Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (338)

Sofia 

všechny recenze uživatele

Komorní drama s excelentní Gwyneth Paltrow. Herecký koncert čtyř herců, na kterém je vidět, že byl spíše napsán pro divadlo. Ale to mu vůbec neubírá na zajímavosti. Svým způsobem mě zaujal víc než příbuzná Čistá duše. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Gwyneth v roli "švihlé" matematičky dcery skvěle zvládla vybalancovat mezi šílenstvím a genialitou, Anthony Hopkins v roli "švihlého" matematika otce vyloženě potěší, Jake v roli matematika je roztomilý. Snímek má atmosféru, napětí, líbil se mi i po scénáristické stránce. Pro mě jde o důkaz, že se dá naučit i kvalitní a příjemný film o matematicích (a nemusí to být zrovna psychárna typu "Pí") ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Další z "povinných" filmů o schizofrenii. Svět matematiky je mi však naprosto vzdálen, takže hlavní jádro filmu, o co šlo, mi bylo lhostejné. Jde poznat, že jde o adaptaci divadelni hry, neboť je film postaven především na dialozích, které jsou mistrné. Gwyneth Paltrow i Anthony Hopkins si střihli pozoruhodné role, ve kterých oba zazářili. Látka je to inspirující, bohužel co se týká matic, důkazů a derivací, se nachází mimo moje schopnosti chápání a vnímání. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Nepřehledné handrkování o jeden matematický důkaz je jako námět na celý jeden film docela silné kafe. A podle toho to taky dopadlo. Ale možná mi to jen nesedlo. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nepamätám si, kedy som sa s hlavnou postavou identifikoval tak skoro a v toľkej miere. Aj vďaka výkonu Gwyneth Paltrow (ktorú na rozdiel od väčšiny prispievateľov od dávna považujem za veľmi dobrú herečku) som priam fyzicky pociťoval všetkú tú jej drásavú neistotu a frustráciu, chápal jej vzťahy a postoje k ostatným zúčastneným, ktorých role mali tiež jasný dôvod i pôvod. Peklo talentu v extrémnom nasadení je rovnaké či píšete báseň, vytvárate nový filozofický systém alebo sa hrabete vo vzorcoch. Tieto zápasy ma neprestávajú fascinovať a sám som sa išiel zblázniť z toho, ako ich John Madden vystihol! Z hravých, matematikou presiaknutých dialógov mi vzrušením búšilo srdce (pritom jej prd rozumiem), rymus rozprávania príjemne ukolísaval a ponechával priestor na meditáciu nad sledovanými udalosťami. Skrátka ZÁŽITOK, ktorému k úplnej dokonalosti chýba len o čosi menej štandartný výkon Anthonyho Hopkinsa (síce si strihol pár silných momentov, miestami však mierne prehrával) a aspoň taký menší katarzný výbuch závere, ktorý nič nepodčiarkol a nesčítal, iba obrátil list na nepopísanú stránku... A nakoniec, prečo nie? ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Matematiku a fyziku jsem vždy nenáviděl a nezmění se to ani po shlédnutí Důkazu. Nicméně tady to ani není tolik o matice, jako o lásce, šílenství a rodinných vztazích. Gwyneth Paltrow nepatří k mým oblíbeným herečkám a jsem toho názoru, že tahle role byla psána pro někoho jiného. I přes snahu a nadprůměrný výkon sdílím názor, že s někým jiným by byl film ještě o pár procent lepší. Takhle je to "jen" za 80%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu zenska verzia Dobreho Willa Huntinga. Akurat ovela komornejsia. Gwyneth Paltrow sa snazi, ale prilis som jej neveril 27 rocnu zenu (v castych flashbackoch len 24 rocnu). Podla mna sa do tej ulohy nehodila. Pomalsie tempo mi tentoraz nevadilo. Vadilo mi, to ako bol ten film poskladany. Hlavne flashbacky ma otravovali. Mna ovela viac zaujimal vyvoj vztahu Gwyneth s Jakeom a s jej sestrou. Linia s jej otcom film zpomalovala. Mozno keby bol film natoceny chronologicky, tak by fungoval lepsie. 6/10. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Další krásný film o geniálním/šíleném matematikovi. Srovnání s Čistou duší se neubráním, i když je to přeci jenom jiné a jedinými pojítky těchto filmů jsou šílenství, genialita a matematika. Jinak je to povedený příběh nejen pro matematiky, je se na co dívat a jedná se o poměrně dobře obasazený film. Narážky na teoretické fyziky mě opravdu dostali, protože jsem se zrovna učil na zkoušku z TF :) ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Lehce pro intelektuály, ale děj je úžasně navazující, prolínající se s minulostí a vzpomínáním Catherine, která zdědila po otci jak genialitu tak šílenost. Názorná ukázka toho, jak dcera může milovat otce a obětovat pro něj své vzdělávání. Na druhou stranu je její nejlepší školou sám umírající, senilní otec, který se nad své očekávání cítí být zdráv. Celý nadšený předloží dceři důkaz o matematické souvislosti ročních období a tím jen potvrdí svou nemoc. Catherine naopak napíše důkaz týkající se prvočísel, což může otřást základy dosud probírané látky. Bohužel i u ní se projeví sklony k šílenství a není si jistá svým autorstvím. Svou roli zvládla skvěle. Věrohodně zahrála návaly zoufalství a bezmoci a stejně tak hájila svůj názor. Jako s člověkem bych s ní nedokázala vyjít, ale jí by jistě potěšilo 5*:) ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Ještě ve starém roce 2011 jsem stihnul zkouknout tento film. Tak ho zpětně hodnotím. Všichni tři hlavní herci jsou esa velkých rozměrů, nicméně ani to neznamenalo, že se bude jednat o kvalitní film. Film Proof jsem vyhledal proto, že měl mít podobný nádech jako Will Hunting, jenomže tohle Huntingovi ani trochu nekonkurovalo. Proof měl sice zajímavý námět, ale provedení bylo špatné. Bylo to prostě nudné. Z takového námětu se dalo vykřesat mnohem víc. Dávám 3 hvězdičky spíše ze soucitu. Zároveň vím, že tenhle film si už asi nikdy nepustím. 60% ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Matematika a zase ta matematika. Jako bych jí neměl dost, když ve škole jí mám až po krk. Ale k věci. Jakmile jsem se dočetl, že film bude o vědě v matematice, tušil jsem, že to nebude nějaký „lehčí“ film, který mě provede svým dějem, ani nebudu vědět jak. Také jsem si ihned vzpomněl na Čistou duši, jenž je pro mě v tomto oboru filmem číslo jedna. Ale kupodivu mě tento film vůbec nezklamal. Naopak. Překvapilo mě, že i když je život matematika velice fádní, vesměs přímočarý a nasměrovaný jen k jednomu cíli, tak to samé nemusí platit i o filmu.. ()

phoebess 

všechny recenze uživatele

Gwyneth Paltrow v tomto filmu zahrála báječně... Anthony Hopkins ji skvěle sekundoval a oba dva tomu filmu dodali tu správnou příměs geniality i šílenosti a skvěle ukázali, jak křehká hranice mezi nimi je. Film dokáže člověka vtáhnout do děje a nemáte z něj pocit, že se vám snaží vnutit něco, čím vlastně není - vše, co se v něm odehrává působí věrohodně, a tak to má u dobrého filmu být. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Nudná brilantnost, která se během mrknutí oka stává emotivní podívanou. Jediným mínusem budiž prostě divadelnost, která nemá tempo; ale má skvělé herecké výkony (Paltrow, Davis, Gyllenhaal, Hopkins) a skvělé dialogy. I pro matikou netknuté. [DVD] ()

numi 

všechny recenze uživatele

Celému filmu chybí zajímavá zápletka a s ní spojené napětí. Od začátku až do konce se vše vyvíjí podle předpokladů a jediné, co film trochu zachraňuje, jsou paralely v životě a pocitech dcery a otce a sklouzávání z matematického tématu k tématu lásky a důvěry. Snad za tyhlety světlé chvilky a snad i za Gwyneth Paltrow, která mě poprvé přesvědčila, že je herečka (teď ještě ale zbývá druhý krok - přesvědčit mě, že dobrá), dám dvě hvězdičky. Ale stále mi Gwyneth nepřipadá jako vhodná adeptka na takto velkou roli, která má utáhnout celý film na svých bedrech. Dokážu si na jejím místě představit třeba Jennifer Connelly, ale Gwyneth prostě ještě nedokáže vytáhnout podprůměrný film nad vody průměrnosti. [červenec 2006] ()

erased 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na hollywoodštější Pi, a dočkal jsem se. Přesto si ale nemůžu pomoct a film mi připadá jako promrhaná příležitost. Postavy byly zahrány skvěle, na (tentokrát trošku jinak) šíleného Hopkinse se dívá jedna radost, co jemu i ostatním však chybělo byl nějaký větší zvrat v příběhu. Film je průhledný od prvních minut, a jde poznat že se v něm myslelo i na pomalejší diváky, takže film skončil, já si toho pomalu ani nevšiml a do patnácti minut jsem na něj zapoměl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě nijak zásadně nenadchnul. Herecké výkony jsou dobré, ale celá zápletka je taková nijaká. Ano, jsou tam momenty, které jsou dobré, ale celkově mi to nesedlo. Jake rozhodně nebyl využit tak, jak by si zasluhoval a celé to stojí na Gwyneth, která mě až tak neuchvátila. Hlavně mi ale nesedl scénář. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně typ filmu, který stojí a padá na hereckých výkonech a v tomhle případě je erekce výkonů velice silná. Gwyneth Paltrow hraje jako o život a konečně může dokázat, že není tak špatná herečka, jen si vybrat ty správné role. Ostatní herci ji v podstatě jenom neméně skvěle sekundují a dotvářejí atmosféru. Film o hranici mezi šílenstvím a genialitou, ze kterého se nakonec vyklube příběh o lásce, důvěře a porozumění. A tak je to přece vždycky, nebo ne? ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na tenkou hranici mezi genialitou a psychickou poruchou. Dobrý příběh (bombastičnost domnělého objevu promíjím, beztak tomu nikdo nerozumíme), přesvědčivé herecké výkony (Paltrow!), vhodná a docela zajímavá hudba. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama