimi z Davisovej hudby a z niektorých výnimočných scén, hereckými výkonmi a výpravou tento film jednoznačne ašpiruje na maximálne hodnotenie, ale trochu to ubrzdil scenár a druhá línia príbehu. Je to síce originálne, ale mňa to rušilo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S týmto filmom to mám vybavené za necelú hodinku opakovaného sledovania. Nedokážem posúdiť kvalitu, ani nekvalitu filmu. Mňa tieto filmy z viktoriánskej doby jednoducho nezaujímajú a nemám ani chuť sa tým ďalej zaoberať. Je to film pre iných divákov. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Mám doma i knihu, ale důkladně jsem ji nikdy nepročetl. Film jsem viděl několikrát, a je to asi jediný film, kde se mi dost líbila pro mě do té doby nepříliš známá herečka Meryl Streep. Obě linie filmu mi přišly zajímavé. Současnost (konec 80. let, ale klidně by to mohl být i rok 2.010) a příběh lidí, co hrají v příběhu z Viktoriánské éry (1840 - 1903). Pro Jeremy Irons to byla první velká herecká příležitost, do té doby byl znám z divadelních prken Londýnských divadel. A především jde asi o nejlepší film, který natočil Karel Reisz, dítě, které patří mezi sirotky, které ze spárů nacistických hrdlořezů vyvezl z Prahy do Londýna "podnikatelem zaplacený vlak", jinak by jejich životy skočily patrně v koncentráku. Díky této náhodě, mohl později třeba K.Reizse natočit film, který by jinak nevznikl. Napadá mě ona známá myšlenka, kolik batolat a dětí v historii zemřelo a přitom mohlo obohatit kulturné život náš všech. Vždy mi pak naskočí otázka - o čem tedy vlastně lidský život je? Proč? Jiným je umožněno udělat a prožít to, co je dalším odepřeno. Tím se vše relativizuje. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála výjimek, kdy mi film přišel lepší knižní předlohy. Už jsem ho viděla mockrát, ale knížku jsem zatím nebyla schopná přelouskat. ()

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Reklama

Reklama