Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (338)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Křehká hranice mezi genialitou a šílenstvím se v otci i dceři pravidelně stěhovala a stejně tak stěhovavé bylo i moje přesvědčení, co ke komu víc patří. A pak jsem pochopila, že to vlastně není tak důležité, protože "důkazy" jako úcta, důvěra a láska jsou pro život podstatnější než ty matematické a Gwyneth, o které si opakovaně říkám, že ji nemusím a opakovaně se mi v něčem líbí, mi k tomu pomohla. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

I když člověk ví z matematiky akorát to, že 1+1=2 a že přímka je rovná (přitom ani jedno z toho nemusí vždycky platit ;-)), nemá v případě sledování "Důkazu" skoro žádný handicap. Příběh o genialitě, o boji dcery předního matematika se sebou, s otcovou nemocí, se svým okolím a s rozhodováním, co je v životě správné. Příběh, ve kterém díky skvělé Gwyneth Paltrow nebudete téměř do konce vědět, jestli to byla ona, kdo vymyslel převratný důkaz o prvočíslech (jestli se nepletu, tak jde o Riemannovu hypotézu), nebo jestli to udělal její otec než zemřel a ona si jeho zásluhy buď kvůli schizofrenii "namluvila" nebo úmyslně přivlastnila. Příběh, který je hlavně komorním dramatem a matematiku využívá pouze jako hřiště - až na pár narážek a větiček opravdu nemá "normální" divák žádnou nevýhodu a může hodnotit jen a pouze filmařinu. A ta je, od scénáře přes hudbu po herecké výkony povedená, jedinou slabost vidím v jisté statičnosti, která je zřejmě způsobena tím, že předlohou filmu je divadelní hra, jejíž schéma a vyprávění režisér zřejmě moc nezměnil ani neoživil. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hlavní hybnou silou Důkazu jsou inteligentně napsané dialogy, které i přes četnost svého výskytu nenudí. Na čemž mají kromě Paltrowové zásluhu také Jake Gyllenhaal a Anthony Hopkins. Výborná režie a důmyslný střih divadelní hru povyšují na plnohodnotné filmové dílo pro všechny vnímavé a trpělivé diváky. 75% Zajímavé komentáře: Faye, mm, LarryW, iNKa 1104, lukax, Cooolboy ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Důkaz je příliš silné slovo, jelikož v případě tohoto filmu je Důkaz důkazem, že ani dobří herci nerovná se dobrý film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $7,535,331Tržby Celosvetovo $14,189,860Tržby za predaj DVD v USA $9,232,695 //počet predaných kusov 522,402║ skromnejšia verzia Čistej duše ale dalo sa /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nezvládnutý důkaz kvalit nejen režiséra, scénáristy, ale bohužel i protagonistů mezi kterými je Gwyneth Paltrow jako jediná růže mezi plevelem. Velká škoda. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Auburn, Rebecca Miller .. Gwyneth Paltrow mne doposud nikterak zvlášť nebrala. Zato v jejím nejnovějším snímku jsem se jí nemohl nabažit! Parádní, herecky zvládnuté ztvárnění dcery matematika, která se o svého otce nejen stará, ale sdílí i všechno jeho nadání, zdravotní problémy a pracovní nasazení.. Vedle ní se skvělým výkonem prezentoval Anthony Hopkins v roli otce. Obsazení víc než dobře doplňují Jake Gyllenhaal jako student a Hope Davis jako druhá dcera. Výtečné komorní drama, které asi nezaujme každého. Na mne mělo dojem stoprocentní a od počátku doslova strhující! Ano, strhující! Celý film má výborné tempo, celou stopáž nenudí a uběhne dosti rychle. Pokud Vás ovšem dostatečně nezaujme během prvních řekněme deseti minut, ani nemusíte pokračovat. Ale budete ochuzeni o příjemný zážitek, jemuž vévodí herecké výkony, několik příběhových zvratů, bezchybné zpracování rodinných vztahů, komorní atmosféra a nádherný soundtrack. 90%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Matematické pravdy byly, jsou a budou, pro mě navždy nepochopitelné. Nikdy nezažiji pocit okouzlení nad shlukem řeckých písmen, arabských číslic a různých lomítek, protože se na svět vzorců dívám podobně jednoduchým pohledem jako Claire (doufám, že to je jediné co máme společného). Ne tak její otec a její sestra Catherina, která svůj život podřídila jemu a jeho nemoci. Po jeho smrti náhle všechno zmizelovšechno! Až na pochybnosti o sobě samé. „Jestli se vrátím na začátek budu moci začít znovu. Pokud půjdu řádek po řádku, pokusím se najít kratší cestu lepší“ . Působivé natočené komorní drama s vynikající Gwyneth Paltrow. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečně zahrané komorní drama o životních hodnotách a matematice. Jediným výraznějším záporem je až příliš evidentní "divadelnost" vzešlá z předlohy. Jinak není mnoho co vytýkat a spíše by se slušelo chválit. Kvalitní film, který zaujme i matematikou netknuté. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Som rada, že zomrel.“ Veľmi dobré herecké výkony ústredného tria Paltrowová-Hopkins-Gyllenhaal. Kvalitný je však i scenár, ktorý tne do živého prostredníctvom pomerne realistického zobrazenia veľmi ťažkej choroby, ktorá človeka a jeho okolie každým dňom viac ničí. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Gwyneth Paltrow v roli nejisté a zmatené geniální dcery duševně nemocného geniálního matematika je výborná. Nejistá a zmatená režie Johna Maddena ji trochu připomínala, ovšem ke škodě filmu. Protože - přes silný scénář - jsem si byl díky ní nejistý i já, o čem že film vypráví a jaké poselství nese. Trailer je i na csfd: http://www.csfd.cz/film/136156-dukaz/videa/?type=1 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Příjemné drama na dlouhé zimní večery. Výkony herců se mi velmi líbili, scénář je též povedený a režie Johna Maddena rozhodně neurazí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Gwyneth jako dcera geniálního matematika, která zdědila nadání po otci a otázka je, zda ho i nepřekonala, hraje tuhle zmatenou a nejistou dívku zatraceně dobře. Otcovo šílenství jí uvádí ve zmatek, takže tím, že myslí na cosi vyššího, než ostatní lidi, chvílemi neví, jestli je to všechno skutečně jen její dílo a navíc, jestli nemoc nezdědila i ona. Já v tom filmu viděla jen Gwyneth a i když jí Hopkins celkem dobře přihrával, ona je hlavním kladem filmu, který mě jinak zase tak moc nezaujal. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Počet knih se blíží k nekonečnu, jak se počet studených měsíců blíží čtyřem." Jsou všichni géniové blázni? Spíš ne, protože zatím na sobě nic nepozoruju a názor mýho psychiatra mě nezajímá. Já mám totiž jasnej důkaz, kterej nelze dokázat, takže prokážu opak. Zaútočím na problém z nečekanýho úhlu a pak si to rozdáme na férovku. Navrhuju souboj šavlemi na vzdálenost 100 metrů. Že píšu bláboly? Kdepak. Já jsem jen viděl Důkaz, kterej mě ve vší svý šílenosti dost zaujal, i když v komutativní geometrii mám nejednu mezeru. A taky mě zaujala Catherine, když v džínový bundičce zařečnila na pohřbu. Chtěl bych mít takový koule, jaký v tu chvíli měla ona. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré drama, které mohlo být ještě naléhavější a poutavější, kdyby místo Paltrow hrála nějaká ještě lepší herečka. Gwyneth určitě nebyla špatná, ale na můj vkus (jako asi ve všech filmech) trochu moc unylá a chladná. Hopkins tradičně výborný. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ne často je film o ženském šílenství zároveň tak bonbónový, ale i povědomý natolik, že se mi chce někam na měsíc zavřít a s nikým nemluvit. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama