Reklama

Reklama

Karlík a továrna na čokoládu

  • USA Charlie and the Chocolate Factory (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Karlík Bucket žije se svými rodiči a prarodiči v polorozpadlém domku. Jsou chudí, ale milují se a nedali by jeden na druhého dopustit. Nedaleko se nachází obří továrna na čokoládu, kde kdysi Karlíkův děda pracoval a poznal osobně samotného majitele Willyho Wonku. Karlík, který miluje čokoládu má sen se do továrny jednou podívat, ale to se zdá celkem nemožné až do té doby, kdy Willy Wonka vyhlásí soutěž, jejíž pět dětských vítězů z celého světa bude moct strávit jeden den v továrně. Stačí jen v jedné z čokolád najít zlatý kupon... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 309)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Připomněl jsem si Burtonovu adaptaci. Po opravdu dlouhé době a navíc poté, co jsem viděl verzi Mela Stevarda. A musím říct, že to šlo v mých očích hodně dolů. Určitě v tom hraje hlavní roli právě srovnání se slavnou původní verzí, která má o tolik propracovanější charaktery. A to jak Wonku, který je v Deppově podání prostě dětinský podivín, kdežto Wilder mu dodal opravdu ďábelský podtón, tak především Karlíka, který v Burtonově verzi pro jistotu nemá žádnou osobnost. A je to nebezpečný posun. Zatímco v originálu Karlík zvítězil, protože odolával pokušením a dělal rozhodnutí, zde zvítězí, protože na rozdíl od ostatních dětí nemá žádnou charakteristiku, které by mohl propadnout a zkrátka nic nedělá. Jistě se v tom odráží Burtonův život. Ví se o něm, že byl tichým a nevýrazným dítětem a nejspíš je dodnes přesvědčený, že tak se má správné dítě vypadat. Karlík tu tedy jen dvě hodiny chodí po továrně, mlčí a na rozdíl od všech ostatních dětí není stavěn před žádné zkoušky, takže nemá v čem uspět či neuspět. Opět se odvolám k Stevardově verzi, kde se Karlík nejprve pokoušel ukrást Wonkovu technologii, aby pomohl rodině - nakonec odolal. Stejně jako ostatní děti před něj byla postavena zkouška odpovídající jeho stereotypizaci chudého dítěte, které chce žít líp, a ve zkoušce jako jediný uspěl. Burton tohle nepochopil a prostě jen dvě hodiny blbne s postavami, které jsou trestány za to, že se nějak projevují a hlásí s k nějakému aktivnímu stylu života. Karlíkovo neprojevování, vyprázdněnost a nevýraznost jsou pak předkládány jako vzor - což je fakt hrůza. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak poprvé jsem si vychutnala Burtona v kině a odměnou mi byla skvělá pohádkovo - fantasy jízda, která vám nedá chvíli vydechnout, kdy se neuvěřitelně bavíte, smějete a zas máte slzy v očích, obdivujete ty neuvěřitelné nápady, barevnost, dokonalého Johnny Deppa, výborné děti v rolích vítězů Wonkovy soutěže o zlaté kupony a všechny ostatní herce, Elfmanovu hudbu a samotný kouzelný příběh Roalda Dahla. Potěšil i velmi dobře zvládnutý dabing. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nechcem mať z dcéry čučoriedku.“ – „Veď z nej urobte kompót.“ Fantázii sa medze nekladú alebo znova nastal čas, aby sa stretli rozprávkári Tim Burton a Johnny Depp, dvaja muži, ktorí boli po väčšinu svojho života chlapcami. Vodopády čokolády, burácajúce muzikálové vystúpenia (založia vo vás iskru), Umpa-Lumpovia (Deep Roy!), zubár (Christopher Lee), mama (znesiteľná Helena Bonham Carter) a ponaučenie o sile rodiny. Zopár ústupkov voči knižnej predlohe (škriatkovia získali hororový nádych, deti nesprevádza žiadny dospelý) bolo k veci a Johnny Depp je ako "pán Bonbón" fenomenálny. Bavilo ma to oveľa viac, ako (inak pekná a príjemne krátka) Dahlova knižka (vyšla aj v slovenčine s reklamou na Orion priamo na obale wtf). Kino Považan NMnV 2005 ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Znáte to, jak to obvykle dopadá, když vás někdo do filmu hecuje a půlka filmového národa se nebaví o ničem jiném než o úžasném Burtonovi?! To se pak v člověku všechno šprajcne a z představy, že by měl patřit do jednoho šiku s těmi oblouzněnými, naskakuje vyrážka. Takhle jsem to měla já, šla jsem do Karlíka s lehkým despektem (i když recept na nadšení to samozřejmě automaticky není) a s povytaženými drápky čekala na fiasko. To se ale nekonalo, protože jsem byla z filmu ještě vykulenější než miloučký, ušatý Karlík a jeho řízek děda z továrny. Asi nejvíc mě překvapilo, že film je strašně vtipný. Hlášky stařečků v posteli, cukrátko pro rockery, atak veverek, zkrátka cynik Wonka i Burton si mě získali a už v "tom" jedu taky, ach jo. ()

Galerie (185)

Zajímavosti (83)

  • Scény, ktoré sa natáčali vo Veľkej Británii, komplikovali tamojšie zákony, ktoré deťom dovoľovali pracovať maximálne štyri a pol hodiny denne. (Greenpeacak)

Související novinky

Chalamet bude Willy Wonka

Chalamet bude Willy Wonka

25.05.2021

Hvězda filmů Dej mi své jméno a Duna Timothée Chalamet získal po předchozích spekulacích hlavní roli v nadcházejícím prequelovém filmu o Willy Wonkovi. Snímek od studia Warner Bros. pojmenovaný… (více)

Willy Wonka se dočká prequelu

Willy Wonka se dočká prequelu

20.01.2021

Studio Warner Bros. oznámilo chystaný prequel Karlíka a továrny na čokoládu jednoduše pojmenovaný Wonka na 17. března roku 2023. Bude se tak jednat o prequel vyprávějící origin postavy Willyho Wonky,… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Willy Wonka shání obsazení

Willy Wonka shání obsazení

06.06.2018

Studio Warner Bros. by rádo další miliardový úspěch a jedním z projektů, který by této mety mohl potenciálně dosáhnout, je remake oblíbené muzikálové klasiky Pan Wonka a jeho čokoládovna. Ten se… (více)

Reklama

Reklama