Reklama

Reklama

Láska prokletá

  • Velká Británie Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Britský výtvarník Francis Bacon (narozen 1909) bývá řazen mezi nejvýznačnější umělce našeho století, jeho tvorba obsáhla široké spektrum technik i výrazových poloh od fotografických koláží až k pop-artu. Avšak filmové zpracování jeho života rozehrává jakýsi mumraj téměř nesrozumitelné tříště vizí, statických výseků z každodenních rituálů (výmluvná je ranní hygiena před třídílným zrcadlem) a především průhledů do složitého vztahu k milenci Georgu Dyerovi, jenž nevydrží společné soužití s egocentrickým Baconem. Režisér John Maybury, jakoby v návaznosti na Dereka Jarmana, ale také Godarda, se vyhnul klasicky pojatému životopisu, který by chronologicky seřadil důležité události. Pokud divák neví o Baconovi nic, z filmu jen stěží načerpá nějaké údaje. Prvořadým totiž je navozování pocitů samoty a kyvadlovitě se vychylujícího prožívání různorodých stavů, snaha postihnout Bacona jako by skrze jeho výrazovou optiku, takže tomu odpovídá i užitá vypravěčská metoda, přirovnatelná snad ke koláži. Doplňkem jsou Baconovy průběžně znějící vnitřní monology, osvětlující jeho názory i motivace. Výsledkem je (auto)portrét umělcův, stvořený jakoby v duchu jeho maleb. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

já vám nevím. Tohle asi nejsem schopný docenit... Jacobi hraje sice parádně (i jistá podoba by tu byla), ale přecejenom působí více afektovným buzbuzi dojmem, než reálný Francis (soudě podle dostupných materiálů). Navíc- Přecejen, od filmu o umělci (tím spíš umělci Francisova formátu) bych žádal nějáké to umění. Vím, vím mám už asi myšlení zkostnatělého páprdy, když nechápu, že v životě umělce není důležité jeho dílo, ale jeho nefunkční buzi-vztahy, prázdné intelektuální tlachání u sklenky vína a čumění do blba. Úzkostlivé vyhýbání se ukázce byť jen jednoho Baconova díla zavání více problémy s autorskými právy než záměrnou stylizací. Jacobi pronese pár hezkých monologů, ale tím tak něják silnější vykreslování jeho osoby končí. Více jsem měl pocit, že je to film spíš o Georgovi. To by ho ale nesměl hrát tupoherecký Craig, který se celý film snaží s podlitýma očima vybičovat k vnitřne rozervanému herectví až oscarových rozměru (hahaha). Jeho postava je stejně jako ta Jacobiho naproso prázdná, nevykreslená a od diváka na míle odtažená. Takže vlastně ani jeho bych neoznačil jako hlavní subjekt filmu. Není jim Francis, není jim Georg, není jim jejich vztah.. Je to prostě jen film s atmosférou a touhou něco sdělit a v něm jsou náhodou dvě postavy které se plouží tam a zpět. Když k tomu přičtu fakt, že jsem musel několikkrát film zastavovat a přetáčet zpět abych rozluštil co některé postavy vůbec říkají (třeba Tilda tu nahodila tak psycho přízvuk, navíc šišlavě ceděný přes křivozubou protézu, že jsem se totálně nechytal)- výjde mi z toho docela protivný a zdlouhavý filmový zážitek, který nakonec ocením třema rudýma snad jen za snahu natočit film o Baconovi. EDIT: Časem jsem to zpětně docenil.. Je to těžký film protože kouká na dílo a život umělce z hodně nezvyklého úhlu pohledu a není snadné se do toho napoprvé ponořit tak aby to na člověka promluvilo. Když do toho ale divák pronikne, je tam toho strašně moc a v naprosto nekomromisně syrovém stavu. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Za celý film neuvidíte ani jediný Baconům obraz. Nedozvíte se nic o jeho umělecké dráze. Tento film je daleko více sondou do jeho osobního života, a to sondou velmi působivou. Francis se čistou náhodou seznámí s mladým pohledným mužem, kterého svede. Film popisuje jejich složitý vztah plný vzájemného "štvaní se", ale i lásky. Francisovi však málokdo stačí, je totiž až chorobně sebestředný. Seznámí George i s dekadentní společností baru Colony, která nedělá nic jiného než se navzájem pomlouvá (výtečná Tilda Swinton!)... Film natočil umělec a je to znát - prolínání snových záběrů a představ se skutečným životem, nasnímaným však velmi netradičně, je velmi znepokojivě. Proto si pochvalu zaslouží rovněž kamera. HUDBA: Ryuichi Sakamoto - vyhýbá se všem zažitým klišé, je složené zejména z různých zvuků, úderů apod. (vychází z tradiční japonské hudby), nejsme ochuzeni ani o klavír. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Aj keď ide o (čiastočnú) biografiu maliara Francisa Bacona, vo filme skutočne neuvidíte žiadne Baconovo dielo. Táto konštatácia pochopiteľne nezdeľuje nič o kvalite či nekvalite filmu (akurát diváka menej zbehlého v modernom umení vyprovokuje k autodidaktickej činnosti, čo rozhodne nie je málo), rovnako ako i snaha autorov ukázať umelca skôr v nelichotivých polohách (Bacon v podaní Dereka Jacobiho takmer na spôsob Johnnyho Deppa v role grófa z Rochesteru prehovára "nebudete ma milovať"). To, čo tvorí energetický potenciál filmu kupodivu nie je dokonale nahý Daniel Craig, ale jednak už spomenutý Jacobi, sálajúci neodolateľnou aurou autenticity i bez juliovsko-claudiovského vavrínového venca, jednak zrkadlenie Baconovho maliarskeho štýlu vo vizuálnej estetike filmu. Ako je možné, že "tak malý" človek dokáže vytvoriť "tak veľké" umenie? To neviem, ale tvorcom sa podarilo k tejto otázke ma vyprovokovať. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete vědět něco o milnících ze života Francise Bacona, přečtěte si jeho životopis. Pokud chcete vědět něco o Francisi Baconovi, jeho vnitřním světě, vnímání okolí, touhách i běsech, pusťte si tento film. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

