Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice lidí, jež se zajímá o pronajmutí prostorného bytu, vypadá jako zamilovaný mladý pár. Ale hned vzápětí je zřejmé, čemu byt bude sloužit: muž i žena jsou členy italské Rudé brigády a jejich momentálně vyhlédnutou obětí je politik Aldo Moro, jehož budou po únosu dlouze věznit v jednom z pokojů. Režisér rekonstruuje posledních padesát pět dnů života tohoto statečného předsedy křesťanskodemokratické strany jednak proto, aby vzdal hold člověku, který si po tolik dnů kruté nejistoty dokázal zachovat důstojnou poklidnost, jednak proto, aby působivě demonstroval zhoubnost jakéhokoliv dogmatismu a ideologie. Tuto myšlenku zprostředkovává především Chiara, jediná žena mezi teroristy, jež si pod tlakem rozličných okolností začne uvědomovat nelidskost "revolučního řešení" společenských problémů. V Bellocchiově filmu, který lze charakterizovat jako politický psychothriller, je napětí působivě umocňováno hojným používáním dobového televizního zpravodajství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

whack 

všechny recenze uživatele

Taliansko, 1978. Aldo Moro, líder Kresťansko-demokratickej strany, bol unesený ľavicovou organizáciou Červené brigády. Vo filme sa ale nerozoberá únos, jeho dôvod, ani cieľ Červených brigád, taktiež nejasnosti pri vyšetrovaní a záhadne nezmyselné kroky polície, ani jasná apatia a nevôľa pomôcť zo strany politikov. Všetko sa to točí okolo nejakej mladej stalinistky, ktorá plačúc nad Morovymi dopismi rodine postupne stráca svoje "revolučné nadšenie". Ešteže tam dali aspoň zopár autentických dobových záberov a pokryteckých drístov nejakých jeho "kolegov". Odporúčam pozrieť dokument Death in Rome. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jsou teroristé také lidé? Znamená to, že když hlavní hrdinka sní o tom, že vězněného politika pustí na svobodu, je snad méně odpovědná za jeho popravu? Členové komunistické buňky tu vypadají jako nějaká pošahaná sekta. Není se čemu divit. V roce 1978 mohli být komunisty už jen naprostí idioti (aspoň tedy na Západě). Nechápu, co tím chtěl básník říci, byť řemeslné zpracování je na slušné úrovni. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Tady je to drama (netvrdím že ne), ale mě se zdálo že je to spíš politický thriller. Pečlivě dostavený ale dost nevyužitý ,,byt,,. Konec nejasný, musel jsem dohledat na netu jak to vlastně skončilo. 3/5 ()

Reklama

Reklama