Reklama

Reklama

Pravda nebo lež

  • Česko Kde je pravda (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Lanny Morris a Vince Collins byli na sklonku padesátých let nejpopulárnější komici Ameriky, sledovaní miliony televizních diváků. Jednoho dne se rozdělili, ale ani jeden z nich už nikdy nedosáhl takového úspěchu jako dřív. O patnáct let později se mladá ctižádostivá novinářka rozhodne pátrat po příčinách jejich rozchodu. Zjistí, že na jeho počátku byla mladá žena, nalezená mrtvá v hotelovém pokoji. Když se novinářka pokouší odhalit okolnosti její smrti, dospívá postupně k poznání, že pravda je daleko složitější, než si dovedla představit, a rozpoutá události, nad nimiž ztrácí kontrolu. Film se skládá ze dvou žánrově odlišných částí: jednu z nich tvoří společná vystoupení oblíbené dvojice komiků, tedy jejich mediální podoba, od níž se soukromá tvář obou hvězd značně liší. Druhá, poněkud konvenčnější, sleduje postup pátrání v duchu psychothrilleru, ovšem tvůrci nejde ani tak o rozuzlení tajemství, jako o kritiku amorálnosti obou televizních hvězd. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (55)

alambert 

všechny recenze uživatele

Když jsem film shlédl poprvé, moc jsem to neřešil a prostě mu dal čtyři hvězdy. Když jsem ho ale viděl podruhé a nahrál si ho, začal jsem mít takový nějaký pocit, že v něm něco nesedí. Pořád jsem na to myslel a tak jsem se krátce na to rozhodl si to pustit ještě jednou. Pečlivě jsem film zkoumal a došel jsem k závěru, že je v něm prostě chyba. Příběh filmu je totiž, ač v podstatě velmi jednoduchý, vyprávěn velmi útržkovitě a zpřeházeně. Díky tomu máte v ději zmatek. A nejspíš nejen vy, ale i sami scénaristé. Nebudu chybu rozebírat tady v komentářích, protože nechci vyzradit děj (viz Diskuse). Musím ale říct, že mě tahle nesrovnalost docela mrzí, protože jinak se mi film velmi líbí. Jednak chválím dobré obsazení, zadruhé příběh vypadá reálně a věříte, že se to celé vážně stalo. Navíc má film takovou zvláštní stylovou atmosféru. Sexy Alison Lohman je už jen taková třešnička na dortu... ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Kevin Bacon a Colin Firth v rolích bývalých populárních komiků versus mladá atraktivní novinářka Alison Lohman rozplétající okolnosti jejich rozchodu, jejíž pátrání rozpoutá události, nad kterými stejně tak jako nad sebou postupně ztrácí kontrolu. Retrospektivní, lehce halucinogení krimi dramátko prosvícené atmosférou padesátých let a zářivou aurou kolem Alison Lohnam. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Ani tři hvězdy stříbrného plátna nevnesly do tohoto filmu s dobrým a atraktivním námětem více vzruchu a napětí. Patnáct let starou vraždu, která neměla být nikdy vyřešena, se snaží rozluštit mladá novinářka. Hodlá napsat knihu o dvou moderátorech, kteří byli slavní v 50tých letech a kteří, jak se zdá jsou do vraždy zapleteni. Ne že by to bylo úplně k ničemu, ale chtělo to více šťávy. Takhle to bylo dost nezáživné a místy i nudné. Ještě, že je tady Alison, která se mi vždycky líbila. Není to taková prvoplánová hollywoodská kráska, ale její dětský obličej a čokoládové oči mě vždycky dostaly. Jsem rád, ře ani jinak jejímu tělu nic nechybí, ba právě naopak. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Jen lehce nadprůměrná retrodetektivka (drama tedy ani náhodou) s naprosto pitomým závěrem, u níž podezírám režiséra, že ji točit vlastně ani nechtěl, nevěděl jak do toho a jak z toho ven. Po druhé už bych si to možná dal jen kvůli holým vnadům Alison Lohman, a to je trochu málo. ()

GudMen 

všechny recenze uživatele

Posezení s kriminální povídkou z minulého století rozkouskovanou do zdánlivě nenavazujících, byť úzce souvisejících fragmentů, kde má vše svůj smysl a neslouží jen jako bohapustá výplň. Kvalitně natočeno, bravurně nasnímáno, duchaplně zahráno. ()

radaauer 

všechny recenze uživatele

Festival promarněných příležitosti. Jsem na csfd.cz právě teď hlavně proto, abych se přesvědčil, že jsem opravdu v titulcích zahlédnul jméno Atoma Egoyana. Protože jsem si myslel, že ten zajímavej příběh s dobrým hereckým obsazením zkonil nějakej producentův zeťák, co si chtěl zkusit režírovat. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná hudba Mychael Danna. Kevin Bacon a Colin Firth hrají skvěle. Jsou 2, jsou slavní, akorát že jeden z nich je tak trochu teplomet, což je příčina totálního krachu. Holky, alkohol, drogy a potom 15 let výčitek a přitom vrahem je komorník Reuben (David Hayman) a ještě se na tom chtěl napakovat. Skoro kriminálních posledních 20 minut je vážně skvělých. Zajímavé prolínání konce padesátých a začátku sedmdesátých let. Nikdy před tím jsem to neviděl až teď a musel jsem si to dát hned 2x po sobě, je to přeci jen trošku náročnější na pozornost. 70% ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, film postupne graduje k celkom slušnej pointe, herci sú skvelí a atmosféra dostatočne pôsobivá. ()

marti 

všechny recenze uživatele

Je to vlastne detektívny príbeh, kedy novinárka pátra po dôvode rozpadu úspešnej dvojice bavičov spred 15 rokov. Dostáva sa k záhadnému úmrtiu ženy v apartmáne oboch komikov a k ich sexuálnym a drogovým excesom. Film sa snaží byť mysteriózny, ale je to len prázdna bublina. Celý príbeh sa nezakladá ani na nejakej skutočnej udalosti, tým divák nemá ani dôvod rozmýšľať nad tým ako to mohlo byť naozaj a pátrať na Internete po alternatívnych vysvetleniach. Dobre nafilmované, ale nezanechá nejakú stopu a rýchlo vyšumí z hlavy ()

Artess 

všechny recenze uživatele

Zpočátku docela zmatené, nicméně rozuzlení je dobře udělané. Scénář i tak neohromil. Obsazení dobré, hlavně bezkonkurenčně sexy Alison Lohman. ()

Reklama

Reklama