RIVER FILM FEST - Festival nad řekou 2009 - PERSONALITIES AND ANNIVERSARIES - Osobnosti a výročí - Příšerně nudné, bohužel jen... - 25% ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 1.2.2011, v pôvodnom znení s titulkami (STV 2010) --- dramaturgia: Monika Mikušová, Andrej Válek + réžia: Vlado Horniak (3.2.2011) ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Expresivní obraz slavného umělce podávaný divákovi v těžce originální nesourodé formě podpořené o originální muziku. Podává tak nezvyklý náhled do mysli slavného umělce nevybíravou formou. Problém se snímkem nastává pro obecenstvo neseznámené s tímto umělcem, pro které kromě originálního přístupu nemá co nabídnout a utopí jej v přehršelu nápadů a myšlenek. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jsem zastáncem teorie, že k tomu, aby byl člověk schopen systematicky tvořit něco krásného, jsou třeba i osobnostní kvality. Tento film by mohl nést stejný podtitul jako Baconovy obrazy – something awful. Nasnímán je optikou toxikomana krátce po požití prošlých lysohlávek, schéma příběhu a stav mého žaludku během sledování mi připomínaly pozdější Pochybnou slávu. Daniel Craig je výborný a – ano, nahý, i když těžko říct, z jakého důvodu. Derek Jakobi zase vybavil svou postavu takovou dávkou slizounství a egocentrismu, že je na pováženou, proč za celý film nedostane od budoucího Bonda po tlamě; Francis Bacon v jeho podání totiž nedělá nic jiného, než chlastá, souloží, prudí a snaží se konečně a definitivně přijít o příčetnost. Jo a sem tam napatlá barvu na plátno, na zeď nebo na sebe. Mám ráda umělecké filmy a filmy o umělcích, ale tohle na mě bylo asi až moc umělecké. ()

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Miestami až chorá psychologická dráma založená na „šialene“ dobrých hereckých výkonoch Dereka Jacobiho a Daniela Craiga, ktorý to hrajú tak presvedčivo, že som im žral každý jeden ich počin. Film nie je až tak pohľadom na umelcov život, ako na to, čo sa v jeho hlave odohráva a ako to všetko vníma. A práve táto podstata filmu sa podarila úžasne zachytiť. Dej sa tak plynule prelína s obrazovými scénami mysle, že miestami ťažko rozpoznať či ide o realitu alebo len výplod fantázie. Filmu výrazne dopomáha zaujímavá, až mrazivá hudba (aj keď netradičná) ktorá len stupňuje celkovú tajomnosť tohto filmu. Ale keď už spomínam hudbu, tak treba určite vyzdvihnúť aj veľmi zaujímavú kameru, miestami až nechápavú. Ale o tom je celý film. A fakt, že tento film je z britskej produkcie, len napomáha celkovému výsledku. ()

Jaňo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé vidieť Daniela Craiga v takejto polohe - doslova :) Kamera mi trošku nesadla, pretože film vyzeral ako koláž tvoriaca jeden celok a túto techniku som si nikdy nejako neosvedčil... ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Filmy o malířích, co jsou točené jakoby "jejich estetikou" mne fakt baví. Po Carravagiovi je tenhle další v pořadí - nemůžu říct, že by byl Bacon "šálek mého čaje", ale obdivuji, jak obrazy ve filmu a hudba korespondovaly s obrazy na plátně - a navrch - Derek Jakobi (skvělý jako vždy) byl skutečnému Baconovi fyzicky připodobněn téměř dokonale! Daniel Craig, který mi v Bondovi přijde jako příliš "ruský" tady kupodivu vůbec tak nepůsobil..... I když ne pro každého, ale určitě velmi působivý snínek ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Fantastická réžia,kamera,scenár,Derek Jacobi i Daniel Craig.Nepoznám Baconove diela,ale po vzhliadnutí filmu si neviem predstaviť,žeby som si niečo od takéhoto chorého človeka doma povesila. ()

petr12 

všechny recenze uživatele

Bizarní směsice "obrazů", které se v díle střídají a neobsahují popisky, podle kterých by se divák aspoň částečně orientoval v ději. ()

fugyx 

všechny recenze uživatele

Film ma dostal nielen hereckými výkonmi, ale aj skvelým spracovaním. Film nie tak o Baconových dielach, ale o jeho vzťahu s Georgeom. Dej poprepletaný dejom, víziami, snami, halucináciami, morami. 5* ()

RNDr.Strom 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi nehodnotí dobře. Povedlo se mu velice dobře zachytit to, co o panu umělci chtělo být zachyceno, stejně jako panu umělci se velice dobře povedlo zachytit to, co mu cosi říkalo, že by měl chtít zachytit, ale já už více nechci vidět ani tento film, ani dílo pana umělce. ()

kritikspacil 

všechny recenze uživatele

Miluji tvorbu Francise Bacona a film je jako jeho obrazy , syrové , drsné , bez líčidel , brutální a sedřené až na maso , někdy až na kost . Halucinogenní a schizofrenní výpověď o životě rozporuplné osobnosti ...... ()

Reklama

Reklama