Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 006)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Matrix Reloaded přenesen do současných reálií s hudební onanií od Johna Powella v pozadí. Co víc si může člověk přát? ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Spravodajské hry (na ľubovolnej úrovni), zmätené flashbacky do Bournovej minulosti, málo akcie...toť nieje moja šálka kávy. Greengrass zvládol chladný vizuál filmu na vybornú, ale pri bojových scénach spúšta chaos, ktorý aj cez veškerú snahu o autenticitu pôsobí velice zmetene. 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Režisér Greengrass nám naservíroval špionážní thriller, plný moderní techniky, rychlých střihů a perfektní ruční kamery. Navíc děj je velmi rychlý, dynamický a hlavně naprosto nepředvídatelný. Matt Damon je skvělý akční hrdina především proto, že na nějakého supertajného agenta na první pohled vůbec nevypadá, tudíž se s ním člověk může mnohem lépe ztotožnit. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ufff...to jsem si oddechl. Na tenhle film jsem se těšil přímo hříšně, jelikož Agent bez minulosti je /byl do Mýtu/ pro mě nejlepším akčním thrillerem, který jsem měl tu čest kdy vidět (minimálně v několika posledních letech, co si vzpomínám). O několik tříd v kvalitě převyšoval první dvě M-I a podle mě stojí i nad třetím pokračováním i těmi nejlepšími bondovkami. Bournův mýtus se mu celkově vyrovnal, v něčem malinko zaostal, v něčem ho překonal. Za prvé, pořád je bouřlivě atmosferický, tempo je téměř neuvěřitelné, bičované kupředu rychlým střihem, strhující hudbou a nervními pohyby hlavy a těla Matta Daemona (skutečně, klobouk dolů Matte, po těhle dvou filmech...). Taktéž kamera přímo létá, zoomuje, je všude, zabírá akci z nevšedních úhlů... lahoda! Souboje jsou dokonce lepší, automobilová honička úžasnější (!!!) než v prvním díle, v čem dvojka trochu ztrácí je ten úžasný koncept amnézií postiženého a nic netušícího bojového stroje, kterým byl Jason v jedničce. V Mýtu už Bourne ví o hodně víc, což je jedno malé (i když nevyhnutelné) mínus co do atmosféry. Další malou výtkou by mohlo být až přílišné opakování schématu nastoleného prvním filmem - jedna superbitka s dokonalou choreografií, jedna automobilová superhonička (skutečně nejlepší jakou jsem kdy viděl)... Na druhou stranu jsou tu samozřejmě nové prvky (Karl Urban je super)... No tak už nezbývá než pochválit Paula Greengrasse, protože je to z velké části jeho zásluha a konstatovat, že se jedná o můj nejoblíbenější akční film, který mě totálně přizdil do křesla a jen párktát za bezmála dvě hodiny mě nechal vydechnout. Mimochodem, vychutnejte si konec honičky v tunelu... 90% a 100% za oba díly! ()

Falko 

všechny recenze uživatele

V pokracovani som sa opät dostal k dalsim detailom ohladom Jasona Bournea, ktore ma zaujimali, ale bolo citit trosku inu, ale rovnako dobru reziu, ako v jednotke a to od talentovaneho rezisera Paula Greengrassa, ktory ma cit pre realitu, ci uz pri bitkach alebo autonahackach, aka bola hlavne v zavere filmu v Moskve. Jasona Bournea opät chce niekto zabit a vzdy sa z kazdej situacie vyvlecie velmi obdivuhodnym sposobom a Karela Rodena stoji za to vidiet v takom velkom hollywoodskom projekte, akym je prave tento film. Taktiez sa mi opät pacil soundrack od Powella, ktory sa so znamou hudbou este viac pohral a pridal nieco navyse, co sa mi moc pacilo. Po opätovnom pozreti 10.05.2015 zvysujem na plne hodnotenie, bol som spokojny. Paul Greengrass okrem ineho natocil aj dramu o teroristoch z 11. septembra LET CISLO 93 (2006) alebo vojnovy thriller opät s Mattom Damonom ZELENA ZONA (2010). _________ Matt Damon - (Jason Bourne) +++ Franka Potente - (Marie) +++ Brian Cox - (Ward Abbott) +++ Julia Stiles - (Nicky) +++ Karl Urban - (Kirill) +++ Joan Allen - (Pamela Landy) +++ Karel Roden - (Gretkov) +++ Gabriel Mann - (Danny Zorn) +++ Michelle Monaghan - (Kim) +++ Produkcia: Doug Liman, Frank Marshall, Patrick Crowley, Paul Sandberg +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Výborná dvojka, která v akčních ohledech předčila jedničku + role Rodena. Není co řešit: P.S. Hrál Roden v nějakém filmu, který není z naší produkce, někdy kladnou postavu?? :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pořád je to pecka, pořád to má přesnou hudbu a přímočaře staromódní akci. Ta ale přichází až prakticky po hodině filmu, je jí výrazně méně než u prvního příspěvku od Douga Limana, který sice v daném žánru není tak sebejistý jako Greengrass, ale v mnohém si mě paradoxně získával víc. Podle moderního diváckého diktátu je nám nicméně opět předkládán přímý a špinavý boj nejen s protivníkem, ale i s vlastní identitou. A hlavně pomstou. Chladná atmosféra se trochu vytratila, bohužel velmi brzy i Franka Potente – ženský element přímo v přítomnosti Bournea mi chyběl. Damon je opět výborný, o to víc, že na tajného agenta vůbec nevypadá a snáze se tak s ním divák ztotožní. Jeho první kontaktáž s Joan Allen ze střechy je exkluzivní!! Stejně jako zvuk.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První Bourne se mi líbil, druhý je skvělý. Realističtější, napínavější, zajímavější, překvapivější... A přitom by se dalo říct, že se v něm vlastně nic jindy a jinde neviděného nestane, že? Film ale přece nemusí vrcholit sice efektním, jenže ve výsledku hloupým seskokem ze schodů, jak tomu bylo v předchozím dílu, kdepak - úplně stačí jedna (naprosto dechberoucí) automobilová honička a po ní jiná, zcela neakční scéna, která vezme dech úplně stejně. Věřím, že leccos z Bourneova mýtu by bylo nudné a obyčejné, kdyby to nezahráli tak výborní herci a nenatočil "dokumentarista" Paul Greengrass. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já se tedy přidám k té zdá se méně početné skupině lidí, která nějak nechápe, v čem by Supremacy měl být lepším filmem, než jednička. Tohle je solidní akčňák, ale ve výsledku o tom stejném, co jednička, pouze mu chybí mysteriózní atmosféra a neustálé napětí, které provázelo Identity. Nastolené otázky v jedničce byly daleko zajímavější, neboť se týkaly samotné podstaty toho, co je Bourne zač. Zde to již víme a otázky se týkají pouze jedné z jeho misí. K tomu je film hůře sledovatelný kvůli módnímu rozstřesu kamery. Navíc brzké úmrtí jedné z klíčových postav z jedničky mě velmi zklamalo, neboť tím snímek pro mě o hodně přišel. Díky této postavě se mi zdála jednička dějově komplikovanější a zajímavější, dvojka je tak poměrně primitivní záležitostí, která mi připadala jako mix Toma a Jerryho a Running Mana. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Pokud se probudíte uprostřed oceánu a tempa se vám moc nedaří, neboť vlastníte řadu průstřelů podchlazeného těla, můžete se radovat. Logickým vyústěním je totiž fakt, že si přijdete na solidní prachy a zkvaltujete německou socku. Je to akční, kameraman netrojčil přespříliš, Dejmon je snesitelný a Lola tam běhá o život. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Děj, výkon Matta Damona, hloubka postav, plynutí děje - to vše se od dob nudného Agenta bez minulosti změnilo k lepšímu, bohužel ne až zase tolik, abych nad tím jásal. Nejvýraznějším vylepšením proti prvnímu dílu je tak nově oazená režisrské sesle - to co předvádí Paul Greengrass je opravdu úplně jiné kafe, než ta zoufalá režijní bezradnost Douglase Limy. Bourne Supremacy tím pádem již požadavky kladené na realisticky vypadající špionážní thriller splňuje bohatě, doufám že trojka přinese i vyborušenější děj. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších thrillerů posledních let a monhem lepší než Agent bez minulosti.Lépe napsané,co se týče psycologie postav a napětí celého příběhu.Perfektně zahrané.Damon nemá konkurenci a Urbanovu neustále kamennou tvář můžeme jenom závidět.A nesmím taky zapomenut na vynikající hudbu a adrealinovou honičkuv centru Ruska.Jediné,co tomuto filmu mohu vytknout je kamera,která je někdy až moc rozklepaná.Už se nemohu dočkat 3. dílu a doufám že stoupající kvalita bude pokračovat. