Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 006)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Brilantní filmeček, takhle hutnou atmosféru už jsem dlouho neviděl. Je zde asi jedna z nejlepších filmových hudeb (skvěle navozuje právě atmosféru). Celý film působí tak nějak syrově hodně realisticky to také podtrhuje přesný Matt Damon. Karl Urban zaujme jako "cool killer" zato Karel Roden se před kamerou moc neohřál. Bournův Mýtus je určitě jedna z nejlepších "dvojek" co kdy byly natočeny. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Poutavé od začátku do konce. Film, který vás nenechá ani na chvíli si oddechnout a scény jsou výborně vygradované. Jason Bourne je sympatická postava a závěr je dojemný. Na tomhle filmu jsem byl dvakrát ve dvou dnech. Závěr - čtyři a půl. Doufám, že Greengrass bude režírovat i třetí film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Našli ho! Tohle už není výcvik.... . Špionážní thriller, který si udržuje pocelý čas opravdu svěží tempo. P.Greengrass ukázal cestu těm, kteří mají touhu natočit film podle dobré knihy. Takhle by to ŠLO! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Powell: 1. Goa [3:00] ,2. The Drop [3:42] ,3. Funeral Pyre [2:21] ,4. Gathering Data [1:54] ,5. Nach Deutschland [2:40] ,6. To the Roof [5:32] ,7. New Memories [2:48] ,8. Berlin Foot Chase [5:16] ,9. Alexander Platz/Abbotts Confesses [3:34] ,10. Moscow Wind Up [6:55] ,11. Bim Bam Smash [5:09] ,12. Atonement [1:35] ,13. Extreme Ways - Moby [3:57], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejjednodušší návod, jak se vrátit v královském stylu. Zdravě překombinovaná hierarchie protivníků, ještě chladnější přístup a záplava strhující a formálně rozcuchané akce, která se stala měřítkem pro každý další akčňák, který si vypůjčil ruční kameru. Pro příběh je největším plusem určitě chladnokrevné duo Urban - Roden jako protiklad k mojí favoritce Pamele Landy. To, že srdeční tep okamžitě zařadí vyšší stupeň jen se Jason objeví na ulici, mě nikdy nepřestane udivovat. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tejto organizácii som venoval štyridsať rokov, dve manželstvá a tri štáty som ťahal zo sračiek a ak si myslíte, že ma tu budete zdrbávať tesne pred odchodom na dôchodok, mýlite sa.“ Na Jasonovi Bourneovi, alebo ako sa ten čudný chlap volal, som nikdy neulietaval: nad posteľou mi nevisí plagát Matta Damona, v prekombinovaných scenároch plných klamstiev a špionáží sa ani nechcem vyznať, AGENT BEZ MINULOSTI sa mi páčil ako solídny akčný triler (80%) a keď prišla solídna trojka (80%), bol som vlastne rád, že to celé (vraj) skončilo. Takže môj postoj k BOURNOVMU MÝTU je chladný, ale oveľa skôr chladnokrvný, takže síce nezačínam prudko dýchať pri údajne revolučných akčných scénach, ale zároveň dávam dole klobúk pred bojovým umením, prostredníctvom ktorého dokážete nepriateľa spacifikovať za tri sekundy štyrmi údermi, a tiež nechcem žiadneho herca nominovať na Oscara, ale musím až takmer dať dole klobúk za to, ako dobre herci zahrali v podstate NIJAKO (ne)napísané postavy (Cox, Allenová, Stilesová, Damon). A potešil ma sústredený Karl Urban (Éomer z PÁNA PRSTEŇOV) ako hrdinova nová Nemesis a Karel Roden, momentálne jeden z najdôležitejších českých hercov, najviac sa mi ale z celého (ako inak solídneho) hitu vždy páčil brutálny zvrat z úvodu (most). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle je daleko lepsi nez prvni dil, zmena rezisera filmu fakt pomohla. Mozna na tom ma taky podil knizni predloha, treba je druha kniha taky lepsi nez prvni. Matt Damon je daleko lepsi nez v prvnim dilu (a navic ma cool oblek), hlavne proto, ze je vetsinu filmu celkem slusne nastvanej a uz tak nejak vi jak Treadstone funguje (ale obcas opet taky nic nechape). Brian Cox je taky lepsi, protoze se z nej vyklube peknej svinak a hlavne tu je zaporak, kterej v prvnim filmu dost chybel. Karl Urban je fakt velkej drsnak, akorat moh s Bournem bitkarit vic. Za zminku jeste stoji Karel Roden, kterej sice nema moc velkej prostor, ale presto potesi. Oproti jednicce mozna trochu ubylo souboju a honicek, ale vubec to nevadi, spis naopak (navic to finale vsechno vynahradi). Film je skutecne jedna velka jizda od zacatku do konec (nastesti Potente chcipne hned ze zacatku a Bourna zbytecne nezdrzuje) a pekne napinava (a je uplne jedno, ze de opet o honeni Bourna jako v prvnim dile). Kamera i hudba je daleko lepsi nez v prvnim dile, perfektne vas vtahne do deje a ty kamerovy filtry sou vyborny. Akorat obcas je to s tou rucni kamerou precejen prehnany (trochu zmateny a misty mi z toho bylo trochu nevolno). Film je jeste realistictejsi nez prvni dil, ale nejakejm tem divnostem se taky nevyhnul (Bourna najednou zacnou prudit po dvou letech, dava umely dejchani pod vodou, nepochopil jsme proc palil fotky, kdyz ho na zacatku zatknou tak je cela stanice prazdna atd.) Dal si taky mohli odpustit ten uplnej konec, kdy mu reknou jeho skutecny jmeno (je fakt hnusny). Tohle je opravdu o moc lepsi nez prvni dil, jen by me zajimalo co bude v tretim, protoze se tu vse vyresilo (snad jedine Bournova pamet, protoze jsem se dozvedel z minulosti jen minimum). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Bohužel jsem nikdy nebyl velkým fanouškem Paula Greengrasse. Zběsilé akční scény sice umí, snad jako jediný na světě v nich umí prodat jednotlivé záběry tak, aby se v nich člověk tolik neztrácel, pořád to ale nezakrývá fakt, že tenhle styl mi nikdy příliš neseděl a nebýt ještě stále silného scénáře, který obzvlášť v úvodu filmu parádně staví na tom, co jsme v prvním díle opustili, aniž by něco z toho mazal nebo popíral, už bych se fakt tolik neradoval. Přidejte skvělého Karla Urbana a zajímavé prostředí a máte pořád skvělý akční thriller, k němuž se s radostí můžete rok co rok vracet. Proč ne - The Bourne Supremacy 80%. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem Bournův mýtus viděl jen jednou. Přišlo mi to až příliš chladné, takže jsem se o Bourna nebál tolik jako v Agentovi bez minulosti nebo v Bournově ultimátu. Tenhle odstup Greengrasovi dokonale vyšel v polodokumentárním Letu 93, kde byl jistě na místě a filmu přidal na působivosti. Ovšem, mám-li sledovat fiktivní drama, bez odstupu se dokonale obejdu. Jinak nemám výhrady. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Maximální zklamání. Po dokonálém BOURNE IDENTITY z tohohle nemůžu být vůbec nadšený. Méně akce, víc nudy. Alespoň že potěší ruské exteriéry a Karel Roden. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Inteligentní špionážní akční thriller. Chytrý, neotřele originální režisér. Výborný dynamický stroj značky Matt Damon. Desítky pečlivě vybraných lokací. Napětí, zoufalství, touha, impuls. Krása, uspokojení, zážitek, harmonie. 100%! Matt Damon je zcela přesvědčivý a v každé scéně naprosto realistický, věřím mu každý pohyb, každé slovo. Z agenta Jamese Bonda by za dvě vteřiny udělal drobení do polívky a zapil by to protřepanou nemíchanou láhví vody. Scénář napínavě poodkrývá Bournovu minulost a sám Bourne skládá střípky své mozaiky tajného agenta. Dvě perfektně mrazivé scény, špičkově syrová automobilová honička, drsný Karl Urban, nevyzpytatelný Brian Cox, neústupná Joan Allen a jedinečný Moby a jeho nesmrtelná Extreme Ways. A mimochodem, tento komentář píšu na notebooku, zatímco stojím frontu na lístek na Bourneovo ultimátum... 75 miliónů dolarů(rozpočet)/288,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pokračování akčního snímku o agentovi Jasonu Bournovi se povedlo parádně a toufám si říci, že se mi líbilo více než první díl. Velkou část zásluhy na tom přičítám skvělé režii Paula Greengrase. Matt Damon opět nezkamal a jen potvrdil, že role Jasona je nejspíš jeho životní. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ještě pořád nadprůměrný akční film, ale na Bourne Identity prostě nemá. Klad je určitě, že se dozvíme konečně něco z Bournovy minulosti. Mně osobně už Jason nepřišel tak dobrý a nepřemožitelný a děj nebyl tak strhující a srozumitelný, jako v prvním filmu. Hudba opět velmi dobrá. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Akční učebnice prostřelená skrz filmové plátno. Mattova Damona životní role, bez které by byl akční svět o něco chudší. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Agent Jason Bourne podruhé v akci a podruhé na výtečnou. Tvůrcům se podařilo zachovat stálou akci a napětí. Možná by však filmu neuškodila větší délka, protože u takového filmu je 1:42 poměrně málo, kdyby byl o hodinu delší, jistě by se nic nestalo. Ale i tak perfektní akce a už se těším na třetí díl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Stojíš v hromadě sraček a nemáš k tomu dobrý boty." Jenže o boty tady nejde. Tady jde o dráždění kobry bosou nohou a to je rozhodně méně nebezpečné než naštvat agenta bez minulosti. On si toho sice zase tak moc nepamatuje, ale kdybych se stal vyvoleným, který je pověřen jeho likvidací, tak bych dělal všechno proto, abych ho na té zeměkouli nenašel. Mám se totiž docela rád a tak se vždycky radši budu bavit u obrazovky při tom, jak likviduje někoho jiného. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Dvojka získala o mnoho talentovanějšího a chytřejšího režiséra, ale zároveň tratila kus ze své zajímavosti, ostatně to je u pokračovaní jev zcela běžný. A přestože to nebyl takový napínák a bývalí zloduchové měli toho víc do sebe, tak je to hlavně ta syrová atmosféra šedé a nevýrazné Evropy, která mě zcela uchvátila. A už vůbec nehledě na to, že Matt Damon jako agent prahnoucí po pomstě byl jednoduše dokonalý. Závěrečné pokání bylo už jenom stvrzenkou za výborným akčním zážitkem, a to si v tomto žánru příliš nelibuji. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pořád neskutečný nářez, co otestuje kvalitu vašeho domácího kina (a nervy sousedů). Nekompromisní, razantní, dynamický, temný. Opět famózní Powellova hudba. ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama