Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 005)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Já vím, obecný názor je, že BI byla tak ňák barevnější a hezčí, a tohle že je jaksi "umělečtější" a "stylovější". Ale já říkám - NE. Pokud chce režisér uplatnit styl (i. e. roztřepanou kameru, "psychologizaci" atd.), musí si vybrat dostatečně výživný scénář s pevnou dějovou linkou, aby se pozornost diváka udržela alespoň na něčem. Bourne Identity byla báječná bondovka nového tisíciletí, efektní, moderní, rychlá, inteligentní. Bourne Supremacy, ač není vyloženě špatný film, mi přijde dost jako póza. Děj není tak sevřený, nemá ani zdaleka takový drajv, jako u BI, celý film pořád někde někdo utíká nebo ujíždí v autě, bez většího smyslu nebo gradace. Jó, natočit "uměleckým" stylem hovadinu se musí totiž umět - viz třeba Tarantino a Kill Bill. Suma sumárum - BI mne velmi uspokojil a velmi jsem se těšil na druhý díl. Greengrassovo pojetí mně však moc nesedlo. Škoda. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Natěšený jako málokdy na mé další setkání s Jasonem Bournem (Matt Damon) dopadlo na výbornou. Takřka až dokumentární styl, který podthuje roztřesená kamera by mohl dopadnout v rukou méně zkušeného tvůrce než je Paul Greengrass katastrofálně. Tady je vše nadmíru vyvážené - námět, režie, kamera, výborný hudební doprovod a samozřejmě herci. Potěší nová postava Pamely Landyové, kterou zahrála Joan Allen. Charismatický zabiják s tváří Karla Urbana a účast Karla Rodena jsou tou pomyslnou třešničkou na dortu. Stačí jenom napsat: Matt Damon JE Jason Bourne. Anebo že by to bylo naopak? ()

Falconica 

všechny recenze uživatele

Ne, že by to nebyl slušný film, ale tenhle díl už není moc "pro mě". Jde o dlouhou intrikářskou honičku po ulicích a hotelových pokojích, ale nějak nudnou. Emoční obsah se scvrknul na občasnou nasranost hlavního hrdiny, že mu zabili babu a on prostě jde jako neporazitelnej a nepolapitelnej tank a včechno přejede- po prvním díle jsem čekala, že se to bude nést v trochu jiným duchu. První polovic filmu byla vyloženě dost nudná, druhá polovina to poměrně zachránila. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoiler! Tak druhý díl se mi zamlouval mnohem více než jeho předchůdce. Jen mě velmi mrzela smrt Marie a pořád jsem v hloubi duše doufala, že se na konci filmu objeví :). Na druhou stranu jsem byla nadšená přítomností Karla Rodena. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Agent bez minulosti nastavil vysokou laťku a Bournův mýtus se jen tak svezl. Jde o průměrný špionážní thriller, navíc až moc pohyblivá kamera ve vypjatých akčních scénách působí vyloženě rušivě. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Po jednodenní pauze jsem zhlédla druhý díl prozatimní trilogie s agentem Bournem. Musím trochu zklamaně konstatovat, že se mi líbil méně než jeho předchůdce. Snímek sám je sice pořád hodně nadprůměrný, chytlavý, vcelku inteligentní a i přes svoje žánrové škatulky mě dokáže bavit, ale už to nebylo ono. Bournův mýtus má narativ vystavěný podobně jako první díl, opět se dočkáme efektních záběrů a honiček, ale po celou dobu jsem měla neblahý pocit, že tohle už tu jednou bylo. Film mě pohltit a překvapit už nedokázal. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Oproti jednotke má pokračovanie jednu vec navyše, presne to, čo mi chýbalo - úžasné, strhujúce tempo, ktoré mi niekoľkokrát rozbúchalo srdce. Príbeh je dobrý, opäť vo vás vzbudí zvedavosť a myslím, že málokto odolá tretiemu pokračovaniu. Kúsok tomu chýba, niečo navyše, niečo čo by ma posadilo na zadok (keby som náhodou pri sledovaní filmu nesedela). Ale inak je to thriller ako má byť, nič viac no rozhodne nič menej. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Kvalitou se tento druhý díl minimálně vyrovná prvnímu. Bournův mýtus je naprosto fantasticky natočen a má dechberoucí akční scény (automobilová honička v Moskvě je parádní). Jelikož je kamera neustále v pohybu, je divák maximálně vtažen do děje. Film není přehnaně akční a zápletka působí poměrně věrohodně. Snímku navíc dodává na opravdovosti fakt, že byl skutečně natočen ve městech, kde se děj podle scénáře odehrával (Berlín, Londýn, Goa atd). Jen ten "přiznávácí" konec film kazí... Kdybych ale Bournův mýtus viděl v kině, asi bych dal 5 hvězdiček. Už se těším na třetí díl (je myslím jasné, že vznikne) a pevně doufám, že se v něm také objeví Karel Roden:-) ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Přes Velkoe Kolco v Moskvě geniální automobilovou honičkou až orgastickýmu závěru. A to i přes mírně "upovídanou" druhou třetinu:-) ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Další rádoby promyšlenej film, kde jde ale jen o akci - v rámci možností efektně podanou - působí to ale neskutečně směšně a trapně. Globální hodnocení nepobírám, Matta Damona nesnáším a nemám rád filmy, kde jde jen o to jedno (krom porna, samozřejmě). Pro někoho, kdo má přečtený celý dílo Fredericka Forsytha, je nějakej agent Bourne trapnější než Petr Novotný v sobotu večer na Nově. S velikým očekáváním kýble nudný srandy, se těším, až někdy někde uvidím i ten slavnej třetí díl... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

neřekl bych, že se mi bude líbit akční a špionážní žánr a série s Bournem to nejspíš změnila. Oproti jedničce je tento film více svižnější a akčnější. Příběh je taky napsaný zajímavě a drží napětí až do konce. Můj komentář se tu mezi těmi skoro tisíci dalšími ztratí, tak proč vychvalovat víc ;-) Snad to třetí díl nezkazí. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Svieže pokračovanie a nadviazanie na úspešnú jednotku, kde sa opäť stretávame s Matt Damonom alias tajným agentom, ktorý stratil pri istom incidente svoju identitu. Mierne slabšie ako úvodný predchodca, ale pán režisér sa chopil remesla veľmi znamenite, čo nás aj presvedčila záverečná časť, kde išlo už do tuhého. Bournov mýtus je určite výborná mozaika plná dobre namiešanej akcie, skvelej hudby, vsadených zvukov a štýlovo načasovaných efektov okorenená hereckými výkonmi najmä Matt Damon, od ktorého nejde nečakať maximum. 85% ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Urobili z neho zabijaka, on sa im však vymkol z rúk, vďaka vernosti jednej hodnote... No nedali mu pokoj... Jason Bourne, napriek všetkým ťažkostiam, je naďalej v plnom nasadení pre spomínanú hodnotu, aj so svojou agentskou profesionalitou. Vďaka tomu prispieva k nastoľovaniu spravodlivosti... O AKÚ HODNOTU IDE? A AKO S PRAVDOU NAKLADÁME MY? ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

O něco lepší než první díl, ale tady bohužel film ztrácí hlavně v tom, že byl natočen v době, kdy začínalo frčet natáčení na "třepající se" kameru, spousta scén (především autohoničky) tak bylo dost nepřehledných. ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Dávám za 5, i když neurotická kamera by v některých chvílích opravdu potřebovala koňskou dávku sedativ. Souboj s vlastním kolegou v jeho kuchyni je jen sérií ultrakrátkých záběru s kamerou která by hravě překročila 12tý stupeň Richterovi stupnice. Na druhou stranu, to svoje opodstatnění mělo, větší pocit paranoii a strachu po vyjítí z kina člověk jen tak nedostane. Bournův mýtus je rozhodně lepší, atmosferičtější i rychlejší jako jednička. Nejsem si sice tak úplně jistý, zda lze s ruskými vozy zhruba 8x někam narazit (nebo být něčím sejmut) a pokračovat stále dál v cestě, nicméně to byl dostatečně efektní film na to, aby si 5* zasloužil (znovu opakuji, ta roztřesená kamera to občas sráží na ****) ()

marcek 

všechny recenze uživatele

Parádní akce s Mattem Damonem v hlavní roli. Připadalo mi to trochu jako styl Jamese Bonda. Jedničku jsem jeste nevidel, ale dvojka byla fakt skvělá. Už se nemůzu dockat pokracovani ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nejméně stejně dobré jako první film trilogie. Více se ponoříme do psychologie postav, ale o napětí a akci není opět nouze. Blyštivý klenot mezi akčními filmy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Bourne Supremacy je asi tak na urovni Bourne Identity. Film opat serviruje spionaznu atmosferu tak, ako ju mam rad. Rezisera Limana tu nahradil Paul Greengrass a ten dodal filmu podstatne surovejsiu a temnejsiu atmosferu, nez u jednotky. Jason Bourne v podani skveleho Matta je zmateny, ma iba krocik naskok pred nepriatelmi, pricom ten sa marne staci najst v krokoch Bourne-a nejaku vyssiu logiku. Akcnych scen je tu uz sice menej ako v jednotke, ale finalna autonahanacka to plne vynahradzuje. Matt ma stale charizmy na rozdavanie a velmi sa mi pacili aj herecke vykony Briana Coxa, Joan Allen a Julie Stiles. 99 % ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama