Reklama

Reklama

Dům duchů

  • Portugalsko A Casa dos Espíritos (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Román "Dům duchů" chilské spisovatelky Isabel Allendeové vyšel v roce 1985. Autorka (neteř bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho Gossense) v něm zachycuje pohnuté osudy tří generací rodiny Truebů, v nichž se zrcadlí společenské a politické změny v zemi v letech 1926-1973. Dánský režisér Bille August se ujal komplikovaného úkolu převést román do filmové podoby. Výpravný "mezinárodní film", natočený v angličtině, s anglickými a americkými hvězdami, je pokusem vytvořit v popředí historické fresky osobitou reflexi individuálních příběhů několika postav, svázaných rodinnými pouty, utrpením, soucitem, vášní a nenávistí. Přestože Augustův snímek popisuje dobové události (na nichž se postavy podílejí), je kupodivu spíš rafinovaně natočeným melodramatem s prvky magického realismu, než klasickým historickým filmem... Bohatý dobytkář Esteban Trueba se ožení s křehkou aristokratickou Clarou, s níž šťastně žije ve svém velkém venkovském domě. Citlivá žena, obdařená zvláštními jasnozřivými schopnostmi, však těžce snáší po léta narůstající rozpory s manželem, a po vyhroceném konfliktu Estebana opustí. Zatímco muž udělá kariéru jako pravicový politik, jejich dcera Blanca proti otcově vůli spojí svůj život s levicovým aktivistou Pedrem. Fašistický puč v roce 1973 rodinu rozbije (Esteban je zbaven své senátorské funkce, Blanca je vězněna, Pedro musí emigrovat), nad jejími členy však nepřestává bdít laskavý duch andělské Clary, dodávající trpícím a bloudícím odvahu vydržet a přežít... Augustův film není historickou politickou freskou ve stylu Bertolucciho Dvacátého století (jehož půdorys navenek připomíná). Klade důraz na osudové vztahy postav, jejichž role jsou důsledně rozděleny (andělská Clara, démonický Estebanův levoboček), na magii míst, v nichž se tyto vztahy realizují (dům, ulice, rodinný stůl), i na jednotlivé, pro smysl vyprávění důležité předměty (Clařina tajemná krabice, andělská křídla, hvězdy). Zvláštní roli mají i principy mužského vnímání světa ("politici" Esteban a Pedro), jež nejsou v souladu s ženským způsobem laskavého přetváření skutečnosti (Clara, Blanca). Režisérův moderní a inteligentní přístup k "pokleslému" žánru melodramatu dal vzniknout pozoruhodnému filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Něco tomuto filmu chybí. Duchů je tu poskrovnu a schopnost hlavní hrdinky v jejich viděnípůsobí spíš okrajově až zbytečně než, aby byla hlavní náplní filmu a měla velký vliv na hrdiny. Hlavní postavy stvárněné Jeremy Ironsem a Meryl Streep jsou zahrané perfektně. Glenn Close zdárně sekunduje a mladičká Winona Ryder s Antoniem Banderasem jsou spíše takový malý bonus. Na konci mě film přišel nečím mimo. Duchové nakonci působili směšně a nevyužitě. Polarita názorů a osobnosti hlavního hrdiny se změnila v jednu velkou kapitulaci. Snímek je to zajímavý, ale nedotažený. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Klasická rozmáchlá sága, která se prostě tak nějak musí líbit všem. Zde navíc celému filmu vévodí übercharismatický Jeremy Irons. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drámo, jehož základním kamenem jsou výkony Closeové, Ironse a Streepové. Ti táhnou celý film. Především Irons je vynikajicí. Scénář dobrý, o dramatické situace není nouze ( někdy možná trochu předvídatelný ). Film trochu ubíjí neuvěřitelná statičnost, kamera neprovede za celý film jedinou jízdu, téměř nulový pohyb. Chtělo by to trochu oživení. A v závěrečné třetině trošku drhne tempo. A pak místy i dabing, jak říká Gary... Jinak spokojenost ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kedysi som ťa nenávidela. Chcela som sa pomstiť. Teraz to ale postupne vyprcháva. Začínam si uvedomovať, že medzi jednotlivými udalosťami sú súvislosti. Pýtam sa sama seba, či mám dôvod prispievať do toho bludného, nekonečného kruhu plného vrážd, pomsty a nenávisti.“ Pôsobivá adaptácia slávneho románu zo žánru „magický realizmus“, ktorý je natoľko originálny, že film nemohol s takým režisérom a hercami (Jeremy Irons bol presne taký tvrdý Trueba, ako som si ho predstavoval pri čítaní) dopadnúť zle. Kniha svojrázne miešala dokopy krvavé scény (nad scénou, v ktorej dievčatko sleduje pitvu staršej sestry som rozmýšľal tri roky v kuse) s poetickými, až nadprirodzenými. Odohrávala sa naprieč desaťročiami a mala obrovské množstvo postáv. Všetko sa to miesilo s úmrtiami, znásilneniami, vraždami i snovými zážitkami, z ktorých zostával rozum stáť (ústredná hrdinka od detstva vie hýbať predmetmi bez toho, aby sa ich dotkla a v obrovskom dome sa motajú priesvitní duchovia). Skrátka látka, ktorá sa nedá ľahko sfilmovať. Tvorcovia to však napriek tomu zvládli. Jediné, čo ma mrzí, je absencia záhadného tvora, ktorý bol v románe predstavený ako kombinácia obrovského psa, menšieho dinosaura a koňa. Je to komplikovaný a dlhý film, pomerne náročný na pozornosť a nedá sa pozerať trikrát do roka. Ale to nie je mínus. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nadprumerne a velice pusobive historicke drama se skvelymi hereckymi vykony. Cekal jsem, ze to bude dobry, precejen spousta hvezd, ale to co predved Jeremy Irons je dokonaly. I kdyz ostatni herci hrajou slusne, prekvapil me Banderas, kterej hral taky dobre a zaroven me trosku zklamalo, ze Glenn Close nedostala vic prostoru, tak Jeremy Irons je asi tak stokrat lepsi nez vsichni ostatni. Je nadherne udelano jak starne, i jak se postupne z krutyho dobytkare stava milujicim otcem. Skutecne vynikajici vykon za kterej by si zaslouzil oskara. Pribeh je hodne propracovanej, misty sice trosku roztahanej, ale vzdy kdyz uz to zacina polevovat v dramaticnosti tak pride opet nejakej silnej moment. Takze jsem se nudil skutecne jen malinko. Jen to predpovidani Meryl Streep mi prislo takovy zbytecny a vubec tam nemuselo bejt. Spolu s vybornou hudbou to dava dohromady vyborne drama, ktere ale presto na 5* nema. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a poutavě natočený film s množstvím výborných herců v hlavních rolích. Ze začátku velmi starobylé, až mystické, postupně zachycující dějiny Chile až k vojenské diktatuře. Je to příběh o krutém prozření jednoho člověka ( skvěle ho zahrál jeremy Irons ), o velké lásce a velké bolesti. Velmi zajímavě je natočena scéna autonehody. Kdo má rád dobrý příběh, určitě si přijde na své. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tohle pomalu plynoucí historické, mírně nadpřirozené drama jsem si vychutnal až do poslední kapky. Bezchybné vedení herců - od Oskarového Ironse přes jisté Meryl Streep a Glenn Close až po mladou generaci Winonu Ryder a Antonia Banderase. Hlavní složkou filmu jsou herci a ne příběh, který se nevyhnul pár zbytečným a do očí bijícím scénám - podívejte, nejde o Hollywoodský film, tady jsme v Evropě (děti, koupající se v řece), po delší době časově trochu přetaženým scénám, a ke konci podobné ztrátě dechu, jaká lze vidět u některých hlavních představitelů. Hans Zimmer se svým prvním plně orchestrálním soundtrackem také nezklamal a stal se nedílnou součástí celku, bez které by Dům duchů nebyl na tak jasné čtyři hvězdy. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Starodávny portrét vykresľujúci ťažké osudy jednotlivých členov rodiny, ktorý je lemovaný nádhernou hudbou, krásnymi obrazmi, starosvetskou dobovou atmosférou či pôsobivou psychológiou vybudovanej na prepracovaných charakterových segmentoch. Tento film má jedno. Hercov, ktorí svojím postavám vdýchli priam nebeský pôvab. Krehká Klara (Meryl Streep), schopná jedným nepatrným gestom rozvrátiť narastajúce nesváry, hrdý Esteban (Jeremy Irons), podliehajúci svojej bezútešnej pýche, romantická Blanca ( Winona Rider), idealistka s domácimi koreňmi, Pedro (Antonio Banderas) ako odvážny milenec bojujúci za svoju pravdu a nakoniec trpká Ferula (Glen Close), dychtiaca po ľudskom súcite, odkázaná na bratovu nenávisť. Je to rozsiahly román, tragická výpoveď navonok obyčajných ľudí. Dom duchov ma zovrel ako kliešte, ale kostýmovkám sa nebránim a melanchólia ma na konci zasiahla celkom oprávnene. Toto je filmová perla. Vybrúsená do bodky a stvorená pre nekonečné obdivovanie. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gigantická freska, která bohužel působí dojmem starožitnosti. Na první pohled vše dokonale naaranžované, špičkově zahrané a esteticky do detailu propracované. Bohužel menších chyb je fůra. Od ne příliš povedených masek, přes několik zbytečně vložených a v kontextu s hlavní dějovou linkou naprosto irelevantních scén, po přespříliš pomalou a politickou třetí třetinu filmu. Nicméně i tak je snímek na vysoké úrovni a doslova nabitý emocemi. Herecké osazenstvo je skutečně hvězdné a především díky němu je výsledek relativně velice solidně koukatelný. Formálně strohé až chudé, ale nijak do očí bijící. Místy bohužel však až příliš dlouhé. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Meryl Streep, Glenn Close, Jeremy Irons, Winona Ryder a Antonio Banderas. Pokud by někdo s takovouhle sestavou chtěl natočit film dnes, tak odhaduju, že minimálně 100 milionů by padlo na platby hercům… :-) Ale teď k filmu. Pěkně vykresleno. To je první, co mě ve spojitosti s tímto napadne. Opravdu pěkně vykresleny osudy tří generací. Sice mi k páté hvězdě ještě něco chybělo (přišlo mi, že skvělá Winona Ryder měla zde méně prostoru) ale i přesto můžu tento film doporučit. Jak říkám, hlavně kvůli výkonům Ryder, Streep a Close. A ani ten Irons a Banderas vlastně nebyli špatní… :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá freska natočená s absencí dynamičnosti. Řada scén je k uzoufání, bez energie, trpí přetažeností, statičností. Osou vyprávění jedné chilské rodiny je příběh Estébana Trueby, nesmlouvavého despoty, s pečlivě vybudovaným bohatstvím i názorem na svět. A až fašistický puč v roce 1973 v něm leccos změní.. Dle autobiografické knihy tak vznikl historický epos tří generací (je tak těžké se s někým hlouběji ztotožnit), který ovšem může být zaměnitelný s osudy jakékoliv jiné rodiny. Když něco ocenit, tak výběr mezinárodního obsazení – kritikou obdivovaná, laickou veřejností milovaná Meryl Streep, specialistka na komplikované a nejednoznačné postavy Glenn Close nebo charismatický Brit Jeremy Irons. Své kvality snímek dánského tvůrce bezesporu má, já jej ale napodruhé vyhledávat rozhodně nebudu!! ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Namám rád typové označovania filmov, ako "epopeja" alebo "freska" ..... Šípil som i v tomto prípade niečo nekalé. Široký dobový záber skôr poškodil tempu rozprávania, nakoľko sa v niektorých miestach venoval i nepodstatným veciam, ktoré nemali na dej filmu vplyv ( hľadanie hlavy ). Filmu by som vytkol i formálne chyby - "nestarnúci" Segundo, ktorý sa vizuálom nezmenil ani za cca 30 rokov, prečnievajúce pruhy obrazovky mimo masku televízora .... Najviac ma však dojalo, že vzhľadom na to, že to bolo aj v americkej koprodukcii, tak sa tvorcovia neštítili dať na dobové transparenty názvy ako CONSERVATIVE PARTY alebo PEOPLE PARTY - a to i napriek jasnému faktu, že sa dej celého filmu odohráva v juhomarickej krajine . ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem zatím nečetla, údajně je mnohem lepší než její filmová verze, ale mně se tohle nevšední drama se spoustou vynikajících herců hodně zamlouvalo. 85% ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Knižní tři generace rodiny Truebů jsou tu zredukované na dvě, ale zřejmě ku prospěchu věci. Jako čtenáři mi samozřejmě některé zajímavé dějové linky z knihy chyběly, Clařina schopnost a další věci se zase zdají zbytečně osekané nebo trestuhodně nevyužité. Ve výsledku a s odstupem ale povedená adaptace. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem v sobě neměl takový rozpor v tom, jak mám ohodnotit film. Jelikož jsem se však dostatečně brzy smířil se skutečností, že mám co do činění s rozvleklou rodinnou ságu a že z potenciálu názvu nebude nic (věčná škoda), pálím za čtyři. Samozřejmě existují i další elementy, jako například Hans Zimmer, Meryl Streep, Glenn Close nebo Winona Ryder, které si spravedlivé hodnocení vysloužili perfektní prací. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

poněkud přehnaně dlouhý, a tedy i na pozornost náročný snímek hezky pracuje s archetypy mužské nadřazenosti, dobře zasazenými do konkrétních historických událostí... nutno vyzdvihnout kvalitní herecké výkony a slušnou výpravu, ale stopáž mi prostě nedovolovala si film užít. konec zrovna nepřekvapil a i díky množství hluchých míst nemohu jít nad 60%. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons je sice výtečný herec a chilská příroda krásná, ale nic z toho v mých očích Dům duchů nezachrání před nálepkou nevydařeného velkofilmu. Román je na plátno převeden příliš epizodicky, čas tu ubíhá příliš skokově a rychle a výsledek připomíná spíš líbivou ilustraci ke knize (již jsem nečetl). Snad ze všeho nejvíc mi však dojem kazila zjednodušující politická a náboženská schémata, v nichž se příběh odehrává. Konzervativci jsou diváku předkládáni co zlosynové, zatímco třímači rudých standard co lidumilové, zastánci nutného pokroku a obhájci chudých. Na můj vkus trochu příliš černobílé vidění světa. Jakkoliv moc se může život v Jižní Americe lišit od našeho, i tam je cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly revolucionářů. A co říci na vágní esoterické duchovno reprezentované jasnozřivou hrdinkou Clarou? Bylo takové laskavé, nenáročné, smířlivé... a vlastně docela bezobsažné. ()

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama