Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Britové poslali nemtrvé na Londýnské předměstí a postavili proti nim suchý anglický humor křížený s tím nejčernějším. Jednoduchá zápletka, v níž je důraz kladen spíše na postavy, se ve druhé půli „zvrtne“ v ukázkovou zombie vybíjenou, v níž jsou připraveny efektní i efektivní způsoby jejich likvidace, takže krvavé cákance, prostřelené hlavy či probodnutá těla po chvíli přestanete počítat. Je až k neuvěření, že po celých devadesát minut si film dokázal udržet ten správný komediální nadhled a i když občas kvalita vtipu klesne k bodu trapnosti, vždy se najde spousta světlejších momentů, jenž dovedou upřímně rozesmát. Jen závěrečné rozuzlení celé situace je možná až příliš „na efekt“, ale ani to nedokáže ubrat na celkové pohodě a stylovosti, která filmu vládne. Když se pak v úplném závěru objeví obojky a řetězy, sklaplo mi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Soumrak mrtvých nepředstavuje nějaký zásadní filmový kousek, který by měnil pohled na příslušný žánr a zapsal se do dějin kinematografie. Představuje ale chytrou čistokrevnou zábavu, jakou přináší v jiném žánru např. District 9 nebo Láska nebeská. Nabízí se určité srovnání se snímkem Stáhni mě do pekla, kde Rami natočil film, který více ocení žánroví specialisté s dostatečným nadhledem, kdežto Wright natočil čistokrevnou komedii vhodnou pro mainstreamovějšího fanouška, která si z hororového žánru vypůjčuje pouze rekvizity. Důležitý je scénář, na kterém se podílel známý britský komik Simon Pegg a obsahuje ingredience typické pro jeho tvorbu, tzn. ironii přecházející místy do jízlivého sarkasmu, nadhled, absurditu a schopnost přesně vystihnout slabiny průměrného britského občana a zaměstnance. Jak už je to u jeho filmů typické, první půlka je vynikající a v druhé přece jen trošku ztrácí dech a nevyužívá všech možností, které situace nabízí. Objektivně to na pět hvězdiček není, ale v jeho případě rád přidám. Nikdy jsem neměl zombie subžánr v lásce a s výjimkou Snyderova remaku Úsvit mrtvých na mě tenhle motiv hororu nikdy nefungoval. Vždycky jsem cítil, že má daleko větší potenciál v žánru satiry a komedie. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Komédia so sekundárnou ingredienciou zombie hororu. Tri dni po projekcii si poriadne nepametám jedinú poriadnu gore scénku, zato ale hŕbu anglicky suchých jokov, jedno emocionálne peklo a dve existenciálne socky, večne naložené v smradlavom pube. A sledovať trmpoty hrdinov, ktorým nefandíte dokáže byť pri takomto survival filme občas až otravné (hlavne teda Ed). Na druhú stranu je to celkom odvážny mix, ktorý má tempo, má nápad a moje sympatie. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Najprv som mal moznost vidiet komediu JEDNOTKU PRILIS RYCHLEHO NASAZENI (2007) od tych istych tvorcov taktiez so Simonom Peggom a uz vtedy som sa v kine nasmial, takze ocakavania som mal prinajmensom podobne aj pri tejto komedii a tie sa naplnili. Je tu ten klasicky britsky humor, ktory mi aj tentokrat sadol a ani mi nevadilo, ze som sa nemusel smiat tak, ze by som sa musel valat po zemi :-) Kazdou minutou prihorievalo, zombikov tu bolo stale viac a taktiez aj viac krvi, ale stale je tu ten cierny humor, napriklad pri umierani nenavideneho Shaunovho nevlastneho otca sa Shaunovi zrazu pustili slzy do oci a pacili sa mi aj narazky na USVIT MRTVYCH (2004) alebo OD SOUMRAKU DO USVITU (1996)... 08.09.2009 ____ Simon Pegg - (Shaun) +++ Kate Ashfield - (Liza) +++ Nick Frost - (Ed) +++ Lucy Davis - (Dianne) +++ Dylan Moran - (David) +++ Nicola Cunnigham - (Mary) +++ Peter Serafinowicz - (Pete) +++ Bill Nighy - (Philip) +++ Martin Freeman - (Declan) +++ Hudba: Dan Mudford, Pete Woodhead +++ ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Tohle byl teda fakt prďáckej film :) Nemám z něj sice "nej" pocit (takže nehodnotím pětkou), ale rozhodně jsem se bavil. Nevím, co víc říct, protože ten film je vážně jen o zábavě, a nebýt pár detailů, měl by ode mě plnou. Úprava na 5, po týdnu... Málokterej film ve mně nechal tolik vzpomínek, který bych pak omílal. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • V televizi se objeví kapela The Smiths s písní "Panic". (aseedi)
  • Hlas hostitele z restaurace "Fulci" (odkazující na italského režiséra Lucia Fulciho) v telefonu patří režiséru Edgaru Wrightovi, který se snažil mluvit italským přízvukem. (Stocki)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama