Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 005)

H34D 

všechny recenze uživatele

Vyšperkovaná, strhující (a stále realistická) nonstop akce, která nepoleví ani na sekundu. V Bourne Supremacy již nelze rozlišovat na akční scény a "výplň", neboť celý film je jedna dlouhá adrenalinová jízda. Dynamická kamera se ani na sekundu nezastaví a spolu s mistrnou režií maximálně vtáhnou diváka do tísnivé a depresivní atmosféry. Agent Bourne, bezchybně ztvárněn talentovaným Mattem Damonem, jakožto vlk samotář, jenž vyniká nad všemi ostatními vlky svou chytrostí a vynalézavostí, projíždí (a probíhá) filmem doslova jako nůž máslem - tohle je akce, kterou zaručeně oceníte i při opakovaných zhlédnutích. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Greengrass mi sice málem přivodil pět epileptických záchvatů, ale že bych byl z jeho rychlého střihu a dokumentárního pojetí vyklepanej, to zase ne. Prostě slušná akční jízda... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se docela těšil, protože jsem na něj čet a slyšel plno chvály. Bohužel, pro mě to bylo celkově spíš zklamání. Asi je to tim, že jsem neviděl Agenta bez minulosti, protože jsem se nějak nedokázal pořádně dostat do děje. Film mi připadal trochu moc komplikovanej a zmatenej a ze zběsilýho střihu mě chvílema skoro bolela hlava. Sem tam nějaká akce, jinak spíš nuda. No aspoň jsem se u toho v klidu navečeřel. Navíc Matt Damon mi nějak moc neseděl v roli takovýho posledního akčního hrdiny. Hodně průměrnej film. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass zachoval strhující a intelignetí zápletku, a obohatil ji o neuvěřitelně dravou režii a novátorský, až lehce dokumentární přístup (který se mu tak osvědčil v Letu č. 93). Výsledek je doslova brilanntí. Matt Damon už zdaleka nepůsobí tak joudovitě, je cool a zároveń křehký, zranitelný a vnitřně zlomený. A Extreme Ways od Mobyho už nikdy nebudou znít tak jako dřív! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne je zátky a zase nabušenej, možná ještě nabušenější než v prvním díle, ale přece jenom jsem čekal daleko víc akce, je sice pravda, že film je v pěkně rychlým tempu, ale akce je tam snad míň než v jedničce, ale zase na druhou stranu je tady propracovanější a ta honička je opravdu špičková a taky je to o dost kratší, takže ty prodlevy mezi akcemi nejsou tak strašný a ještě k tomu, když neni akce, tak se pořád děje něco jinýho a rozhodně tady neni nějaký místo pro nudu. Příběh je dobrej, ale mě připadalo, že neni moc výraznej a je docela škoda, že nedali víc prostoru Rodenovi, mohl z něj být docela slušnej ruskej padouch. Na čistých pět* to nebude, ale přece jenom film je natolik dobrej, že na slabších 5* to vytáhe ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jo kdyby všechny akční filmy (a všechny pokračování) vypadaly takhle, rozhodně bych se nezlobil. Kinetická neuhlazená akce, která přitom není přeplácaná exhibice a pro mě je pořád velmi přehledná. Bourne celý film postupuje dost logicky a s použitím poměrně primitivních (ale jak účinných) metod je pořád krok před nepřítelem. Scénář se evidentně (kromě předlohy, se kterou tuším ale nemá moc společného) dost inspiroval u klasiky žánru Tři dny kondora. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nejsem nejvděčnější divák špionážních filmů. Můj divácký přístup k filmům by se dal popsat tak, že si hledám ve filmu něco realistického (ve smyslu reálného pro mě), čeho se můžu chytit, většinou to bývají emoce stojící za motivacemi postav, a od toho se potom odvíjí můj soucit pro film jako celek a případné nadšení či opovržení, žánry a styly a všechno kolem už je v podstatě podružné. A s těmi špióny se to potom má tak, že já vůbec netuším, jak reálně může vypadat život tajného agenta a co tak třeba dělá nebo cítí, a to vede ke dvěma obvyklým výsledkům: Buďto mi takové filmy připadají jako nesmyslné krávoviny, nebo jsou plné mužů, kteří politikaří o to, kdo z nich má nejvíc moci, potažmo největší penis, a tomu většinou ani nerozumím, ani mě to nebaví. A teď konečně přímo k Bournovu mýtu: Můj soucit s tímto filmem se odvíjí od scény, kdy Matt Damon sleduje Franku Potente vznášející se ve vodě. Když si dám tento obraz do souvislosti se zbytkem filmu a se vším tím pobíháním a hledáním, koho má praštit, aby to už přestalo, dává mi ten film smysl. Jeho největší síla spočívá v momentech, kdy se nesnaží vysvětlovat souvislosti a soustředí se na fyzickou existenci hlavního hrdiny. Jakmile ovšem nastoupí potřeba řádně ukončit konvenční příběh o politických pletichách, stává se z toho dílo s umenšenou hodnotou. Ale je tam díky bohu scéna rozhovoru s Oksanou, která je svým obsahem nářez jako blázen. Osobně si myslím, že tímto filmem to mělo skončit, Bourneovo ultimátum už je jenom formalistická fraška a z nějakého důvodu se právě kritikům líbí nejvíc, ach jo. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jízda pokračuje. Bourne snad ještě zmatenější než v prvé částí, což ještě umocňuje použití ruční kamery. Bloumá ulicemi, svou myslí a přemítá, kdo vlastně je. A v patách mu je pokaždé nějaké to komando či policejní jednotka. Bournova minulost je postupně odkrývána a kousky hádanky se začínají kompletovat. Greengrass opět ukázal, že patří mezi současnou režisérskou špičku, co se týče hereckých výkonů: One Damon Show. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jedničky je dvojka rychlejší, méně uhlazená a nasnímaná jakoby v " přímém přenosu ". Což v některých momentech divákovi ztěžuje orientaci na plátně, protože toho ví jen o málo víc než Bourne - a ten neví nic...Ruční kamera se navíc ve vypjatých akčních momentech třepe jak romský chlapeček před partou skinhedů - což je zvlášť patrné v závěrečné honičce ulicemi Moskvy. Někdo to ocení jako doklad autenticity, já s tím měl trochu problémy. Scénář i herecké výkony na vysoké úrovni, výborná hudba a přímo raketové tempo. Potěší menší úloha Karla Rodena coby ruského oligarchy. Snímek tvoří dějový i tvůrčí celek s třetím dílem, takže kdo náhodou viděl trojku dřív, styl důvěrně pozná. Celkový dojem 85 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dvojka mi přišla o něco dynamičtější, rychlejší a stylovější než Agent bez minulosti. Na druhou stranu přibylo nereálných scén (jedna za všechny je úvodní sekvence ve vodě) a některé momenty byly trochu chaotické, tím myslím hlavně honičku za taxíkem. Takže zůstávám na 4* jako u předchozího dílu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bourne ví, že nic neví. Pořád. V podstatě triviální špionážní historka zabalená do dynamického obalu těkavé ruční kamery, dramatické hudby a střihu o frekvenci mávání kolibřích křídel. Bezpochyby stylové, ale klobouk smeknu spíše před těmi, kdo dodají filmu adrenalin i energii tradičními postupy staré školy. Nemohu si pomoci, ale jako mýtus se mi tak spíše jeví sám Greengrass a jeho gloriola nadčasového režiséra vytříbené formy. Čtvrtá, už docela pochroumaná hvězda, je za úsporný výkon sibiřsky chladného moloďce Urbana. Ty moskevské taxíky vydrží víc, než Kostěj Nesmrtelný.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Greengrass sérii velmi prospěl a Matt Damon zde působí mnohem přesvědčivěji než v prvním díle. Špionážní nářez!!! ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám líbila jednička, dvojka se vám bude líbit stoprocentně. Průběh filmu je jiný než v předchozím díle, jádro filmu ale zůstává stejné. Osamocený tajný agent beze jména nakopává zadky záporákům. Matt Damon se nebývale hodí do role tajného agenta a roli mu uvěříte. Stejně jako v jedničce, i zde je dobře zpracovaná rvačka, jedna či dvě exploze, velká automobilová honička (tentokrát ne v Paříži, ale v Moskvě) atd. Narozdíl od některých jedinců, mě se roztřepaná kamera líbila. Film poté vypadá reálněji. Dokonce si myslím, že některé scény jsou natočeny ruční kamerou. Je to samozřejmě o vkusu. Stejně, i když film nedostal Oscara za scénář, herectví atd., tak je to soldiní zábava. Nakonec ale tu pátou hvězdičku musím dát. A za co? Za hudbu. Tak kvalitní práci, jakou odvedl John Powell jsem od dob Skály neslyšel. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Tony Gilroy, Brian Helgeland / Robert Ludlum (Novel) | Hudba: John Powell | Produkcia: Frank Marshall, Patrick Crowley, Paul L. Sandberg | Distribúcia: Universal Studios | Štúdio: Kennedy/Marshall, Ludlum Entertainment | Rozpočet: 75 miliónov $ | Tržby: 288,500,217 $ || Nová éra kinematografickej dokonalosti sa začína mýtusom Jasona Bourna... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Absolútna odrovnávačka a Greengrass to ešte niekam dotiahne. Spravil z mýtu skutočnosť. Nečakal som, že druhý diel bude niečo, čo sa vyrovná a snáď aj prekoná jednotku. Trošku mi vyrazilo dych, že Franka dohrala už na začiatku, no aspoň to malo potom ten správny spád. Akcia tu má akýsi iný zmysel, perfektná je aj naháňačka po Moskve. Čudoval by som sa, keby sa nepustili ešte do tretej časti a najradšej aby réžo ostal. 100%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný akčný špionážny thriller od Paula Grenngrassa. Má dosť dobrý príbeh o Jasonovi Bournovi, bývalom vládnom agentovi, ktorý si stále nespomenul na takmer nič zo svojej minulosti, ale chce nechať minulosť za sebou a žiť pokojný život so svojou láskou. Jeho pozícia je ale odhalená, čo stojí život jeho priateľky a keďže sa dozvie nové informácie, rozhodne sa dozvedieť čo najviac zo svojej minulosti, lenže vytrvalá námestníčka riaditeľa urobí všetko preto, aby ho našla. Spracovanie nie je najhoršie, ale moc ma nezaujalo. Túto tématiku o agentoch, po ktorých idú bývalí zamestnávatelia mám rád, ale tentoraz to moc nevyšlo. Na jednu stranu musím pochváliť, že sa tu takmer stále niečo deje, takže s tempom nemám problém, pôsobí to v rámci možností realisticky a rovnako oceňujem, že je to celé slušne prepracované, takže to vytvára zaujímavý komplexný celok, ale nanešťastie mi to až tak dobre nesadlo. Aj takto sa na to dá bez problémov pozerať, ale za celý čas som narazil iba na pár scén, ktoré by ma aspoň trochu zaujali, napríklad telefonát s hlavnou protivníčkou alebo rozhovor so sirotou, inak mi to prišlo len také priemerné. A môže za to aj toto prevedenie, neustále sa to tak zúfalo snaží vtiahnuť, že to na mňa malo skôr opačný účinok a nezískalo si ma to. A úplne zbytočný mi príde aj ten zámerný pocit zmätočnosti, keďže divák aj tak vie viac, ako hlavná postava. Akcie tu nie je moc, no ani s ňou nie som moc spokojný. Nájde sa tu len jeden plnohodnotný súboj, ktorý má celkom slušnú choreografiu, ale prevedením ma vôbec nebavil a k tomu pár priemerných naháňačiek, takže nič, čo by stálo za pozornosť. Chcelo by to aj omnoho drsnejšie prevedenie a vyšší počet usmrtených. Herecké obsadenie je celkom slušné, jedinou väčšou slabinou je opäť samotný Matt Damon, ktorý je v tejto úlohe úplne nedôveryhodný, neveril som mu žiadny úder, ani tú vytrvalosť a už vôbec nie, že dokáže neustále klamať tajné služby. Ale zvyšok je bez problémov, potešia hlavne Joan Allen, Karl Urban a v menšej úlohe aj Karel Roden. Réžia a technická stránka ma moc nebavili, Paul Greengrass je bezpochyby schopný režisér, ktorý má svoju víziu, lenže v tomto filme som mal pocit, že si to ešte len skúšal, takže prakticky všetko potrebuje doladiť. Takže nie je to zlé, pozrieť sa to dá, ale určite nemôžem povedať, že by ma to výraznejšie bavilo, jednoducho priemerný film na jedno pozretie. 54% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Možná krapet lepší než jednička, ale pro mě tyhle moderní akčňáky něco postrádají. Možná je to ta "duše", kterou měly klasické osmdesátky. Ale i samotnou filmařskou práci je nutno ocenit, proto i třetí hvězda. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Akčnejšie, pútavejšie, vybrúsenejšie a zábavnejšie než jednotka. Takto si predstavujem akčný film. Powellova hudba je doslova a do písmena nadpozemská a umocňovala potenciál filmu, Bourne ako správny akčný hrdina pobehuje z jedného miesta na druhé, efektné kúsky milovníkov akčákov jednoznačne potešia, Joan Allen je drobným spestrením a Matt Damon ako nesmrteľný agent tiež nie je na zahodenie. Po Bourne Identity veľký krok vpred a 10* za hudbu Johna Powella. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

......Zde nevidím žádné mimořádné problémy ani dohady, film bude mít určitě z převážné většiny kladnou odezvu a úspěch. Začíná to moc dobře, nástup a už to jede jak na tobogánu. Vše do sebe zapadá, logické, napínavé. Někdo řekl: kupte mu stativ, ale pokud vynechám kameru, která se z ruky doopravdy hodila jen do některých pasáží a pak ten úsměvný honičkový konec alá Bond nebo Kobra 11 a na toto zapomenu, zůstanou mi jen ty nejlepší vzpomínky na pokračování Agenta........ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dokonalý prototyp akčního filmu. Od začátku do konce skvěle promyšlená akce a nakonec chytrá pointa. Perfektní práce s kamerou, úžasná režie, brilantní Powellova hudba, výborný přiběh... co dodat? Snad se podobně, nebo lépe podaří i Ultimatum. ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama