Reklama

Reklama

Karlík a továrna na čokoládu

  • USA Charlie and the Chocolate Factory (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Karlík Bucket žije se svými rodiči a prarodiči v polorozpadlém domku. Jsou chudí, ale milují se a nedali by jeden na druhého dopustit. Nedaleko se nachází obří továrna na čokoládu, kde kdysi Karlíkův děda pracoval a poznal osobně samotného majitele Willyho Wonku. Karlík, který miluje čokoládu má sen se do továrny jednou podívat, ale to se zdá celkem nemožné až do té doby, kdy Willy Wonka vyhlásí soutěž, jejíž pět dětských vítězů z celého světa bude moct strávit jeden den v továrně. Stačí jen v jedné z čokolád najít zlatý kupon... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 308)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Znáte to, jak to obvykle dopadá, když vás někdo do filmu hecuje a půlka filmového národa se nebaví o ničem jiném než o úžasném Burtonovi?! To se pak v člověku všechno šprajcne a z představy, že by měl patřit do jednoho šiku s těmi oblouzněnými, naskakuje vyrážka. Takhle jsem to měla já, šla jsem do Karlíka s lehkým despektem (i když recept na nadšení to samozřejmě automaticky není) a s povytaženými drápky čekala na fiasko. To se ale nekonalo, protože jsem byla z filmu ještě vykulenější než miloučký, ušatý Karlík a jeho řízek děda z továrny. Asi nejvíc mě překvapilo, že film je strašně vtipný. Hlášky stařečků v posteli, cukrátko pro rockery, atak veverek, zkrátka cynik Wonka i Burton si mě získali a už v "tom" jedu taky, ach jo. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film tak snivý a kouzelný, jako Střihoruký Edward, s tak zajímavým příběhem a poselstvím, jako Velká ryba a tak krásně vizuálně a atmosfericky zvládnutý jako Batman (i když samozřejmě v naprosto odlišném duchu). Všechny charaktery postav ve filmu vystupujících jsou dovedeny do naprostého extrému, ale tyto karikatury nepůsobí směšně ani trapně, ale naopak do příběhu krásně zapadají. Kapitolou samotnou pro sebe je vizuální a hudební stránka. Kulisy jsou ohromně kýčovité a účelné, ale toto má svůj smysl a opět do do filmu patří. A hudba a písničky Dannyho Elfmana jsou úchvatné, kdyby nebyly nazpívány hlasy Umpa-lumpů, mohly by vévodit světovým hitparádám. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Neznám starší verzi a neznám ani Dahlovu knihu. A jak to vidím já, znát Burtonovu verzi je vším, co člověk v otázce továren na čokoládu potřebuje ke štěstí:) Vizuální i vypravěčský styl vyšponovaný na nejzazší míru únosnosti, barevný až kýčovitý nápor na smysly, příšerné postavičky dětí (není divu, že se Willymu tak hnusí;)) a zcela a naprosto brutální kompozice Dannyho Elfmana na čele s texty písní a tanečními kreacemi umpalumpů. Plus samozřejmě kýbl vtipů navrch...space odyssey a cvičené veverky ať mluví za všechny. 90% a výborný český dabing a dílo překladatelské v ceně výrobku. Bravo. PS: Jak to ta Helena Bonham Carterová dělá, že čím hůř má vypadat, tím víc jí to sekne?:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Procházka hlavou neodolatelného magora. 90% Zajímavé komentáře: ChewieDC, Rex Mundi, anais, Slarque, Jordan, Pavel_Pan, lakikaki ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snad byl ten sentiment zamýšlen tak, jak jsem ho vnímal já, zapůsobil na mě srdceryvně, o mnoho více, než (nápaditější?) scény z vnitřku. A písničky nic moc (instrumentální hudba ne!) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vizuálne úžasné, Johnny skvelý, pesničky super. Ale zhruba v polovici ma tá opakujúca sa schéma "potrestali sme dieťa, dali morálne ponaučenie, Danny zaspieval a ide sa ďalej" začala nudiť. Nakoniec z toho zostal film, ktorý som nikdy nezatúžil vidieť druhý raz. U mňa jeden z tých slabších Burtonov... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tim Burton kašle na temnotu a daleko za hranicí kýče opulentní barevnosti vytváří dechberoucí svět vytvořený z těch (doslova) nejsladších ingrediencí. Maximálně práce s nadsázkou mu jdete naprosto skvěle a tak přehnaně patetický příběh o rodinné soudržnosti nepůsobí trapně, nýbrž mile. Excentrická herecká kreace Johnnyho Deppa je stejně tak zábavná jako malí Umpa-Lumpové, jejichž pěvecké kreace jsou možná trochu samoúčelné, ale co v tomto filmu není? Burton zde všechno tak nádherně přemrštil, až jsem mu to sežral i s navijákem. Ale chutnalo mi ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kam se na tento film hrabe originál. Samozřejmě drzost nemá obdoby a to je možná jeden z hlavních rozdílů mezi přespříliš přeslazeným originálem. Johnny Depp samozřejmě tomu všemu dodává na geniálnosti. Ačkoliv to se dalo čekat. Hraje si s divákem, jako myš s kočkou a podporováno fantastickým hudebním podtextem Dannyho Elfmana vše vypadá na klasickou Burtonovku a taky tomu tak je. Nevím jak je to možná, ale právě Tim Burton tu atmosféru má jedinečnou a geniální. Tak jako má David Lynch punc deprese a nechápavosti. Tim Burton má copyright na zvláštnost a temnotu podporovanou špetkou legrace zamíchanou v kotli plném síly postav, které jsou napsané naprosto bravůrně, praštěně a chytlavě. Tento film, ale je přecijenom trochu více dětský a pro děti než, aby se v něm objevilo více mystičnosti a duchařství, ale na druhou stranu to vůbec nevadí. Beztak je toto film, který se mu opět a naprosto dokonale vydařil. Takže je to vlastně jedno. --- Všechno v téhle místnosti je k jídlu. Dokonce i já jsem k jídlu, ale tomu se říká kanibalismus a většina společností to odsuzuje. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónovTržby USA $206,459,076Tržby Celosvetovo $474,968,763║ Uletené to je a dosť ale skutočné čaro príbehu príde až samým záverom, ostatok je na vážkach znesiteľnosti a zábavnosti, takže len priemer. /videl v kine: 55%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dívat se na filmy Tima Burtona pro mě znamená navštěvovat domov v alternativním světě. Každý z nich je jako útulný dům s krbem a rodinou archetypálních motivů, postav i postupů, které "dělají" Burtonovu charakteristickou poetiku. Karlík představuje dílo absolutně ponořené do precizní vizuality a typické plasticity fantaskního světa bizarního čokoládového mága Willy Wonky. Neuvěřitelná exploze barev i zvuků je zvládnutá s absolutní bravurou a krom dynamické jízdy po čokoládové řece zbývá jako vždy místo i pro vykreslení postav. Pravda, střední pasáž je snad až moc fixovaná na obraz, ale marná sláva – ohňostroj invence a parádních melodií Danny Elfmanna jsou natolik strhující, že člověk odpustí. Vrcholem je bezesporu parodická citace Kubrickovy Vesmírné odyseje a také to zvláštní napětí mezi laskavě pohádkovým humorem a tušeným ostřím černého humoru, bez kterého si Tima už nelze představit... Jenže Karlík po tom všem vychází neobyčejně harmonicky a všechny domnělé ostré hrany jsou obroušené překrásným finále. Ozdobou Burtonova lahůdkářství je rozhodně Johnny Depp, jehož Wonka balancuje kdesi mezi křehkostí Ichaboda Cranea (Sleepy Hollow) a excentričností kapitána Jacka Sparrowa. Jeho duet s Freddie Higmorem vychází podobně jako v Zemi nezemi nádherně i navzdory mnohem omezenějšímu prostoru. Karlík a továrna na čokoládu možná není po obsahové stránce až tak vzrušující, přesto jeho vizuální stránka, humor, kouzlo a šarm vytvářejí další perlu z dílny podivína Tima. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Burton v plné síle zase s Deppem. Co víc si přát? Plejádu barev všeho druhu, cukroví všech tvarů a chutí, malé pomocníky ze země kdesi v džungli. Neuvěřitelná hromada jmen, od již dávno slavných přes dnešní superhvězdy až po hvězdy budoucnosti. Tento film spojuje generace herců stejně jako generace diváků, protože není nikdo, kdo by nepochopil a nepřijal krásu a sladkost tohoto čokoládového příběhu. O úchylnosti a perfektnímu převtělení Johnyho Deppa snad ani nemusím nic říkat. Ten člověk je víc než ostatní a s Burtonem jsou nepřekonatelnou dvojicí. Snad toho ještě hodně natočí... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John August .. Vizuálně i obsahově překrásné a místy dosti vtipné zpracování slavného dětského příběhu. Samozřejmě i s nutným morálním poselstvím, které ale má určitě mnoho do sebe! Zvláště ze začátku dosti dojemná podívaná - po scénách s hledáním a poté rozbalením čokolády s posledním zlatým lístkem mi vážně tekly slzy.. Ovšem jen tam. Až do samotného konce takhle silná a krásná scéna už nebyla. "-Bez své rodiny? -To je bonus!:)" 90%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Burtona jsem nikdy moc nemusel (snad kromě Batmanů), ale tohle je vrchol. Debilní děti, debilní, debilně zpívající skřítci, debilní stylizace. Klidně mě kamenujte, neustoupím. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Trio Burton - Elfman - Depp dělá z tohoto snímku neotřelou typicky "burtonovsky" ujetou podívanou. Je to rodinný film, u kterého se ale směje spíše dospělá část publika, jelikož to Tim pojal... Prostě po svém. Jeden šílený nápad stíhá druhý, totální stylizace, k tomu Depp se svou kreací Wonky kdesi na pomezí Michaela Jacksona a Marylina Mansona a to vše doprovázeno naprosto ulítlou hudební složkou Danny Elfmana. Děj tu v zásadě není, je to spíše road-movie po pohádkové továrně kde krom Deppa, který na sebe strhává celou pozornost stojí za zmínku snad již jen Christopher Lee. Ostatní mají téměř nulový prostor a o to více potěší, že všechny dětské party jsou zvládnuté v pohodě a neotravují. To celé semtam "oslazené" bonbónkem typy geniální parodie na Vesmírnou odysseu. ♫ Hodnocení písničkového OST: 4/5 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělý film nadupaný k prasknutí skvělými nápady a tou dobře známou Burtonovskou režií. Johnny Depp si to nehorázně dává, předvádí asi 3 miliardy hereckejch výrazů a je snad ještě víc crazy, než Jim Carrey v "Řadě nešťastných příhod" a to už je co říct. Dále musím vyzdvihnout hudbu, protože ta je skvělá. Film sice nemá občas takové tempo jaké by bylo třeba, ale Umpa-Lumpové co čuměj v telce na Kubrickovu "2001 Vesmírnou Odysseu" vám to vynahradí. Jo a ještě je tam skvělá parodie na "Psycho." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

již úvodní titulky nenechají nikoho na pochybách, že bude následovat něco vyjímečného! příběh o karlíkovi, který nebyl ani silnější, ani chytřejší než ostatní a přesto se od ostatních lišil. třeba tím, že bydlel v ,,krásným" domě s malebnou zahrádkou. T.B. je génius! jeho nádherné obrazy jsou k mání celý film a,, svým" pohledem nám zobrazuje všechno a všechny. TA FANTASTICKÁ ,,SKROMNÁ" TOVÁRNA ! a J.DEEP? co myslíte? to by bylo na dlouhé povídání. proto raději vezměte za ruce své děti, pohodlně se usaďte a nechte na sebe působit štěstí, chytrost, lásku ..... to vše zabalené do geniálního obalu! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Danny Elfman: 1. Wonka's Welcome Song ,2. Augustus Gloop ,3. Violet Beauregarde ,4. Veruca Salt ,5. Mike Teavee ,6. Main Titles ,7. Wonka's First Shop ,8. The Indian Palace ,9. Wheels in Motion ,10. Charlie's Birthday Bar ,11. The Golden Ticket/Factory ,12. Chocolate Explorers ,13. Loompa Land ,14. The Boat Arrives ,15. The River Cruise ,16. First Candy ,17. Up and Out ,18. The River Cruise - Part 2 ,19. Charlie Declines ,20. Finale , ()

Související novinky

Chalamet bude Willy Wonka

Chalamet bude Willy Wonka

25.05.2021

Hvězda filmů Dej mi své jméno a Duna Timothée Chalamet získal po předchozích spekulacích hlavní roli v nadcházejícím prequelovém filmu o Willy Wonkovi. Snímek od studia Warner Bros. pojmenovaný… (více)

Willy Wonka se dočká prequelu

Willy Wonka se dočká prequelu

20.01.2021

Studio Warner Bros. oznámilo chystaný prequel Karlíka a továrny na čokoládu jednoduše pojmenovaný Wonka na 17. března roku 2023. Bude se tak jednat o prequel vyprávějící origin postavy Willyho Wonky,… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Willy Wonka shání obsazení

Willy Wonka shání obsazení

06.06.2018

Studio Warner Bros. by rádo další miliardový úspěch a jedním z projektů, který by této mety mohl potenciálně dosáhnout, je remake oblíbené muzikálové klasiky Pan Wonka a jeho čokoládovna. Ten se… (více)

Reklama

Reklama