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Prostinký, ale zcela funkční příběh, nervní kamera a střih, výborná hudba, nádech na začátku a výdech na konci. *** a 1/2 ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno změna na režisérským postu to nevytrhla Greengrass a jeho rozklepanej styl není nic pro mě. Navíc je tu snad ještě míň akce a víc nudy než v jedničce slabý 2* Bourne holt není hrdina pro mě.30% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhý díl je v mých očích nej v celé trilogii. Děj prakticky nezpomalí ani na okamžik. Výsledkem čehož je závěrečná dechberoucí honička Moskvou. V roli zabijáka Kirilla nezapomenutelný Karl Urban! Nejlepší postava celé série. Veliký prostor pro své intriky dostal Brian Cox, který ve všech svých filmech je nepřehlédnutelný. 90% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Po učesanej uvádzačke Limana, nastupuje rozkmitaná a neskrotná paprča Greengrassa, ktorá pulíruje pozabudnuté partie. Prejavuje sa to prísunom holej autentičnosti, ale aj závratným zrýchlením už beztak energického nástupu. Obmena zvyklostí, streľby/výbuchy sú zrazené na minimum, všetká usilovnosť sa vzťahuje na psychologickú rovinu a jej dôkladné spochybňovanie. S tým potom súvisí nasledovné: 1) Nadväzujúce odkrývanie mýtu a kulminácia vytváraných neistôt o pošpinenom agentovi, rast takmer sebestačnej osobnosti a validovanie predpokladanej inteligencie. 2) Dôkazový materiál o nemohúcnosti pohotovostných jednotiek tajných služieb (vrátane ich odpočúvacích zariadení), ktoré sú kvôli bystrosti agenta Bourna niekoľkonásobne eliminované a buď sa nechávajú chytiť do nastraženej pasce alebo proste prídu na "miesto činu" neskoro. Jason je vždy o krok vpred, s prispením paralyzujúcej sebavedomosti prekypuje nápadmi par excellence a svoje dovednosti korunuje famóznou naháňačkou po mrznúcej Moskve. Damon valcuje, dôverne sa zžíva so svojím životným obsadením a varuje záškodníkov pred udaním ultimáta. "Bourne Supremacy" nespadá pod kdejaké lokálne strielačky, plynie na vlastné riziko a neverí na zľutovanie. Rýchlo do trojky. :) ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Vytecne pokracovani jiz tak kvalitniho prvniho dilu. Ze by zrod noveho superagenta, ktery by mohl byt pristupnejsi modernejsimu publiku? Bond uz preci jen zastarava, jeho hi-tech hracicky jsou v dnesnim pretechnizovanem svete cim dal tim vice spise usmevne nez budici uzas a MI5 uz take neni takova znacka. Osamely bojovnik bojujici konvencnimi zbranemi vuci spiknuti proti sve osobe, s uveritelnejsi a pro zenske publikum prijatelnejsi romantickou linii a stale jeste neokoukany hezoun Damon - vrazedna kombinace pro prestarleho Brita... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Mám nového hrdinu, Jason Bourne to opět dokázal, dal všem na frak a to nejlepší si nechal na konec, závěr jsem si pouštěl i pětkrát a posledí věta "Pam, odpočinte si, vypadátě unaveně" ve mně vždy vyvolala nepopsatelný pocit radosti a štěstí, že se pořád točí naprosto špičkové filmy. (Tohle zažívám málo kdy...) Supremacy je ještě o třídu lepší nebo spíš jinačí, Liman v Identity se řídil jiným směrem, určitě taky dobrým, ale tohle mi vyhovuje víc, prostě nářez. Kamera, vizualni stránka a režie určitě lepší, Damon opět ukazuje, že jeho mladičký a nesmělý vzhled neznamená vůbec nic. Dříve jsem nechápal, proč znovna on, vždyť není ten typ?! Ale děkuji za něj, opravdu to zvládá na jedničku a Joan Allen jako chladá a nepřístupná agentka je taky. 10/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý thriller, který funguje i bez znalosti předchozího Agenta. Ale popravdě je výborný k momentálnímu prožitku, s odstupem času se většina vytrácí z paměti. Byť nejraději mám Bonda, Bourne nezklamal. Občas z té chladnokrevnosti mrazí. A Bourne je na rozdíl od Bonda spíše zoufalý zabiják, který je schopen svých činů i litovat. Kdo seje vítr, sklízí bouři...a ti, co se rozhodli udělat z Bournova života peklo, to zjistí velmi brzy. Výtku mám však k akčním scénám, které jsou mizerně nasnímané a ještě mizerněji sestřihané. Občas se v tom guláši obrazů člověk ztrácí, neřku-li, že pro oči to dvakrát příjemné není. Přese všechno se jedná o dobrý film v rámci svého žánru. ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama