Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nevtipný, nenápaditý a tak trochu schizofrenní mix komedie, parodie a místama nečekaně i vážného dramatu (scéna se zabitím maminky). Pan scenárista totiž moc vtipné kaše nepojedl, takže většina scén, které se tváří humorně a nebo mají "nastartováno" k vtipné pointě, vyšumí do ztracena. Potom ani skvěle typově vybraní herci a fajnoví klátiví zombíci s prďácky zakalenýma bulvama výsledný dojem nezachrání. Co potěší, je povedený konec a vzpomínka tvůrců na kmotra gore Lucia Fulciho (ve scéně, kdy si Shaun telefonicky zamlouvá stůl pro dva - "Prosím, přejete si? Tady hospoda u Fulciho."). ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale tahle komedie je opravdu výborná. Viděl jsem ji již několikrát a pokáždě jsem se celou dobu příjemně bavil. Mám velmi rád brtiský humor, a zde - stejně jako ve většině britských filmů - najdeme všechny jeho druhy. Máme tu krkacího Eda s přihlouplými vtípky a Liz, která do mnoha situací přináší inteligenci a příjemný ženský přístup k věci. No a pak se tu ještě můžeme podívat na partu zombíků, kteří zde však jsou spíše v pozadí. Což je ku prospěchu věci. Soumrak mrtvých totiž není žádná parodie, ani zombie komedie, to vůbec ne, masy nemrtvých zde slouží jen jako třešnička na dortu, i když nemá cenu si namlouvat, že tenhle film na nich nestaví. 100% ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Stejně jako novější Jednotka rychlého nasazení je Soumrak mrtvých hodně žánrově neujasněný. Na film jdete s očekáváním parodie, které se vám ze začátku dostane, smějete se, pak ale film zvolna konvertuje k samotnému parodovanému žánru, jen trochu modelovaném nadsázkou. Těžko říct zda to tak Wright s Peggem zamýšleli, je ale fakt, že v tomhle balancování mezi komičnem a dramatičnem Wrightovi schází potřebná režijní lehkost (jejímž králem je Wes Anderson). To je tedy ten problém, který jsem se Soumrakem měl, zbytek (kvalita humoru, obsazení) byl velice dobrý. Několik scén je skvěle vypečených, např. házení LPček, potkání dvou "přežívajících" skupin či mlácení zombieka do rytmu Don´t stop me now od Queenů. Britské tvorbě navíc vždycky trošku přilepším, takže 70% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zombie komédia s britskou angličtinou a príjemne skazenou morálkou - dvaja hlavní hrdinovia sú povaľačskí flákači a sú "cool". Oni vrátane Kate Ashfield sú dobre obsadení a svižný rozbeh filmu veľa sľubuje, no časom scenáru dôjdu nápady a iba bezmocne tápe a vykráda čo sa dá (opakujem vykráda - nie paroduje - to je rozdieľ). Tento film vlastne ani nemá dej a snaží sa byť iba zábavnou situačnou komédiou, v ktorej nejde o to ČO, ale AKO sa práve deje na priestore zopár metrov štvorcových. S výnimkou spomínaného rozbehu som sa ale väčšinu času nudil a čudoval scenáristovej obmedzenej fantázii. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hravá bejkovina, vtipně sestříhaná do rytmu rockových vypalovaček. Rozjezd je skvělý a postavy okamžitě přirostou k srdci, survival část toho sice zase tolik zajímavého nepřinese, ale pořád se najde hodně povedených situačních fórů a když už nic, minimálně jsem velmi sympatizoval s hrdiny, kteří se běželi před zombie apokalypsou schovat do jejich oblíbené hospody. Líbí se mi, že film dokáže stát na vlastních nohou a jen neparoduje zaběhlé postupy zombie hororů, byť mu to chvílemi paradoxně škodí... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Když jde Shaun (Simon Pegg) podruhé do obchodu, vezme si plechovku z chladicího boxu, na jehož dveřích jsou stopy krvavých rukou. Shaun poté uklouzne, jako by na podlaze byla kaluž krve či něco kluzkého, přitom je podlaha zcela čistá. (Stocki)
  • Během posledních dnů natáčení se kolemjdoucí polekali namaskovaných zombies a na herce zavolali policii. (Okara)
  • Když Shaun (Simon Pegg) a Ed (Nick Frost) narazí na první zombie na své zahradě, Shaun ji následně strčí na kovovou trubku trčící ze země. Když zombie vstane, kamera ukazuje otvor v jejím těle. V další scéně však zombie teprve vstává a otvor tak nemohl být vidět. (The Viper)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama