Reklama

Reklama

Dům duchů

  • Portugalsko A Casa dos Espíritos (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Román "Dům duchů" chilské spisovatelky Isabel Allendeové vyšel v roce 1985. Autorka (neteř bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho Gossense) v něm zachycuje pohnuté osudy tří generací rodiny Truebů, v nichž se zrcadlí společenské a politické změny v zemi v letech 1926-1973. Dánský režisér Bille August se ujal komplikovaného úkolu převést román do filmové podoby. Výpravný "mezinárodní film", natočený v angličtině, s anglickými a americkými hvězdami, je pokusem vytvořit v popředí historické fresky osobitou reflexi individuálních příběhů několika postav, svázaných rodinnými pouty, utrpením, soucitem, vášní a nenávistí. Přestože Augustův snímek popisuje dobové události (na nichž se postavy podílejí), je kupodivu spíš rafinovaně natočeným melodramatem s prvky magického realismu, než klasickým historickým filmem... Bohatý dobytkář Esteban Trueba se ožení s křehkou aristokratickou Clarou, s níž šťastně žije ve svém velkém venkovském domě. Citlivá žena, obdařená zvláštními jasnozřivými schopnostmi, však těžce snáší po léta narůstající rozpory s manželem, a po vyhroceném konfliktu Estebana opustí. Zatímco muž udělá kariéru jako pravicový politik, jejich dcera Blanca proti otcově vůli spojí svůj život s levicovým aktivistou Pedrem. Fašistický puč v roce 1973 rodinu rozbije (Esteban je zbaven své senátorské funkce, Blanca je vězněna, Pedro musí emigrovat), nad jejími členy však nepřestává bdít laskavý duch andělské Clary, dodávající trpícím a bloudícím odvahu vydržet a přežít... Augustův film není historickou politickou freskou ve stylu Bertolucciho Dvacátého století (jehož půdorys navenek připomíná). Klade důraz na osudové vztahy postav, jejichž role jsou důsledně rozděleny (andělská Clara, démonický Estebanův levoboček), na magii míst, v nichž se tyto vztahy realizují (dům, ulice, rodinný stůl), i na jednotlivé, pro smysl vyprávění důležité předměty (Clařina tajemná krabice, andělská křídla, hvězdy). Zvláštní roli mají i principy mužského vnímání světa ("politici" Esteban a Pedro), jež nejsou v souladu s ženským způsobem laskavého přetváření skutečnosti (Clara, Blanca). Režisérův moderní a inteligentní přístup k "pokleslému" žánru melodramatu dal vzniknout pozoruhodnému filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (135)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Moc se mi tato rodinná sága, protkaná duchy, líbila. Meryl Streep jsem nikdy neměla v lásce, ale tady je skvělá. I Jeremy Irons, i Glenn Close, i Winona Ryder s Antonio Banderasem, všichni hrají skvěle, Film má skoro dvě a půl hodiny, ale uteče to, protože se stále něco děje, romantika je vystřídána krvákem a za chvíli zase duchařinou. Zkrátka stojí za to si na tento dlouhý film udělat čas. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Vynikající filmové zpracování románu Isabel Allende, dcery bývalého chilského prezidenta. Hodně mi to připomnělo roky po válce u nás, kdy samozvané revoluční bandy šly po známých osobnostech jenom proto, že měly třeba německé jméno (jako Bauer, Müller, Neumann a pod.), ikdyž byli Češi ( zjišťováním se nezdržovali). V lepším případě šli do vězení. Ale to jenom na okraj. Ve filmu hraje 5 světových hvězd a nevím, o kom bych řekla, že byl lepší. Všichni na 1*. Psychologický film - úžasný zážitek. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nadprumerne a velice pusobive historicke drama se skvelymi hereckymi vykony. Cekal jsem, ze to bude dobry, precejen spousta hvezd, ale to co predved Jeremy Irons je dokonaly. I kdyz ostatni herci hrajou slusne, prekvapil me Banderas, kterej hral taky dobre a zaroven me trosku zklamalo, ze Glenn Close nedostala vic prostoru, tak Jeremy Irons je asi tak stokrat lepsi nez vsichni ostatni. Je nadherne udelano jak starne, i jak se postupne z krutyho dobytkare stava milujicim otcem. Skutecne vynikajici vykon za kterej by si zaslouzil oskara. Pribeh je hodne propracovanej, misty sice trosku roztahanej, ale vzdy kdyz uz to zacina polevovat v dramaticnosti tak pride opet nejakej silnej moment. Takze jsem se nudil skutecne jen malinko. Jen to predpovidani Meryl Streep mi prislo takovy zbytecny a vubec tam nemuselo bejt. Spolu s vybornou hudbou to dava dohromady vyborne drama, ktere ale presto na 5* nema. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gigantická freska, která bohužel působí dojmem starožitnosti. Na první pohled vše dokonale naaranžované, špičkově zahrané a esteticky do detailu propracované. Bohužel menších chyb je fůra. Od ne příliš povedených masek, přes několik zbytečně vložených a v kontextu s hlavní dějovou linkou naprosto irelevantních scén, po přespříliš pomalou a politickou třetí třetinu filmu. Nicméně i tak je snímek na vysoké úrovni a doslova nabitý emocemi. Herecké osazenstvo je skutečně hvězdné a především díky němu je výsledek relativně velice solidně koukatelný. Formálně strohé až chudé, ale nijak do očí bijící. Místy bohužel však až příliš dlouhé. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Četla jsem knihu a film má k ní hodně daleko. Chápu, že tak obsáhlý román musí být upraven a okleštěn od zbytečností. Ale stalo se z toho úplně něco jiného, ani stejnou atmosféru si to nezachovalo, postavy nemají tak silný charakter, děj je hodně pozměněn, ještě se dá pochopit, že Clara má pouze jedno dítě místo třech, aby se tak ubralo na postavách, ale že tam jsou pomíchané generace, to neodpustim......porovnávat knihu z filmem je těžké a je to asi i chyba, ale nemůžu jinak. Kniha se mi moc líbila, ale filmové zpracování zklamalo. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (11)

  • Většina herců ve vedlejších rolích namluvilo své dialogy v různých jazycích a v postprodukci byli předabováni do angličtiny. (jezurka42)
  • Natáčelo se v Dánsku a Portugalsku. (Terva)
  • Clary Del Valle v mladším věku ztvárnila dcera Meryl Streep Grace Gummer. V titulcích pak byla uvedena jako Jane Gray. (Streeper)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama