Reklama

Reklama

Dějiny násilí

  • USA A History of Violence (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Majitel malého bistra Tom Stall si poklidně žije se svou manželkou, právničkou Edie, a jejich dvěma dětmi na malém městě Millbrook ve státě Indiana. Jediná noc však navždy změní jejich životy. Tom se stane mediálním hrdinou poté, co zneškodní dva brutální vrahy, kteří přepadli jeho podnik. Snaží se vrátit zpět ke svému obyčejnému životu, ale marně. Náhlá sláva přitahuje nežádoucí pozornost okolního světa a přivádí k němu záhadného muže Carla, který tvrdí, že Tom není tím, za koho se vydává. Vztah jeho rodiny je vystaven zkoušce a oni jsou najednou nuceni řešit vzájemné vztahy, které se pod vlivem okolností začnou pomalu hroutit. Tom si je vědom toho, že musí bojovat nejen o svůj život, ale i o život své rodiny. (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (726)

H34D 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně je fascinující, když tvůrce převážně béčkových horrorů zčistajasna "vyzraje" a natočí nádherně precizní, režijně perfektně ukočírované komorní drama o pár postavách, z jejichž charakterů vytěží maximum. Dějiny násilí jsou o kontrastu idylické rodinky a násilí v okolním světě, přičemž tyto dvě věci na sebe spoléhají a ruku v ruce spolupracují na vytvoření silného filmového zážitku. Po čtvrtém shlédnutí dodávám, že nejvíce mě na filmu fascinuje, jak dokonale pracuje s emocemi postav - jejich prožitky jsou velice reálné, věříte jim každý pohled... 9/10 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Komorní thriller od kontroverzního kanadského maniaka na režisérské stoličce si znamenám coby jedno z nejpříjemnějších překvapení letošního roku. Od Davida Cronenberga bych po výbředech typu "Nahý oběd" věru nečekal tak mistrovský kus sice velmi řemeslné, avšak neobyčejně stylové filmařiny. Samozřejmě nezastírám, že jeho poslední kroky jsem nesledoval, čiliže se mi "Dějiny násilí" jeví být opravdovou fackou odnikud. Sice nelze tento snímek stavět na piedestal výjimečnosti, vždyť je to vlastně velice konzervativní thriller o člověku, který v životu nebezpečné situaci zareaguje až nepřirozeně chladkorevně a strhne kolotoč otázek, vykřičníků a temných míst, které ohrožují samu jeho identitu. Tom Stall, kterého výtečně sehrál jacksonovský klaďas Viggo Mortensen, je hnacím motorem filmu – archetypálním hrdinou "s otazníkem". Chytře posazený vypravěč se tentokrát nijak nevymyká standardu, je "pouze" řemeslně skvěle zvládnutý a udržuje zásadní otázku "kdo je hlavní hrdina?" dostatečně otevřenou. Výtečně zafungovalo rodinné prostředí, které Tom ze všech sil hájí a které Cronenberg až podezřele harmonicky líčí v první části filmu. Krom šmakózních hereckých výkonů celého ansámblu a dobře napsaného scénáře stojí za zmínku nenápadný, leč citlivý soundtrack Howarda Shora a samozřejmě perfektní režie, která se nijak nestaví na odiv, ale citlivě přihlíží příběhu, opatrně do něj diváka vtahuje a s neuvěřitelnou lehkostí střídá intimní rovinu s až naturalistickou brutalitou, ve které Cronenberga poznáte na sto honů. Není tu ani památky po samoúčelnosti, patosu, heroismu... finální souboj s cronenbergovskou lehkostí vnásí do komorních tónů velkolepou černohumornou akci, kterou může takový Tarantino svému staršímu kolegovi jen tiše závidět... Závěr filmu odehrává se beze slov, pouze gesty, náznaky a zazní do ticha jako výkřik, na který si divák musí odpovědět sám. Dostane Tom ještě šanci, nebo jej jeho činy zničí? Nebýt natahovaných detailů a nepatrné ztráty gradace v závěru, jednalo by se o film takřka bezchybný. I v tomto provedení jsou však "Dějiny násilí" zralou a inspirativní ukázku psychologického thrilleru, který sice nevzbudí hluboká tázání po smyslu bytí, nicméně zaujme, pohltí a pobaví. Aniž by podlézal. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Cronenberg mal po ruke skvelí tím a fantastických hercov, dokázal zo 100-krát videného a prevareného urobiť zaujímavý film a to hlavne tým, že nešpekuloval a natočil to jednoducho v pomalom tempe /nie nudnom/ s velkým dôrazom na psychológiu postáv a sem tam s brutálnym záberom. Výsledok je naozaj ešte lepší ako som očakával. Mortensenova, doposiaľ najlepšia rola, bezpochýb.80%. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Tak trochu netypický, dosud nejslunnější cronenbergovský thriller, lehce připomínající western. Tom je spořádaný občan malého venkovského městečka, který jednoho nešťastného dne vykoná hrdinský čin a zbaví svět dvou zákeřných zločinců. Je ale ve skutečnosti takovým hrdinou, jak se na první pohled zdálo? To je jedna z mnoha otázek, na kterou Viggo Mortensen pomáhá zodpovědět ve svém snad i nejlepším hereckém výkonu. Dokonale ho doplňuje skvostná a svůdná Maria Bello se zlověstným Ed Harrisem v patách. Té nejkontroverznější role se pak zhostil William Hurt, který tak připomene zloducha Will Ferrella ze Zoolandera. Za zmínku také stojí sexuální scény mezi Mortensenem a Bello, které patří k tomu nejlepšímu a nejprovokativnějšímu, co mohl Cronenberg nabídnout. Jednoznačně jeden z nejlepších filmů letošního roku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cronenbergovo filmy, krome Mouchy, nijak zvlast nemusim a z tech, co jsem videl, me skoro vsechny nudily, ale tohle je uplne jina kava. Taky to je neco jinyho, nez co Cronenberg toci normalne, ale to neznamena, ze by film byl uplne normalni. Pribehove se sice nejedna o kdovico, ale je tu par fajn napadu, celej film slape od zacatku do konce aniz by nekde zadrhaval, za coz taky muze prijemna delka, zaporaci v podani Harrise a Hurta perfektni, Mortensen nema chybu a kdyz dojde na krvavy zabery, tak se Cronenberg nijak nekroti. Pro me velmi mily prekvapeni a slabsich 5*. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (22)

  • Lupiči na začátku filmu se jmenují Leland a Orser, což je odkaz na herce Lelanda Orsera, který si zahrál například ve fimu Sedm (1995). (imro)
  • Předlohou scénáře byl komiks Johna Wagnera, z jeho pera pochází například také zfilmovaný Soudce Dredd (1995), a kreslíře Vince Locka. Známé jsou jeho ilustrace bookletové verze kontroverzní deathmetalové skupiny Cannibal Corpse. (imro)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

David Cronenberg plánuje seriál

David Cronenberg plánuje seriál

02.09.2018

Režisér Východních příslibů nebo Dějin násilí David Cronenberg si poprvé vyzkouší televizní formát. Na festivalu v Benátkách to oznámil novinářům, podle jeho vlastních slov se pak jedná dlouhodobě o… (více)

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Reklama

Reklama