Reklama

Reklama

Pravda nebo lež

  • Česko Kde je pravda (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Lanny Morris a Vince Collins byli na sklonku padesátých let nejpopulárnější komici Ameriky, sledovaní miliony televizních diváků. Jednoho dne se rozdělili, ale ani jeden z nich už nikdy nedosáhl takového úspěchu jako dřív. O patnáct let později se mladá ctižádostivá novinářka rozhodne pátrat po příčinách jejich rozchodu. Zjistí, že na jeho počátku byla mladá žena, nalezená mrtvá v hotelovém pokoji. Když se novinářka pokouší odhalit okolnosti její smrti, dospívá postupně k poznání, že pravda je daleko složitější, než si dovedla představit, a rozpoutá události, nad nimiž ztrácí kontrolu. Film se skládá ze dvou žánrově odlišných částí: jednu z nich tvoří společná vystoupení oblíbené dvojice komiků, tedy jejich mediální podoba, od níž se soukromá tvář obou hvězd značně liší. Druhá, poněkud konvenčnější, sleduje postup pátrání v duchu psychothrilleru, ovšem tvůrci nejde ani tak o rozuzlení tajemství, jako o kritiku amorálnosti obou televizních hvězd. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (55)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnaný kríženec Scorseseho a Hitchcocka. Zmätená historka o mŕtvole vo vani, plná zbytočných odbočiek a s dvomi "veľkými" pointami, z ktorých prvá je fajn a druhá všetko pochováva. Herci dobrí, nostalgická atmosféra s herrmannovskou hudbou ešte lepšia. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Egoyan mě onehdy přivodil zranění Exoticou. Zatoužila jsem po nášupu, jenže ejhle, vůbec mě to nebavilo - tedy zpočátku: koho zajímá aféra nějakých estrádních umělců? Pak se film ale začal zahřívat a já s ním. Výkony Bacona a Firtha se památečnými nestanou, ale slušný standart to byl, i Alison Lohman - dítě z Bílého oleandru - se hodně snažila, i když bych jí do role novinářky se "svéráznými" investigativními metodami neobsadila (pořád v ní vidím to dítě). Za závěrečné rozuzlování by se Agatha Christie mrskat nemusela a mě z toho vyšel solidní průměr. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sex, peníze, vražda – synonymum pro Hollywood ve třech slovech. Klasický příběh, s mrtvolou na začátku a odhalením pachatele na konci nedokázal přílišnou dávkou invence obohatit ani kanadský režisér (který se narodil v Egyptě a má jméno, které by potěšilo každého chemika, ale to sem nepatří). Hlavní dějová linie se soustředí na snahu mladé novinářky Karen ulovit pořádného sólokapra, to se děje v letech sedmdesátých. Zároveň je nám předkládáno mnoho flashbacků z let padesátých, jejichž hlavními aktéry jsou kdysi velice úspěšní komici. Tihle dva přitom vědí něco, co by ráda věděla také Karen, která bude muset pro kariéru obětovat přinejmenším své dobře vytvarované tělo. Nečekejte žádnou rafinovanou skládanku, kdy nebudete vědět, co je teď, co bylo tehdy, co bylo předtím, co bylo potom. Film je vyprávěn poměrně srozumitelným způsobem, má zdařilou retro atmosféru a slušné herecké obsazení. Děj rychle odsýpá, trochu to skřípá jenom v závěrečné „vysvětlovací“ části, ale marně můžeme režisérům podobných filmů dokolečka opakovat, že nejsme úplni blbci. Není to víc než zručně zrežírovaná žánrová chuťovka s několika odvážnějšími milostnými scénami. Jenom se nesmíte zlobit, že vzhledem ke (v jistých kruzích poměrně zvučnému) jménu režiséra toho vlastně tolik nenabízí. 70% Zajímavé komentáře: POMO, Nick Tow ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. I přes většinu méně nadšených a obdivných reakcí zde, musím uznat, že film se mi velmi líbil. Okouzlující Alison Lohman a její sexy scénky s "Alenkou", opět osobitě přitažlivý Kevin Bacon a pro mě neutrální Colin Firth, coby jeho parťák. Pokud se chcete dozvědět, co že se to té osudné noci stalo, počkejte si na konečné rozuzlení. "To" vskutku stojí za to, a pokud nebudete dopředu obeznámeni s jistými skutečnostmi, bude toto vyjasnění nejspíš překvapující a vzbudí různé reakce. Z jednoho komentáře jsem se dočetla, jak to tedy mezi nimi bylo, takže jsem jen byla zvědava kdy a v jaké "poloze" se vše událo. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Průměrná podívaná s mnoha zdlouhavými a zbytečnými scénami. Až blížícím se koncem se to příjemně rozjede, ale i tak mě tento film zpracováním a příběhem nikterak nezaujal. Asi největší lákadlo tohoto filmu je dobré obsazení v čele s roztomilou a nahou Alison Lohman. Mé hodnocení 2,5 hvězdičky... ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Další z Egoyanových zamotaných záhad už opravdu nefunguje – je lineárnější, než jsme u něj zvyklí, zjevně psaná z vody a zasazená do aseptického světa televizní zábavy 50. let. Odtažitý film. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jedna jediná noc rozvrátila letité přátelství a hlavně obrovskou diváckou odezvu komiků Lannyho a Vince. Lehce podprůměrný retro příběh vyzdvihuje příjemná atmosféra a ústřední part (27leté?) Alison Lohman (asi by se ale ráda svlékla pro ambicióznější film), stejně jako komické duo Bacon-Firth. Jenže ona záhada dostatečně nefunguje, konvenčnější časti snímku relativně brzdí spád celého vyprávění a uvěřitelnost s přibývajícími minutami mírně kolísá!! ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Až po pol hodine som si uležal v hlave, čo je čo a kto je kto v danom čase ... To som ani nemal robiť. Ku koncu sa to znova tak zamotalo, že už som de facto rezignoval na priebeh deja. Kúsok Lyncha ? Hmmm, nie, možno len tie éterické krásky vo filme. Kúsok Hitchcocka? Vôbec nie .... Pripomínalo mi to len jeden veľký ovocný kokteil bez chuti ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rádoby napínavá a šokující detektivka, která mě však nechala naprosto chladným a bylo mi úplně jedno jak to dopadne.Aspoň, že hlavní herecká trojice Bacon-Lohman-Firth hraje výborně. Takhle mi ten film stál aspoň za nějakou pozornost ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Krásne natočené erotické scény a vystúpenia, fakt mi to miestami evokovalo najlepšie veci od DePalmu, a atmosféru to má správne zasnenú. Najlepší Egoyan je bez diskusie Remember, ale túto pútavú formu meditatívnej neistoty majú len Where the Truth Lies a Exotica. Akurát záver opäť pokazil. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

retro detektívka zasadená do príťažlivého prostredia šovbiznisu s krásnou alison a dobre hrajúcimi colinom a kevinom, ktorá staromódnym spôsobom rozuzľuje roviny príbehu a hrá sa s divákom na mačku a myš, aby ste na konci sami netušili, čo je skutočne pravda, kde leží, kde klame a kde sa odkrýva nahá a krásna, ako telo alison v pár šťavnatých scénach. egoyan je veľmi dobrý režisér, aj túto žánrovú bokovku si vystrúhal so cťou, ale na jedno pozretie a mierne zamyslenie stačí, katarziu to vyvolať môže, indície na to tam sú, ale na Exoticu napr. sa to nechytá. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Colin Firth, Alison Lohman a Kevin Bacon jsou sice výborná trojice, ale stejně tenhle film nemohou úplně zachránit. Na to má příliš rozháraný scénář. Režisér sice vytváří docela zajímavou vláčnou retro atmosféru, ale je otázka, zda se k tomu příběhu tak úplně hodí. Zkrátka je to celé nějaké divné. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Utahaný thriller o jedné tajemné vraždě a dvou podezřelých, kteří jsou slavní komici a zároveň nejlepší přátelé. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snímek o dávném zločinu, který rozdělil dvojici do té doby sehraného dua komiků, podává tak přepísknuté vysvětlení toho, co se kdysi stalo, že ztrácí veškerou uvěřitelnost. Navíc komické výstupy obou protagonistů působí nevtipně a dokonce příšerně trapně, takže není žádný důvod uznat, že tihle dva mohli být někdy legendou zábavy. Za takovéhle představení by je vypískali i z předvádění scének u táborového ohně. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Príjemný film s peknou hudbou a slnkom zaliatou retro atmosférou. Horšie je to s príbehom, resp. jeho prerozprávaním. Ktorýsi slávny režisér raz povedal, že ak film potrebuje príliš veľa slov, čosi nebude v poriadku. Vnútorné monológy hlavnej protagonistky pôsobia často umelo a zbytočne a nadstavovanie pointy zráža výsledný dojem na 3 hviezdičky, čo je krycie meno pre slovíčko priemer. Egoyanovi akosi dochádza forma, asi ako Renaultu v posledných Veľkých cenách F 1. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Kdy už, sakra, tam na tom kopečku v Los Angeles pochopí, že je jistý rozdíl mezi překvapivou pointou filmu a překvapivým zvrat(k)em. Jo pointa, ta je po celou dobu pěkně budovaná a mnoho pozorných diváků na ni během filmu přijde (Klub rváčů). Jenže ten typický překvapivý zvrat je jen suché z nosu, které si scénarista vyšťoural při úvahách, jak ten film vlastně ukončit. Je celkem škoda, když film docela zajímavým způsobem vypráví netuctový příběh dvou bavičů, kteří skrývají jedno velké tajemství a divák opravdu je zvědavý na to, jak to doopravdy skončí a pak to všechno pošlete pod drn kvůli pěti minutám v závěru... Alison Lohman funguje naprosto dokonale jako pojítko mezi minulostí a současností, mezi pravdou a tajemstvím a navíc skvěle hraje. Ostatně stejně jako Kevin Bacon a Colin Firth. První rozuzlení je uvěřitelné a opravdu promyšlené. Bravo. Ale těch posledních pět minut posílá celý film do háje. Mám sto chutí dát odpad za to, že to takhle zprznili, ale to by nebylo fér. Místo nadprůměrného thrilleru je tu ukázka do nebe volající tuposti producentů, kteří tyhle zvrat(k)y neustále podporují na úkor kvality a logiky. Škoda. [duben 2006] ()

Reklama

Reklama