Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (396)

kingik 

všechny recenze uživatele

Adaptace Nabokovovy knihy se ujal Adrian Lyne. A vyšel mu především výběr obsazení. Profesora Humberta, který propadne kouzlu 12 leté dívky, hraje přesvědčivý Jeremy Irons, náročný part nezletilé dívky zvládla Dominique Swain. A právě herecké obsazení je tím nejsílnějším prvkem v jinak docela průměrném filmu, který sice chce být za každou cenu kontroverzní, ale tématu se chopil docela povrchním způsobem. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nabokovova knížka mě kdysi docela bavila, ale její zpracování už zdaleka tolik ne. Ani kdysi poprvé, ani teď podruhé. A vinu na tom má jen a pouze obsazení role Lolity nesympatickou kobyloidní dívčinou, která jelikož opravdu nevypadá na dvanáct, tak o to vehementněji svou roli přehrává. Její kreace diblíkovité holčičky s rovnátky je z mého hlediska naprosto odpudivá, ne přitažlivá... což je možná taky dáno tím, že nejsem pedofil. A i když Ironsův jemný kultivovaný pervert i Griffithové matka "kráva" jsou postavy výborné, i když finále v Quiltyho domě je zábavné a působivé, co naplat, ta divná holka mi film prostě znechucuje. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní dílo ruského spisovatele Vladimira Nabokova jsem zatím nečetla, ale tento filmový přepis mě utvrdil v tom, že si ji musím přečíst. Životní role Dominique Swain, ta holka je úžasná! Člověku je až líto, když se podívá, v jakých filmech skončila. Jeremy Irons v jedné ze svých nejvíc sexy rolí. Lolita byla k pomilování, stejně jako by ji někdy člověk nejradši trochu propleskl. Ale za co vlastně? Vždyť to bylo ještě dítě, malá, nevinná holka, která toužila být milována, chráněna, opečovávána. Co vlastně chtěla? Co si myslela, že chce? Milence nebo tátu? Byla to jen osudová hra, které podlehli oba dva aktéři? Nebo jen jeden... ten, který byl okouzlen to mladistvou krásou, nevinností, stejně jako smyslností a vychytralostí. Osobitý a provokativní snímek, v němž se divák neustále snaží hledat jakousi tu hranici mezi pedofilií, zneužíváním, poblázněním, zakázaným vztahem, nebo čistou manipulací. Je to paradox, že je to právě "civilizovaná" společnost, kdo určuje normy "normálnosti" a toho, co je běžné, všední a předpokládané. A není to náhodou ta stejná společnost, která dokáže způsobovat ta největší zvěrstva na sobě samých, na zvířatech i přírodě? Ta, která od počátku světa vede války, vraždí a ničí. Ta společnost, která se svou krutostí, arogancí, bezohledností a nadřazeností nevyrovná žádnému jinému živočichovi. A ta, která za zavřenými dveřmi dělá ty největší ohavnosti, zvrácenosti a zla. Taková společnost bude vymýšlet nějaká pravidla o "normálnosti." A bude hovořit o fungování společnosti. Jak pokrytecké a směšné. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Remake, který je dobrý takřka stejně jako Kubrickovo zpracování (možná má navíc o něco hezčí lolitu, ale v původním filmu taky nebyla špatná). Ale mám s ním problém. On nejenže je stejně dobrý jako Kubrickův originál, ono je to vlastně to samé znova. Ospravedlnění existence tohoto filmu bych viděl v tom, kdyby zašel do větší kontroverze, která třeba v šedesátých letech nebyla tolik možná (a dneska už taky ne, ale v těch devadesátkách to přecijen bylo nějaké volnější), ale ono je to sice hodně eroticky nabité, ale všechno zase jen v náznacích, stejně jako u Kubricka, i přesto, že 12-14. letou dívku opět hraje téměř dospělá. Prostě pedofilové, dětský porno to hoult není. Je to fakt dobrý film, ale nemá to nic navíc. Možná kdyby v hlavní roli byla Christina Ricci.... :-) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. Kubrickovu verzi jsem neviděl (ikdyž se ji asi pokusím sehnat, už kvůli mému opěvovanému oblíbenci Sellersovi), ale zato četl kousek knihy...a asi kvůli tomu jsem čekal víc. Herecky je to zvládnuté vesměs dobře (Jeremy Irons a Dominique Swain super, zato Melanie Griffith totálně nesnesitelná), příběh taky nebyl špatný, ale knižní lehce zvhrlá atmosféra se vytratila, a proto i s ohledem na pochybný závěr (myslím tím dění u Quiltyho) to bude pouze za 3*. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (18)

  • Dolores „Lo“ Hazeová má v této – i Kubrickově verzi (1962) – alespoň 14 let. V předloze je teprve 12letá. (Petr23)
  • V Austrálii byl film až do roku 1999 zakázán kvůli obavám z podporováním pedofilie. Poté byl film povolen s ratingem R. (Dr Lizal)
  • Tato adaptace zachovává zápletku knižního románu V. Nabokova i filmové verze z roku 1962. (Zetwenka)

Související novinky

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama