Reklama

Reklama

Vymítač ďábla: Zrození

  • USA Exorcist: The Beginning (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Poté, co ztratil svou víru v Boha, vydává se otec Merrin (Stellan Skarsgård) na archeologickou expedici do Keni. Zde byl právě objeven neuvěřitelně zachovalý byzantský chrám. Zdá se, že stavba byla pohřbena do země těsně po ukončení prací. A pod ní spí neklidným spánkem cosi prastarého, co čeká na své probuzení. Když mezi domorodci a britskými vojáky propukne spor, Merrin jen bezmocně přihlíží krutostem páchaným na nevinných vesničanech. Takové ukrutnosti již ve svém životě viděl a modlil se, aby už nikdy nebyl svědkem něčeho podobného. Opravdová hrůza však přichází, když se krev nevinných vsákne do vyprahlé africké planiny. Tam, kde se zrodilo zlo, musí otec Merrin pohlédnout do jeho skutečné tváře. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (167)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že filmům, které zde mají hodnocení pod 50% už se spíše vyhýbám, stejně jako se většinou vyhýbám prequelům slavných trháků, protože bývají ještě většími průšvihy než sequely (u nich aspoň někdy dojde k zachování osazení, i když ani to vždy není výhra). Zvlášť v případě Vymítače, kdy jsem se i těm sequelům radši vyhnul...nicméně můj oblíbený Stellan Skarsgard v roli otce Merrina mě přitáhl ke sledování Zrození. Jakékoliv pokračování legendárních trháků mají už dopředu prohranou bitvu a je jasné, že zejména u kritiky propadnou. Jejich úkolem tedy je (kromě toho, aby se alespoň částečně zaplatily:-)) udělat to co nejvíce důstojně. Exorcistovi se to dobré dvě třetiny filmu daří velice dobře - právě za vydatné podpory naprosto přesvědčivého Stellana. Atmosféra je budována hezky postupně , převládá hlavně stracj z neviděného a napínavých momentů je dostatek. Bohužel svou bitvu prohrává film příchodem vojsk a zamotáním místních obyvatel, čímž se dějová linie rozplizne jak pan Jeffries. Natahovaný a přemrštěný závěr v kostele s nepříliš uvěřitelným náhlým návratem otcovy víry pak ten pokles podrthne. To, co původní Exorcista ještě udržel pomocí zvrhlé atmosféry, už tady prostě působí absolutně přepáleně a ony zlé obavy se naplňují. Nicméně času stráveného u filmu rozhodně nelituji, minimálně za ty dvě třetiny to stálo....a zdejší hodnocení by si zasloužilo minimálně 10 procentních bodů navic, ale víme, jak to s těmi pokračováními kultů bývá... ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl producent a hledal náhradu za Paula Schradera, určitě by mě nenapadl Renny Harlin; člověk, který útočí na první signální soustavu a jenž si myslí, že atmosféru vyvolá frenetickým střihem alà videoklip. To, co se na plátně děje zhruba od poloviny se dá stěží nazvat dějem a to, co postavy vypouštějí z pusy, se dá stěží nazvat rozhovorem. Nevím, co přimělo Stellana Skarsgårda přijmout tuto roli (možná to byl právě Schrader), ale jeho účast v tomto filmu bych označil jako nehorázné plýtvání talentem. A to ani nemluvím o tom, že kněz pochybující o své víře, se od dob prvního Vymítače stalo jedním z největších klišé. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Další pokračování dnes už kultovního snímku. Tentokrát se vše odehrává před začátkem celé série v roce 1949 v Africe. Za zmínku stojí úvodní scéna s obrácenýma křížema a ukřižovanýma lidma to bylo moc pěkně udělané. Otec Merrin opustil víru a dal se na archeologii a je vyzvám ,aby se účastnil otevírání nalezeného kostela ,který pochízí z doby ,kdy se v Africe teprve křestanství dostávalo ,proto je to celé zvláštní. Po jeho příjezdu začíná vylézat něco děsivého na povrch z kostela. Na filmu je velice znát vysoký rozpočet. Spousta triků a hodně akce i napětí. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Zajimavej film, ktery nema s atmosferou puvodniho Exorcisty pranic spolecneho, ale nastesti to moc nevadi. Pribeh je sice jednoduchej, ale prisel mi v poradku a techncke zpracovani (hlavne kamera) je uzasne. Ovsem triky jsou pekelne spatne a to predevsim digitalni zvirata. A bohuzel tady jsou digitalni zvirata prakticky vsechna, od mouchy az po hyenu. Ale hyenam to odpoustim zato, jak krasne roztrhaji maleho cernouska. Ona vubec brutalita je tu hodne prijemna a pred smrti se nezaviraji oci. Krome triku nejvetsi vytka putuje smerem k posledni ctvrtine filmu, kdyby tu to vymitani nebylo, vubec nic by se nestalo a ja bych hodnotil jeste vis. Ale to by se to pak muselo jmenovat jinak. ()

emo 

všechny recenze uživatele

Je to škoda. Malo to potenciál,ale... Ľutujem hlavne Harlina, ktorý mal šancu vrátiť sa medzi elitu. Nestane sa tak, ale zďaleka to nie len jeho vinou! Neviem ako vyzeral pôvodný scenár, ale tento by si zaslúžil malinu. Aj herci tu pôsobia, že tápajú a miestami akoby ani sami netušili čo tam vlastne robia... ()

Galerie (45)

Zajímavosti (14)

  • Byzantský kostel, zobrazený ve filmu, je smyšlený. Byzantská říše, i přes svůj obrovský teritoriální rozmach, území dnešní Keni nikdy nezahrnovala a tudíž zde nemohla zanechat žádné památky. Křesťanství tam přinesli až portugalští mořeplavci v 15. století. (Rohata krysa)
  • Produkční společnost Morgan Creek nahradila původního režiséra Paula Schradera, protože natočil snímek bez krve a násilí. Schrader prohlásil, že natočil spíše psychologické drama, než krvák, který od něj investoři zřejmě požadovali. Nový režisér Renny Harlin přetočil téměř 90 procent filmu, aby mu "dodal šťávu". Schraderova původní (o 20 milionů levnější) verze nakonec vyšla na DVD pod názvem Dominion: Pod nadvládou zla (2005). (imro)

Související novinky

Run, Renny, Run!

Run, Renny, Run!

16.05.2005

Za Vyháňača diabla: Počiatok režisérovi Rennymu Harlinovi (na obr.) síce ruky nikto nebozkával, no čo nie je, môže byť. Jeho ďalším filmom totiž má byť akčný thriller RUN, čo naznačuje, že Harlin sa… (více)

Nové filmové peklo?

Nové filmové peklo?

16.04.2005

Peklo hej, ale určite nie nové. Paul Schrader dostal šancu uviesť do kín svoju pôvodnú, producentami zamietnutú verziu Exorcist: The Beginning,. Tá pre nich nebola dostatočne presiaknutá krvou, čiže… (více)

Reklama

Reklama