Reklama

Reklama

Stíny mrtvých

  • USA The Body (více)

Obsahy(1)

Ve staré jeskyni v Jeruzalémě je objevena kostra člověka, jejíž stáří se odhaduje na jedno století před naším letopočtem. Podle zbarvení na kostech nohou a zápěstí se dá předpokládat, že příčinou smrti byla stará románská metoda - ukřižování. Nalezené indicie nasvědčují tomu, že by se mohlo jednat o samotného Ježíše Krista. Nález přijíždí zkoumat katolický kněz Matt, který se zabývá Novým zákonem. Spolu s jeho objevitelkou - izraelskou archeoložkou Sharon budou muset riskovat své životy, aby odhalili pravdu, kterou skrývá tento epochální objev. Jakmile je totiž nález odhalen světu, začnou se dít podivné věci... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film, s tématem, které mi vyloženě medí. Antonio Banderas je velmi dobrý, stejně jako už přímo tradičně Derek Jacobi. Má jediná minipřipomínka se proto týká samotného finále. Jako že je normálně nemám ráda, zrovna tento příběh si vyloženě žádal otevřený konec a né ten americky srabácký poslední záběr!!! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Opět zase jednou nechápu zdejší nízké hodnocení. Jen hlupák řekne - pche další náboženská křesťanská agitka... Kdo zná historii velmi rychle si uvědomí jak dokonalý scénář je. Co by se stalo kdyby byl v Jeruzalémě nalezen hrob s tělem Ježíše? Celý Nový zákon by se otřásl v základech a  možná i samotné pilíře západní civilizace, která z křesťanství a křesťanských ideálů vzešla. Co by se stalo s církví? Jak by to otřáslo geopolitickým rozložením světa? A co vlastně obyčejní lidé, věřící křesťané, kteří by si uvědomili že žili celý život ve lži? O tom všem je tento příběh kdy je v Jeruzalémě nalezeno tělo nesoucí stopy ukřižování a dle dalších artefaktů jej lze datovat do roku 0 -  roku 1 n. l. Jako bývalý archeolog jemuž pod rukama prošlo pár desítek kosterních ostatků našich předků od skrčenců po ,,vampýry'' z Krumlovského Plešivce jsem tenhle film sledoval se zatajeným dechem. U každých ostatků jsem se vždy zamýšlel co se asi tenkrát stalo, koho ostatky očišťuji... Jak vypadal tehdejší svět kolem mne v jehož dnešní podobě klečím nad hrobem... A představa, že kosti přede mnou mohou být Ježíše by mne při tušení všech souvislostí zcela ochromila a to nejsem věřící.... Pravda paní archeoložka se v hrobce pohybovala trochu jako tank a to jak sebrala tu minci také nebylo z hlediska zaměření nálezu zcela košér ale zase byla celkem sexy a Antonio se asi jako Jezuita musel hodně přemáhat :-). A do toho už místo samotné. Jeruzalém. Místo klokotající skrytou nenávistí ze strany Palestinců, kteří by Izrael nejraději vyhladili aby si tam taky mohli udělat stejný bordel jaký mají Arabové všude žijí a kde zrovna nemají ropu. Koho příběh zaujal, doporučuji mu ještě o level lepší záležitost Ve jménu Krista, kde se také pátrá po Ježíšovi, ale přímo ještě v době krátce po jeho ukřižování. Dávám za 4 mince s Pilátem. * * * * ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zjednodušující středoproudový debilismus tohohle filmu se nedá omluvit ani rokem jeho vzniku. Většina podstatných věcí je špatně. Ploché postavy. Nevěrohodné, nerealistické, teatrálně přehrávané. Jediná věrohodná postava je důstojník Moše Kohen z Mossadu, kterého přitom paradoxně hraje Anglosas jako poleno. Infantilně vyobrazené vztahy Židů a Arabů, ideálně pro americké popcornisty. "Polopatistické" teologicko-archeologické disputace kněze a doktorky. Rozhovor kněze s kápem Palestinců. Kněz a důstojník v ortodoxní synagoze. Vlastně většina všech dialogů je mozkorvoucích. A ten závěr s únosem dětí a granátem v tašce, achich ouvej... Ale zápletka je zajímavá, škoda jejího zprasení. A natáčelo se opravdu v Izraeli a ne v obvyklém Maroku nebo Tunisku, což je další malé plus. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když během stavby sklepa jednoho obchůdku v Jeruzalému objevena krypta s ostatky ukřižovaného člověka, je povolána archeoložka Sharon Golban (Olivia Williams), aby celou kryptu prověřila. Ale čím víc kostru a vnitřek krypty zkoumá, dochází k názoru, že by mohlo jít o samotného Ježíše Krista. Vatikán okamžitě zbystří, a na místo vysílá otce Matta Gutierreze (Antonio Banderas), aby vše prověřil, a případně zabránil úniku informací na veřejnost ... Z filmu jsem trochu rozpačitý - ani nejsem schopen posoudit, jestli se mi vlastně líbil nebo ne. Samotná zápletka je vynikající, věřím tomu, že celá skutečnost by se takto mohla odehrávat. Ani po herecké stránce nemám co vytknout - jak Antonio Banderas, tak i Olivia Williams jsou ve svých rolích perfektní (i když při akčních scénách jsem musel přivřít oči - katolický kněz coby akční hrdina mi moc nesedl). Celkově mi ale akčnější scény k tomuto typu snímku neseděly - hlavně ke konci, když se z filmu stane typický akčňák plný střelby, výbuchů a podobně, to sem vůbec nepatřilo (i když je mi jasné, že museli autoři z celého problému nějak vybruslit).. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů určených vyhraněné skupině a to věřícím v Boha a Ježíše Krista. Něvěřící se přeci jen asi bude usmívat při scénách, ve kterých jde o krizi víry. Antonio Banderas jako kněz, který pevně věří (v Boha i instituci církve), pak hluboce pochybuje a nakonec mu zbyde jen hluboká víra, podává až snad strhující výkon, jeho herecký projev je výborný. A zvláště jeho procítěná krize víry je pro člověka, který ji už někdy prožil, hodně uvěřitelná. Řek bych, že tento film je určen především pro katolické kněze, kteří podobnou krizi mohou také prožívat a musí se s ní podobně rvát, jako hlavní hrdina. Filmařsky to je celkem dobré, hodně rušivé je však celé politické pozadí filmu a pár akčních scén, které už tak věrohodné nejsou. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v Ríme (Taliansko), ako aj v Jeruzaleme a Tel Avive (Izrael). (Arsenal83)

Reklama

Reklama