Reklama

Reklama

Charlotte a Veronika aneb Všichni kluci se jmenují Patrik

(festivalový název)
  • Francie Charlotte et Véronique, ou Tous les garçons s'appellent Patrick (více)
Krátkometrážní / Komedie
Francie, 1959, 21 min

Přítelkyně Charlotte a Véronique obývají společný pařížský byt. Obě se během jednoho dne seznámí s mladíkem a obě se rázem zamilují. Nadšeně si o svých známostech vyprávějí, aniž by věděly, že se jedná o jednoho a toho samého muže... [4. Festival Krátkých Filmů 2008] (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Malinká každodenní událost a režijně dost hutně pojatý "milostný trojúhelník". Lehounce a ironicky zpracovaná hra vztahů jasně prozrazuje scénáristu Rohmera a nabízí nám předkrm k jeho stěžejním režijním dílům. Ale ani Godard tady nepříjde zkrátka - není tomu tak dávno, co proklamoval v Cahiers du Cinéma svoje "rozbíjecí teze", takže se tu dočkáme narušování tradiční vyprávěcí struktury i několika inovativností ve hře s obrazem i zvukem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Energické, živelné a dost zábavné. Jednoduchá, ale účinná Godardova "jednoaktovka". Oproti jeho intelektuálně víc zatíženým celovečerákům jistě příjemný oddech. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Godardovy filmy z padesátých let se vyznačují jednoduchostí a prostotou. Dle Rohmerova scénáře tak vznikl odlehčený příběh dvou mladých dívek, které se nezávisle na sobě seznámí se stejným mužem - Patrikem. Ten v různých obměnách (jednou jako právník, následně jako matematik) vábí osamělé ženy na svůj šarm. Radost obou dívek však následně vystřídá rozčarování, když se dozví, že se jedná o jednoho a toho samého muže. Spíše než Godardův vliv tu je cítit přítomnost právě E. Rohmera, který podobný syžet rozpracovává a neustále obměňuje ve svých pozdějších filmech. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Radosťou zo života pulzujúce kaviarensky - parkovo - bytové dobrodružstvo dvoch slečien a mladého záletníka, ktorý ich v priebehu pár minút stihne oddelene zbaliť. Zhodou okolností ide o spolubývajúce, ktoré sa slovne konfrontujú so svojím aktuálnym objavom, až kým nedospejú k finálnemu, pre nich pomerne trpkému rozuzleniu. Svižná jednohubka o milostnom trojuholníku, ktorý poriadne ani nevznikol a už zanikol. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vtipný kraťas podle scénáře Erica Rohmera o mladíkovi (extrémně upovídaný Jean-Claude Brialy), který v parku balamutí jednu dívku za druhou a zve každou na rande. V jeho hledáčku se objeví i kamarádky Charlotte a Veronika, které se brzy začnou podivovat, jaká je náhoda, že si obě vyhlédly kluka jménem Patrik. Úsměvná krátká godardovka. [LFŠ 2019] ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

okúzľujúce, plné života a energie - - - a pritom také jednoduché, ľahkosť banality a optimickosť bezstarostnosti sršia z tejto ranej godardovej etudy ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Taková milá a vtipná anekdota s dost dobrým nápadem, který mi ale přišel zbytečně natažený a podruhé už bych to taky vidět nemusel. Na vyšší hodnocení to sice nevidím, ale i tak se mi to celkem líbilo. Silné 3* ()

drella_lover 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný a hravý krátkometrážní snímek. Který vlastně odkazuje jak hudbou, tak vyprávěním na starou němou kinematografii. Jen zde nedostane syčák za vyučenou od dam. Protože přece jen jsou slušně vychované Pařížanky. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2019, film 7: Drobná anekdota, o tom, jak kluci to pořád chtěj a holky vlastně taky, a že když to umíte, sbalíte každou. Jinou pointu to nemá, ale naštěstí je to krátký. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Roztomilá drobnost, jež popisuje praktiky lovce dívek. Uloví v jeden den spolubydlící dvě dívky a ty si pak - pro ně nadějeplné setkání se ,,studentem - vyprávějí. Můžeme tak prověřovat účinnost jeho metod. Svěží, upovídané, jen trochu zbytečné. ()

Reklama

Reklama