Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snímku Chisum se na sklonku své bohaté filmové kariéry čítající více než 200 rolí představuje John Wayne jako John Chisum - skutečný rančer a král dobytkářů odhodlaný bránit své království proti nenasytnému developerovi (Forrest Tucker). Wayneova racionální postava do tohoto vitálního zpracování událostí z války v Lincoln County v Novém Mexiku v roce 1878 hladce zapadá. „V dokonalé režii Andrewa V. McLaglena v duchu amerického realismu a se skvělou kamerou Williama H. Clothiera" (The Warner Bros Story) je Chisum typem monumentálního westernu s vyhrocenou zápletkou, díky kterému se Wayne udržel mezi hvězdami. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (23)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $4miliónov║Tržby USA $6,000,000║Tržby Celosvetovo $6,000,000║ Westernová legenda John Wayne a jeho klasická podoba kladasa v úlohe rančera Chisuma, čo sa vie pobiť za dobrú vec a hlavne spravedlnosť, western s dobrými prestrelkami, gradovaným dejom a pomstychtivým pištoľníkom Billy Kidom čo nič neodpúšťa. /75%/ ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Teda John Wayne už je tady trošku starší a trošku tlustší a je vidět, že jeho koni se pod ním podlamujou nohy, ale rány ještě dávat umí. Závěrečná bitva ve městě, kde Billy the Kid zabíjí všechno co vidí a kde Chisum se snaží vymlátit s Murphym všechny okna, do toho oheň, krávy a krev. Myslím, že obstojnej western, kterej začne bejt pořádně špinavej někde od popravy anglického džentlmena Tunstalla. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Už titulky podkreslené dramatickými ilustracemi dávají nápovědu, že to, co přijde, bude nepokrytý rodokapsový brak. A taky, že jo. ____Uvidíme nezvyklý a zcela nepravdivý pohled na vražednou legendu divokého západu - Billyho Kida. Proč ne? On je legendou, jejíž skutečné životní osudy můžou být vykládány různě, protože je už do značné míry setřel čas. Tenhle film z něj udělal zaťatce, který se mstí z dobrých důvodů, ale špatným způsobem. Jenom, kdyby si vybrali charismatičtějšího herce, kdyby ve filmu nepřekážela úplně plonková dívka, ke které vzplanul, kdyby film nekončil předlouhou a zoufale statickou střílečkou. /8. 10. 14./ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ničím výnimočný western, kde niektoré scény boli zbytočne pózovité, amatérske, čo by som od skúseného režiséra nečakal. Wayne nestrháva na seba pozornosť, čo považujem v takto koncipovanom príbehu s množstvom postáv za prínos. Film som videl so slovenským dabingom, ktorý bol dobrý, až na diletantský preklad mena : Billy Kid je Billy Kid a nie Billy Decko ! ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Umelecko-duchovný skvost a veľké dobrodružstvo zároveň s originálnym úvodom, ktorý má dokonca nenásilné prepojenie aj na záver filmu. Z duchovného bohatstva filmu spomeňme aspoň niekoľko myšlienok: medzi pomstou a spravodlivosťou je veľký rozdiel; neexistuje Bohom zabudnutá krajina; víťazstvá nezištnej lásky nad sebeckým egoizmom; prirodzená autorita charakterných ľudí, ktorí vedia ovládať svoj hnev; pravá láska hľadá skutočné šťastie pre toho druhého aj za cenu veľkých obetí; pri hľadaní manžela, manželky sa netreba unáhliť a treba zamestnať nielen cit, ale aj rozum! ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • Když je Chisum (John Wayne) na verandě a dívá se, kolik je hodin, má v hodinkách obrázek muže a ženy. Muž na obrázku je ve skutečnosti producent Andrew J. Fenady. (Mol)
  • Během natáčení v Mexiku John Wayne vyhrál Zlatý glóbus a dozvěděl se, že byl nominován na Oscara za film Maršál. (D3VIL)
  • Dům na ranči Chisuma (John Wayne) je stejný, jako byl použit o rok později ve filmu Velký Jake (1971), kde tak též hrál John Wayne. (Mol)

Reklama

Reklama