Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 006)

Cival 

všechny recenze uživatele

Jedna velká honička postavená hlavně na další fenomenální exhibici možná nejlepšího skladatele současnosti Johna Powella. Hodně zajímavé a důstojné pokračování plné napětí a tepavé atmosféry. Jeden z těch mála filmů, který se nebojí jít nevyšlapanou cestičkou, být jiný a posouvat tak kinematografii dopředu. Greengrassovi to kupodivu vyšlo, i když prakticky eliminoval akci a vsadil jen na syrové a "zevnitř" snímané (Greengrass si doslova libuje v lehce zmatených a roztřesených záběrech z davu) nahánění Bournea. Rychle třetí díl... P.S.: Napodruhé 88,4%:-) P.P.S.: A napotřetí? Naprostá divácká extáze s druhým nejlepším filmem letošního roku. Bomba, v níž má každé políčko své přesné místo a svůj jasný důvod. Prostě bez chyby a s obrovskou gratulací Damonovi, Powellovi a hlavně Greengrassovi. 100%! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Greengrass to pochopil lépe než Liman. Takže jediné, v čem jeho autentický Bourne ztrácí, je choreografie jedné rvačky, jinak to, co v předchozím díle vypadalo jako přešlapování mezi dynamickým a drsným thrillerem a učesanou špiónkou ala MI je nahrazeno Paulovým typickým švihem a dokumentárním maelströmem obrazů. Výsledkem je Bourne, který kromě identity nachází především integritu, chybějící charisma se objevuje tam, kde se Bourne-člověk a Bourne-voják stávají jedním tělem a jednou osobností. Damon jakoby přišel postavě plně na chuť, a tak má Bourne jak ostré lokty, tak lidské rysy, aniž by si to nějak odporovalo. Skvostné automobilové honičky, napětí i v poklidných scénách, mnohem civilnější pojetí a samozřejmě 24karátová závěrečná moskevská naháněčka. Vytkl bych jen velkolepé gesto humanity ve finále, které je trochu přehnané, a občas předvídatelnost a dírky v logice. Ale jinak mě Jason Bourne začíná získávat na svou stranu. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

V pokracovani som sa opät dostal k dalsim detailom ohladom Jasona Bournea, ktore ma zaujimali, ale bolo citit trosku inu, ale rovnako dobru reziu, ako v jednotke a to od talentovaneho rezisera Paula Greengrassa, ktory ma cit pre realitu, ci uz pri bitkach alebo autonahackach, aka bola hlavne v zavere filmu v Moskve. Jasona Bournea opät chce niekto zabit a vzdy sa z kazdej situacie vyvlecie velmi obdivuhodnym sposobom a Karela Rodena stoji za to vidiet v takom velkom hollywoodskom projekte, akym je prave tento film. Taktiez sa mi opät pacil soundrack od Powella, ktory sa so znamou hudbou este viac pohral a pridal nieco navyse, co sa mi moc pacilo. Po opätovnom pozreti 10.05.2015 zvysujem na plne hodnotenie, bol som spokojny. Paul Greengrass okrem ineho natocil aj dramu o teroristoch z 11. septembra LET CISLO 93 (2006) alebo vojnovy thriller opät s Mattom Damonom ZELENA ZONA (2010). _________ Matt Damon - (Jason Bourne) +++ Franka Potente - (Marie) +++ Brian Cox - (Ward Abbott) +++ Julia Stiles - (Nicky) +++ Karl Urban - (Kirill) +++ Joan Allen - (Pamela Landy) +++ Karel Roden - (Gretkov) +++ Gabriel Mann - (Danny Zorn) +++ Michelle Monaghan - (Kim) +++ Produkcia: Doug Liman, Frank Marshall, Patrick Crowley, Paul Sandberg +++ ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne je zátky a zase nabušenej, možná ještě nabušenější než v prvním díle, ale přece jenom jsem čekal daleko víc akce, je sice pravda, že film je v pěkně rychlým tempu, ale akce je tam snad míň než v jedničce, ale zase na druhou stranu je tady propracovanější a ta honička je opravdu špičková a taky je to o dost kratší, takže ty prodlevy mezi akcemi nejsou tak strašný a ještě k tomu, když neni akce, tak se pořád děje něco jinýho a rozhodně tady neni nějaký místo pro nudu. Příběh je dobrej, ale mě připadalo, že neni moc výraznej a je docela škoda, že nedali víc prostoru Rodenovi, mohl z něj být docela slušnej ruskej padouch. Na čistých pět* to nebude, ale přece jenom film je natolik dobrej, že na slabších 5* to vytáhe ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Menej povrchne efektné než The Bourne Identity, no zároveň psychologickejšie a dejovo pútavejšie. Scenár sa vracia do minulosti, odkrýva z nej nové veci a prehlbuje Bournovu postavu. Akcie asi najmenej zo všetkých špionážnych thrillerov za posledné roky, no inteligentne prekombinovaná zápletka, v ktorej je Bourne prďácky vždy o krok pred svojimi lovcami, ju nepotrebuje. A tá jediná - záverečná - nám to navyše plne vynahrádza. Hudba Johna Powella rulez a Karl Urban je cool drsňák. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (45)

  • Vůz, v němž Jason Bourne (Matt Damon) prchá před pronásledovateli ulicemi Moskvy, byl řízen kaskadérem ze střechy vozidla, případně z kokpitu připevněném mimo auto. (Witta)
  • Bournův mýtus s rozpočtem 75 milionů amerických dolarů vydělal během prvního víkendu 52,5 milionů dolarů, což je téměř dvojnásobek zisku předchozího dílu. Celkově si druhé Bournovo dobrodružství z kin na severoamerickém kontinentu odneslo úchvatných 174 milionů. (imro)
  • Záběr explodujícího domu zabral filmařům 4 natáčecí dny při použití 6 kamer. (HellFire)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama