Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snímku Chisum se na sklonku své bohaté filmové kariéry čítající více než 200 rolí představuje John Wayne jako John Chisum - skutečný rančer a král dobytkářů odhodlaný bránit své království proti nenasytnému developerovi (Forrest Tucker). Wayneova racionální postava do tohoto vitálního zpracování událostí z války v Lincoln County v Novém Mexiku v roce 1878 hladce zapadá. „V dokonalé režii Andrewa V. McLaglena v duchu amerického realismu a se skvělou kamerou Williama H. Clothiera" (The Warner Bros Story) je Chisum typem monumentálního westernu s vyhrocenou zápletkou, díky kterému se Wayne udržel mezi hvězdami. (Magic Box)

(více)

Recenze (23)

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý stylový western. Naprosto klasický zástupce žánru s neohroženými pistolníky, podlými zločinci (nekompromisní rančer a jeho posluhovači), přestřelkami, dobrodružstvím a romantikou. Potěší též vedlejší linie příběhu, totiž příběh Billyho Kida a Pat Garett se též objeví. V titulní roli se představil westernová ikona John Wayne a dokázal, že mu to pořád v sedle sluší jako za mlada. Potěší i přítomnost známého westernového herce menších rolí Bena Johnsona. Film pro milovníky westernů a klasického kovbojského (chcete-li Rodokapsového) dobrodružství. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $4miliónov║Tržby USA $6,000,000║Tržby Celosvetovo $6,000,000║ Westernová legenda John Wayne a jeho klasická podoba kladasa v úlohe rančera Chisuma, čo sa vie pobiť za dobrú vec a hlavne spravedlnosť, western s dobrými prestrelkami, gradovaným dejom a pomstychtivým pištoľníkom Billy Kidom čo nič neodpúšťa. /75%/ ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrný waynovský western na omšelé téma střetu chlapských poctivců s bohatými bídáky. Jisté ozvláštnění přináší nápad svést k sobě Pat Garretta a Billy Kida dlouho před jejich osudovým setkáním. Vadou je zejména didaktičnost připomínající chvílemi až školní osnovy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tento western z roku 1970 bol nesporne už vo svojej dobe skôr retro, spomienka na doby čiernobieleho videnia divokého západu, len už tí indiáni boli dobrí a osobne asi s týmto scenár vedome pracoval, keďže tu Wayne prechováva úctu k náčelníkovi, čo okolie nechápe. Inak ale teda stará škola, ktorá už v období, kedy onedlho vyšiel aj Peckinpahov pohľad na Pata a Mata...pardon Billyho the Kida, sa do kože príliš nezadierala. A John Wayne už evidentne dlhšiu dobu nerobil brušáky. Ak nepoznáte rozdiel medzi túžbou po spravodlivosti a túžbou po pomste, tak si Chisuma pozrite, len ak by sa ten Billy (ne)správne nenaštval, tak by vlastne nebolo ani o čom rozprávať...Mŕtvol je tu skutočne požehnane a cituje sa s najväčšou serióznosťou Biblia. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ničím výnimočný western, kde niektoré scény boli zbytočne pózovité, amatérske, čo by som od skúseného režiséra nečakal. Wayne nestrháva na seba pozornosť, čo považujem v takto koncipovanom príbehu s množstvom postáv za prínos. Film som videl so slovenským dabingom, ktorý bol dobrý, až na diletantský preklad mena : Billy Kid je Billy Kid a nie Billy Decko ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Už titulky podkreslené dramatickými ilustracemi dávají nápovědu, že to, co přijde, bude nepokrytý rodokapsový brak. A taky, že jo. ____Uvidíme nezvyklý a zcela nepravdivý pohled na vražednou legendu divokého západu - Billyho Kida. Proč ne? On je legendou, jejíž skutečné životní osudy můžou být vykládány různě, protože je už do značné míry setřel čas. Tenhle film z něj udělal zaťatce, který se mstí z dobrých důvodů, ale špatným způsobem. Jenom, kdyby si vybrali charismatičtějšího herce, kdyby ve filmu nepřekážela úplně plonková dívka, ke které vzplanul, kdyby film nekončil předlouhou a zoufale statickou střílečkou. /8. 10. 14./ ()

5150 

všechny recenze uživatele

Klasický western s Johnem Waynem v hlavní roli, který má jak dobrý příběh, tak dostatek přestřelek a rvaček. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Western vycházející ze skutečných událostí v Lincolnu a okolí v roce 1878. Nakolik se jedná o věrnou rekonstrukci, si netroufám posoudit. Nicméně tím, že to není volně vyfabulovaný příběh, ale film podle skutečnosti a se skutečně žijícími postavami, tento western přesahuje do žánru historického filmu. Můžeme to také nahlížet jako biografický film, ale tady vyvstává otázka, čí je to biografie, protože navzdory názvu se místy zdá, že hlavním hrdinou je tu Billy Kid. Ale abych to nějak uzavřel: je to docela zajímavý film, také poměrně akční, musím přiznat, že jsem byl příjemně překvapen. Nejsem totiž velkým fandou Johna Wayna a zastávám kacířský názor, že některé jeho filmy by byly lepší bez něj. Film byl hodně zahuštěný, někdy by možná bylo dobré nechat postavám trochu více prostoru, některé situace nechat více doznít. Jsou prostě filmy, které jsou zbytečně dlouhé, a filmy, které jsou zbytečně krátké. Tento si zasloužil pár minut přidat. Takže bylo to dobré, ale mohlo to být ještě lepší. Zaděláno bylo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zase jeden takový celkem klasický western s Johnem Waynem v hlavní roli. Je už přece jen starší, takže není tak akční, ale zase kolem sebe má spoustu mladších kumpánů, kteří to rozhodně dostatečně vynahrazují. Místy celkem povedené, místy trochu nudné a zdlouhavé, ale myslím, že tenhle snímek neurazí. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Umelecko-duchovný skvost a veľké dobrodružstvo zároveň s originálnym úvodom, ktorý má dokonca nenásilné prepojenie aj na záver filmu. Z duchovného bohatstva filmu spomeňme aspoň niekoľko myšlienok: medzi pomstou a spravodlivosťou je veľký rozdiel; neexistuje Bohom zabudnutá krajina; víťazstvá nezištnej lásky nad sebeckým egoizmom; prirodzená autorita charakterných ľudí, ktorí vedia ovládať svoj hnev; pravá láska hľadá skutočné šťastie pre toho druhého aj za cenu veľkých obetí; pri hľadaní manžela, manželky sa netreba unáhliť a treba zamestnať nielen cit, ale aj rozum! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Andrew V. McLaglen /Shenandoah, Bandolero/ natocil dalsi  western. Kulisy mesta su na urovni, obycajne dialogy prevladaju 78 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Teda John Wayne už je tady trošku starší a trošku tlustší a je vidět, že jeho koni se pod ním podlamujou nohy, ale rány ještě dávat umí. Závěrečná bitva ve městě, kde Billy the Kid zabíjí všechno co vidí a kde Chisum se snaží vymlátit s Murphym všechny okna, do toho oheň, krávy a krev. Myslím, že obstojnej western, kterej začne bejt pořádně špinavej někde od popravy anglického džentlmena Tunstalla. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ked sa povie "klasický western", tak sa asi vždy myslí zidealizované zobrazenie divokého západu, kde sa kovboji delia na dobrých a zlých. A presne to nám ponúka aj tento film. Záverečná prestrelka nie je zlá a najoriginálnejšou vecou sú kravy ako zbraň hromadného ničenia. –––– ...mŕtvejší než hovädzina v plechovici. –––– Len jedna vec rozhodne o tom, kto je býkom tohto stáda. Budete to vy alebo Murphy a bude to poriadna bitka. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tohle je skutečně „klasický western“ a i když si pod tímto slovním spojením může člověk představit ledacos, osobně tento film vždycky dávám jako příklad toho, jak má správný western vypadat. John Wayne si tady zahrál stárnoucího rančera, kterému patří pozemky široko daleko, což není každému pochopitelně po chuti, obzvláště pokud padnou do oka mocnému konkurentovi. A tak když se dva kohouti potkají na jednom smetišti, nic dobrého z toho nekouká. Tenhle western obsahuje spoustu parádních přestřelek, je natočen v krásných exteriérech a kromě Wayna si tady zahrála spousta známých herců (třeba hlavního záporáka Murphyho ztvárnil Forrest Tucker). Zajímavostí tohoto filmu je, že se v něm potkávají dvě ikony divokého západu – Billy the Kid a Pat Garrett, kteří si tady docela rozumí, přitom ve skutečnosti se Pat Garrett coby šerif Lincolnu proslavil právě tím, že zabil Billyho Kida :-) Což ale pochopitelně neznamená, že zprvu nemohli být přátelé. Ale to ponechme stranou. Osobně tenhle western považuju za jeden z nejlepších filmů Johna Wayna, který i ve svých třiašedesáti letech měl kovbojského charisma na rozdávání. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ještě i v sedmsedátkách vznikaly tradiční Waynovy westerny natočené podle jeho klasického mustru. Čili slušná výprava, hodně akce a skupina zajímavých postavy v zamotaném ději, v jehož centru je Waynova ostrá ale bodrá a dobrácká postava. Hraje tu rančera, kterého ohrožuje konkurent, který se neštítí jakékoliv špinavosti. V kapse má zloděje dobytka, podplaceného šerifa a dokonce i guvernéra, Wayne se zase může spolehnout na věrné přátelé, mezi které patří i legendy Pat Garrett a Billy the Kid. Ten druhý do děje zasáhne velice výrazně a v druhé půlce zastiňuje i hrdinu. I další postavy a samotný děj vychází z války dobytkářů v Lincolnu roku 1878. Sice zromantizovaně, ale ne úplně vymyšleně. Slušně to odsýpá, je to zábavné a finále, kde se město mění ve válečnou zónu a kde si to Wayne vyřizuje s padouchem v bitce jeden na jednoho připomíná modernější akční filmy. Výborné 4*. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Souboj dvou rančerů nemůže skončit jinak než velikou přestřelkou, k tomu děj určuje vedlejší příběh slavného pistolníka, takže u každého příznivce westernu musí zavládnout spokojenost, Filmu lehce škodí rozvleklost, ale i tak se jedná o velice napínavou a nápaditou podívanou v sedle s legendou Johnem Waynem. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Klasický western, akých sú na svete desiatky až stovky. Absolútne ničím nevybočuje zo štandardných mantinelov tohto žánru a ponúka typický westernový príbeh s čierno-bielymi charaktermi, kopou chlapských dialógov a slušných prestreliek. John Wayne hrá takmer vo všetkých svojich westernoch charakterovo rovnakú postavu a tu tomu nie je inak. 50%. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem příběh Johna Chisuma a dostal další pravdivý příběh Billyho Kida a Pata Garretta. Jak se Waynemu zvětšoval pupek, tak se zmenšovala jeho důležitost ve filmech, což se mi zdá fér. Pat Garrett tentokrát jako nadějný ženich a Billy Kid jako nezmar, vystupující pod pseudonymem Billy Kazisvět. V rámci žánru za 3. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Johna Chisuma mán hrozně rád. Ač to není film Howarda Hawkse, tak hrozně připomíná. Není to jen Johnem Waynem. Ten zahrál mnoho westernů různých režisérů. Ale je to i tím úvodem a vlastně i koncem, tou hudbou, těmi obrazy. Navíc Christopher George se tu chomítá. A kdo zná El Dorádo, tak ví. Sice příběh Billiho Kida byl ztvárněn mnohokrát. Tak tu to miluju pro ty postavy, stavbu příběhu ala zmíněné Eldorádo nebo Rio Bravo. Navíc pro mě dobré znamení dobrého westernu. Kde jsou krávy, nemůže to být špatný western. ()

Reklama

Reklama