Valérie DonzelliKamera:
Laurent TangyHudba:
Gabriel YaredHrají:
Virginie Efira, Virginie Ledoyen, Melvil Poupaud, Dominique Reymond, Marie Rivière, Romane Bohringer, Nathalie Richard, Philippe Uchan, Guang Huo (více)Obsahy(2)
Blanche se bláznivě zamiluje do Grégoira. On má všechno, co si jen žena může přát, jejich vztah nabírá na síle a vášnivosti: vezmou se a žijí spolu. Jenže to, co následuje, není pohádka. Blanche je izolovaná od svých blízkých, zejména od svého dvojčete Rose, a nakonec se ocitne v pasti majetnického a nebezpečného muže. Film zobrazuje, jak ženy snášejí podřízenou roli a trpí násilím. Snímek, na jehož scénáři se podílela Audrey Diwanová, se nesoustředí, jak je u takových dramat zvykem, na napětí a vyústění, ale na mechanismus ovládání a na ženskou sebedůvěru – na odvahu prolomit mlčení. Režisérka Valérie Donzelli se vydává do šedé zóny, kde se ovládaná žena stává obětí kompromisů a kde agresor balancuje na hraně mezi něhou a násilím. (Film Europe)
Jak se to říká? Vezmu si ho v dobrém i ve zlém? Tak tady se nám to ale pěkně rozjede. ()
O té romantické lince by se dalo polemizovat, ale budiž. Ze začátku to tak funguje. Ovšem jenom ze začátku. Pak se to stočí do neskutečné anabáze, která mnohým není cizí a dokáží s Blanche soucítit a chápat jí. Těžko se to bude chápat těm, kteří nic podobného neprožili. Mně ten příběh vtáhl hned od začátku a nepustil až do konce. Herecké výkony byly také vynikající v čele Virginie Efiry. Každá její slza byla i tou mojí. Gratuluji. Viděla jsem s ní už nějaké filmy, ale pokusím se s ní ještě něco vykutat. Vynikající gradace a nenásilný i když očekávaný konec jen dokreslují můj vztah k tomuhle smutnému příběhu. ()
Od prvních minut se rozehrává úchvatná a magnetizující psychohra, která postupně nabývá na síle. V těch nejvypjatějších situacích je ale představitel mužské hlavní postavy málo uvěřitelný, jeho chování mi přišlo až moc přehrávané. Zato Blanche je stále úžasná a uvěřitelná. Čekal jsem tedy trochu víc, ten konec nakonec vyplyne nějak bez větších problémů sám a zmizí do ztraceného happyendu. ()
Na začátku je vše jako v pohádce, Blanche našla svého prince na bílém koni… nakonec se ukáže, že to bylo moc krásné, než aby to byla pravda. Celou dobu jsem přemýšlela nad tím, jestli film může mít stejný emoční dopad na lidi, kteří situaci, která je ve filmu vykreslená, nikdy nezažili. I když jsem na vlastní kůži zažila pouhou desetinu toho, co hlavní hrdinka Blanche, je to pro mě film velmi osobní, se silným, reálným a důležitým tématem. Vyzdvihnout musím oba herce. Virginie Efira je ve Francii milovaná hvězda a v tomto filmu dokazuje, že právem. A Melvil Poupaud, je zde ohromně šarmantní a zároveň děsivý, tak jak manipulátoři někdy umějí být. Utkvěl mi v paměti i klavírní hudební doprovod, opravdu krásná hudba. Jedno z nepůsobivějších dramat letošního Cannes. [Festival de Cannes 2023] ()
Pekne naliňajkované, ako sa pomaly, skutočne len pomaly prebúdza tyran s opičiou láskou. Film to pekne ukazuje na detailoch, aj v dobe šťastia tu a sem príde nejaká poznámočka, niečo sa utrúsi, majetnícky žiarlivec sa dostáva pomaličky na povrch a film začína gradovať. Nikdy sa z neho nestane thrillerova záležitosť s grandióznym finále. No tematicky ukáže toho dosť a to, čo chce vypovedať, aj vypovie. Virginie Efira bola vybraná do svojej toly vopred, hneď na začiatku, a je vidieť prečo. Absolútne bezchybný výkon. Jedna z mrazivých replík: "Keby si ma milovala, nikdy by si nedovolila, aby som s tebou takto zachádzal. Nedovolila by si mi urobiť zo seba monštrum." ()
- Natáčanie začalo 5. apríla 2022 v Paríži a jej okolí. Dňa 18. mája 2022 sa konalo aj v Calvadose, konkrétne na nábreží Saint-Étienne v starom prístave a v štvrti Sainte-Catherine v Honfleure. Pokračovalo aj na pobrežnej ceste v Sainte-Adresse, západnom predmestí Le Havre (Seine-Maritime), a tiež v oblasti Caen. Natáčanie bolo dokončené 3. júna 2022. (Arsenal83)
- Ide o adaptáciu rovnomenného románu Érica Reinhardta, ktorý v roku 2014 získal za neho ceny Renaudot pre stredoškolákov a najlepší román od France Télévisions. (Arsenal83)
- Valérie Donzelli chcela do hlavnej roly obsadit Virginie Efiru ešte pred napísaním scenára. Tá jej ponuku prijala, a preto jej darovala predlohu, knihu Érica Reinhardta, aby sa čo najskôr dostala do príbehu. Melvil Poupaud bol obsadený oveľa neskôr. (Arsenal83)