Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (395)

POMO 

všechny recenze uživatele

Laneova Lolita je ve vykreslení pocitů hlavní postavy Humberta komplexnější než Kubrickova verze. Divákovi jeho tragický příběh zprostředkovává poetičtěji, skrze zasněný výraz a hlas Jeremyho Ironse, podbarvený melancholickým Morriconem. Prolog se zde po všech těch vztahových strastech tak hezky propojí s epilogem... Druhým Laneovým esem v rukávu je otevřenější, ovšem pořád decentní zobrazení intimního vztahu dvojice. Dobrým rozhodnutím byl taky menší focus na Lolitinu mámu a její vztah s Humbertem, který měl u Kubricka opodstatnění leda jako náhrada za to, co si v jeho době nemohl dovolit do filmu dát. A taktéž doceňuji skrytější postavu démonického Quiltyho. Celkově výmluvnější a uspokojivější film než “originál”. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jerem Irons je člověk, na kterém vlastně celý film stojí - uvěříte mu každé slovo, každý pohyb, prostě všechno. Nevím, co by z tohohle dílka bez něj zbylo (i když Dominique Swain je také příjemně potrhlá, živoucí a smyslná Lolita). Místy mi přišel děj trošku zdlouhavý, ale pěkná kamera a atmosféra leccos vykompenzuje. Co se týče formy a vyprávění, preferuji Kubrickovu verzi, ale co se týče herců, vyhrává tahle novější. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ústřední dvojice by si měla dávat pozor, protože v některých zemích by je mohli za tohle zavřít:) Oba společně a každý zvlášť jsou ve svých komplikovaných úlohách skvělí...obzvlášť Dominique, ta je naprosto...naprosto...fascinující. Dospívající žena, objekt touhy, dobře si vědomý své moci nad tím prostým chlapíkem, jindy stále ještě dítě toužící po objetí a uklidňujících slovech. Přesto mi to poklidné plynutí času přišlo místy trochu nezvládnuté až nudné. Že by ta atmosféra parného léta? Nevím, vážně nevím... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nápadité, odvážné, ale kapku zbytečné. Lyne pouze prezentuje to, co si v šedesátých letech Kubrick nemohl dovoli (a nejspíš ani neměl potřebu si to dovolovat) a to formou poutavého příběhu silně zacíleného na divákovy city. Jeho režie je cílevědomá, dobře ví, jakého efektu a jakými prostředky chce dosáhnout. Zcela se mu podřizuje Morriconeho hudba, Athertonova kamera i herečtí představitelé (lehce přehrávající Jeremy Irons a perverzní choutky vzbuzující Dominique Swan). Lyneova verze je pro dnešní publikum bezesporu stravitelnější než ta Kubrickova. Divákovi nabízí méně cenzurovanou a tím pádem lákavější podobu proslulého románu (od dob filmů-noir zde snad nebyl erotikou tak prosycený snímek), aniž by toho na oplátku vyžadovala příliš. Na dané téma nenahlíží nikterak inovátorským způsobem, proč taky, je pouze solidní podívanou, přesvědčenou, že trocha senzacechtivosti nikomu neublíží. 70% Zajímavé komentáře: k212, num, chaturga ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek musím zmínit onu nápaditou scénu, kdy Jeremy, aby se vyhnul sexu s manželkou, uspává práškama na spaní Melanie Griffith. Tohle by vyřešilo i mé problémy. Denně mám před dveřmi mého bytu doslova davy holek, který se se mnou touží vyspat. Někdy ty zástupy holek musím od sebe odhánět dokonce za pomoci těžkooděnců. Takhle stačí všem dát pilulku a bude svatej pokoj. No ale zpátky k filmu, ke kouzelnému filmu. Teda Dominique Swain je tak smyslná, že by hejbla i z vykastrovaným. Prej dvanáct let, cha, kdyby byly všechny dvanáctky jako je ona, tak nám po světě běhá miliardy pedofilů. Jo a taky by mě zajímalo, kdo vymyslel tu kravinu o muži jako silnějším pohlaví, tady ten ťunťa čtyřicetiletej byl proti Lolitě silnejší asi jako moucha v pavučině. Silný příběh, nádherné záběry, působivá hudba a dobré herecké výkony vyrobily filmovou pavučinu, do které jsem se chytil velmi snadno, ale dostával jsem se z ní velmi těžce a hodně nerad. