Reklama

Reklama

Má vlast

(festivalový název)
  • Indie Swades: We, the People (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mohan pracuje v NASA a už příliš dlouho nebyl navštívit Indii. Náhle se mu však začne stýskat a impulsivně se vydá hledat svou chůvu z dětství, kterou nalezne v zaostalé vesničce, kde mají tradice dosud velkou váhu. Mohan se zamiluje do místní učitelky... (oficiální text distributora)

Recenze (10)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet INR 220miliónov ($3,5milióna)Tržby USA $1,223,240Tržby Celosvetovo $6,100,000║ Shahrukh Khan a jeho ďalšia vlastenecká óda. Kde poukáže na skromný život v Indii, miestami biedu, na tunajšie tradície dobré aj zlé, či na nedostatok životných potrieb ako elektriku. Miestami celkom príjemné, roztomilé, uvoľnené, zábavné. Pekne tam zapracovali výskum v NASA. /70%/ ()

vandalka 

všechny recenze uživatele

Mohan žije ve Spojených státech už 12 let. Pracuje pro NASA a právě mu bylo přislíbeno americké občanství. Přesto ale stále vzpomíná na ženu, která ho v dětství vychovala a nyní žije v domově důchodců. Mohanovi to nedá, vyžádá si dovolenou a rozhodne se svou pěstounku vyhledat a odvézt ji do Ameriky. A tak začíná příběh typu veni, vidi, vici, tentokráte s variantou – přijel, uzřel a pochopil, že pouze v rodné Indii může nalézt štěstí.. Nechci prozrazovat moc z děje, ale můj celkový dojem byl dost bídný. Film je sice prachsprostá agitka, ale na tu má koneckonců každá země nárok. Horší je, že jsem se u toho valnou většinou nudila. Swades není ani dostatečně realistický či naturalistický, aby vtáhl do skutečné Indie, ani dostatečně zábavný či vtipný, aby alespoň pobavil. Tentokrát jsem měla co dělat, abych film dokoukala. ()

Reklama

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to tak mile naivni, az by si clovek hlavu ukroutil. Ale na druhou stranu je to tak silny, dojemny a burcujici film, az chapu, ze primel spoustu NRI k navratu do pravlasti (to se pak asi chudaci divili*y;). Je to proste takove paradoxni spojeni na mnoha urovnich, pribeh je klasicky a osvezujici zaroven, postavy archetypalni a pritom zivotne a uveritelne, Mohanovy pokusy o reformy vesnice/Indie (v duchu sveho jmenovce) klouzou po povrchu problemu a presto mu drzite palce, aby se povedlo a mohl reformovat dal. Takze suma sumarum je skoda, ze uz Ashutosh ani SRK takove filmy netoci, nebylo by na skodu se k nim na chvili vratit. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Setkání moderního světa prezentovaného Indem, který se vrací z USA na indickou dědinu, kde narazí na vpravdě středověké poměry, mělo nejspíš diváky hlavně poučit. Nejenom o zaostalosti, která je děsivá – dětské svatby, kastovní systém uvrhující člověka do hladu a opovržení – ale i o nadřazenosti a zapomínání tradic, když poameričtěný Ind ani nechce spát ve venkovském domě a zapomněl už, jak se má správně mýt pod pumpou. ____ Milostná linka je útlá, největší důraz je právě na poučení v nacionálním duchu, že vlast se nemá opouštět, a i když se potýká s problémy, právě vzdělaní lidé by se neměli vzdávat a třeba i něčím málo prospět nejzaostalejším částem země. Je to takový nabádavý snímek. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dlhý predlhý film, čo mi zvyčajne pri indickej produkcie neprekáža, ale tentokrát sa mi zdá, že tu bolo až príliš veľa hluchých miest a neskutočne veľa balastu. Odhliadnuc od toho má však film veľmi pekné a hodnotné posolstvo, ktoré dominuje celému príbehu. Mohanovi sa náhle zacnie po domove, odkiaľ plánuje "uniesť" svoju opatrovateľku z detstva, aby jej doprial na staré kolená lepší život. Avšak keď sa ocitne doma v Indii, zasiahne ho smútok, a tak sa snaží svojej domovine pomôcť. A o tom je vlastne celý film... Nebolo by to vôbec zlé, ale prekvapil ma ten neskonalý idealizmus a že všetko išlo až príliš bezproblémovo. Inými slovami, pôsobilo to skôr ako rozprávka, a nie sociálna dráma. 2* (najmä za posolstvo) ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama