Reklama

Reklama

VOD (1)

Razaghi (Omar Metwally) je íránský student, který se vydává do Uruguaye, aby tu napsal životopis zemřelého jihoamerického spisovatele Julese Gunda. Pokud se mu podaří ke spolupráci přesvědčit i spisovatelovy nejbližší, získá stipendium na Coloradské univerzitě. Proniknout do spletitého vztahu tří lidí ale nebude vůbec snadné. Romantické drama Město Osudu natočil režisér James Ivory, který do hlavních rolí obsadil mimo jiné i držitele Ceny Akademie Anthonyho Hopkinse a na Cenu Akademie třikrát nominovanou Lauru Linney. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (25)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hopkins si zarobil, ale film nie je vôbec o ňom. Celý dej je dosť komplikovaný. Iránec z USA letí do Uruguaja, aby tam napísal knižku, hoci to od neho nikto nechce. Má fajn rumunskú priateľku, ktorú na chvíľu opustí a v Uruguaji zistí, že ju vlastne už nepotrebuje, lebo Britka Charlotte Gainsbourg sa mu páči viac. Hoci je podľa mňa naozaj britká. Ak niekto o Charlotte píše v recenziách, že ho uchvátila svojim pôvabom, potom to bude nejaká zvláštna diagnóza prejavujúca sa náklonnosťou k ľudským skeletom a iným vyziabnutým tvarom. Nakoniec sa však všetko dá do poriadku a od včiel poštípaný Iránec predsa len zaparkuje v Transylvánii, takže celá tá jeho cesta do Uruguaja bola zbytočná. A o tom sú dve hodiny filmu. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

9.4.2011 ~ DVD film o hledání sebe samotného. Příliš dlouhý film. ~ Omar chce sepsat biografii nějakého jihoamerického spisovatele, co nedávno zemřel. Pozůstalí o takovou biografii ale nestojí a tak se Omar vydává je přesvědčit. Přichází nečekán a nezván a setkává se tu se spisovatelovou manželkou, milenkou a její a spisovatelovou dcerou a jeho bratrem a jeho "něco-jako-synem". ~ A pak všichni vzpomínají a blábolí, až se stane nehoda a přijede Omarova přítelkyně. Ta je tu už ale do počtu a po čase se Omar i jeho přítelkyně vrací zpět domů s povolením psát. Za tu dobu se ale Omar zakoukal do bývalé spisovatelovy milenky a tak se sem k ní vrací. ~ Buď mi něco podstatného uniklo a nebo je to fakt nuda, kterou zpestřuje jen Anthony Hopkins v roli spisovatelova bratra. Ve výsledku je to skutečně jen film na DVD, bez jakýchkoliv vyšších ambicí a vlastně tak trochu, dost, o ničem. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Vztahy mezi herci byly ve filmu velice zvláštní, ale pokud jde o roli Hopkinse, tak mi v ní až neuvěřitelně seděl, ale podle ostatních komentářů je to takové protikladné. Existuje skupinka, které se takhle Hopkins líbil a pak je tu protiklad, který to vidí záporně. Jinak si vážně nevím, co si o filmu mám myslet, mělo to až moc rychlý a musím říct i dost předvídatelný konec. ()

Tyny 

všechny recenze uživatele

Nevěděla jsem, co od filmu mám čekat, tak jsem raději nečekala nic. Bohužel po shlédnutí jsem zas nevěděla, co si o něm mám myslet. Už v 1/3 filmu jsem se ptala sama sebe o co vlastne jde a jaký to má všechno smysl. Dovolila bych si říct, že je to jedna z těch horších rolí Hopkinse, která mu prostě nebyla ušita na míru. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní rodina a vztahy natolik spletité, že se Julesovi ani nedivím... Ačkoli jeho smrt je vlastně takovým katalyzátorem. Katalyzátorem? Ano, navzdory tomu, že film plyne pomalu, je poměrně upovídaný a dosti melancholický. A také velmi vydařený. Btw: Hopkinsovi role Adama vyloženě svědčí; nepitvoří se; hraje s lehkostí a typickým jemným humorem. 4,5* ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouhou dobu filmu jsem si přála, ať už probůh nikdo nikam nejede, nikdo si nic nerozmýšlí, nikdo nikam nevolá.... Film líčí příjezd Omara do sídla jakéhosi spisovatele, který už nežije (jsem ignorant, žádného Julese Gunda neznám). Omar chce psát jeho životopis, ale pozůstalí nechtějí dát souhlas. A tak plyne čas, aby bylo o čem hrát, do Jižní Ameriky přilétá i Omarova přítelkyně, a pak všichni různě někam lítají a nelítají a potkávají se a rozcházejí....a jednotlivé obrazy podkresluje jemná hudba a možná tu padne i nějaké moudro, ale jinak se nic zvláštního nestane. Na mne asi málo akčnosti či myšlenek a příliš poetična. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale toto bola taká strašná nuda, že sa mi až nechce veriť, že sa na to podujal pán Hopkins... Kto má chuť na dve hodiny nudy - nech sa páči - mesto osudu je určené práve pre neho... ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Další film Jamese Ivoryho s Anthony Hopkinsem. Těšila jsem se, ač jsem z traileru jen obtížně hádala, jaký film to vlastně bude. A jaký, že je? Zajímavý. Prostředím i dějem. Natočit film o tom, jak se mladý učitel literatury snaží vymoci z rodiny spisovatele, který napsal jedinou (ano, JEDINOU!) knihu, povolení k sepsání jeho biografie, to může málokdo. Tedy, to může kdekdo, ale málokdy je to pak koukatelné až do konce. Chtělo by se říci, že se po celou délku filmu nic neděje, ale aby to nebylo tak nápadné, píchne zhruba v polovině onoho mladíka včela a on upadne do kómatu, ze kterého se ovšem zase probere. Ne, tohle opravdu není drama. A život té rodiny patrně nikdy dramatický nebyl. Alespoň ne tím hlasitým, exaltovaným způsobem, byť důvodů by k tomu bylo - jak se navzdory tomu nicnedění postupně dozvídáme - víc než dost. Takže důvodem, proč se na film dívat, je snaha zjistit, kvůli čemu že jsou tedy vlastně ty štráchy.... Nemá smysl to rozebírat. Bylo by to jako diskutovat o číši kvalitního vína, ale neokusit je. Rozumější je potvrdit to, co divák očekává. Že herecké obsazení je velice dobré. Že výkony jsou přesvědčivé. A že režije je velmi jistá. Myslím, že budu muset zaštrachat v obchodech a vyhledat si nějaký další Ivoryho film. Působí na mě blahodárně. Miluju jeho klid. A snad nejvíc ty až pohlednicové záběry, jimiž prodchne děj pokaždé, kdy začne mít tendenci rozběhnout se příliš svižným tempem. Jediné, co mě opět příliš neomámilo, byla hudba. Ne ošklivá nebo nepříhodná. Ale taková nijaká. Neslaná, nemastná... Vytratila se mi z hlavy dřív, než film skončil. Trochu škoda, řekla bych. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Už to tu bylo napsáno několikrát, že je to film tak nějak dost jakože o ničem. V USA žijící Íránec chce psát biografii nějakého uruguayského spisovatele jedné knihy - nýmanda, aby dostal stipendium na univerzitě, už to samo o sobě je takové jakési podivné. V součtu všech okolností během děje z toho vyšel film, který je opravdu dost nudný, nakonec se žádná biografie nekonala - a univerzita kvůlivá tomu taky nespadla. Lepší dojem nezachránila ani Charlotte, pro kterou mám jinak celkem slabost. ()

djcremo 

všechny recenze uživatele

Nechápem, že tak dobrý film som u nás neregistroval v kinách ani nikde inde. O to viac ma teší, keď na niečo také natrafím náhodou. Dosť zvláštna rodina a vzťahy medzi nimi. Manželka nebohého spisovateľa žije v jednom dome s jeho milenkou a jej dcérou. Krásne španielske prostredie a mentalita ľudí robia túto drámu viac zaujímavou. Anthony Hopkinsovi úloha vyslovene sadla a zahral ju z ľahkosťou. Film napriek dlhej stopáži plynie pomerne rýchlo a nudiť sa pri ňom nebudete. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

VE své podstatě vlastně o ničem . Chce napsat učitel nějaký životopis a tak jede daaaaaaaleko . Vdova je chladná , ovšem sarkasticky přímá ,, Antony vtipný a teplejší než jej známe a mladá milenka spisovatele má alesponˇ společnost . Pak jěště přijede přítelkyně Razaghiho , to je jméno , a jdeme do finále . A do toho jěště ty včely . Vše ovšem fajn dopadlo , tak to bylo bezva . Takže velmi slabé tři * . Čekal jsem vážně víc . Občas i trochu hloupé dialogy . ()

Matt2626 

všechny recenze uživatele

Začiatok pozvoľný, zápletka s tajomstvom, tak ako to mám rád. Postupne vás film pretláča záhadami a históriou rodiny Gundových do ktorej však divák preniká len veľmi ťažko. Vlastne tú základnú otázku, a to prečo vlastne je životopis J. Gunda tak žiadaný a chcený, vám film ani nezodpovie. To však vnímam veľmi kladne, nakoľko je to stavebný kameň celého príbehu a prevedie vás celým dejom bez potreby na ňu odpovedať. S výkonov A. Hopkinsa(môj obľúbenec) ale hlavne L. Linney som doslova nadšený. Akoby neboli role stvorené pre nich, ale oni pre svoje role, pre tú krajinu, pre Ocnorios, kde dokonale zapadli. Rušivým faktorom bola len Omarova priateľka. Ale snímok ako celok zvládnutý skoro dokonale. Byť dejovosť trošku viac prepracovaná s rýchlejším spádom, je to za plný počet. Takto je to 85% a ešte raz veľká pocta L.Linney ()

Reklama

Reklama