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $62miliónovTržby USA $1,071,255Tržby Celosvetovo $1,400,000║ Prvá štvrtina filmu fajn, potom až na posledných 10minút prichádza len planý dojazd. Prekvapenie je ten veľký rozpočet, ktorý fakt neviem na čom mohli minúť? Adrian Lyne opäť ničím neprekvapí a len potvrdzuje svoju režisérsku neschopnosť lepšie vyfarbiť príbeh a ostatné veci naokolo toho. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek s krásnou Lolitkou (ve svých sladkých 17nácti hraje 14nácti letou ....a muži slintají). Žárlivý Jeremy Irons odvádí vynikající výkon a jeho pohledy dokonale vystihují vše. Ona se zase postupně mění z vášnivé, mladé, krásné na chladnou (a vydělávající :))) ženu.Tomu celému výborně velí Adrian Lyne, který si velmi dobře pohrává s atmosférou a napětím. Celé to nepůsobí nijak zbytečně eroticky ani výrazně provokativně. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o tom, že ženy jsou prokletí mužů. Skvělé herecké výkony a hudba Ennia Morriconeho. Erotično, které v některých scénách vyzařuje z Dominique Swain je přímo nerozdejchatelné. Je úžasná. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ennio Morricone: 1. Lolita [2:22] ,2. Love in the morning [3:38] ,3. I'm in the mood for love - Vera Lynn [2:57] ,4. Amor - Andy Russell [2:58] ,5. Take me to bed [2:53] ,6. Lolita on Humbert's lap [3:36] ,7. Tain't what you do (It's the way that cha do it) - Ella Fitzgerald [2:58] ,8. Lolita in my arms [1:38] ,9. Requiescant [2:13] ,10. Civilization (Bongo, Bongo, Bongo) - Louis Prima [3:20] ,11. I wonder, I wonder, I wonder - Eddy Howard [3:02] ,12. Open the door, Richard! - Jack McVea [3:01] ,13. Quilty [4:17] ,14. What about me? [1:43] ,15. Togetherness [2:35] ,16. She had nowhere else to go [3:21] ,17. Humbert's diary [2:58] ,18. Humbert on the hillside [1:45] ,19. Stardust - Artie Shaw [3:33] ,20. Ladies and gentlemen of the jury [2:23] ,21. Lolita (finale) [4:08], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vím přesně, co budu cítit, až příště znovu Lolitu uvidím. Budu posté žasnout nad čarovně svůdnou Dominique Swain, budu mít oči plné slz nad steskem po Lolitě, a budu na dvě hodiny Humbertem, který by pro další chvíli, kdy bude Dolores v jeho náruči, obětoval a zahodil vše. To, co Irons v hlavní roli předvádí, není totiž dobrý herecký výkon, je to naprosté položení do postavy, dokonalé souznění s charakterem a zhmotnění všech mužských vášní a tužeb, byť v jakkoli nezdravé formě. Takže až se na Lolitu zase podívám jeho pohledem, ucítím lásku, která mění životy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Počul som výskanie detí. Najsmutnejšie nebolo, že Lolita v tej chvíli nestála pri mne, ale že jej hlas v zbore chýbal." Nebudem Adrianovi Lyneovi (JAKUBOV REBRÍK, NESLUŠNÝ NÁVRH) vyčítať hlúposti, pretože od náročnej a kontroverznej Nabokovej knižnej predlohy nikto rozumný nečaká ostré akčné tempo, paradoxne ani explicitné sexuálne scény alebo zmysel pre humor. Takže výsledok je pravdepodobne taký dobrý, ako len mohol byť. Iste, môžeme si predstavovať, čo by sa stalo, keby ústredný part lolitky hrala iná herečka, ako skôr priemerná sedemnásťročná Dominique Swanová (dcéra Johna Travoltu z TVÁRE TOHO DRUHÉHO), prípadne čo by sa stalo, keby bola do tmy zatlačená rola Franka Langellu (a ani tá Melanie Griffithová nie je žiadnym víťazstvom), ale to nekritizujem, iba nahlas premýšľam, pretože i po hereckej stránke to pomerne funguje. Ostatne, čo čakáte od Jeremyho Ironsa? Ale je to... nuda. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne se nejedna o spatnej film, ale kuli par vecem to proste na vyssi hodnoceni neni. Za prve reziser. Lyne sice neni spatnej reziser, ale Kubrick je proste Kubrick. Za druhe, Kubrickovu Lolitu jsem videl pred timhle filmem. Navic nad Kubrickovo Lolitou se da primhourit oko, ze je z roku 1962 a tudiz je to skandalni tak, jak asi nejvic slo, ale to co stacilo v roce 62 uz v roce 1997 proste nestaci. Film ma pribeh prakticky stejnej, jakoby tvurci vzali puvodni scenar a jen sem dali novy herce. To je dalsi problem, jakkoliv je Irons skvelej herec a tuhle roli perfektne zvlad, proste to neni James Mason, to samy plati o Frankovi Langellovi, ten proste neni Sellers. Ale Dominique Swain musim pochvalit. Navic je Kubrickuv film v ramci moznosti sviznej, obcas vtipnej a obcas napinavej a oproti tomu je tahle verze obcas zbytecne roztahana a obcas protivna. Ale jak rikam, za to, ze film nedostane vetsi hodnoceni, muze jen to srovnani s puvodni verzi, jinak to skutecne neni spatnej film. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Opět úžasný snímek.Lyne točí jako bůh, ale bohužel tomu na plných 5* něco chybí...asi možná trošku silnejší příběh.Ale i tak je to nádhera! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nová Lolita dává smysl,protože ta první byla moc ovlivněna dobovou cenzurou - takže je na místě se pokusit natočit víc, než kolik bylo možné začátkem šedesátých let. Škoda, že ten film končí jako o kus mělčí a méně odvážné přežvýkání ještě víc propadlé sexualizace Dolores oproštěné až příliš od kritického ducha předlohy. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě moc nebavilo. Lolita je hodně známý dílo, takže jsem zhruba věděl, o čem to bude. Ale fakt mě nenapadlo, že po půl hodině se děj smrskne na to, že hlavní dvojice jezdí z jednoho hotelu do druhýho a občas tam spolu souloží. Jinak se tam vůbec nic neděje. Vlastně jim jednou během tý cesty praskne pneumatika. K nějakýmu zvratu v ději dojde zase až asi půl hodiny před koncem. Pak se tam začne odehrávat něco aspoň trochu zajímavýho. Asi by to chtělo prostřední pasáž hodně prostříhat a celej film zkrátit tak na 90 minut. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Scény s Dominique patria do zlatého klenotu kinematografie :o)) Bolo mi z nej horúco, uff. A tie zábery na jej telo!!! Majú neskutočnú silu, niekedy je menej nahoty viac. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. Kubrickovu verzi jsem neviděl (ikdyž se ji asi pokusím sehnat, už kvůli mému opěvovanému oblíbenci Sellersovi), ale zato četl kousek knihy...a asi kvůli tomu jsem čekal víc. Herecky je to zvládnuté vesměs dobře (Jeremy Irons a Dominique Swain super, zato Melanie Griffith totálně nesnesitelná), příběh taky nebyl špatný, ale knižní lehce zvhrlá atmosféra se vytratila, a proto i s ohledem na pochybný závěr (myslím tím dění u Quiltyho) to bude pouze za 3*. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Lolita je moje nejoblíbenější kniha, Vladimir Nabokov je pro mě literárním bohem. A proto mě velice převelice potěšilo filmové zpracování A. Lynea. Sice se do filmu nedalo převést všechno z knihy, každý její vybroušený detail, ale to je ostatně u přepisů normální. To, co bylo ponecháno však stačí pro kvalitní emociální zážitek i u diváka knihou nezasaženého. ()

Související novinky

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama