Reklama

Reklama

Láska je Láska

(seriál)
Kanada / USA, (2004–2009)

Hrají:

Jennifer Beals, Leisha Hailey, Mia Kirshner, Laurel Holloman, Eric Mabius, Kate Moennig, Karina Lombard, Pam Grier, Daniel Sea, Erin Daniels, Rachel Shelley (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Seriál popisuje skupinku lesbických žen a jejich přátel žijících v Los Angeles. Jenny (Mia Kirschner) je mlada talentovaná spisovatelka, která se po ukončeni vysoké školy přestěhuje se svým přítelem Timem (Eric Mabius) do Los Angeles. Tim a Jenny si ve čtvrti West Hollywood pronajmou dům sousedící s domem Bette (Jennifer Beals) a její partnerky Tiny (Laurel Holloman). Bette a Tina jsou spolu už sedm let a zastihujeme je ve chvíli, kdy hledají dárce sperma, doufajíc, že založeni rodiny jim pomůže posunout vztah ze slepé uličky. Do blízké skupinky přátel Tiny a Betty patří profesionální lámačka srdci Shane (Katherine Moennig), zaclosetovana vrcholová tenistka Dana (Erin Daniels), bisexuální novinářka Alice (Leisha Hailey) a Bettina nevlastni sestra Kit (Pam Grier), hudebnice a vyléčená alkoholička. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

Wendy 

všechny recenze uživatele

Televizní stanice Showtime po queer seriálu Queer as Folk, kde byly ženské postavy zastoupeny spíše v menšině, připravila další teplou lahůdku, kde je tomu přesně naopak. Pittsburgh, kde chcíp pes, nahradí prosluněné L.A., Babylon jako hlavní podnik kalifornských leseb zase The Planet, ve dne kavárna a v noci hudebně-taneční bar. Méně aktivismu a drog, trochu míň sexu, více originálního přístupu, hlavně co se týče předznělkových scén, v každé sérii jinak tématicky zaměřených (moje oblíbené jsou filmové fantazie v páté sérii). Takový je The L Word. Teď trochu podrobněji (ale téměř spoiler-free) k jednotlivým sériím. Předně musím říct, že první, druhá (co proti ní všichni mají?) a čtvrtá jsou vážně vynikající a pouze s nimi bych neváhala, zda dát pět hvězdiček. Jenže - po dvou úvodních sériích přichází kámen úrazu v podobě třetí. Některé postavy naprosto mění své předchozí motivace a povahové rysy a tak nejsem zprvu na hysterickou, ufňukanou a zpola šílenou Alici, jejíž jednání mi ve výsledku nepřijde ani vtipné ani soucitu hodné, což by asi mělo, a pečující a "vyměklou" Helenu (tohle byl sice fajn krok do budoucna, ale stejně - po tom, co vyváděla v předchozí sérii?) vůbec zvědavá. Nejen ony, nejen zde. Závěr trojky je diskutabilní, mnou přijímán stoicky. Ve čtvrté sérii přichází nové postavy, což není vůbec na škodu, a kvalita opět stoupá. Pátá pak má své klady i zápory. Věc, která mi osobně vadí, je, že se jedna nejmenovaná postava zcela otevřeně stává bitch a outsiderem party (a to jsem ji, narozdíl od většinového zbytku divácké populace, do té doby měla celkem ráda) a nějaké sympatie k ní můžeme hledat pod lupou, což vyvrcholí úvodním dílem šesté série (zasvěcení vědí). Chování Shane zase někdy odporuje veškeré logice. Nejen její. Nejen zde. No a krimi zápletky, které se zdají být od pětky běžnou záležitostí? Prosím vás! V oblasti humoru si LesboLand vede přece jenom líp... Podobně musím odsoudit způsob, jakým seriál pojal transsexualitu, tj. téma, které se na televizních obrazovkách tak často neobjevuje, tudíž by si zasloužila poněkud důstojnější přístup. Snad nás tedy poslední, šestá série příliš nezklame. EDIT: Zklamala. R.I.P., TLW. Oblíbené postavy: Dana Fairbanks, Tasha Williams, Jenny Schecter (1. - 4. série); Howie Fairbanks, Ivan Aycock ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad do života prevážne lezbickej komunity. Páči sa mi obsadenie i dialógy, ktoré divákom umožňujú citovo sa naviazať na jednotlivé postavy. Autori v seriáli použili aj mnoho zaujímavých a originálnych kreatívnych prvkov - od scenára, cez kameru, až po réžiu. Čo ma však najviac zaujalo, bolo ako zručne sa tvorcovia chopili tematiky a úžasne empaticky vykreslili problémy, s akými sa LGBT denne stretávajú. Momenty ako keď Laru nechceli pustiť za Danou po jej operácii, pretože "nebola rodina", alebo keď sa Tasha musela brániť ešte aj pred armádnym právnikom, ktorý ju mal obhajovať pred súdom, aby ju nevyhodili z armády kvôli tomu, že je lesba - to sú momenty, ktoré robia zo seriálu významný umelecký počin nie len pre LGBT komunitu, ale pre celý svet, pretože ak priviedol čo i len jedného homofóba k porozumeniu a tolerancii, tak stálo za to ho natočiť. ()

Reklama

zuza99 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to moc nebavilo, přišlo mi přehnaný, že v LA nežije žádnej heterosexuál, k tomu všemu mi bylo nesympatických hodně postav, ale na konci každýho dílu, jsem chtěla vidět další a další. Celou dobu co jsem se koukala na seriál jsem to hodnotila jako průměr (3*). Od pátý série jsem se začala dívat na The L word v originále a musim prostě přidat jednu hvězdu, ne jen kvůli dabingu, ale 5 a 6 série byly prostě fakt dobrý. Jenny jsem chtěla zakroutit krkem od začátku, takže jsem byla ráda, jak to dopadlo. Oblíbené postavy: Alice, Bette (až na ty její přehnaný kecy o umění), Shane. Neoblíbené: Tina, Jenny, Kit ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Serial moderniho strihu z prostredi "jinak" orientovanych zen, urceny pro divaky bez predsudku... Predevsim pak vyzdvihuju pusobeni Kariny Lombard, ktera me osobne uvadi do naprosteho chaosu... :-) A jako nejkrasnejsi vyhodnocuju jednoznacne Lauren Lee Smith. Na tu se kouka jedna basen... A jeste upozornuju na perfektni soundtrack... Tak, a to je vsechno. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

WOW! Mile prekvapeni. Myslim, ze o tomhle serialu toho napisu jeste hodne, protoze je to hrozne zvlastni. Takove dospele, skutecne. Libi se mi velka citovost, s jakou hrdinky jednaji. Nekomu by mozna mohlo pripadat, ze je zde prilis mnoho sexu, ale priznejme si to... V zivote kazdeho cloveka (a obzvlast zamilovaneho) je to velmi dulezita vec a tohle je jeden z mala pocinu, ktery se OPRAVDU neboji o tomto tematu mluvit bez zabran. ()

Galerie (317)

Zajímavosti (17)

  • Pam Grier, která hraje postavu Kit, sestru Jennifer Beals, v seriálu i zpívá a skladba je na soundtracku. (ČSFD)
  • Díly jsou vždy pojmenovány tak, aby počáteční písmeno bylo L. (ČSFD)
  • V USA vysílá seriál TV stanice Showtime. (ČSFD)

Související novinky

Reklama

Reklama